Seneste tilsynsstatus
Godkendt med vilkår
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
08-01-2020
Vilkår
Frist for opfyldelse af vilkår
15-05-2020
Indholdet i vilkår
Godkendelse af tilbuddets nye fysiske ramme, Villa Bella på Munkholmvej i Holbæk, er med vilkår om, at tilbuddet fremsender følgende til Socialtilsynet inden ibrugtagning og indflytning af børn og unge 1.04.2020:
- Ibrugtagningstilladelse, jf. BR18 § 43, herunder at vilkår og bestemmelser i forhold til brandsikring er foretaget jf. Holbæk kommunes byggetilladelse.
-Udkast til huslejekontrakt, hvor husleje afspejler seneste handlet pris, og dermed den aktuelle markedslejeværdi.
-Revideret budget 2020
I øvrigt skal tilbuddet;
-Sørge for opdeling og opsætning af skillevæg til to unge værelser på 1.sal.
-Skal have etableret sig med tre badeværelser med toilet og 1 toilet med håndvask fordelt i stueetage, 1. sal og i høj kælder.
Når vilkåret er opfyldt, vil vilkåret blive sletter fra Tilbudsportalen.
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsyn Hovedstaden har den 15.10.2019 aflagt tilbuddet Maglesøhus et anmeldt driftsorienteret tilsyn for behandling af tilbuddets ansøgning om væsentlig ændring i tilbuddets fysiske ramme. Desuden har tilbuddets ledelse og revisor den 9.10.2019 haft et drøftelses møde med Socialtilsynet, vedrørende tilbuddets fremtidige visioner, herunder ændring af fysiske rammer
Socialtilsyn Hovedstaden har behandlet temaerne "Sundhed og trivsel", og "Fysiske rammer". Temaerne er behandlet i samlet vurdering, på tema- og helt eller delvist på kriterie niveau og indikatorer. Øvrige temaer, kriterier og indikatorer er ikke særskilt behandlet, men er overført fra forrige tilsyn 2019.
Maglesøhus er frem til den 1.04.2020, godkendt til at modtage 12 børn og unge, fra 10 år til 18 år på afdeling Søhus.
Den 1.04.2020 flytter børn og unge fra afdeling Søhus, til Munkholmvej i Holbæk, som er tilbuddets nye fysiske ramme kaldet Villa Bella.
Villa Bella er godkendt til 8 pladser til børn og unge i alderen fra 10 til 18 år, efter Servicelovens § 66, stk. 1, nr. 5.
Desuden er tilbuddet godkendt til 7 unge i alderen 16 til 26 år i Villa Alba jf. Servicelovens § 66, stk. 1, nr. 5 og § 107.
Socialtilsynet vurderer at tilbuddet fortsat leverer den pædagogisk fornødne kvalitet, og er egnet til at modtage den godkendte målgruppe.
Socialtilsynet vurderer at tilbuddet understøtter de unges sundhed og trivsel, ved at de unge har været inddraget i drøftelser og ønsker i forhold til tilbuddets nye fysiske rammer. Ligeledes vurderer Socialtilsynet at tilbuddet ved at flytte til central beliggenhed i Holbæk, i højere grad kan imødekomme de unges ønske om at være tættere på aktiviteter og ungdomsliv med jævnaldrende og dermed opleve en højere grad af mobilitet.
Villa Bella på Munkholmvej, vurderer Socialtilsynet er centralt beliggende, lyst og hjemligt indrettet. Villa Bella giver gode muligheder for ophold og aktiviteter i husets fællesfaciliteter, ligesom de unges værelser giver mulighed for at trække sig fra fællesskabet og dermed have retten til privatliv. Husets udenoms faciliterer indbyder til ophold, leg og udendørsaktiviteter.
