Seneste tilsyn
Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
09-03-2020
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsyn Midt vurderer, at Syddjurs Bo- og Aktivitetstilbud Marie Magdalene lever op til kravene jf. § 6 i Lov om socialtilsyn. SYBA Marie Magdalene er godkendt jf. ABL § 105, stk. 2, hvor borgerne visiteres til støtte jf. SEL § 85.
I den samlede vurdering vægtes, at:
- Marie Magdalene, med udgangspunkt i de mål, der er opstillet for de enkelte borgere og under hensyn til borgernes behov og forudsætninger, understøtter borgernes deltagelse i beskæftigelse og aktivitetstilbud.
- Marie Magdalene understøtter, at borgerne indgår i sociale relationer og lever et selvstændigt liv overensstemmelse med egne ønsker og behov.
- Marie Magdalene medvirker til, at borgerne sikres mulighed for deltagelse i sociale aktiviteter og fællesskaber, hvor borgerne, ud fra deres individuelle behov og forudsætninger, støttes i at udvikle sociale relationer.
- Marie Magdalene har en veldefineret målgruppebeskrivelse og beskrevet formål med indsatsen samt anvender relevante faglige og metodiske tilgange, som medvirker til at sikre borgernes trivsel og resulterer i en fortsat positiv udvikling for og vedligehold af borgernes kompetencer.
- Marie Magdalenes medarbejdere er i en igangværende proces i forhold til at implementere redskaber, der kan dokumentere indsatsen gennem mål og delmål, der opstilles af visiterende myndighed.
- Marie Magdalene understøtter borgernes fysiske og mentale sundhed gennem relevante pædagogiske og sundhedsmæssige tiltag i forhold til borgernes forskellige udfordringer.
- Marie Magdalene under hensyn til målgruppens forskellige forudsætninger sikrer, at borgerne har selvbestemmelse, medbestemmelse og indflydelse samt gennem dialog og anerkendelse respekterer borgernes ønsker.
- Marie Magdalene forebygger magtanvendelser gennem en anerkendende og konfliktnedtrappende tilgang samt anvender pædagogiske strategier og risikoprofiler, som tilsammen tager højde for borgernes funktionsniveau.
- Marie Magdalene arbejder bevidst og systematisk med forebyggelse af vold og overgreb gennem relevante faglige tiltag samt beskrevne retningslinker og procedurer.
- Marie Magdalene er hensigtsmæssigt organiseret i forhold til driften af tilbuddets 6 afdelinger og har en kompetent og ansvarlig ledelse, som driver tilbuddet fagligt og økonomisk forsvarligt ud fra et helhedssyn på den samlede opgaveløsning.
- Marie Magdalenes medarbejdere har de uddannelsesmæssige kompetencer, erfaring og viden, der er nødvendige i forhold til at arbejde med tilbuddets metoder. Medarbejderne arbejder bevidst med at opfylde tilbuddets målsætning og imødekommer målgruppens behov for støtte, pleje og omsorg. Medarbejderne møder borgerne med respekt for den enkeltes behov og forudsætninger.
- Marie Magdalenes fysiske rammer, omgivelser, udformning, indretning, faciliteter og stand er velegnede og hensigtsmæssige i forhold til tilbuddets målgruppe og understøtter indsatsens formål og indhold.
- Marie Magdalenes økonomi giver mulighed for at yde en socialfaglig kvalitet, der er tilfredsstillende set i forhold til tilbuddets målgruppe og takst.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet yder en kvalificeret indsats i forhold til at motivere og støtte borgerne på tilbuddet, i forhold til at deltage i et uddannelses- og beskæftigelsestilbud eller samværs- og aktivitetstilbud ud fra borgernes individuelle forudsætninger, ønsker og behov.
Socialtilsynet vurderer, at der er forpligtende samarbejdsrelationer mellem tilbuddets bo-afdelingerne og det tilhørende aktivitets- og samværstilbud. Det vurderes, at indsatsen har fokus på, hvad der giver mening og relevante udfordringer for den enkelte borger.
