Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
19-03-2019
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsyn Hovedstaden har aflagt uanmeldt tilsynsbesøg i Rønnegården den 16. januar 2019. Ved tilsynsbesøget havde Socialtilsynet fokus på at tale med de unge og medarbejderne om dagligdagen i tilbuddet på en almindelig hverdagseftermiddag.
På baggrund af samtalerne med de unge og medarbejderne har Socialtilsynet vurderet, at tilbuddet fortsat lever op til kvalitetsmodellens temaer. Med udgangspunkt i tilsynsbesøgets fokus har Socialtilsynet vurderet, at børnene og de unge trives i tilbuddet. De unge er glade for de relationer de har til medarbejderne og får den fornødne støtte i forhold til de udfordringer de støder på i deres dagligdag, både inden for tilbuddets rammer og i det omgivende samfund, hvor de unge indgår i forskellige sammenhænge herunder familie, skole, fritidsaktiviteter, venner og behandling i sundhedssystemet.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet har vurderet, at tilbuddet i høj grad har fokus på at støtte de unge i forhold til deres skolegang og uddannelse. De unge har generelt været indskrevet i nærliggende special- og folkeskoler, og i de tilfælde, hvor en ung ikke har et skole- eller uddannelsestilbud samarbejder tilbuddet med skoleforvaltningen/UU-vejledningen om at finde et relevant tilbud til den unge.
Socialtilsynet har fastholdt temavurderingen fra 2018, hvor det fremgik, at tilbuddet med fordel kunne synliggøre de konkrete mål var er opstillet for de enkelte unge i det skriftlige dokumentationsmateriale. Derudover anbefalede Socialtilsynet, at tilbuddet i højere grad beskriver og synliggør de daglige tiltag som understøtter de enkelte unges mål i forhold til skolegang og uddannelse, så tilbuddet kunne sikre en systematisk og ensartet tilgang til de enkelte unge. Socialtilsynet anbefalede, at tilbuddet beskrev målene konkret, så det er tydeligt for den unge hvornår målet var opnået. Derudover anbefalede Socialtilsynet, at de langsigtede mål blev brudt op i mindre delmål, så de unge løbende kunne opleve succes og øget selvværd i takt med, at delmålene blev opfyldt.
Socialtilsynet vil følge op på tilbuddets praksis i forbindelse med et anmeldt tilsynsbesøg i 2019.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet har vurderet, at Rønnegården i høj grad understøtter de unges udvikling af selvstændighed og sociale kompetencer. Socialtilsynet har løbende vurderet, at Rønnegården har en tydelig struktur, hvor de unge løbende indgår i forskellige praktiske gøremål med henblik på at lære at gøre rent, lave mad og vaske tøj. Derudover vejleder medarbejderne de unge i forhold til at blive selvtransporterende, styre egen økonomi og deltage i møder.
I forbindelse med det uanmeldte tilsynsbesøg den 16. januar 2019, har medarbejderne og de unge bekræftet, at tilbuddet arbejder med at støtte de unge i at opnå selvstændighed i forhold til praktiske opgaver og i forhold til egen transport, fritidsaktiviteter med videre. Medarbejderne og de unge har endvidere beskrevet en praksis der sikrer, at de unge har kontakt til og samvær med sit netværk, og at de unge løbende deltager i forskellige aktiviteter, udflugter og ferieophold i det omgivende samfund.
Socialtilsynet har fastholdt udviklingspunkterne fra 2018, hvor det fremgik, at tilbuddet med fordel kunne synliggøre de konkrete mål der var er opstillet for de enkelte unge i det skriftlige dokumentationsmateriale. Derudover anbefalede Socialtilsynet, at tilbuddet i højere grad havde fokus på at beskriver og synliggøre de pædagogiske tiltag som understøtter de enkelte unges mål i forhold til selvstændighed og sociale kompetencer, med henblik på at sikre en systematisk og ensartet tilgang til de enkelte unge.
