Seneste tilsynsstatus
Godkendt med skærpet tilsyn
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
26-08-2019
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsyn Midt vurderer, at Specialområde børn og unge (SBU) efter en samlet vurdering ikke har den fornødne kvalitet jf. § 6 i lov om socialtilsyn.
Specialområde børn og unge er godkendt efter Servicelovens §§ 32, 66 stk. 1 nr 6 , 104, 107
Specialområde børn og unge er godkendt til at modtage 174 børn og unge i alderen 0 - 26 år i målgruppen:
Børn og unge med gennemgribende udviklingsforstyrrelser og multiple funktionsnedsættelser, herunder komplekse sjældne diagnoser og komplekse hjerneskader. Børn og unge, som har været udsat for omsorgssvigt, har tilknytningsforstyrrelser og udviser sociale-, emotionelle- og adfærdsmæssige vanskeligheder, herunder et kognitivt ujævnt funktionsniveau. Børn og unge med specifikke indlæringsvanskeligheder og opmærksomhedsforstyrrelser. Børn og unge, der har en ritualiseret og/eller en tvangspræget adfærd.
Socialtilsynet vurderer, ud fra temaet Uddannelse og beskæftigelse, at SBU i varierende grad støtter børnene og de unge i at udnytte deres fulde potentiale til skolegang, uddannelse og beskæftigelse.
Der tages udgangspunkt i delmål der understøtter skolegang, uddannelse og beskæftigelse, disse kan formuleres mere konkrete og målbare, og opfølgning på målene kan i højere grad systematiseres.
Socialtilsynet vurderer ligeledes, at nogle afdelinger af SBU har opnået positive resultater med at understøtte paratheden for skolegang, uddannelse og beskæftigelse, hvor der samtidigt er et antal børn og unge, der ikke eller næsten ikke frekventerer skole, uddannelses- eller beskæftigelsestilbud, og hvor det miljø der stilles i stedet for ikke fremstår stimulerende for udvikling og læring.
Socialtilsynet vurderer ud fra temaet Selvstændig og relationer, at SBU i meget høj grad og ud fra børnenes og de unges forudsætninger styrker deres kompetencer til at indgå i sociale relationer og opnå selvstændighed.
Afdelingerne er i proces i forhold til at formulere konkrete delmål og opfølgning på delmål foregår ikke altid systematisk.
Socialtilsynet vurderer ud fra temaet Målgruppe, metoder og resultater, at SBU ikke i alle afdelinger har en tydelig målgruppebeskrivelse.
Endvidere vurderer socialtilsynet, at tilbuddet i varierende grad kan gøre rede for tilbuddets faglige tilgange og metoder, og hvordan de valgte faglige tilgange og metoder bidrager til opnåelse af de konkrete mål.
Socialtilsynet vurderer også, at indsatsen i nogle afdelinger i højere grad end andre fører til positive resultater for børnene og de unge, men at tilbuddet samarbejder aktivt med relevante, eksterne samarbejdspartnere for at opnå positive resultater for børnene og de unge.
Det vurderes ligeledes, at tilbuddet ikke i alle situationer er tro mod kommunernes handleplaner, og opstiller delmål i disharmoni hermed.
Socialtilsynet vurderer ud fra temaet Sundhed og trivsel, at SBU i overvejende grad har fokus på børnenes og de unges fysiske og mentale sundhed og trivsel, og at tilbuddets viden og indsats i forhold til sundhed og trivsel, i nogle afdelinger, kan kvalificeres yderligere.
Det er ligeledes socialtilsynets vurdering, at der på nogle afdelinger, er forhold der påvirker børnenes og de unges trivsel i negativ retning.
Ligeledes vurderer socialtilsynet, at SBU i varierende grad understøtter børnenes og de unges selv- og medbestemmelse, vedrørende beslutninger om dem selv samt hverdagen i tilbuddet.
Der er relevant fokus på selv- og medbestemmelse i de fleste afdelinger, og på enkelte afdelinger er det primært ydrestyring, der er det bærende element.
Generelt vurderer socialtilsynet, at børnenes integritet, autonomi, og værdighed respekteres i tilbuddet, det er dog socialtilsynets vurdering, at der i enkelte afdelinger mangler faglig viden og forståelse for børnenes og de unges adfærd, hvilket afspejles i et sprogbrug, der ikke er anerkendende og respektfuldt.