Socialtilsynet vurderer ligeledes, at tilbuddet samarbejder med dagtilbud omkring individuelle løsninger, som tilgodeser den enkelte borgers trivsel og mulighed for at deltage aktivt i et aktivitets- eller beskæftigelsestilbud.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet yder kompetent støtte til udvikling af borgernes selvstændighed og kompetencer til at understøtte deres sociale relationer. Tilbuddet understøtter, at borgerne indgår i sociale sammenhænge og lever et selvstændigt liv i overensstemmelse med egne ønsker og behov.
Det vurderes, at tilbuddet arbejder systematisk og målrettet med en pædagogisk indsats og faglig tilgang, der omhandler konkrete initiativer og handlemuligheder, som indeholder både selvstændighed og relationer.
Derudover er det socialtilsynets vurdering, at tilbuddet understøtter samværet mellem de enkelte borgere, deres pårørende og netværk for derigennem at skabe trivsel og udvikling for den enkelte borger.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har en veldefineret målgruppebeskrivelse og formål med indsatsen. Tilbuddet anvender relevante faglige og metodiske tilgange, som medvirker til at sikre borgernes trivsel og resulterer i den ønskede udvikling for borgerne.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet arbejder med faglige tilgange og metoder, der tager deres udgangspunkt i den anerkendende tilgang, redskaber fra KRAP og neuropædagogik.
Tilbuddets medarbejdere kan redegøre for, hvordan og i hvilken grad de valgte metoder bidrager til opnåelse af de mål, som i samarbejde med borgerne er opstillet, for de enkelte borgeres udvikling og trivsel.
Det vurderes, at tilbuddet fortsat er i en igangværende proces i forhold til at arbejde systematisk med resultatdokumentation med udgangspunkt i VUM bestillinger fra anbringende myndighed. Socialtilsynet vurderer, at der er sammenhæng mellem de opstillede mål i de kommunale handleplaner og den indsats tilbuddet opstiller i delmålene for den enkelte borger.
Det vurderes ligeledes, at tilbuddet arbejder aktivt med relevante eksterne aktører for at understøtte, at målene for borgerne opnås.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at ledelsen på tilbuddet har relevante ledelsesmæssige og organisatoriske kompetencer samt faglig indsigt og erfaring med målgruppen. Det vurderes, at ledelsen sikrer den faglige udvikling og er medvirkende til, at der på tilbuddet ydes den hjælp og støtte, som borgerne har behov for.
Afdelingslederne har relevante erfaringer og kompetencer i forhold til at vedligeholde og udvikle fagligheden, hvor der sættes tydelige rammer for tilbuddets faglige tilgang og udvikling. Ansvaret for den daglige opgaveløsning er uddelegeret til medarbejderne, hvor ledelsen er nærværende og tilgængelig sparringspartner til gavn for opgaveløsningen.
Socialtilsynet vurderer, at personalegennemstrømningen og sygefraværet ikke er på et højere niveau end sammenlignelige arbejdspladser.
Kompetencer
Det er socialtilsynets vurdering, at medarbejderne på tilbuddet har de uddannelsesmæssige kompetencer samt erfaring og viden, der er nødvendig i forhold til at arbejde med tilbuddets metoder og faglige tilgange. Ligeledes er medarbejderne bevidste om tilbuddets målsætning og imødekommer målgruppens behov for hjælp, støtte, pleje og omsorg.
Socialtilsynets vurderer, at ledelsen sætter fokus på, at sikre de nødvendige kompetencer i medarbejdergruppen og tilvejebringer de nødvendige kompetencer i opgaveløsningen.
Socialtilsynet vurderer, at medarbejderne på en etisk måde forholder sig til og handler i forhold til borgerne. Herunder at medarbejderne møder borgerne med respekt for den enkeltes behov og forudsætninger.
Økonomi
- Konklusion
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets økonomi er gennemsigtig og bæredygtig samt at forholdet mellem prisen og den socialfaglige kvalitet er rimeligt. Dette medfører, at socialtilsynet samlet set konkluderer, at tilbuddets økonomi understøtter en stabil anbringelse af borgere.
- Vurderingsbaggrund:
Vi har vurderet økonomien ud fra det godkendte budget for 2020 og tilbuddets årsrapport for 2018 på Tilbudsportalen.
