Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
16-08-2019
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsynet godkender den væsentlige ændring med et opmærksomhedspunkt. Godkendelsen gives på baggrund af tilsynsbesøg den 13. juni 2019, hvor socialtilsynet så de fysiske rammer, hvor i Alfa Fredensborg ønsker at drive herberg. Til belysning af tilbuddets ansøgning, har socialtilsynet været i dialog med ledelse og medarbejder samt modtaget materiale forud for og efter tilsynet.
Tilbuddet har ansøgt om væsentlig ændring af eksisterende godkendelse. Tilbuddet har ønsket at udvide tilbuddet med en herbergs del jf. § 110 Lov om Social Service: Alfa Kollegiet.
Målgruppen for Alfa Kollegiet er primært borgere mellem 18-45 år, der er hjemløse grundet sociale problemer og misbrugsproblematikker. Tilbuddet ønsker ikke, at modtage borgere i denne afdeling, der er aktiv misbrugende. Socialtilsynet vurdere, at Alfa Fredensborg har de fornødne kompetencer, der skal i spil for at understøtte driften af et herberg og til den socialfaglig støtte til borgerne. Tilbuddet har igennem processen øget deres fokus på, hvad for specifikke kompetencer de medarbejder, der arbejder i herbergsdelen skal besidde, ligesom de har justeret i ressourcefordelingen mellem herbergsdelen og det resterende tilbud. Tilbuddet har justeret på en sådan måde, at de behov den nye målgruppe har bliver tilgodeset, ligesom de har forøget deres fokus på, at det er et tilbud for boligløse.
Ved tilsynet den 13. juni 2019, besigtiger Socialtilsynet de fysiske rammer. Alfa Fredensborg ønsker at bruge 1 sal i den ene længe til herberg. Tilbuddet oplyser, at der bliver lavet egen indgang og at Alfa Kollegiet får deres egen opholdstue, the-køkken samt computerrum/klynge. Beboerne i herberget vil også kunne bruge de øvrige fællesarealer. Det er tilsynets vurdering, at den indretning og de tiltag Alfa Fredensborg forventer at igangsætte, vil understøtte målgruppen på en positiv måde.
Socialtilsynet godkendelse er betinget af, at man kontinuerligt forholder sig til beboergruppernes behov for støtte, og de intentioner lovgivningen har for de tilbud som Alfa Fredensborg består af (opmærksomhedspunkt).
Alfa Fredensborg forventer, at der vil være følgende snitflader imellem deres behandlingstilbud og deres herberg:
1. De adskiller borgerne fysisk og der kan ikke komme nogle §101 ydelser i spil overfor den som bor i herberget.
2. Hvis borgeren er i ambulant behandling hos en kommune, eller anden aktør, vil de fortsætte denne behandling mens de bor i herberget.
Dog kan den Kommune, som har en borger i herberget, lave en separat visitation til ambulant §101 (primært medicinsk behandling) på Alfa-Fredensborg, på helt almindelige ambulant behandlings vilkår. (dette vil foregå hos sygeplejersken). Det vil aldrig være Alfa-Fredensborg der igangsætter denne henvendelse. Det er ikke muligt at være indskrevet i herberget og i anonym alkoholbehandling jf. SUL 141 på Alfa-Fredensborg.
3. Borgerne der bor i herberget vil have mulighed for at dele fritiden og måltider med de borgere der er indskrevet i §101 tilbuddet. De vil aldrig have behandlingsaktiviteter sammen.
Borgere visiteret via §110 har mulighed for at fravælge måltiderne og selv lave mad i herbergets køkken.
Socialtilsynets samlede vurdering af tilbuddet fra '18 er ikke ændret og Socialtilsyn Hovedstaden vurderer fortsat, at Den Selvejende Institution Alfa Fredensborg har den fornødne kvalitet i deres ydelser i forhold til målgruppens behov.
Tilbuddet er godkendt efter SEL §§ 66 stk. 1 nr. 5, 101, 101 stk. 3 samt SUL § 141 i forhold til målgrupperne. Rammen er døgnophold efter SEL § 107. Aldersgruppen er fra 15 – 65 år.
Medarbejdere og ledelse har mangeårig erfaring med målgruppen af borgere, der ønsker at opnå stof - eller alkoholfrihed gennem visiteret døgn – eller dagbehandling.
Tilbuddets medarbejdere har samlet set kompetencer af både socialfaglig og sundhedsfaglig karakter og understøtter dermed en helheds orienteret misbrugsbehandling.
Tilbuddets metodiske tilgange bygger på borgerinddragelse og kombinationer af undervisning og psykoterapeutiske tilgange både i behandlingsgrupper og ved individuel behandling og i kombinationer med fysisk træning, mindfulness og NADA.
Der er en høj grad af fokus på borgernes sundhed. I de faste dagsprogrammer indgår kosten som væsentlig del. Daglige gåture, ugentlig svømning og andre fysiske aktiviteter, der understøtter en fysisk og mental recovery.
