Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
14-05-2020
Vilkår
Frist for opfyldelse af vilkår
31-03-2020
Indholdet i vilkår
Tilbuddets nye afdeling godkendes til 8 børn og unge, dog med det vilkår der først kan indskrives 8, når de to pladser i tilstødende bygning er færdiggjorte og indflytningsklar. Socialtilsynet skal endvidere se og godkende bygningen før indflytning
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsynet har den 10. marts 2020 aflagt et anmeldt driftsorienteret tilsyn på Paideia Skoven, et privat drevet opholdssted, jvf. Servcelovens § 66, stk. 1, nr. 6, med 12 godkendte pladser til børn og unge i alderen 12-18 år. Pladserne er fordelt på to afdelinger med 6 pladser på hver afdeling. De to afdelinger er tæt beliggende på hver sin gård.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet fortsat leverer den pædagogiske fornødne kvalitet og er egnet til at modtage den godkendte målgruppe, som er afgrænset til uledsagede flygtninge samt børn og unge, der har relaterede udfordringer til flygtningestatus som stressbelastning, omsorgssvigt, selvskadende adfærd, og udadreagerendeadfærd.
Temaerne Ledelse og Organisation, Kompetencer og Fysiske rammer er gennemgået og behandlet. Der er ved tilsynsbesøget ikke særskilt behandlet eller oplyst om væsentlige ændringer i øvrige temaer, kriterier og indikatorer, hvorfor teksten fra forrige tilsynsrapport fortsat er gældende.Det er fortsat Socialtilsynets vurdering, at børnene og de unge trives i tilbuddet. Socialtilsynet begrunder sin vurdering i to unges udsagn i forbindelse med seneste tilsyn. Begge unge oplyser i forbindelse med rundvisning at de befinder sig godt, og trives i tilbuddet.
Socialtilsynet vurderer tilbuddets ledelse i høj grad har de rette kompetencer og erfaring i forhold til tilbuddets målgruppe og i forhold til fastholdelse af metoder og struktur, som sikrer tilbuddets pædagogiske kvalitet. Tilbuddets daglige drift varetages fagligt kompetent af tilbuddets ledelse, med pædagogisk indsigt og viden om tilbuddets målgruppe såvel som personaleledelse.
Socialtilsynet vurderer tilbuddets ledelse med ansættelse af kompetent og erfaren medarbejder med socialfaglig baggrund i afdelingsleder stilling, er fastholdende i sin strategi om at styrke ledelsen af tilbuddet.
Socialtilsynet vurderer at ledelsen er opmærksom på, at den kultur, der hidtil har været i tilbuddets første afdeling, skal søges at videreføres, således at tilbuddets to afdelinger får et ensartet udtryk og indhold i pædagogikken, på trods af, at der er fysisk afstand mellem afdelingerne. Socialtilsynet vurderer endvidere, at ledelsen har fokus på, at der fortsat ansættes kompetente medarbejdere med relevante kompetencer i forhold til at sikre de unges trivsel og udvikling. Socialtilsynet vurder, at tilbuddets ledelse med fordel kan udvide antallet af pædagogisk uddannet personale, hvilket også vil være i tråd med det, som nuværende medarbejdere efterspørger.
Socialtilsynet vurderer at tilbuddets medarbejdere sikrer og leverer en indsats på et højt fagligt niveau i tilbuddet. Medarbejderne vurderes at have relevante pædagogiske og socialfaglige uddannelser og erfaring med målgruppen, og samlet set kan gøre rede for tilbuddets tilgange og metoder. Det er endvidere Socialtilsynets vurdering, at medarbejderne sikres relevant kompetenceudvikling til gavn for børnene og de unge udvikling. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i forbindelse med udvidelsen med en afdeling har ansat kompetent og erfaren afdelingsleder. Det er fortsat socialtilsynets forventning, at tilbuddet i takt med, at der bliver flere indskrevne unge, udvider medarbejdergruppen således, at normering og tilbuddets faglig niveau opretholdes.
Tilbuddet består nu af to afdelinger på henholdsvis Fuglebjergvej 2 og Fuglebjergvej 5 med 6 pladser på hver afdeling. Fuglebjergvej 5 er godkendt med 6 pladser + 2, hvoraf de pladser beliggende i tilhørende længe er godkendt med vilkår om total istandsættelse forud for ibrugtagning. Socialtilsynet konstaterer ved tilsyn, at der ikke er påbegyndt istandsættelse af længe, og at dette ikke vil ske inden vilkårsfristens udløb. Der er enighed med tilbuddets ledelse, at det ikke for nuværende er aktuelt er inddrage længen som en del af tilbuddet. Derfor annullerer socialtilsynet vilkåret og sænker tilsvarende pladsantallet med to. Det er aftalt at skulle tilbuddet senere ønsker kapaciteten udvidet, kan tilbuddet sidenhen ansøge om ændring af godkendelse.
