Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
04-12-2018
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsyn Hovedstaden har aflagt tilsynsbesøg på Ungdomskollegiet Rosenvænget mandag den 26. november 2018, med henblik på at behandle tilbuddets ansøgning om væsentlig ændring af eksisterende godkendelse.
Socialtilsyn Hovedstaden har alene foretaget vurdering af tilbuddets kvalitet på tema-niveau. De enkelte indikatorer og kriterier har ikke været behandlet særskilt i forbindelse med tilsynsbesøget og behandlingen af ansøgningen. Beskrivelser og bedømmelser på indikator og kriterieniveau stammer derfor fra tidligere tilsynsbesøg på tilbuddet.
Tilbuddet har ansøgt om at etablere en ny afdeling under det eksisterende tilbud, med plads til 4 unge inden for tilbuddets godkendte målgruppe i alderen 16-25 år. Afdelingen ønskes etableret som et ungekollegie til fire unge, der udviklingsmæssigt er klar til at bo under en ramme med et mindre støttebehov, end i det eksisterende tilbud.
Socialtilsynet har gennemgået tilbuddets ansøgning og beskrivelser af justeringerne, i forhold til etablering af ny afdeling og dermed et øget antal pladser. Ligeledes har Socialtilsynet påset, at køb af ejendom ifht. tilbuddets nye afdeling, er i overensstemmelse med fondens vedtægter og formål.
Socialtilsyn Hovedstaden kan imødekomme tilbuddets ansøgning og tilbuddet godkendes hermed samlet til 12 pladser jf. Servicelovens § 66, stk. 1, nr. 5 og Servicelovens § 107.
Målgruppen omfatter unge med opmærksomhedsforstyrrelse, tilknytningsforstyrrelse, autismespektrumforstyrrelser og omsorgssvigt. Det fælles kendetegn for de unge er, at de vurderes endnu ikke at være klar til en selvstændig tilværelse i egen bolig.
Tilbuddets indsats og baggrunden for det pædagogiske arbejde beskrives ud fra at tilbyde målgruppen struktur og støtte, og derigennem skabe afsæt for, at de unge kan blive motiverede for at arbejde med deres udfordringer. Rosenvængets pædagogiske indhold og metode lægger sig tæt op af tilbuddets målsætning om at gøre de unge parat, praktisk og personligt, til at klare en mere selvstændig voksentilværelse.
Baseret på Socialtilsynets kendskab til tilbuddet, og på baggrund af det oplyste under tilsynsbesøget, vurderes det, at tilbuddet vil kunne tilrettelægge relevante pædagogiske individuelle indsatser, der tager højde for den enkelte unges vanskeligheder og dermed imødekomme den enkelte unges særlige behov for støtte.
Socialtilsynet vurderer, at Rosenvænget vil kunne fastholde en tilstrækkelig kvalitet indenfor alle Kvalitetsmodellens temaer og kan derfor imødekomme tilbuddets ansøgning om etablering af ny afdeling, herunder udvidelse af antal pladser.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
I behandlingen af tilbuddets ansøgning om godkendelse af ny afdeling for fire unge, der udviklingsmæssigt er klar til at bo under en ramme med et mindre støttebehov, har Socialtilsynet vurderet, at tilbuddet kan fastholde sin kvalitet inden for temaet.
Socialtilsynet vurderer, at Ungdomskollegiet Rosenvænget i deres indsats i meget høj grad formår at støtte de unge i at udnytte deres fulde potentiale i forhold til uddannelse og beskæftigelse. Rosenvængets indsatser afspejler, at de arbejder med fokus på at etablere hensigtsmæssige vaner, således at de unge på sigt får en stabil tilknytning til uddannelses- og arbejdsmarkedet.
Under seneste tilsynsbesøg gav de unge udtryk for at opleve sig støttet af leder og medarbejdere, således at de fik etableret tilknytning til relevant uddannelse eller beskæftigelse, målrettet den enkeltes ønsker og behov.
