Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
06-01-2020
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsyn Midt vurderer, at Botilbuddet på DNS lever op til kravene jf. § 6 i lov om socialtilsyn.
Botilbuddet er godkendt efter servicelovens §107 til at modtage 8 borgere og efter §108 til at modtage 2 borger. For begge §§ er det borgere i alderen 18-65 år med Udviklingshæmning, Omsorgssvigt, Udviklingshæmning og
personlighedsforstyrrelse, Udviklingshæmning og dømt til strafferetslig
foranstaltning
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet arbejder med afsæt i en klar målgruppebeskrivelse, anvender de beskrevne faglige tilgange og metoder, samt at der opnås positive resultater for eleverne.
Det er dog tilsynets anbefaling, at tilbuddet inddrager metoder der teoretisk/ forskningsmæssigt forankret foruden de metoder der allerede anvendes.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet, opsætter mål, men at disse ikke er konkrete og individuelle og derfor ikke kan måles på, sådan som tilbuddet beskriver det på tilbudsportalen. .
Det er tilsynets vurdering, at tilbuddet med fordel kan arbejde på, at opstille små målbare delmål, således, at det bliver muligt at måle. Det er tilsynet vurdering, at dette også kan medvirke til en tydeligere dokumentation og opfølgning.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet inddrager og samarbejder med relevante eksterne aktører, omkring elevernes mål for opholdet.
Socialtilsynet vurderer, at borgerne som udgangspunkt trives i tilbuddet og at tilbuddet understøtter borgernes fysiske og mentale sundhed. Det er dog samtidig tilsynets vurdering, at en større viden om den enkelte elevs særlige forudsætninger og/eller diagnose, vil kunne bidrage til endnu større trivsel. Det er samtidig tilsynets vurdering, at nogle elevers trivsel kan være påvirket negativt, når der sker skift af studerende på Tvind Skolecenter
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet som udgangspunkt understøtter elevernes selv-og medbestemmelse.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet forebygger og håndtere magtanvendelser og vold og overgreb.
Socialtilsynet vurderer, at Botilbuddet på DNS har en hensigtsmæssigt organisering.
Det er tilsynets vurdering, at ledelsen har relevant uddannelse og erfaring både med ledelse og arbejdet med målgruppen.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har en aktiv og bestyrelse, men at denne, ligesom den daglige ledelse, ikke har forholdt sig til de bestemmelser der er gældende for arbejdet med den del af målgruppen, der omfatter udviklingshæmmede med domstype 2 og 3.
Da denne målgruppe er en del af tilbuddets godkendelse, er det tilsynets vurdering, at dette er nødvendig viden, for at kunne arbejde med den målgruppe.
Socialtilsynet vurderer, at sygefravær er lavt og personalegennemstrømningen er høj. Det er tilsynets vurdering, at en stor personalegennemstrømning kan have indflydelse på det samlede kompetenceniveau.
Socialtilsynet vurderer, at medarbejdergruppen samlet set har relevante kompetencer i forhold til tilbuddets metoder. Det er dog tilsynets vurdering, at der mangler kompetencer i forhold til målgruppens behov, da der mangler grundig teoretisk viden om borgernes diagnoser/grundlæggende problemstillinger. Det er tilsynets vurdering, at en sådan viden vil kunne anvendes, til en mere målrettet indsats, til gavn for eleven.
Socialtilsynet vurderer, at de fysiske rammer og faciliteter overvejende er egnede til målgruppen, idet borgerne trives og rammer og faciliteterne tager højde for borgernes særlige behov.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer, at Botilbuddet på DNS har fokus på at støtte borgerne i at udnytte deres potentiale i forhold til uddannelse og beskæftigelse. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet støtter borgerne i at nå mål for uddannelse og beskæftigelse, såfremt de fremgår af den kommunale handleplan. Endvidere er det socialtilsynets vurdering, at tilbuddet støtter borgerne i at udvikle og vedligeholde færdigheder samt have en meningsfuld hverdag. Det sker gennem de aktiviteter, der tilbydes og den dagsstruktur, der udarbejdes i samarbejde med den enkelte borger. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet arbejder konstruktivt med at tydeliggøre hvilken indsats der leveres i forhold til borgerens uddannelse og beskæftigelse og om det er Botilbuddet på DNS eller anden aktør, der lever indsatsen.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer, at den pædagogiske indsats i Botilbuddet på DNS medvirker til at styrke borgerens sociale kompetencer. Borgerne inddrages og ansvarliggøres i forhold til praktiske opgaver. Det pædagogiske miljø på skolecenteret giver gode muligheder for at udvikle relationer og indgå i sociale aktiviteter, som cafeaftener samt sports-og musikarrangementer, hvor der deltager borgere fra forskellige tilbud tilknyttet interessefællesskabet Tvind. Endvidere afvikles studie-og ferieture.