Socialtilsynet anbefalede endvidere, at tilbuddet beskriver målene konkret, så det kan blive tydeligt for den unge hvornår målet er opnået. Derudover anbefalede Socialtilsynet, at tilbuddet overvejer, hvordan de langsigtede mål kan brydes op i mindre delmål så de unge løbende kan opleve succes og øget selvværd i takt med, at delmålene opfyldes.
Målgruppe, metode og resultater
I forbindelse med det uanmeldte tilsynsbesøg den 16. januar 2019 har Socialtilsynet vurderet, at Rønnegårdens målgruppe er uændret og fortsat omfatter unge alderen 10-18 år med problematikker der udspringer af omsorgssvigt. Tilbuddet har tidligere haft fokus på at modtage drenge, men vil fremover også modtage piger der er omfattet af målgruppen og som skønnes at kunne profitere af tilbuddets faglige tilgange og metoder.
Socialtilsynet har vurderet, at Rønnegårdens faglige tilgange og metoder generelt imødekommer de unges behov for struktur og socialpædagogisk støtte og omsorg, at tilbuddets indsats er i overensstemmelse med de oplysninger der fremgår af Tilbudsportalen. I 2018 havde Socialtilsynet fokus på tilbuddets brug af konsekvenspædagogik og vurderede, at det var væsentligt for de unges udvikling og selvforståelse, at de forstod sammenhæng mellem handling og konsekvens, og at det derfor var væsentligt, at konsekvenspædagogikken ikke fik karakter af straf/belønning. Socialtilsynet havde et særligt fokus på tilbuddets opgave i forhold til at træne de unges indre styring frem for ydre styring, og at det derfor var væsentligt, at de unge fik hjælp til at forstå hvilke konsekvenser der afledes af deres handlinger. Socialtilsynet vil følge op på tilbuddets arbejde med at støtte indre styring i forbindelse med kommende tilsynsbesøg.
Socialtilsynet har ikke gennemgået tilbuddets skriftlige dokumentationspraksis i januar 2019, og fastholder derfor vurderingen fra 2018, hvor det fremgik, at Rønnegården i nogen grad dokumenterede de unges udvikling. Tilbuddet havde en udfordring i forhold til at beskrive klare, konkrete mål for de unge og i forhold til at beskrive den pædagogiske indsats og de resultater de unge opnår.
Endelig vurderede Socialtilsynet, at tilbuddets samarbejde med anbringende kommune, forældre, skoletilbud og andre eksterne aktører understøttede den pædagogiske indsats og de unges udvikling.
Organisation og ledelse
I forbindelse med det uanmeldte tilsynsbesøg i januar 2019 har Socialtilsynet vurderet, at Rønnegårdens leder besidder relevante kompetencer i forhold til daglig ledelse, og at leder har fokus på sin egen faglige udvikling, idet han er i gang med en diplomuddannelse i pædagogisk ledelse. Ledelsen har løbende indhentet relevant faglig støtte og sparring hos fagpersoner i forhold til for eksempel økonomi, jura og faglige udfordringer.
Socialtilsynet har endvidere vurderet, at Rønnegårdens ledelse har fokus på at sikre høj faglighed i personalegruppen, hvilket blandt andet kommer til udtryk ved, at medarbejderne har forskellige grader af pædagogisk uddannelse, og at alle medarbejdere indgår i et supervisionsforløb, der blandt andet indeholder undervisning og faglig sparring. Socialtilsynet har vurderet, at Rønnegården gennem længere tid har tilbudt høj grad af kontinuitet for de unge, idet medarbejdergruppen har været stabil, med meget lav grad af sygefravær og personaleudskiftning siden tilsynsbesøget i 2018. Derudover har medarbejdernes arbejdstidsplanlægning sikret stabile voksne, som løbende har haft den nødvendige tid til at følge op på samtaler, aktiviteter og aftaler med de enkelte unge.