Socialtilsynet vurderer, at SBU i overvejende grad har fokus på, at forebygge magtanvendelser, fokus på at dokumentere, samt anvende viden fra tidligere magtanvendelser til løbende læring og forbedring af indsatsen.
Socialtilsynet vurderer også, at der fortsat er afdelinger, hvor viden om Lov om voksenansvar og håndtering af magtanvendelser yderligere kan kvalificeres.
Ligesom SBU i overvejende grad, forebygger vold og overgreb og har implementeret viden om konfliktnedtrappende tilgange.
Socialtilsynet vurderer i temaet Organisation og ledelse, at SBU i varierende grad har en kompetent og ansvarlig ledelse, der varetager den daglige drift forsvarligt.
Socialtilsynet vurderer, at ledelsen rent formelt har relevante kompetencer til at lede tilbuddet. Blandt andet på grund af en stor udskiftning på ledelsesniveauet, har det præget nogle afdelinger i negativ retning.
Endvidere vurderer socialtilsynet, at ledelsen i praksis inden for flere temaer i kvalitetsmodellen ikke har anvendt de relevante kompetencer tilstrækkeligt i forhold til at lede tilbuddet.
Det ses ikke at ledelsen tilstrækkeligt har handlet på de opmærksomhedspunkter, som tilbuddet blev givet ved sidste tilsyn.
Ligeledes vurderer socialtilsynet, at der i nogle afdelinger er en stor andel af ufaglærte medarbejdere, samt at tilbuddet generelt i et ikke-ubetydeligt omfang anvender vikarer. Videre vurderer socialtilsynet, at tilbuddets personalegennemstrømning er på et højere niveau end sammenlignelige arbejdspladser, hvilket påvirker stabiliteten og kontinuiteten i tilbuddet
Socialtilsynet vurderer, at ovenstående ikke hænger sammen med SBU's hensigt om at være et højt specialiseret tilbud til børn og unge med behov for en specialpædagogisk indsats.
Socialtilsynet vurderer ud fra temaet Kompetencer, at medarbejderne i SBU i varierende grad har de faglige, relationelle og personlige kompetencer, der er nødvendige i forhold til tilbuddets målsætninger og målgruppe, de metoder der anvendes, samt børnenes og de unges aktuelle behov.
Det vurderes at der er stor forskel på antallet af ufaglært arbejdskraft fra afdeling til afdeling. Fra ganske få op til 40%, og at der på nogle afdelinger er et så højt antal af ufaglært arbejdskraft, at det ikke hænger sammen med SBU's hensigt om at være et højt specialiseret tilbud til børn og unge med behov for en specialpædagogisk indsats.
Generelt ses det afspejlet i den skriftlige kommunikation, at medarbejderne i samspillet med borgerne har de relevante kompetencer.
Men det ses også, at der på enkelte afdelinger mangler kompetencer, faglig viden og forståelse for børnenes og de unges adfærd, hvilket afspejles i et sprogbrug, der ikke er fagligt, anerkendende og respektfuldt.
Socialtilsynet vurderer ud fra temaet Fysiske rammer, at de fysiske rammer inde og ude, i varierende grad understøtter børnenes og de unges udvikling og trivsel.
Socialtilsynet vurderer endvidere, at de fleste børn og unge trives med deres værelser, og trives med de faciliteter, de har til rådighed inde og ude.
Dog vurderes det, at der er afdelinger, hvor de fysiske rammer er medvirkende til at skabe mistrivsel og mangel på tryghed samt har vanskeligt ved at imødekomme børnenes og de unges særlige behov, fx ved lydfølsomhed.
Det vurderes også, at der er afdelinger, hvor de fysiske rammer ikke afspejler at det er børnenes og de unges hjem.
Endelig vurderer socialtilsynet, at tilbuddet ikke overholder bekendtgørelse om socialtilsyn vedrørende indberetning af budgetter. Socialtilsynet har gentagne gange anmodet om korrektion af tilbuddets budget for 2019, da dette er fejlbehæftet og misvisende. Dette er fortsat ikke sket, hvorfor socialtilsynet ikke kan vurdere tilbuddets samlede økonomi, ligesom det derfor heller ikke er muligt at vurdere, om tilbuddets økonomiske rammer giver mulighed for at levere en socialfaglig kvalitet, der har et tilstrækkeligt niveau i forhold til tilbuddets målgruppe.