Selvstændighed og relationer
Rosenvænget har ansøgt Socialtilsyn Hovedstaden om at etablere et ungekollegie beliggende andetsteds i Holbæk by, for fire unge der udviklingsmæssigt er klar til at bo under en ramme med mindre støttebehov. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet vil tilpasse indsatserne til den enkelte ung og dermed gradvist regulere støtten i takt med, at den unge bliver mere selvstændig og får opøvet kompetencerne til at kunne varetage en mere selvstændig livsførelse.
Socialtilsynet vurderer, at Rosenvænget yder en målrettet indsats i arbejdet med styrkelsen af de unges sociale færdigheder og deres evne til på sigt at kunne håndtere en mere selvstændig tilværelse.
Socialtilsynet vurderer endvidere på baggrund af fremsendt materiale samt leder og medarbejderes udtalelser ved seneste tilsynsbesøg, at Rosenvængets dagligdag og indsats er struktureret med fokus på at understøtte de unges individuelle ressourcer og færdigheder.
Rosenvængets indsatser centrerer sig om de unges evne til i stigende grad, at kunne håndtere, samt tage ansvar for egen tilværelse, herunder håndtere uddannelse, beskæftigelse og økonomi. Ligeledes vurderer Socialtilsynet, at indsatsen centrerer sig om motivere og inddrage de unge i egen målsætning, hvilket understøttes i de systemisk narrative samtaler, og i meget høj grad ses afspejlet i tilbuddets fremsendte dokumentation.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet har modtaget og behandlet ansøgning fra Rosenvænget, der søger om godkendelse til at etablere en ny afdeling, etableret som ungekollegie med plads til yderligere fire unge inden for den allerede godkendte målgruppe af unge i alderen 16-25 år.
Tilbuddet etableres til unge, der fortsat har behov for støtte, men hvor indsatserne og støtten tilrettelægges med afsæt i, at den unge kan fungere i en ramme med et mindre støttebehov. Unge der er klar til en væsentlig mere selvstændig livsførelse, end det er tilfældet i det eksisterende tilbud.
Socialtilsynet har ved seneste tilsynsbesøg vurderet, at Rosenvænget arbejder, med udgangspunkt i en klart beskrevet målgruppe, beskrevet som unge i alderen 16-25 år, der er kendetegnet ved opmærksomhedsforstyrrelse, tilknytningsforstyrrelse, autismespektrumforstyrrelser og omsorgssvigt. Det fælles kendetegn for de unge er, at de vurderes endnu ikke at være klar til en selvstændig tilværelse i egen bolig. Det er unge som vurderes at kunne profitere af struktur og støtte, samt unge der vil være motiverede for at arbejde med de beskrevne udfordringer. Rosenvængets pædagogiske indhold og metode lægger sig tæt op af tilbuddets målsætning om at gøre de unge parat, praktisk og personligt, til at klare en mere selvstændig voksentilværelse. Socialtilsynet vurderer, at Rosenvængets indsatser kredser om, at øge den enkelte unges selvstændighed, afdække ressourcer, samt skabe relevant kontakt til arbejdsmarkedet og øge den unges økonomiske forståelse. Metodisk arbejdes der ressource orienteret med en systemisk narrativ tilgang, hvilket Socialtilsynet vurderer er både relevant og fører til positive resultater for de indskrevne unge.
Endvidere vurderer Socialtilsynet, at Rosenvænget dokumenterer resultater i deres status- og læringsplaner, hvor der for hver ung er opstillet mål, hvorunder resultater beskrives. Der anvendes blandt andet et scoringssystem i læringsplanerne, for at vurdere udviklingen i den unges opnåelse af målopfyldelse, samt til tilbuddets egen læring og eventuelle justering af indsatsen. Af udsagn fra tidligere interviewet anbringende myndigheder, kunne flere sagsbehandlere give udtryk for meget positive resultater i forhold til aftalte mål. Ligesom de unge under interview ved dette og tidligere tilsynsbesøg, kunne beskrive deres egen positive udvikling under opholdet i Rosenvænget.