Godkendelse af tilbuddets nye fysiske ramme, Villa Bella på Munkholmvej i Holbæk, er med vilkår om, at tilbuddet fremsender følgende til Socialtilsynet inden ibrugtagning og indflytning af børn og unge 1.04.2020:
- Ibrugtagningstilladelse, jf. BR18 § 43, herunder at vilkår og bestemmelser i forhold til brandsikring er foretaget jf. Holbæk kommunes byggetilladelse.
-Udkast til huslejekontrakt, hvor husleje afspejler seneste handlet pris, og dermed den aktuelle markedslejeværdi.
-Revideret budget 2020
I øvrigt skal tilbuddet;
-Sørge for opdeling og opsætning af skillevæg til to unge værelser på 1.sal.
-Skal have etableret sig med tre badeværelser med toilet og 1 toilet med håndvask fordelt i stueetage, 1. sal og i høj kælder.
Når vilkåret er opfyldt, vil vilkåret blive sletter fra Tilbudsportalen.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer fortsat, at Maglesøhus støtter de unge i forhold til uddannelse og beskæftigelse samt, at der ud fra den enkelte ungs ønsker og formåen fastsættes realistiske mål.
Maglesøhus har et formaliseret samarbejdet med dagskolen Farmen, og senest med Hjembækskolen for bedre at tilgodese de unges individuelle behov i skolemæssig og social sammenhæng. Begge skoler har erfaring og kendskab til tilbuddets målgruppe. Socialtilsynet vurderer, at det gensidige samarbejde mellem skole og opholdssted, at skole er tæt beliggende på opholdsstedet og det at flere børn fra opholdsstedet går der, gør at børnene oplever et fællesskab og det at gå i skole som en integreret del af hverdagen. Socialtilsynet vægter, at såvel unge som pårørende og sagsbehandlere udtrykker stor tilfredshed med samarbejdet med Farmen, ligesom sagsbehandler udtaler at tilbuddet i sin indsats målrettet understøtter de unge i forhold til at fastholde tilknytningen til uddannelse/beskæftigelse og i forhold til at have et stabilt fremmøde. Ligeledes vægtes det at forældre oplever at tilbuddet medvirker til, at pårørende og unge har realistiske mål for den unges fremtidige uddannelse og beskæftigelse.
Socialtilsynet vurderer det fortsat er gældende, at de unge i tilbuddet har et skole- eller andet dagbeskæftigelsestilbud.
Fremmødet kan være svingende, hvilket kan begrundes i målgruppens vanskeligheder. Det er fortsat Socialtilsynets overordnede vurdering, at tilbuddet har et relevant fokus på at motivere de unge til skole og uddannelse.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer fortsat, at Maglesøhus aktivt støtter beboerne i at indgå i sociale relationer såvel i tilbuddet som udenfor, ligesom de unge støttes i at vedligeholde relationer til familie og netværk. Endvidere vurderer Socialtilsynet, at tilbuddet støtter de unge i at deltage i individuelle aktiviteter udenfor tilbuddet fx ved at hjælpe de unge med transport i forhold til den enkeltes behov, ligesom der arbejdes med fokus på at styrke de unges individuelle relationer til medarbejdere. Samtidig erfarer Socialtilsynet, at både unge og pårørende har oplevet skift i kontaktpersoner og at dette har betydning for deres relation til medarbejderne. Det er Socialtilsynets vurdering, at det påvirker de unges trivsel. Samtidig bemærkes det positivt, at tilbuddet er opmærksomme på, at de unge ikke fremadrettet oplever for mange skift i kontaktperson.
Socialtilsynet vurderer endvidere, at tilbuddets dagligdag og indsats er struktureret med fokus på at understøtte de unges bestræbelser på at opnå sociale kompetencer og færdigheder. Samtidig er det Socialtilsynets vurdering, at pårørende samt netværk til de unge har divergerende oplevelse af i hvor høj grad de føler sig relevant inddraget i såvel anbringelsen som i samarbejdet omkring den unge af tilbuddet. Omvendt har de unge ikke nødvendigvis den samme oplevelse af hvad voksne, inklusiv pårørende skal have besked om, hvad der skal laves aftaler om, eller hvad de voksne skal vide.