Socialtilsynet har i den samlede vurdering af tilbuddets kvalitet fundet anledning til at opstille følgende opmærksomhedspunkt:
Socialtilsynet henstiller til, at tilbuddet understøtter opnåelse af målene for børnenes og de unges skolegang, uddannelse og beskæftigelse, også i de tilfælde hvor et ordinært tilbud ikke umiddelbart lader sig gøre, ved at stille et miljø i stedet for, som stimulerer til udvikling og læring.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Det er socialtilsynets vurdering at SBU i varierende grad støtter borgerne i at udnytte deres fulde potentiale til skolegang, uddannelse og beskæftigelse.
Tilbuddet tager udgangspunkt i delmål der understøtter skolegang, uddannelse og beskæftigelse, men disse kan formuleres mere konkrete og målbare, og opfølgning på målene kan i højere grad systematiseres.
Det er ligeledes socialtilsynets vurdering, at nogle afdelinger af SBU har opnået positive resultater med at understøtte paratheden for skolegang, uddannelse og beskæftigelse.
Der ses samtidigt et antal børn og unge, der ikke eller næsten ikke frekventerer skole, uddannelses- eller beskæftigelsestilbud, og hvor det miljø der stilles i stedet for ikke fremstår stimulerende for udvikling og læring.
Derudover er det socialtilsynets vurdering, at tilbuddets fremmøderegistreringer dokumenteres uensartet, og fremviser ikke et retvisende billede af børnenes og de unges fremmøde.
Selvstændighed og relationer
Det er socialtilsynets vurdering tilbuddet ud fra borgernes forudsætninger styrker deres kompetencer til at indgå i sociale relationer og opnå selvstændighed.
På de fleste afdelinger udarbejdes individuelle delmål, og børnene og de unge inddrages i det omfang de kognitivt og udviklingsmæssigt magter det.
Afdelingerne er i proces i forhold til at formulere konkrete delmål og opfølgning på delmål foregår ikke altid systematisk.
Børnene og de unge indgår ud fra deres individuelle forudsætninger i sociale relationer og aktiviteter i og udenfor tilbuddet, og har via fastlagte samtaler/samvær med en kontaktperson.
Det er socialtilsynets vurdering at børnene og de unge med udgangspunkt i deres ønsker og behov har den ønskede kontakt til og samvær med deres familie og netværk i dagligdagen. Det er endvidere socialtilsynets vurdering at enkelte afdelinger har et særligt fokus på at iværksætte tiltag, der skal styrke relationen mellem tilbuddet og børnenes netværk.
Målgruppe, metode og resultater
Det er socialtilsynets vurdering, at SBU ikke i alle afdelinger har en tydelig målgruppebeskrivelse, ligesom afdelingerne opgiver divergerende oplysninger om målgruppen i de fremsendte borgeroversigter og på Tilbudsportalen.
Endvidere er det socialtilsynets vurdering, at tilbuddet i varierende grad kan gøre rede for tilbuddets faglige tilgange og metoder, og hvordan de valgte faglig tilgange og metoder bidrager til opnåelse af de konkrete mål.
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddet i endnu højere grad kan udarbejde konkrete og målbare delmål, samt systematisere opfølgningen herpå, således at det sandsynliggøres, at indsatsen opnår en forventet og positiv effekt.
Det er endvidere socialtilsynets vurdering, at tilbuddet generelt noterer få pædagogiske refleksioner i forbindelse med dokumentationen af resultater, hvilket medfører begrænsede muligheder for at drage læring af, og justere indsatsen .
Det er endvidere socialtilsynets vurdering, at indsatsen i nogle afdelinger i højere grad end andre fører til positive resultater for børnene og de unge, men at tilbuddet samarbejder aktivt med relevante, eksterne samarbejdspartnere for at opnå positive resultater for børnene og de unge.
Det er slutteligt socialtilsynets vurdering at tilbuddet ikke i alle situationer er tro mod kommunernes handleplaner, og opstiller delmål i disharmoni hermed.