Organisation og ledelse
I behandlingen af tilbuddets ansøgning om godkendelse af ny afdeling og udvidet antal pladser, er temaet omkring organisation og ledelse ikke særskilt behandlet. Ligeledes oplyser leder, at ledelsen af tilbuddet forbliver uændret.
Socialtilsynet har derfor fastholdt vurderingen fra tidligere tilsynsbesøg og forventer, at tilbuddets ledelse fortsat vil varetage drift af tilbuddets afdelinger på en kompetent og hensigtsmæssig måde.
Socialtilsynet vurderer fortsat, at Rosenvængets leder besidder relevant uddannelse, herunder specifik narrativ lederuddannelse. Derudover er det Socialtilsynets vurdering, at leder råder over omfattende relevant faglig erfaring med såvel målgruppe, metoder og indsatser, som indsigt i vilkår for ledelse og drift af tilbuddet. Leder er desuden kendetegnet ved højt engagement, som særligt beskrives af de unge under interview. Leder indgår på lige fod med medarbejderne i det daglige pædagogiske arbejde med de unge, hvilket de unge fremhæver har stor betydning for dem og deres udvikling.
Det er endvidere Socialtilsynets vurdering, at tilbuddets drift varetages kompetent, der er høj stabilitet i medarbejdergruppen, kvalificerede, omsorgsfulde og engagerede medarbejdere. Tilbuddets ledelse og medarbejdere modtager systemisk narrativ supervision af ekstern supervisor, hvilket Socialtilsynet vurderer styrker indsatsen med afsæt i valgte tilgange og metoder.
Kompetencer
I behandlingen af tilbuddets ansøgning om væsentlig ændring, er temaet omkring kompetencer ikke særskilt behandlet.
Socialtilsynet har derfor fastholdt vurderingen fra tidligere tilsynsbesøg og forventer, at tilbuddets ledelse fortsat vil sikre en kompetent medarbejdergruppe i begge tilbuddets afdelinger.
Socialtilsynet vurderer, at den samlede medarbejdergruppe på Rosenvænget besidder relevante faglige, relationelle og personlige kompetencer, i forhold til målgruppens behov og tilbuddets målsætning og metoder. Socialtilsynet vurderer, at den nuværende medarbejdersammensætning, samtidig besidder erfaringsmæssige kompetencer, som kan bidrage til udvikling og trivsel hos målgruppen .
Tilbuddet har på tidspunktet for tilsynsbesøget ansat en medarbejdergruppe, der på faglig relevant vis samarbejder med den enkelte ung, med henblik på at sikre udvikling i forhold til selvstændighed, mens den unge er indskrevet i tilbuddet.
Leder og medarbejdere fremhæver relationsarbejdet som en bærende komponent i arbejdet med de unge, og som afgørende for at udvikling kan finde sted. Socialtilsynet bemærker under interview, at medarbejdergruppen relevant kan redegøre for vekselvirkningen mellem relationsarbejdet og den indsats, der skal understøtte de unges selvstændighed, så de unge i højere grad bliver i stand til at klare sig selvstændigt fremadrettet. Endvidere fremhæver unge, leder og medarbejdere, at medarbejdernes tilgang til de unge, er afgørende for, at den unge vil opleve udvikling i tilbuddet. De unge beskriver miljøet i tilbuddet som trygt og hjemligt, hvilket de oplever som afgørende for, at de ønsker at indgå i et samarbejde med medarbejderne.
Fysiske rammer
Socialtilsynet har ved tidligere tilsynsbesøg vurderet, at Rosenvængets fysiske rammer imødekommer de forventninger målgruppen måtte have til en ungdomsbolig, ligesom Rosenvænget råder over gode fællesarealer både ude og inde.