Socialtilsynet vurderer efter rundvisning af ung beboer på Fuglebjergvej 5, at alt fremstår pænt og nyistandsat. Der er fem ungeværelser på 1.salen og et lille kammer. Der er ingen toiletter på 1.salen, men 2 i stueetagen. I stueetagen er der desuden stort køkken, pæn stor opholdsstue, kontor/vagtværelse og et ekstra værelse, der kan bruges til en ung om nødvendigt. Desuden et ekstra bad i kælderen.
Socialtilsynet besigtigede ligeledes de fysiske rammer på Fuglebjervej 2, ved rundvisning af en ung, og så også her den unges værelse. Begge unge gav udtryk for at være glade for deres værelser og for stedet, og at de trives. Begge værelser fremstod med personlig indretning, og de unge gav udtryk for, at de selv har valgt, hvordan det skal se ud. Badeværelse på Fuglebjergvej 2, der tidligere er blevet påpeget som en udfordring i forhold til skimmel og fugt er blevet istandsat med ny gulvbelægning og bruseniche. Mindre rum med brusekabine skal fortsat have etableret udluftning og lysindfald. Socialtilsynet vurderer at tilbuddets samlede fysiske rammer inde som udenoms arealer er velegnede til målgruppen.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer, at Paideia Skoven har fokus på, at de unge støttes i deres skolegang og uddannelse, og at de unge tilskyndes til at etablere og fastholde tilknytningen til uddannelsessystemet. Socialtilsynet vurderer endvidere, at tilbuddet er opmærksom på at skabe rammer for de unge, således at de unge motiveres til at gennemføre skole og uddannelse.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer, at Paideia Skoven vil støtter de unge, så de opnår nødvendige kompetencer, i forhold til at varetage en mere selvstændig tilværelse. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har fokus på, at de unge opnår sociale kompetencer. Socialtilsynet vurderer endvidere, at tilbuddet støtter den enkelte unge i forhold til at etablere og fastholde netværk, både familie og venner.
Tilbuddet har fokus på, at støtte de unge i at indgå i aktiviteter, enten i lokalområdet eller i aktiviteter planlagt af tilbuddet.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet er opmærksom p,å at de unge tilbydes et ungdomsliv på lige fod med andre unge.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynets vurderer, at Paideia Skoven anvender tilgange og metoder der er relevant for deres målgruppebeskrivelse, der er børn og unge i alderen 12-18 år som enten er uledsaget flygtninge eller børn og unge der har relateret udfordringer til flygtninge status. Socialtilsynet har i vurderingen lagt vægt på, at både leder og medarbejdere ved tilsynsbesøg kunne redegøre for indsatsen og de anvendte tilgange og metoder som anvendes, og som Socialtilsynet vurderer resulterer i en positive udvikling for børnene og de unge. Derudover vurderes, at tilbuddets rammer, struktur, værdier og målsætninger i høj grad imødekommer de unge og understøtter deres emotionelle, skolefaglige udvikling samt sociale kompetencer.
Derudover er det Socialtilsynets vurdering, ved gennemgang af tilsendt materiale i januar, at tilbuddets dokumentation fremstod systematisk og var sammensat af pædagogiske planer og indsats, som fremgik evalueret i status, som tog udgangspunkt i anbringende kommunes handleplan
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at leder har relevante kompetencer og erfaring i forhold til målgruppens behov, og at leder søger viden og kompetencer i forhold til at lede et opholdssted, særligt i forhold til tilbuddets økonomiske og daglige drift. Socialtilsynet vurderer, at leder er opmærksom på at søge støtte og sparring hos såvel bestyrelse som ekstern konsulent i sager, hvor der kan opstå usikkerhed, ligesom Socialtilsynet anerkender, at tilbuddets leder er i gang med lederuddannelse. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har sammensat en bestyrelse med relevante kompetencer i forhold til at drive tilbuddet. Tilbuddets bestyrelse er sammensat således, at den på relevant vis kan yde støtte og sparring til leder. Socialtilsynet vurderer endvidere, at tilbuddet i forbindelse med udvidelsen med en ny afdeling, sikrer, at ledelsen styrkes, og at der i den forbindelse ansættes faglig kompetent og erfaren afdelingsleder/koordinator.