Organisation og ledelse
Det er socialtilsynets vurdering, at SBU i varierende grad har en kompetent og ansvarlig ledelse, der varetager den daglige drift forsvarligt.
Socialtilsynet vurderer, at ledelsen rent formelt har relevante kompetencer til at lede tilbuddet, men at en stor udskiftning på ledelsesniveauet har præget nogle afdelinger i negativ retning.
Det er endvidere socialtilsynets vurdering, at ledelsen i praksis inden for flere temaer i kvalitetsmodellen ikke har anvendt de relevante kompetencer tilstrækkeligt i forhold til at lede tilbuddet.
Og at ledelsen ikke til fulde har handlet på de opmærksomhedspunkter, som tilbuddet blev givet ved sidste tilsyn.
Det er ligeledes socialtilsynets vurdering, at der i nogle afdelinger er en stor andel af ufaglærte medarbejdere, samt at tilbuddet generelt i et ikke-ubetydeligt omfang anvender vikarer. Videre vurderer socialtilsynet, at tilbuddets personalegennemstrømning er på et højere niveau end sammenlignelige arbejdspladser, hvilket uundgåeligt påvirker den indsats, børnene og de unge tilbydes, samt børnenes og de unges trivsel og udvikling, i negativ grad.
Socialtilsynet vurderer, at ovenstående ikke hænger sammen med SBU's hensigt om at være et højt specialiseret tilbud til børn og unge med behov for en specialpædagogisk indsats.
Kompetencer
Det er socialtilsynets vurdering, at medarbejderne i SBU i varierende grad har de faglige, relationelle og personlige kompetencer, der er nødvendige i forhold til tilbuddets målsætninger og målgruppe, de metoder der anvendes, samt børnenes og de unges aktuelle behov.
Det vurderes at der er stor forskel på antallet af ufaglært arbejdskraft fra afdeling til afdeling, fra ganske få op til 40%, og at der på nogle afdelinger er et så højt antal af ufaglært arbejdskraft, at det ikke hænger sammen med SBU's hensigt om at være et højt specialiseret tilbud til børn og unge med behov for en specialpædagogisk indsats.
Socialtilsynet vurderer ligeledes, at det generelt afspejles i det skriftlige materiale og spørgeskemaer fra børn og unge, at medarbejderne i samspillet med borgerne har de relevante kompetencer.
Men det ses også, at der på enkelte afdelinger mangler kompetencer, faglig viden og forståelse for børnenes og de unges adfærd, hvilket afspejles i et sprogbrug, der ikke er fagligt, anerkendende og respektfuldt.
Økonomi
Tilbuddet overholder ikke bekendtgørelse om socialtilsyn vedrørende indberetning af budgetter. Socialtilsynet har gentagne gange anmodet om korrektion af tilbuddets budget for 2019, da dette er fejlbehæftet og misvisende. Dette er fortsat ikke sket, hvorfor socialtilsynet ikke kan vurdere tilbuddets samlede økonomi, ligesom driften pt. ikke er baseret på et budget godkendt efter bekendtgørelse om socialtilsyn. Denne vurdering er således alene baseret på tilbuddets budget for 2018.
De regionale tilbud skal ikke indsende regnskab til tilsynet, hvorfor vurderingen af tilbuddets økonomiske bæredygtighed er baseret på de indberettede nøgletal fra årsrapporten. Ved gennemgangen af nøgletallene bemærker Socialtilsyn Midt, at tilbuddet i 2018 har haft en omsætning, der er ca. 13% højere end budgetteret, hvilket modsvares af et merforbrug på kun 10% på personaleomkostninger. Tilbuddet har i regnskabsåret haft et overskud på 1,9% af omsætningen, svarende til ca. 3,3 mio. kr. I samme forbindelse bemærkes, at tilbuddet kun har anvendt ca. 76% af de budgetterede midler til kompetenceudvikling og supervision. Vedrørende personalegennemstrømningen er denne på 29%, hvilket vurderes at være højt og en stigning ift. 2017, hvor gennemstrømningen var på 25%.
Socialtilsynet har intet grundlag for at vurdere den økonomiske bæredygtighed fremadrettet eller om tilbuddets økonomiske rammer giver mulighed for at levere en socialfaglig kvalitet, der har et tilstrækkeligt niveau i forhold til tilbuddets målgruppe. Socialtilsyn Midt vurderer, at det ikke på det foreliggende grundlag er muligt at foretage en vurdering af, om der er sammenhæng mellem den socialfaglige kvalitet og taksten, da tilbuddet ikke efterlever kravene i lov om socialtilsyn.
