Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
15-01-2020
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddet samlet set opfylder betingelserne for fortsat godkendelse jf. §§ 6 og 12-18 i lov om socialtilsyn og dermed besidder den fornødne kvalitet der skal til for at sikre at borgerne ydes en indsats, der er i overensstemmelse med formålet med offentlige og private tilbud efter lov om social service. Det vurderes, at tilbuddet i høj grad arbejder målrettet med målgruppens trivsel som omdrejningspunkt, og at tilbuddet formår at tilbyde en forskelligartet borgergruppe ro og tryghed, med udgangspunkt i hver enkelt borgers ønsker og behov.
Det vurderes ligeledes, at tilbuddets nuværende indsats i høj grad resulterer i en hverdag for målgruppen, med ro, stabilitet og tryghed.
Der er tale om et kompetent tilbud, der arbejder med afsæt i en klar målgruppebeskrivelse og relevant forståelse for målgruppens diversitet og forskelligartede udfordringer og behov.
Det er vurderingen, at beboerne, ud fra deres forudsætninger og individuelle udfordringer, udvikles og trives i VIRK´s forskellige afdelinger.
Metodiske tilgange er godt implementeret i tilbuddet og ledelsen har fokus på faglig udvikling i personalegruppen.
Tilbuddet har haft udfordringer med flere ledelsesskift og organisatorisk sammenlægning, men det vurderes, at tilbuddet er godt i gang med konsolidering ift. nuværende ledelse og organisation med sigte på fortsat god kvalitet for borgerne.
Ved dette tilsyn har der bl.a. været særligt fokus på den væsentlige ændring tilbuddet har gennemført. Socialområdet i Roskilde kommune har foretaget en større omorganisering, der betyder, at tilbuddet har fået lagt yderligere en afdeling under sig. Det drejer sig om Henrik Nielsens Vej, hvor målgruppen er yngre borgere mellem 18-30 år. Målgruppen for Henrik Nielsens Vej er ellers svarende til den målgruppe tilbuddet er godkendt til.
Pågældende afdeling er ligeledes et opgangsfællesskab som derfor er lig de andre afdelinger i tilbuddet. På Henrik Nielsens Vej bor de unge med tidsbegrænset lejekontrakter, der hovedsageligt er gældende i to år - med mulighed for forlængelse, mens enkelte andre borgere har længerevarende kontrakter.
VIRK udvides derfor med 33 pladser og en fælleslejlighed.
Godkendelse
Det er socialtilsynets samlede vurdering, at tilbuddet lever op til den fornødne kvalitet i henhold til kvalitetsmodellen og således kan opretholde sin godkendelse jf. Almenboligloven (ABL) § 3, stk. 2 / ABL § 5, stk. 3 (bofællesskab), og med ydelser jf. lov om social service efter § 85, i alt 89 pladser.
Hovedadresse: Stændertorvet 1 B, 2, 4000 Roskilde
Tilbuddet er fordelt på 8 leveringsadresser med forskellige målgrupper, og er godkendt efter nedenstående fordeling.
Godkendelsen omfatter:
• målgruppe: alder: 18 til 85, udviklingshæmning
På følgende leveringsadresser, og med følgende pladser:
• Hyrdehøj Bygade 15, 4000 Roskilde (Hyrdehøj). 3 pladser
• Hyrdehøj Bygade 209, 4000 Roskilde (Kløverparken). 6 pladser
• Kristianslund 49c, 4000 Roskilde (Lunden). 11 pladser
• Lindkøbingvej 24, 4000 Roskilde (Stjerneparken). 7 pladser
• Lyngbakken 1, 4000 Roskilde (Lyngbakken). 5 pladser
• Toftehøjvej 31, 4130 Viby Sjælland (Vibo). 5 pladser
• Henrik Nielsens Vej 47, 4000 Roskilde (Henrik Nielsens Vej) 33 pladser
Godkendelsen omfatter videre:
• målgruppe: alder: 18 til 55, andre psykiske vanskeligheder, depression, angst, anden intellektuel/kognitiv forstyrrelse
På følgende leveringsadresse, og med følgende pladser:
• Rønnebærparken 36, 4000 Roskilde. 19 pladser
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer, at VIRK i høj grad understøtter borgerne i at have et meningsfuldt indhold i hverdagen i form af beskæftigelse / uddannelse / samværs- og aktivitetstilbud eller andet, tilpasset den enkelte borger.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i høj grad samarbejder med eksterne aktører og i høj grad prioriterer inklusion med det omgivende samfund.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i middel grad dokumenterer og følger op på borgernes mål i forhold til beskæftigelse / uddannelse / samværs- og aktivitetstilbud eller andet indhold i hverdagen.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer, at VIRK i meget høj grad har fokus på borgernes selvstændighed.