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddets ledelse herunder bestyrelsesformand forholder sig til at tilbuddet aktuelt har flere tomme pladser, og derfor ikke opnår den forventede belægningsprocent i indeværende budgetår. Ledelsen har orienteret tilsynet om, at det er til drøftelse i bestyrelsen, at forbruget tilpasses antal unge og tilbuddet i nærmeste fremtid vil være proaktive i forhold til at kontakte samarbejdende kommuner.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer, at ledelsen har fokus på at sikre et højt fagligt niveau i tilbuddet, og tilbuddet har ansat medarbejdere med relevante socialfaglige uddannelser og erfaring med målgruppen. Socialtilsynet vurderer endvidere, at tilbuddets medarbejdere leverer en indsats på et fagligt højt niveau, og samlet set kan gøre rede for tilbuddets tilgange og metoder. Det er endvidere Socialtilsynets vurdering, at medarbejderne sikres relevant kompetenceudvikling til gavn for børnene og de unges udvikling. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i forbindelse med udvidelsen med en afdeling, kontinuerligt vil ansætte relevant kompetente medarbejdere i forbindelse med nye indskrivninger af børn og unge, og således sikre, at tilbuddets faglig niveau opretholdes og er på et ensartet niveau i de to afdelinger. Det er i den forbindelse socialtilsynets vurdering at tilbuddet med fordel kan udvide antallet af medarbejdere med pædagogisk uddannelse. Socialtilsynet anerkender at tilbuddets nye afdeling har fået tilknyttet tilbuddets nye afdelingsleder, som også har en kordinerende rolle i tilbuddet, herunder at binde de to kulturer sammen for de to afdelinger.
Økonomi
Tilbuddet har fremsendt og har fået godkendt budget for ny afdeling 2019 samt for det samlede tilbud 2020. Tilbuddet har på afdeling Fuglebjergvej 2 100% belægning, altså i alt 6 pladser besat, og og forventer en gradvis indskrivning på afdeling Fuglebjergvej 5, således at tilbuddet i starten af 2020 skulle have have indskrevet 6 unge. Ledelsen oplyser ved tilsyn marts 2020 at tilbuddet ikke har opnået den forventede belægning på tilbuddets nye afdeling, da der er en indskrevet 1 ung ud af de 6 pladser. Ledelse vil drøfte dette i bestyrelsen, og oplyser allerede at have tilpasset forbruget, ligesom der først ansættes yderligere medarbejdere når der er yderligere visitationer på vej. Årsrapporten 2018 udviser et overskud på t.kr. 146. Tilbuddets økonomi er gennemskuelig for socialtilsynet og for de visiterende kommuner.”
Fysiske rammer
Det er Socialtilsynets vurdering, at tilbuddets beliggenhed og indretning for begge afdelinger, overordnet imødekommer målgruppens behov for dels at opretholde et privatliv og dels for at indgå i et fællesskab internt i tilbuddet. Socialtilsynet har i vurderingen lagt vægt på, at de unge har eget værelse og mulighed for fælles samvær på fællesarealerne både inde som udendørs. Socialtilsynet vurderer nyrenoveret baderum på Fuglebjergvej 2 nu imødekommer tilbuddet målgruppens behov, mens mindre bruserum fortsat skal have etableret udluftning og lysindfald, hvis det skal være at regne for et baderum. Desuden bemærker tilsynet, at det fortsat er en mulighed at benytte stort nyrenoveret badeværelse i tilstødende bygning. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets beliggenhed, som er lidt udenfor Hillerød, forsat giver de unge mulighed for at benytte offentlig transport, skole og uddannelsestilbud, samt mulighed for at deltage i fritidstilbud og benytte forskellige faciliteter i lokalmiljøet.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer, at Paideia Skoven har fokus på de unges sundhed og trivsel. De unge har adgang til sundhedsvæsnet og bliver støttet i at komme til undersøgelser og behandling efter behov. Medarbejderne ledsager de unge efter behov.
Socialtilsynet vurderer endvidere, at tilbuddet har fokus på, at de unge tilbydes sund kost, Socialtilsynet vurderer at det er positivt, at tilbuddet har ansat en køkkenmedarbejder med anden etnisk bagrund, således at børnene og de unge tilbydes kost der både dufter og smager velkendt.
Socialtilsynet vurderer endvidere, at tilbuddet har fokus på, at børnene og de unge tilbydes fysiske aktiviteter i og udenfor huset. Det er endvidere Socialtilsynets vurdering, at børnene og de unge trives i tilbuddet og at de inddrages i beslutninger for eget liv.