Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
13-06-2018
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Herværende rapport er udelukkende ændret i dette første afsnit i samlet vurdering, resten af rapporten er identisk med rapporten fra tilsyn den 18.1.2018. Tilbuddet har den 17.4.2018 og tilrette i mail af 14.5.2018 ansøgt godkendelse af en væsentlig ændring i forhold til en udvidelse fra de nuværende 35 til 49 pladser i de 33 lejligheder som forefindes i tre forskellige opgangsfællesskaber i Bo og Støtte - Holbæk. Baggrunden herfor er større søgning af flere kærestepar i tilbuddets nuværende målgruppe.
Dette tilsyn er foretaget som et administrativt tilsyn på baggrund af dialog med ledelsen samt rundvisning på sidste tilsynsbesøg den 18.1.2018, hvor alle opgangsfællesskaber er besøgt.
De fysiske rammer er lejligheder i en selvstændig opgang med egen indgang. Ligesom alle tre fælles lejligheder er dét. Socialtilsynet vurderer, at de fysiske ramme kan rumme det øget antal kæreste par i forhold til fællesspisninger og andre aktiviteter - enten samlet eller på forskellige tidspunkter. Målgruppe, metoder og kompetencer er uændret.
Socialtilsynet godkendes således en udvidelse til 43 pladser til de i alt 33 lejligheder i de tre opganges fællesskaber - fordelt som følgende;
Opgangsfællesskabet Konsul Beyers Alle; 13 lejligheder – 17 pladser/incl.4 par
Opgangsfællesskabet Lundestrædet 15; 8 lejligheder – 11 pladser/inkl. 3 par.
Opgangsfællesskabet Kløverstien; 11 lejligheder – 15 pladser/inkl. 4 par
Ledelsen oplyser at medarbejdere ansættes i forhold til den enkelte borges behov og visitering af tilbuddets forskellige ydelsespakker jf. Tilbudsportalen. Ligesom budget tilrettes forholdsvis i forhold til antal indskrevne borgere i forhold til fx aktiviteter.
Bo og Støtte - Holbæk er et kommunalt tilbud etableret efter Almenboligloven § 105, hvor borgerne modtager støtte efter Servicelovens § 85 i forskellige omfang. Målgruppen er voksne udviklingshæmmede. Borgerne er karakteriseret ved at kunne klare sig uden støtte de fleste af døgnets timer.
Tilbuddet består af 3 opgangsfællesskaber på følgende adresser; Konsul Beyers Alle 6, hvor der er 13 lejligheder,
Lundestræde 15, hvor der er 8 lejligheder og på Kløverstien 47 og 93, hvor der tilsammen er 11 lejligheder. Hver opgangsfællesskab har egne tilhørende fælleslokaler på adressen. Tilbuddet har i alt 32 lejligheder. Hver opgangsfælleskab har mulighed for udvidelse med pladser i de tilfælde, hvor par ønsker at bo i en fælles lejlighed jf. fordeling beskrevet ovenover - i alt godkendt til nu 43 pladser mod tidligere 35.
Socialtilsynet har inddraget borgerperspektivet ved interview på tilsyn den 18.1.2018, spørgeskemaer til borgerne, hvor 24 ud af de aktuelle 33 borgere har svaret tilbage herpå, samt ved interview med 4 medarbejdere og afdelingslederen i forhold til Kvalitetsmodellen. Tilsynsrapporten har inden offentliggørelse været i høring hos tilbuddet.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet understøtter borgernes beskæftigelse ud fra borgernes behov og ønsker. Der kan fortsat arbejdes med motivation for de borgere som på nuværende tidspunkt ikke ønsker et beskæftigelsestilbud samtidig med, at borgernes ønske respekteres. Socialtilsynet vurderer fortsat, at der med fordel kan tilføres skriftlige mål, hvor det giver mening, for at understøtte borgernes beskæftigelse så det målrettede pædagogisk arbejde herfor kan styrkes.
Socialtilsynet konkluderer, at borgerne trives, og der er fokus på borgernes selvbestemmelsesret. Sundhed og trivsel er i fokus og der pågår dilemmaer, hvor tilbuddet med fordel yderligere kan iværksætte initiativer.
Det vurderes, at tilbuddet fortsat arbejder hen imod en øget faglig bevidsthed omkring tilbuddets faglige tilgange og metoder samt fortsat kvalificering af dokumentationen.
Socialtilsynet konkluderer, at tilbuddet ledelse er kompetent og sikrer drift og udvikling i tilbuddet, således at medarbejdernes kompetencer videreudvikles og nuanceres. Tilbuddet er i 2018 under organisatorisk forandring i forhold til medarbejdernes arbejdsopgaver, der forventes at styrke medarbejdernes fokus på borgere i tilbuddet.
Borgerne mødes af kompetente medarbejdere, der alle er uddannelse og med stor erfaring, sikre borgerne støtte og udvikling, med fokus på den enkelte.
De fysiske rammer ses hjemlige og tilgodeser borgernes mulighed for privatliv i egen lejlighed, samt giver mulighed for socialt samspil og fællesskab i opgangsfællesskabernes fællesareal.
Socialtilsynet konkluderer, at tilbuddet delvis har arbejdet med udviklingspunkter fra 2017 og fortsat vil have fokus på disse i 2018.
Økonomi har ikke været behandlet af socialtilsynet i nærværende rapport., da budget 2018 ikke er indsendt.
