Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
11-11-2019
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Det er Socialtilsyn Hovedstadens konklusion, at tilbuddet fortsat har den fornødne kvalitet og samlet set fortsat opfylder betingelserne for godkendelse, jf. §§ 6 og 12-18 i Lov om Socialtilsyn.
Det er socialtilsynet vurdering, at tilbuddet i høj eller meget høj grad lever op til Socialstyrelsens Kvalitetsmodels syv temaer, kriterier og indikatorer. Vurderingen er foretaget i sammenhæng med målgruppens generelle behov og de opsatte mål for borgeren samt tilbuddets målsætning. I forhold til tema om arbejde og uddannelse ligger bedømmelsen lidt lavere. Dette udtryk for, at de ambulante ydelser typisk indgår i delforløb af en samlet plan, der udarbejdes typisk af jobcenter og kan involvere øvrige aktører som eksempelvis mentorer og ressourceforløb.
Tilbuddet er ambulant rusmiddelbehandling, derunder medicinsk stofbehandling, hvilket er en væsentlig del af tilbuddets samlede ydelser.
Socialtilsynet fører tilsyn med den sociale del, der følger af substitutionsbehandlingen samt øvrig behandling efter SEL § 101 og SUL § 141.
Det er på baggrund af interview med medarbejdere, borgere, observation samt dokumentgennemgang socialtilsynets vurdering, at tilbuddet tilrettelægger behandlingen ud fra et helhedsperspektiv og i tråd med Socialstyrelsens nationale retningslinjer. Tilbuddet råder både over sundhedspersonale samt psykolog. Der anvendes relevante guidelines og interne retningslinjer for sundhedssamtaler. Der tilbydes ligeledes årlige sundhedsundersøgelser. Betydende og nære netværk inddrages i behandlingen ud fra borgerens ønsker. Tilbuddet samarbejder med både behandlingspsykiatri samt somatiske hospitaler (indlæggelser som følge af alkohol eller stofbrug). Samarbejde ved udskrivelse fra hospital forudsætter dog borgerens ønske om, at blive tilknyttet til egentlig rusmiddelbehandling.
Tilbuddet fremstår generelt som veldrevet og med relevant faglige kompetencer og en økonomi, der understøtter tilbuddets formål. På tilsynstidspunktet er tilbuddet udfordret af en del sygdom hos medarbejderne - dette afspejles dog ikke i samtaler med borgerne. Borgerne giver udtryk for at blive mødt anderkendende, respektfuldt og får den fornødne støtte i forhold til de udfordringer de har.
Dette underbygges af socialtilsynets observation ved medicinudleveringen.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet understøtter borgerne i deres muligheder til at komme i eller fastholde uddannelse og beskæftigelse. Dette sker typisk som delelement af den samlede misbrugsbehandling for den samlede målgruppe. Typisk er det borgerens jobcenter, der sammen med borgeren stiller mål for uddannelse eller job. Rusmiddelbehandlingen indgår typisk i dette som et delelement i en samlet plan.
Tilbuddet arbejder relevant og i samarbejde med borgerne om at opstille konkrete mål for uddannelse eller beskæftigelse på baggrund af borgerens behov og forudsætninger.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet grundlæggende understøtter borgernes selvstændighed og kompetence til at danne relationer. Der er et individuelt fokus på hvilken indsats, der skal understøtte denne indsats, og udgangspunktet er borgerens ønske. I tilbuddets behandling er selvstændighed og især sociale kompetencer en del af samtalebehandlingen. De borgere, der deltager i gruppebehandling har - qua den interaktion der sker i samtalen med andre borgere i samme situation - mulighed for både at træne og få feedback på sociale kompetencer.
Socialtilsynet er opmærksom på, at der kun i et mindre omfang opstilles konkrete og individuelle mål omkring styrkelse af borgernes sociale kompetencer og selvstændighed, men at dette kan identificeres som et grundelement under det overordnede mål om stof- og alkoholfrihed.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har fokus på at inddrage pårørende i behandlingen.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet anvender faglige tilgange og metoder, der er relevante i forhold til tilbuddets målsætning og målgruppe.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har udviklet en række redskaber der i høj grad understøtter god dokumentationspraksis og at redskaberne giver mulighed for – på systematisk vis – at evaluere den indsats der er givet og vurderer om indsat og mål skal ændres. Det er socialtilsynets vurdering, at dokumentationsredskaberne giver et godt overblik over borgerens problematikker og er med til at understøtte, at der er fokus på en helhedsorienteret misbrugsbehandling.
Tilbuddet tilbyder en systematisk udredning af borgerne, hvor der er fokus på relevante områder af borgernes liv og der laves mål – både i forhold til misbruget og i forhold til øvrige områder af borgerens liv som har indflydelse på misbruget. Der udarbejdes en status på borgerens behandlingsforløb hvor behandlingsforløbet evalueres og hvor der er mulighed for at beskrive hvilken læring der har været af forløbet til brug for forbedring af indsatsen. Det fremgår, at spørgeskemaundersøgelse samt interview med borgere, at borgerne oplever at de får hjælp i forhold til deres misbrug.