Tilbuddet opstiller mål for opholdet sammen med borgerne og følger op på disse i samarbejde med borgernes hjemkommuner - derunder resultatdokumentationer.
For yderligere beskrivelse og vurdering af tilbuddets kvalitet i forhold til kvalitetsmodellens temaer henvises der til temavurderingerne andet sted i tilsynsrapporten.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet understøtter borgerne i at komme i uddannelse og beskæftigelse i det omfang, det er muligt. Der samarbejdes med borgernes hjemkommuner om at opstille konkrete mål for uddannelse eller beskæftigelse, der, hvor det synes hensigtsmæssigt i forhold til borgerens behov og forudsætninger. Under behandlingsforløbet understøtter tilbuddet også borgerne i at indgå i kortere undervisningsforløb, tilpasset den enkeltes forventede indskrivningsperiode. Ved indskrivning i herbergs delen vil der ligeledes være fokus på at borgerene understøttes i at tage kontakt til rette myndighed, så uddannelses og beskæftigelsesplaner understøttes. ligesom tilknytning og fastholdelse på arbejdsmarked vil være i fokus.
På tilbuddet er der ansat en intern skolelærer , som har mulighed for, at screene de unges skolefærdigheder med henblik på en vurdering af den enkeltes faglige standpunkt. Ligeledes arbejdes der undervejs i behandlingsforløbet, på at facilitere kontakt til fremtidige samarbejdspartnere på uddannelsesområdet, således at de unge/voksne hurtigst muligt kan tilknyttes et passende uddannelses- eller beskæftigelsesforløb efter endt behandling.
Selvstændighed og relationer
Der har ved tilsynet knyttet til den væsentlige ændring ikke været fokus på dette tema. Hvilket bertyder, at Socialtilsynet ikke har tilføjelser til tidliger tilsyn og teksten i vurderingen, kriterie og indikator. Socialtilsynet forventer på baggrund af sit kendskab til Alfa Fredensborg samt dialogen og samarbejdet i forbindelse med den væsentlige ændring, at tilbuddet videreføre den tilgang de har til at gælde herbergsdelen også, med de justeringer målgruppen kræver.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets behandlingsindsats styrker borgernes sociale kompetencer og selvstændighed.
Tilbuddets behandling er i høj grad bygget op om gruppebehandling/fællesskaber og hvor der i de forskellige behandlingsindsatser er fokus på borgernes sociale kompetencer. Som en vigtig del af behandlingen er også borgernes netværk både under og efter behandlingen. Det er et tema, som fylder meget for borgerne i behandlingen - blandt andet fordi det kan være svært at komme tilbage efter endt behandling til et netværk, som for nogens vedkommende er misbrugende. Mange borgere på tilbuddet har kontakt med diverse frivillige netværk som Fx AA, NA, CA Smart Revovery, Terminal 1, Cleanhouse aktiviteter og Facebook grupper - som det er muligt at fortsætte med efter endt behandling.
Tilbuddet understøtter på forskellig vis, de udfordringer en borger måtte have i forhold til sociale kompetencer og selvstændighed. Det det er et fokuspunkt, som borgeren har mulighed for at arbejde med i den individuelle behandlingsplan.
Målgruppe, metode og resultater
Målgruppens ændres til også at indbefatte borgere, der er hjemløse og/eller funktionelt hjemløse. Det betyder at i denne del af tilbuddet er det primære mål ikke misbrugsbehandling, men råd og vejleding i forhold til boligløshed.
Borgergruppen, som tilbuddet ønsker at arbejde med i deres nye herbergs afdelingen, ligger sig op den målgruppe de arbejder med nu, og som de har gode resultater med. Alfa Fredensborg er opmærksom på at den nye målgruppen og dermed også metoder og resultater i Alfa Kollegiet adskiller sig for det restend tilbud.
Socialtilsynet vurderer, at Alfa Fredensborg kan løfte arbejdet og kan drage nytte at det kendskab de har til målgruppen, i deres arbejde med hjemløse.
Det vurderes, at tilbuddet arbejder med afsæt i relevante metoder og faglige tilgange til gavn for borgere med både stof- og alkoholafhængighed og at borgerne udvikler sig positivt.
Borgerne følger en bestemt struktur med forskellige behandlingsmæssige indsatser, som eksempelvis gåtur, individuelle samtaler, behandlingsgrupper, psykoedukation m.v. Aktuelt har tilbuddet en introduktionsgruppe, 2 mandegrupper, kvindegruppe og en ungegruppe.
Der arbejdes systematisk og borgerinddragende i forhold til den enkeltes mål, forudsætninger, ønsker og behov. Der afholdes behandlingskonferencer dagligt, hvor status for borgernes misbrugsbehandling drøftes.
Alle borgerne i tilbuddet har en behandlingsplan, som der løbende følges op på.
Tilbuddet samarbejder med eksterne aktører som fx sagsbehandler eller samarbejdspartnere inden for sundhedsområdet for at understøtte borgerne i deres mål.