Socialtilsynet vurderer, at borgerne i høj grad støttes i deres relationer og sociale kompetencer.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i høj grad inddrager og understøtter borgernes deltagelse i lokalsamfundet.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i høj grad understøtter borgernes kontakt til familie og netværk, under hensyn til individuelle ønsker, behov og forudsætninger.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at VIRK i høj grad formår at skabe sammenhæng mellem tilbuddets målsætning, målgruppe og metoder.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i høj grad redegør relevant for valgte metoder og tilgange, og tilgange og metoder ses i høj grad at være forankret i praksis.
Socialtilsynet vurderer, at borgerne trives og udvikles i høj grad som resultat af tilbuddets metoder og tilgange.
Socialtilsynet vurderer at tilbuddet i høj grad opstiller konkrete mål for de enkelte borgere og at disse i meget høj grad har sammenhæng til mål opstillet af visiterende kommune.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i høj grad benytter resultatdokumentation til at synliggøre og forbedre tilbuddets indsats .
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at VIRK i høj grad har en kompetent og ansvarlig ledelse.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets organisering i høj grad er hensigtsmæssig og understøtter, at borgerne trives i tilbuddet.
Socialtilsynet vurderer, at ledelsen i høj grad har fokus på tilbuddets strategiske udvikling.
Socialtilsynet vurderer, at ledelsen i høj grad prioriterer relevant uddannede medarbejdere og vedligeholdelse af medarbejdernes kompetencer.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets ledelse i høj grad prioriterer tilgange og tiltag, der medvirker til trivsel hos medarbejderne.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer, at VIRK's medarbejdere i høj grad har relevante faglige, relationelle og personlige kompetencer.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i høj grad har strategisk fokus på udvikling og vedligeholdelse af medarbejdernes kompetencer.
Socialtilsynet vurderer, at medarbejderne i meget høj grad møder borgerne med respekt for den enkeltes behov, forudsætninger og retssikkerhed.
Økonomi
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddets økonomi ikke er gennemsigtig. I vurderingen lægges der vægt på, at det ikke fremgår af tilbuddets budget hvor mange personaleressourcer, der er at driften i tilbuddet. Socialtilsynet anbefaler, at tilbuddet fremadrettet indtaster antal forventede årsværk på personalet i budgettet.
Det er socialtilsynets vurdering, at det er ikke er muligt at vurdere om hvorvidt tilbuddets økonomi giver mulighed for at sikre den fornødne kvalitet i tilbuddet.
Ud fra de oplysninger, som socialtilsynet er i besiddelse af om tilbuddet, er der ikke noget der indikerer, at tilbuddet ikke er økonomisk bæredygtigt.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer, at VIRK's fysiske rammer i høj grad understøtter borgernes trivsel og tryghed.
Socialtilsynet vurderer, at de fysiske rammer i høj grad understøtter formålet med tilbuddets indsats.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i høj grad tilgodeser borgernes behov for både fællesskab og privatliv,
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets lejligheder, fællesarealer og faciliteter i meget høj grad fremtræder velholdte, hjemlige og velegnede til målgruppen.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer, at VIRK i høj grad understøtter borgernes fysiske og mentale sundhed og trivsel.
Socialtilsynet vurderer, at borgerne i høj grad trives i tilbuddet.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i meget høj grad respekterer borgernes selvstændighed, selvbestemmelsesret og integritet.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i høj grad tilrettelægger dagligdagen med et hensyn til borgernes ønsker og behov.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i høj grad forebygger, håndterer og dokumenterer magtanvendelser, vold og overgreb.