I forhold til afdeling Alba, vurderer Socialtilsynet, at tilbuddet har været udfordret af personaleskift, og en vandskade i afdelingens køkken. Det vurderes dog forsat, at der arbejdes på at de unge opnår flere færdigheder som gør dem parat til et mere selvstændigt ungeliv.
Målgruppe, metode og resultater
Tilbuddets målgruppe omfatter børn og unge i alderen 10-18 år med mulighed for efterværn på Søhus, og unge i alderen 16-26 år på Alba. De unge er beskrevet med psykiatriske og/eller psykosociale vanskeligheder, herunder diagnoser som tilknytningsforstyrrelse, angst, opmærksomhedsforstyrrelse, autismespektrumforstyrrelse, omsorgssvigt og personlighedsforstyrrelse. Tilbuddet modtager ikke børn og unge med omfattende spiseforstyrrelse, voldsom udadreagerende adfærd og/eller alkohol- eller stofmisbrug.
Tilbuddet arbejder ud fra en narrativ, kognitiv, relationspædagogisk, anerkendende, miljøterapeutisk og strukturpædagogisk tilgang. I dagligdagen anvendes udviklingssamtaler mellem den unge og dennes kontaktperson med fokus på den enkeltes udviklingsmål. Socialtilsynet vurderer at tilbuddets metoder og tilgange kan matche godkendt målgruppe, men at tilbuddet relationspædagogiske tilgang er udfordret af de unge har oplevet flere skift af kontaktpersoner.
Visiterende kommuner giver udtryk for, at tilbuddet opnår tilfredsstillende resultater og for såvel Søhus som Alba, er det fortsat Socialtilsynets vurdering, at tilbuddet udarbejder individuelle udviklingsplaner med udviklingsmål i relation til visiterende kommuners handleplansmål, ligesom det vurderes, at faglige tilgange og metoder samt planlagte og afviklede aktiviteter tager udgangspunkt i disse.
Socialtilysnet vurderer således, at tilbuddet opnår positive resultater samt, at tilbuddet generelt formår at etablere et konstruktivt samarbejde med de unges pårørende til gavn for de unges udvikling.
Socialtilsynet vurderer ligeledes, at tilbuddet i relevant omfang samarbejder med såvel visiterende kommuner som andre relevante aktører med det formål at støtte den unge i dennes udvikling.
Organisation og ledelse
Socialtilsyn Hovedstaden vurderer, at tilbuddet ledelse er fagligt kompetent og erfaren i forhold til tilbuddets godkendte målgruppe, og tilbuddet metoder og tilgange. Tilbuddets ledelse har i samarbejde med tilbuddets bestyrelse konsolideret tilbuddets økonomi, og dokumenter en stabiliseret økonomi. Ledelsen har også i 2019 gennemført fornyelse i såvel medarbejdergruppen som på afdelingsleder niveau. Dette vurderer Socialtilsynet er medvirkende til, at der fortsat ses en relativ høj personalegennemstrømning, samt sygefravær der er i middel grad er sammenlignelig med lignende tilbud. Socialtilsynet vurderer ikke det nødvendigvis er et udtryk for kvaliteten i tilbuddet, men at det kan være en konsekvens af, at ledelsen har ønsket at sætte et nyt hold af kompetente medarbejdere.
Samtidig er det Socialtilsynets vurdering, at der fortsat er sikret de unge tilstrækkelig kontakt til kompetente medarbejdere, om end de unge bemærker at de ikke bryder sig om at skifte og miste relationer til kontaktpædagoger.
Såvel ledelse som bestyrelse fremstår kompetent og ansvarlig og med et relevant fokus på såvel den behandlingsfaglige indsats som på en strategisk og økonomisk udvikling af organisationen.
Ledelsen er veluddannet og med brede kompetencer både i forhold til målgruppen og til ledelse, ligesom den samlede ledelse er i gang med kompetencegivende efteruddannelse.