Tilbuddet samarbejder med eksterne aktører for at understøtte, at borgerne kan få hjælp til problematikker der evt. ligger uden for tilbuddets indsatsområde. Der er således samarbejde med andre instanser i kommunen og tilbuddet understøtter, at borgerne får tilbud om en koordinerende social handleplan.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har en kompetent ledelse, og at tilbuddets daglige drift varetages ansvarligt og kompetent.
Tilbuddets leder har en uddannelses - og erfaringsbaggrund, der er relevant i forhold til tilbuddets målgruppe og målsætning. Tilbuddets leder har relevant fokus på tilbuddets drift og udvikling og kan identificere særlige ledelsesmæssige indsatsområder, set i forhold til den samlede kommunale misbrugsbehandling. Tilbuddets leder har fokus på, at der sker en løbende kompetenceudvikling af medarbejderne og at ny viden implementeres i tilbuddet.
Tilbuddets medarbejdere modtager ekstern faglig supervision, og leder får løbende ledelsessparring på ledelsesrollen samt deltager i tværfagligt netværk i Halsnæs Kommune.
Socialtilsynet vurderer, at borgerne i forhold til deres behov har tilstrækkelig kontakt til kompetente medarbejdere. Borgerne giver udtryk for, at tilbuddets åbningstid er relevant, og at medarbejderne desuden er yderst fleksible omkring planlægning, også til akutte samtaler. Tilbuddet har åbent for akutte henvendelser 2 timer hver dag samt længere åbningstid en gang om ugen for borgere, som er i beskæftigelse.
Kompetencer
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddet har en erfaren medarbejdergruppe, som har relevante kompetencer i forhold til at understøtte de enkelte borgeres behandling. Dette understøttes af udsagn fra borgerne, som giver udtryk for stor tilfredshed med den måde, som medarbejdernes kompetencer kommer i spil i forhold til den enkelte borgers udvikling i tilbuddet.
Socialtilsynet vurderer endvidere, at tilbuddets medarbejdere samlet har en grundlæggende forståelse for tilbuddets udmeldte faglige tilgange og metoder, og at de igennem konkrete eksempler stort set kan beskrive, hvordan disse kommer i anvendelse. Der sker en løbende kompetenceudvikling af medarbejderne blandt andet inden for Neuroaffektiv terapi og FIT - feedback informed treatmend.
Økonomi
Socialtilsyn Hovedstaden konstaterer, at tilbuddet udarbejder og uploader budgetoplysninger i overensstemmelse med gældende regler for området. I forlængelse deraf er det Socialtilsynets vurdering, at tilbuddets økonomi fremstår gennemskuelig for Socialtilsynet. Det er socialtilsynets overordnede vurdering, at der i Halsnæs Kommune Alkohol- og Stofrådgivning fremstår overensstemmelse mellem pris/takst, tilbuddets ydelser og målgruppens behandlingsbehov. Det indgår i socialtilsynets vurdering, at flere borgere, blandt andet via et spørgeskema runddelt af socialtilsynet, giver udtryk for høj grad af tilfredshed med den støtte og behandling de modtager i tilbuddet.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets fysiske rammer grundlæggende understøtter borgernes behandling og giver gode muligheder for borgernes trivsel.
Det er endvidere socialtilsynets vurdering, at der er de nødvendige faciliteter til at varetage forskellige former for undersøgelse, behandling, samtaler/terapi og substitutionsbehandling.
Tilbuddets fysiske rammer fremstår pæne og rene og er vedligeholdte, hvilket vurderes til at være med til at understøtte borgernes trivsel i lokalerne.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet understøtter borgernes medinddragelse, hvilket blandt andet understøttes af tilbuddets anvendelse af FIT - feedback informed treatment - hvor borgerne meget konkret bliver hørt i forhold til deres oplevelse af hvordan det går med fastsatte mål og i forhold til, hvordan de vurderer tilbuddets indsats. Borgerne har også indflydelse på tilrettelæggelsen af deres individuelle behandling, der søges tilrettelagt, så det passer med borgernes øvrige gøremål.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet understøtter borgernes mulighed for metal og fysiske sundhed, og at borgerne trives i tilbuddet.
Alle borgere bliver udredt både i forhold til fysiske, sociale og psykiske udfordringer, og der tilbydes lægesamtaler efter behov og efter gældende retningslinjer.
Internt i tilbuddet er der ansat forskellige faggrupper som hver i sær har et sundhedsmæssigt fokus. Det kan være samtaler med psykolog, tilbud om Nada, mindfulness mv. Tilbuddet samarbejder relevant med eksterne sundhedsaktører og understøtter at borgerne modtager relevant udredning og behandling uden for tilbuddet, når der er behov for det.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets pædagogiske indsats forebygger, at der forekommer overgreb, og at medarbejderne reflekterer relevant over, hvordan overgreb kan forebygges. Borgerne i tilbuddet oplever, at der altid er ro i tilbuddet, og at medarbejderne er meget opmærksomme på, at skabe et trygt og motiverende miljø.