Socialtilsyn Midt vurderer i øvrigt ikke, at tilbuddets økonomi er gennemsigtig for tilsynet på det niveau Lov om socialtilsyn lægger op til, da tilbuddets økonomi og budget for 2019 er ukendt for socialtilsynet. Socialtilsynet vurderer dog, at tilbuddets indberettede personalenormeringer på Tilbudsportalen er fejlbehæftede, da disse er baseret på historiske data om personaleforbrug i det foregående regnskabsår og ikke umiddelbart er baseret på de aktuelle faktiske forhold.
Fysiske rammer
Det er socialtilsynets vurdering at de fysiske rammer inde og ude, i varierende grad understøtter børnenes og de unges udvikling og trivsel.
Det er socialtilsynets vurdering, at de fleste børn og unge trives med deres værelser, og trives med de faciliteter, de har til rådighed inde og ude.
Der vurderes endvidere, at de fleste afdelinger, som udgangspunkt, er indrettede, så de tager hensyn til målgruppen og målgruppens behov, og så de fremmer borgernes udvikling og trivsel.
Det er ligeledes socialtilsynets vurdering, at der er afdelinger, hvor de fysiske rammer har vanskeligt ved at imødekomme borgernes særlige behov, fx ved lydfølsomhed.
Og andre afdelinger, hvor de fysiske rammer er medvirkende til at skabe mistrivsel.
Det er slutteligt socialtilsynets vurdering, at de fysiske rammer på enkelte afdelinger, i høj grad fremstår slidte, ødelagte og beskidte.
Ligesom der på en afdeling er låse på alle skuffer og skabe
Ruder der er smadret for flere måneder siden skiftes ikke, og der sættes gitre op på vinduer og døre for at forhindre flere smadrede ruder.
Det er socialtilsynets vurdering, at ovenstående ikke afspejler at det er børnenes og de unges hjem, og at det ikke fremmer borgernes trivsel og tryghed.
Sundhed og trivsel
Det er socialtilsynets vurdering at SBU i overvejende grad har fokus på børnenes og de unges fysiske og mentale sundhed og trivsel, og at tilbuddets viden og indsats i forhold til sundhed og trivsel, i nogle afdelinger, kan kvalificeres yderligere.
Det er ligeledes socialtilsynets vurdering, at der på nogle afdelinger, er forhold der påvirker børnenes og de unges trivsel i negativ retning.
Det er ligeledes socialtilsynets vurdering, at SBU i varierende grad understøtter børnenes og de unges selv- og medbestemmelse, vedrørende beslutninger om dem selv samt hverdagen i tilbuddet.
Der er relevant fokus på selv- og medbestemmelse i de fleste afdelinger, og på enkelte afdelinger er det primært ydrestyring, der er det bærende element.
Det er endvidere socialtilsynets vurdering, at børnenes integritet, autonomi, og værdighed generelt respekteres i tilbuddet, det er dog ligeledes socialtilsynets vurdering, at der i enkelte afdelinger mangler faglig viden og forståelse for børnenes og de unges adfærd, hvilket afspejles i et sprogbrug, der ikke er anerkendende og respektfuldt.
Derudover vurderer socialtilsynet, at SBU i overvejende grad har fokus på, at forebygge magtanvendelser, fokus på at dokumentere, samt anvende viden fra tidligere magtanvendelser til løbende læring og forbedring af indsatsen.
Socialtilsynet vurderer også, at der fortsat er afdelinger, hvor viden om Lov om voksenansvar og håndtering af magtanvendelser yderligere kan kvalificeres.
Slutteligt vurderer socialtilsynet, at tilbuddet i overvejende grad, forebygger vold og overgreb og har implementeret viden om konfliktnedtrappende tilgange.
Der ses dog forhold på en afdeling, som har ført til konflikter og i et tilfælde en magtanvendelse.
Tilbuddet risikovurderer børn og unge med risikoadfærd kontinuerligt, der ses dog tilfælde på en afdeling, hvor risikovurderingerne ikke er foretaget.