Socialtilsynet vurderer, at borgerne på Botilbuddet på DNS deltager i aktiviteter i lokalområdet i den udstrækning de ønsker det og har behov for det. Socialtilsynet vurderer, at borgerne har kontakt til og støttes i samvær med familie og netværk efter behov. Borgerens ønsker om hjælp efterkommes dog ikke altid, idet tilbuddet ikke understøtter kontakt til kriminelle eller misbrugende venner.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsyn Midt vurderer, at tilbuddet arbejder med afsæt i en klar målgruppebeskrivelse, samt at de elever der er indskrevet hovedsageligt falder indenfor denne målgruppe.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet anvender de beskrevne faglige tilgange og metoder, samt at der opnås positive resultater for eleverne.
Det er tilsynets vurdering, at en kompleks målgruppe, stiller store krav til tilbuddets viden om de forskellige målgruppers specifikke vanskeligheder for at kunne vælge og anvende relevante faglige tilgange og metoder. Det er tilsynets anbefaling, at tilbuddet inddrager metoder der teoretisk/ forskningsmæssigt forankret foruden de metoder der allerede anvendes. Det er dog samtidig tilsynets vurdering, at dette bør sker under hensyn til tilbuddets menneskesyn og øvrige metoder.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet, opsætter mål, men at disse ikke er konkrete og individuelle og derfor ikke kan måles på, sådan som tilbuddet beskriver det på tilbudsportalen. Det er tilsynets vurdering, at der er en systematik for opfølgning på borgernes mål, men det er vanskeligt at se dette i tilbuddets dokumentation vedrørende borgerne.
Det er tilsynets vurdering, at tilbuddet med fordel kan arbejde på, at opstille små målbare delmål, således, at det bliver muligt at måle. Det er tilsynet vurdering, at dette også kan medvirke til en tydeligere dokumentation og opfølgning og derfor også i forhold til, at eleven oplever succes og kommer videre til næste mål.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet inddrager og samarbejder med relevante eksterne aktører, som, VISO, jobcenter, psykiatri omkring borgernes mål for opholdet.
Organisation og ledelse
Socialtilsyn Midt vurderer, at Botilbuddet på DNS har en hensigtsmæssigt organisering.
Det er tilsynets vurdering, at ledelsen har relevant uddannelse og erfaring både med ledelse og arbejdet med målgruppen.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har en aktiv og bestyrelse, men at denne, ligesom den daglige ledelse, ikke har forholdt sig til de bestemmelser der er gældende for arbejdet med den del af målgruppen, der omfatter udviklingshæmmede med domstype 2 og 3.
Da denne målgruppe er en del af tilbuddets godkendelse, er det tilsynets vurdering, at dette er nødvendig viden, for at kunne arbejde med den målgruppe.
Socialtilsynet vurderer, at sygefravær er lavt og personalegennemstrømningen er høj. Foruden det tal der beskriver gennemstrømningen, har eleverne skullet forhold sig til medarbejdere på korttidsansættelser og ansættelse af nye studerende.
Set i forhold til, at der er tale om elever med komplekses problemstillinger og en med dom, hvor der er en række komplekse love der sætter rammen for elevens ophold, er det tilsynets vurdering, at gennemstrømning har været for høj. Det er tilsynets vurdering, at så stor en personalegennemstrømning kan have indflydelse på det samlede kompetenceniveau.
Kompetencer
Socialtilsyn Midt vurderer, at medarbejdergruppen samlet set har relevante kompetencer i forhold til tilbuddets metoder. Det er dog tilsynets vurdering, at der mangler kompetencer i forhold til målgruppens behov, da der mangler grundig teoretisk viden om borgernes diagnoser/grundlæggende problemstillinger.
Det er tilsynets vurdering, at medarbejderne, gennem tilbuddets metoder, kan skabe et miljø, hvor eleverne trives både mentalt og fysisk.
Det er tilsynets vurdering, at botilbuddet har en kompleks målgruppe, hvilket kræver at medarbejderne har en solid faglig viden om elevernes diagnoser/grundlæggende problemstillinger. En sådan viden vil kunne anvendes, til en mere målrettet indsats, til gavn for eleven.