- Begrundelser:
Økonomisk bæredygtighed
Vi har lagt 3 væsentlige forhold til grund for vurderingen:
• Alle væsentlige budgetafvigelser i forhold til årsrapporten er afklarede.
• Budgettet for 2020 viser et overskud på ca. 1 mio. kr. ud fra en forventet belægning på 100%.
• Tilbuddets økonomiske bæredygtighed og likviditet understøttes af den kommunale økonomi.
Sammenhæng mellem pris og kvalitet:
Vi vurderer, at der er sammenhæng mellem pris og kvalitet af 3 grunde:
• Den økonomiske ramme i budgettet giver grundlag for den fornødne kvalitet i tilbuddet.
• Der er et rimeligt forhold mellem forventet omsætning og forventede omkostninger.
• Budgettet indeholder ikke uvedkommende omkostninger.
Økonomisk gennemsigtighed:
Den økonomiske gennemsigtighed understøttes af 3 væsentlige forhold:
• Socialtilsynet har ikke haft væsentlige bemærkninger til den indberettede årsrapport.
• Budgettet hænger sammen med tilbuddets øvrige indberetninger på Tilbudsportalen.
• Økonomien afspejler de faktiske forhold ved socialtilsynets tilsynsbesøg.
Øvrige bemærkninger om tilbuddets økonomi:
Tilbuddets budget for 2020 viser:
• En omsætningsstigning på 2,6%. Dette modsvares af en omkostningsfald på 2,8%
• En omsætning på ca. 22,8 mio. kr.
• Der er ikke fremført over- eller underskud fra tidligere år.
• At ca. 76,9% af omkostningerne forventes anvendt på borgerrettet personale og borgerrelaterede aktiviteter.
Tilbuddets regnskabsnøgletal for 2018 viser:
• En omsætning på 4% mere end forventet i budget 2018.
• At personaleomkostningerne blev 6% højere end forventet i budgettet.
• Et faktisk underskud på ca. 940.000 kr.
Fysiske rammer
Det er Socialtilsynets vurdering, at tilbuddets omgivelser, udformning, indretning, faciliteter og stand, er velegnede og hensigtsmæssige i forhold til tilbuddets målgruppe, og understøtter indsatsens formål og indhold. Det er Socialtilsynets vurdering, at de fysiske rammer inde og ude tilgodeser borgernes behov, interesser og rettigheder blandt andet i forhold til at sikre borgernes trivsel, ret til privatliv, udfoldelsesmuligheder og mulighed for at opretholde sociale netværk.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer, at borgerne på tilbuddet bliver set, hørt, respekteret og anerkendt, hvor de støttes og inddrages i deres eget liv og hverdag på tilbuddet. Tilbuddet tager udgangspunkt i borgernes individuelle behov og forudsætninger med hensyn til deres selvbestemmelse og inddragelse samt indflydelse på såvel individuelt som fælles niveau. Tilbuddet understøtter borgernes fysiske og mentale sundhed gennem pædagogiske og sundhedsmæssige tiltag, som vurderes medvirkende til at sikre borgernes trivsel og udvikling.
Socialtilsynet vurderer ligeledes, at borgerne trives og er velplacerede i tilbuddet, hvor der er et individuelt samt fælles fokus på borgernes sundhed, trivsel og udvikling. Ligeledes vurderes, at tilbuddet styrker borgernes netværk og kommunikation gennem udarbejdelse af individuelle kommunikative redskaber, der tilrettelægges ud fra de enkelte borgeres funktionsniveau.
Socialtilsynet vurderer derudover, at tilbuddet forebygger magtanvendelser gennem en ikke-konfronterende og konfliktnedtrappende tilgang, som tager højde for borgernes funktionsniveau.
Socialtilsynet vurderer desuden, at tilbuddet arbejder systematisk med at forebygge vold og overgreb gennem pædagogiske strategier ud fra tilbuddets valgte metode KRAP. Socialtilsynet vurderer også, at tilbuddets ledelse har bevågenhed på at få alle episoder registreret med henblik på at kunne håndtere og følge op på disse gennem beskrevne retningslinjer og procedurer.