Socialtilsynet kan ved besigtigelse af den nye afdeling konstatere, at de fysiske rammer der, tilsvarende understøtter målgruppens behov. Tilbuddets nye afdeling etableres i et nyistandsat hus, også centralt beliggende i Holbæk by. Med etablering af den nye afdeling ønsker tilbuddet at skabe rammen for, at unge der er klar til at bo under en ramme med et mindre støttebehov, fortsat kan være tæt på de uddannelses- og beskæftigelsesmuligheder, der ligger centralt i Holbæk, men også skabe rammen for et lidt mindre miljø med færre unge.
Rosenvænget fremstår både hjemligt og imødekommende og beskrives også af de interviewede unge ved seneste tilsynsbesøg som hjemligt.
Samtidig er det Socialtilsynets vurdering, at Rosenvængets beliggenhed giver gode muligheder for adgang til offentlige transportmidler, indkøbsmuligheder og fritidsaktiviteter i Holbæk, hvilket understøtter de unges mulighed for at blive selvtransporterende.
De unge råder over egne værelser, der fremstår personlige og der udtrykkes fortsat tilfredshed med disse. Samtidig har de adgang til fælles køkken, fælles toilet og bad. Der er fælles spiserum og fælles stue, lige som der er et ekstra rum i havehuset, der kan benyttes af de unge, hvis der er behov for dette. Derudover er der et mindre værksted, som kan anvendes. Det indgår i indsatsen, at der vedvarende arbejdes med at skabe en kultur med fælles ansvarsfølelse blandt de unge. Det er Socialtilsynets vurdering, at rammerne er velegnede til formålet.
I den nye afdeling etableres plads til fire unge, der hver især får tildelt dobbeltværelse, så den unge har mulighed for at have både soveværelse og opholdsrum. Badeværelses- og køkkenfaciliteter deles de fire unge om.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har indrettet huset, så det i størst mulig udstrækning understøtter de unges selvstændige livsførelse, samtidig med, at det er tænkt ind hvordan tilbuddet kan skabe rammen om fællesskabet.
Sundhed og trivsel
I behandlingen af tilbuddet ansøgning om væsentlig ændring, har Socialtilsynet vurderet, at der i tilbuddet er relevant viden og indsigt i sammenhængen mellem fysisk og mental sundhed og trivsel, der omsættes i relevante indsatser, i forhold til de unge. Leder angiver endvidere i tilbuddets ansøgning, at de unge skal have opbygget rimelige sunde vaner og have en psykisk robusthed, før de flytter fra Rosenvænget til tilbuddets nye afdeling med mindre støtte.
Socialtilsynet vurderer, at Rosenvængets indsatser understøtter de unges fysiske og mentale sundhed samt trivsel. De unge giver ved seneste tilsynsbesøg udtryk for at føle sig både hørt, respekteret og hjulpet. Der lægges særligt vægt på, at de unge oplever Rosenvænget som deres hjem og som et sted hvor de trives og udvikler sig. Socialtilsynet vurderer endvidere, at de unges initiativer imødekommes og at der er en meget høj grad af selv- og medbestemmelse.
Under samtlige tilsynsbesøg i tilbuddet observerer Socialtilsynet, at de unge agerer og færdes hjemligt, samt fremstår afslappet i et dynamisk samspil med hinanden og medarbejderne. Endvidere kan Socialtilsynet høre på de unges udtalelser, at de eksempelvis på ferier og ture med tilbuddet, understøttes af tilbuddets indsats i at have et ungeliv, på lige fod med andre unge, hvilket Socialtilsynet vurderer understøtter deres trivsel, udvikling og selvstændighed.
Socialtilsynet bemærker, at tilbuddet ikke har haft magtanvendelser i 2017 og 2018, og at tilbuddet arbejder med meget fine tolerancer for hvornår medarbejdernes adfærd kan opfattes konfliktoptrappende.