Det er tilsynets vurdering, at ledelsen har planer for kompetenceudvikling, men disse indeholder ikke undervisning ift. alle de problemstillinger som de indskrevne elever har .
Økonomi
Konklusion
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets økonomi er bæredygtig og delvis gennemsigtig samt at forholdet mellem prisen og den socialfaglige kvalitet er rimeligt. Dette medfører, at socialtilsynet samlet set konkluderer, at tilbuddets økonomi understøtter en stabil anbringelse af borgere.
Vurderingsbaggrund
Vi har vurderet økonomien ud fra det godkendte budget for 2020 og tilbuddets reviderede regnskab for 2018.
Begrundelser
Økonomisk bæredygtighed
Vi har lagt 3 væsentlige forhold til grund for vurderingen:
• Tilbuddets regnskab viser en soliditetsgrad på 49,3 %.
• Alle væsentlige budgetafvigelser i regnskabet er afklarede.
• Budgettet for 2020 viser et overskud på ca. 3,9 % af omsætningen ud fra en forventet belægning på 58 %.
Sammenhæng mellem pris og kvalitet
Vi vurderer, at der er sammenhæng mellem pris og kvalitet af 3 grunde:
• Den økonomiske ramme i budgettet giver grundlag for den fornødne kvalitet i tilbuddet.
• Der er et rimeligt forhold mellem forventet omsætning og forventede omkostninger.
• Budgettet indeholder ikke uvedkommende omkostninger.
Økonomisk gennemsigtighed
Den delvis økonomiske gennemsigtighed understøttes af 5 væsentlige forhold:
• Revisor har ikke haft væsentlige bemærkninger til regnskab og regnskabsnøgletal.
• Revisor har dog fejlagtigt ikke protokollatet har angivet, at afregningerne mellem den koncernlignende enheder sker på markedsvilkår
• Budgettet hænger sammen med tilbuddets øvrige indberetninger på Tilbudsportalen.
• Økonomien afspejler de faktiske forhold ved socialtilsynets tilsynsbesøg.
• De mange aktiviteter på adressen og som følge heraf anvendelsen af fordelingsnøgler, samt fælles vagtplaner for flere institutioner, medfører, at tilbuddets økonomi ikke er fuld gennemskueligt.
Øvrige bemærkninger om tilbuddets økonomi
Tilbuddets budget for 2020 viser:
• En omsætningsstigning på 9,2 %. Dette modsvares af en omkostningsstigning på 8,5 %
• En omsætning på ca. 7,4 mio. kr.
• Et overskud på ca. 288 tkr.
• At ca. 57,4 % af omkostningerne forventes anvendt på borgerrettet personale og borgerrelaterede aktiviteter.
Tilbuddets regnskab for 2018 viser:
• En omsætning på 72 % af omsætningen i budget 2018.
• At personaleomkostningerne udgør 68 % af forventet i budgettet.
• Et faktisk overskud på ca. 0,7 % af omsætningen.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer, at de fysiske rammer og faciliteter overvejende er egnede til målgruppen, idet borgerne trives og rammer og faciliteterne tager højde for borgernes særlige behov. Rammerne giver borgeren gode mulighed for at indgå i aktiviteter og danne relationer i det ”minisamfund” Skolecenteret på Tvind udgør. Socialtilsynet vurderer, at de fysiske rammer er hjemlige og at borgerne har mulighed for selv at indrette deres værelser.
Socialtilsynet vurderer dog ikke, at de fysiske rammer lever op ankestyrelsens seneste afgørelse om, at der i længerevarende botilbud skal være selvstændigt toilet, bad og køkken.
Sundhed og trivsel
Socialtilsyn Midt vurderer, at borgerne som udgangspunkt trives i tilbuddet og at tilbuddet understøtter borgernes fysiske og mentale sundhed. Til grund for vurderingen er lagt, borgerne får støtte til at modtage relevante sundhedsydelser og at der i hverdagen er fokus på at fremme borgerens sundhed i form af sund kost og motion. Det er dog samtidig tilsynets vurdering, at en større viden om den enkelte elevs særlige forudsætninger og/eller diagnose, vil kunne bidrage til endnu større trivsel. Det er samtidig tilsynets vurdering, at elevernes trivsel i nogle tilfælde er påvirket negativt i en periode, når der sker skift af studerende på Tvind Skolecenter
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet som udgangspunkt understøtter elevernes selv-og medbestemmelse.
Socialtilsyn Midt vurderer, at tilbuddet forebygger og håndtere magtanvendelser og vold og overgreb.