Socialtilsynet tilstræber en gensidig dialog med tilbuddet og forventer at ledelsen fremadrettet orientere Socialtilsynet om væsentlige ændring og afgørelser fra andre tilsynsmyndigheder.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer fortsat at tilbuddets ledelse og medarbejdere rummer relevante kompetencer og erfaringer i relation til målgruppens behov og de valgte faglige tilgange og metoder. Samtidig vurderer Socialtilsynet, at tilbuddets samlede pædagogiske kompetencer er udfordret ved en høj personalegennemstrømning. I den forbindelse anerkender Socialtilsynet at at tilbuddets ledelse har fundet det nødvendigt at ændre på personalegruppen for at få flere kompetente medarbejdere, blandt andet ved vakante stillinger at ansætte mere pædagogisk personale, ligesom ledelsen gør sig relevante overvejelser om at allerede ansatte kan efteruddanne sig pædagogisk på bachelor niveau. Et niveau der vil være forventeligt i forhold til tilbuddets godkendte målgruppe.
Ledelse og bestyrelse har ved flere lejligheder tilkendegivet, at der er fokus på at sikre en høj faglighed i tilbuddet, blandt andet igennem rekruttering af medarbejdere, personaletræning og kurser, ligesom der fortsat sikres kontinuerlig opkvalificering af medarbejderne.
I den forbindelse må Socialtilsynet anbefale at tilbuddet sikre sig en opkvalificering i forhold til at kende til og opfylde kravene fra Styrelsen i Patientsikkerhed, herunder medicinhåndtering og dokumentation heraf.
Økonomi
Tilbuddet økonomi har efterfølgende strategi- og handleplan for genopretning af tilbuddets økonomi, oppebåret positiv driftsresultat. Således er tilbuddets økonomi stabiliseret, og tilbuddet forventes at gå ud af år 2019 med positiv konsolidering.
Socialtilsynet vurderer, at der er sammenhæng mellem pris og kvalitet, idet tilbuddet kontinuerligt tilpasser ressourcerne til den aktuelle målgruppe og antal indskrevne.
Der er fuld gennemsigtighed med tilbuddets økonomi for Socialtilsyn og visiterende kommuner.
Tilbuddets tilrettede budget 2020 afventer godkendelse i samarbejde med økonomikonsulent
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer at tilbuddets afdelinger, Villa Alba i Tølløse, og Villa Bella på Munkholmvej i Holbæk opfylder kravene i kvalitetsmodellen og råder over passende muligheder for at sikre børnenes og de unges behov for såvel privatliv som samvær med jævnaldrende. Tilbuddet fraflytter endeligt 1 april 2020 afdeling Søhuset, og tilbuddet flytter i stedet til Villa Bella.
Alle børn og unge har eget værelse, som alle er rummelige og velholdte.
Derudover indeholder begge afdelinger rummelige fællesarealer med mulighed for fællesaktiviteter, i stue og køkken
I tilbuddets nye ramme, Villa Bella på Munkholmvej i Holbæk, gør indretningen i stueetagen, det muligt at unge og medarbejdere er tæt sammen. Dette ved et kombineret køkkenalrum med åbning til fælles stuen med adgang til haven. Villa Bella har 8 værelser ti børn og unge fordelt på stue og 1 sal.
Socialtilsynet vurderer det positivt, at der kan foregå flere aktiviteter på samme tid som madlavning, spisning, lektielæsning og spil eller tv i stuen, ligesom indretningen giver en oplevelse af hjemlighed. Ligeledes vurderer Socialtilsynet, at medarbejderne på den vis kan opleves af de unge som mere synlige og tilgængelige.
Villa Bellas fysiske rammer, gør det muligt at tilgodese at de yngste, ned til 10 år, har værelser tættest på den sovende nattevagt i stueetagen, ligesom de ældste der er mere selvhjulpne har værelser og toilet, bad på 1 sal.