Socialtilsynet vurderer, samlet set at tilbuddet fortsat leverer den fornødne kvalitet i indsatsen i høj grad, som er i overensstemmelse med formålet med anbringelse i botilbud etableret efter Almenboligloven § 105, hvor borgerne modtager støtte efter Servicelovens § 85.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet understøtter borgernes beskæftigelse ud fra borgernes behov og ønsker. Der kan fortsat arbejdes med motivation for de borgere som på nuværende tidspunkt ikke ønsker et beskæftigelsestilbud samtidig med, at borgernes ønske respekteres.
Borgerne får den støtte de har behov for, og udtrykker glæde for deres beskæftigelsestilbud.
Socialtilsynet vurderer fortsat, at der med fordel kan tilføres skriftlige mål, hvor det giver mening, for at understøtte borgernes beskæftigelse så det målrettede pædagogisk arbejde herfor kan styrkes.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet understøtter borgernes sociale relationer og udvikling af selvstændighed. Der arbejdes ud fra borgernes egne ønsker og behov samt ud fra målsætninger, hvor borgerne er inddraget jf. samstemmende oplysninger fra leder, medarbejdere og borgere. Tilbuddet kan dog med fordel arbejde med at styrke en systematisk dokumentation på mål, indsatsen og resultat jf. analyse af fremsendte stikprøver.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i høj grad støtter borgerne i kontakt med pårørende og øvrigt netværk. Borger oplyser, at vedkommende har kontakt til pårørende hver uge og udtrykker glæde herfor.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet med fordel kan reflektere på fokus på borgernes initiativ til fællesskaber samt til aktiviteter i opgangsfællesskabet.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet arbejder med afsæt i en klar målgruppebeskrivelse, der er sammensat af borgere med flere forskellige problemstillinger. Det vurderes, at tilbuddet arbejder hen imod en faglig bevidsthed omkring tilbuddets faglige tilgange og metoder samt en implementering af disse.
Desuden arbejdes med at kvalificere dokumentation, til brug for i daglig faglig praksis.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet fortsat med fordel kan styrke borgernes konkrete målsætninger, samt systematisk dokumentere den faglige indsats, til brug for egen læring og udvikling, samt dokumenterer resultater både på individ og tilbuds niveau.
Socialtilsynet ser fortsat, at tilbuddet med fordel kan være yderligere opsøgende i den teoretiske del af fagligheden, så den velfunderede praksisdel yderligere kan udvikles.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har en kompetent og ansvarlig ledelse, som sikrer den strategiske og faglige udvikling samt den daglige drift. Ledelsen har relevant uddannelse og erfaring med målgruppen og faget ledelse. Tilbuddet er i 2018 under organisatorisk forandring i forhold til medarbejdernes arbejdsopgaver.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet med fordel kan reflektere om ekstern supervision vil kunne kvalificere medarbejdernes faglige tilgange og metoder samt bidrage i om organiserings processen.
Tilbuddet har en stabil medarbejdergruppe med høj gennemsnitlig anciennitet til gavn for borgerne og et faldende sygefravær, der er lavere end på sammenlignelige tilbud.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer, at medarbejderne har fagrelevant uddannelse og flere års erfaring med målgruppen.
Det vurderes at der er opmærksomhed på den faglige forståelse og refleksion men ser at tilbuddet yderligere kan skabe bevidsthed omkring de faglige, relationelle og personlige kompetencer, der er nødvendige i forhold til målgruppen og borgernes aktuelle behov.
Socialtilsynet vurderer, at samspillet med borgerne er kendetegnet ved et anerkendende og positivt møde.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har fysiske rammer der understøtter borgernes udvikling. Borgerne har egen boliger og adgang til fælles lejlighed med medarbejderstøtte.
Socialtilsynet vurderer, at de fysiske rammer er velegnede samt hensigtsmæssige i forhold til tilbuddets målgruppe samt understøtter indsatsens formål og indhold. Dette gælder både i forhold til omgivelser, udformning, indretning, faciliteter og stand.
Det vurderes fortsat, at de fysiske rammer inde og ude tilgodeser borgernes behov, interesser og rettigheder i forhold til borgernes trivsel, ret til privatliv, udfoldelsesmuligheder og muligheder for at opretholde sociale netværk.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet understøtter borgernes sundhed og trivsel i tilbuddet. Tilbuddet arbejder med relationer og anerkendelse hvilke faktorer, der bidrager til borgernes mentale sundhed. Derudover arbejdes med at understøtte borgernes fysiske sundhed og trivsel med fokus på forebyggelse af livsstilssygdomme og med fokus på borgerne selvbestemmelse.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet med aktuelt antal støttetimer til den enkelte, ikke kan håndtere borgernes sundhed og trivsel, men i højere grad kan motivere til fællesskaber der kan understøtte hinanden.
Tilbuddet kan med fordel yderligere, inddrage borgerne og motivere til inddragelse ved beboermøder og deltagelse i disse.
Det vurderes, at tilbuddet overordnet set sikrer, at borgerne bliver hørt, respekteret og anerkendt, men at der med fordel fortsat kan være fokus på borgernes selv- og medbestemmelse, herunder medarbejdernes magt i relationerne.
Endvidere vurderes det, at magtanvendelse og overgreb forebygges blandt andet gennem konfliktnedtrapning, og at medarbejderne ved hvordan de skal håndtere eventuelle magtanvendelse og overgreb. Alle procedurer og retningslinjer er blevet opdateret.