Kompetencer
I forbindelse med det uanmeldte tilsynsbesøg den 16. januar 2019 har Socialtilsynet vurderet, at medarbejderne fortsat har faglige, relationelle og personlige kompetencer der imødekommer målgruppes behov og sikrer, at medarbejderne kan understøtte indsatsen i forhold til de unges målsætninger. Medarbejderne har indgående kendskab til de enkelte unge og deres behov for støtte. Derudover har medarbejderne i høj grad formået at skabe en tryg hverdag med stabile og nære relationer.
I forbindelse med tilsynsbesøget i 2018 havde Rønnegården fokus på at sikre, at alle medarbejdere har en pædagogisk grunduddannelse, eller planer om dette. Socialtilsynet har vurderet, at personalegruppen har profiteret af, at medarbejderne løbende har indgået i relevante uddannelsesforløb. Både i 2018 og ved det uanmeldte tilsynsbesøg formåede medarbejderne at bringe deres kompetencer i spil i forhold til de unge i den daglige indsats. Socialtilsynet har vurderet, at tilbuddet med fordel kan have fokus på at synliggøre de konkrete individuelle målsætninger, og den konkrete pædagogiske indsats i det skriftlige dokumentationsmateriale.
Fysiske rammer
Socialtilsynet har vurderet, at Rønnegårdens fysiske rammer i meget høj grad understøtter de unges trivsel og udvikling. Rønnegården ligger i cykelafstand til Jyderup, hvor der er skoler, daginstitutioner, offentlig transport, fritidsaktiviteter og indkøbsmuligheder. Tilbuddet er indrettet i en landejendom med have og adgang til natur. De unge har eneværelser, som de selv har indrettet. Fællesfaciliteterne er traditionelt indrettet med køkken, stue, badeværelser, aktivitetsrum med videre.
Socialtilsynet har vurderet, at tilbuddets beliggenhed sikrer, at de unge har adgang til aktiviteter og sociale sammenhænge i det omgivende samfund. Socialtilsynet har endvidere vurderet, at Rønnegårdens indretning med eneværelser, imødekommer de unges behov for ro og privatliv. Derudover har Socialtilsynet vurderet, at de fælles faciliteter understøtter de dagligdags aktiviteter og gøremål samt sociale og kreative aktiviteter i et hjem der huser 8 unge og personale.
Endelig har Socialtilsynet vurdere, at medarbejderne løbende har sikret, at tilbuddet fremstår hyggeligt og udgør en tryg base, som de unge betragter som deres hjem.
Sundhed og trivsel
I forbindelse med det uanmeldte tilsynsbesøg den 16. januar 2019 har Socialtilsynet vurderet, at Rønnegården fortsat arbejder målrettet med at understøtte de unges sundhed og trivsel. De unge bliver mødt af omsorgsfulde og imødekommende medarbejdere og er løbende blevet inddraget, i forhold til beslutninger om eget liv og dagligdagen i tilbuddet. De unge selv giver udtryk for at trives og befinde sig godt i Rønnegården både i forbindelse med det uanmeldte tilsynsbesøg og ved tidligere tilsynsbesøg.
Socialtilsynet har endvidere fastholdt vurderingen af, at Rønnegården har relevant viden og indsigt i sammenhængen mellem fysisk og mental sundhed og trivsel, og at tilbuddet løbende tilrettelægger processer og aktiviteter der understøtter de unges mentale sundhed og trivsel. Tilbuddet har fokus på at skabe trygge og forudsigelige rammer samt struktur i dagligdagen. Socialtilsynet har løbende vurderet, at tilbuddets praksis har haft en positiv effekt på de unges trivsel.
Socialtilsynet har vurderet, at Rønnegården har fokus på konfliktnedtrapning og således forebygger, at der opstår situationer, der kan medføre anvendelse af magt. Socialtilsynet har anbefalet, at medarbejderne løbende drøfter dilemmaer i den pædagogiske praksis set i forhold til Lov om Voksenansvar og børns rettigheder.