Villa Alba rummer, foruden de 7 værelser, tilbuddet har etableret, gode fællesrum, der er indrettet hjemligt, men rummer dog kun begrænsede muligheder for at lade de unge øve sig i selvstændig madlavning.
Begge afdelinger har udendørs områder, der tilbyder mulighed for aktiviteter som grill, boldspil og lignende.
Sundhed og trivsel
Det er fortsat Socialtilsynets vurdering, at tilbuddet i sin indsats understøtter de unges fysiske som mentale sundhed og trivsel, ligesom at tilbuddet sikrer at de unge høres og respekteres, og er inddraget i forhold der vedrører deres eget liv og hverdagen i tilbuddet. Senest ved at de unge har været inddraget i drøftelser og ønsker i forhold til tilbuddets nye fysiske rammer, som er placering af en del af Maglesøhus centralt i Holbæk.
Tilbuddet understøtter de unge i så vidt som muligt at have sunde fritidsaktiviteter, i og udenfor tilbuddet. I den forbindelse vurderer Socialtilsynet at tilbuddet med ændring af tilbuddets fysiske rammer fra landzone til central beliggenhed i Holbæk, i højere grad kan understøtte de unges trivsel, i forhold til at de unge bliver mødt i deres ønske om at være tættere på aktiviteter og ungdomsliv med jævnaldrende.
Det er fortsat Socialtilsynet vurdering, at de unge generelt trives i tilbuddet, men at de unges trivsel også i nogen grad er afhængig af deres udfordringer, herunder at rejse med offentlig transport. Med tilbuddets nye beliggenhed i Holbæk by, vurderer Socialtilsynet, at det kan være medvirkende til de unges generelle mobilitet øges.
Socialtilsynet anerkender, at de unges trænes i at lærer at tage deres medicin selv som en del af deres selvstændiggørelse, og at tilbuddets medarbejdere har været på medicinhåndteringskursus, ligesom kvalitetssygeplejerske har gennemgået lovgivningsmæssige procedurer og medicininstrukser fra Styrelsen for Patientsikkerhed, med både Søhusets og Villa Albas personale.
Socialtilsynet har i forrige rapport givet tilbuddet såvel opmærksomheds- og udviklingspunkt i forbindelse med at Styrelsen for Patientsikkerhed den 4. april 2019 gav påbud til Maglesøhus, afdeling Søhuset, om at sikre forsvarlig medicinhåndtering.
Socialtilsynet vurderer på baggrund af modtaget dokumentation fra Styrelsen for Patientsikkerhed som den 11 juni har ophævet påbud fra 4 april 2019, at Maglesøhus sundhedsfagligt er velorganiseret med en høj grad af systematik.
Socialtilsynet anerkender og tager til efterretning, at Styrelsen ved vurderingen har lagt vægt på, at tilbuddet har arbejdet konstruktivt med implementering af instrukser for sundhedsfaglig dokumentation, medicinhåndtering og personalets kompetencer, ansvars- og opgavefordeling.
Endeligt vægter Socialtilsynet, at Styrelsen har vurderet at tilbuddet har sikret en forsvarlig medicinhåndtering og opdatering af journalerne, og at der også fremadrettet bliver opretholdt en god praksis i relation til såvel journalføring og medicinhåndtering. Således har Socialtilsynet slettet udviklingspunkt og opmærksomhedspunkt i forhold til dette tema.
Socialtilsynet er ikke gjort bekendt at der siden forrige tilsyn har fundet magtanvendelser sted, og vurderer fortsat tilbuddet i meget høj grad forhindrer, at der finder såvel magtanvendelser som overgreb sted i tilbuddet, og at der i tilbuddet er relevant viden og kompetencer til forebyggelse og opsporing af vold og overgreb, ligesom Socialtilsynet vurderer, at den udarbejdede beredskabsplan er et nyttigt redskab i tilbuddets indsats.