Organisation og ledelse
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddets drift og daglige ledelse varetages kvalificeret. Ledelsen har relevante kompetencer og tilbuddets benytter sig af ekstern faglig supervision. Tilbuddets bestyrelse er sammensat af personer med relevant faglig baggrund og erfaring i forhold til varetagelse af det overordnet ansvar for tilbuddets drift og udvikling.
Tilbuddet oplyser, at der i andre dele af organisationen er medarbejdere, der har specifik erfaring for at lede et herberg. De forventer at inddrage denne viden i opstartsperioden, ved udarbejdelse af procedure og kvalificere den faglige tilgang til målgruppen.
Ledelsen forventer at tilpasse medarbejder ressourcer og kvalifikationer til den nye målgruppe. Alfa Fredensborg er opmærksom på, at det er nogle andre kvalifikationer og dermed også medarbejdere der er brug for i Alfa Kollegiet. Socialtilsynet forventer ved næste tilsynsbesøg, at det er tydeligt afspejlet i den daglige drift af stedet.
Borgerne i tilbuddet har nu adgang til kompetente medarbejdere, der er præsenteret ved forskellige faggrupper med både sundhedsfaglig og socialfaglige kompetencer. Der differentieres og tages hensyn til borgernes behov i forhold til, hvor meget kontakt den enkelte borger har til medarbejdere. Eksempelvis får de helt unge borgere ekstra støtte og kontakt. denne tilgang til fordelingen af viden og kompetencer efter formål og målgruppe forventer Socialtilsynet videreført.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer, at medarbejderne på tilbuddet har de kompetencer, erfaringer og viden, der er nødvendige for at arbejde med tilbuddets målgruppe. Det ses hvordan metoder, tilgange og værdier indgår i den måde tilbuddets medarbejdere møder og samarbejder med borgerne på.
Socialtilsynet vurderer ligeledes, at der på tilbuddet er en høj grad af refleksion og bevidsthed om anvendelse af forskellige medarbejderes forskellige personlige- og faglige kompetencer.
Økonomi
Socialtilsyn Hovedstaden konstaterer, at tilbuddet udarbejder og fremsender budget- og økonomi oplysninger i overensstemmelse med gældende regler for området, hvilket ligger til grund for socialtilsynets vurdering om fuld gennemskuelighed i tilbuddets økonomi.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet er økonomisk bæredygtigt og at tilbuddets økonomi giver mulighed for tilstrækkelig kvalitet i behandlingen.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer at tilbuddets fysiske rammer er velegnede til formålet - blandt andet ved at der er mulighed for både fællesskab og for at borgerne kan være alene. Borgerne giver overfor socialtilsynet udtryk for meget høj grad af tilfredshed med deres indkvarteringsforhold og fremhæver tilbuddets fællesarealer og idrætsfaciliteter som steder, de meget gerne opholder sig. Det er endvidere socialtilsynets vurdering, at tilbuddets beliggenhed, blandt andet med gåafstand til offentlig transport, er velegnet.
Socialtilsynet vurderer, efter rundvisningen på tilsynsbesøget, at de fysiske rammer og de justeringer tilbuddet vil lave i forbindelse med etableringen af Alfa Kollegiet, vil understøtte den nye afdeling på en kvalificeret og hensigtsmæssig måde.
Sundhed og trivsel
Dette tema er ikke behandlet i ansøgningen om væsentlige ændringer. Tekst, vurderinger og score fastholdes fra seneste tilsynsbesøg. Der vil være fokus på det i kommende tilsyn, hvordan Alfa Kollegiet sikre målgruppens sundhed og trivsel.
Det er socialtilsynets vurdering, at der er et relevant fokus på borgernes sundhed og trivsel i tilbuddet og borgerne i tilbuddet trives og udvikler sig under deres ophold på tilbuddet.
Borgerne har indflydelse på egen behandlingsplan og på aktiviteter og pligter i tilbuddet. Tilbuddet forsøger at kvalificere og tilpasse behandlingen til den aktuelle borgergruppe ved at inddrage borgerne.
Tilbuddet har ansat medarbejdere med forskellig faglig baggrund eksempelvis, socialrådgiver, pædagog, lærer, psykolog og læge med speciale i psykiatri – hvilket understøtter en helhedsorienteret misbrugsbehandling.
Alle borgere får tilbudt og gennemfører en sundhedssamtale i starten af opholdet. Eventuelle udfordringer indarbejdes i borgerens handleplan. Tilbuddet har fokus på dobbeltdiagnoser/dobbeltbelastninger og samarbejder med relevante sundhedsinstanser.
Aktiviteter og kost spiller en væsentlig del af opholdet. Dette sker gennem fysisk træning internt på tilbuddet fx via gå gruppe, træningsbane, mindfulness mv. Der er også mulighed for at træne uden for tilbuddet. Tilbuddet har som en del af behandlingen tilbud om psykoedukation i forhold til misbrug samt foredrag om kost og motion som en vej til et sundere liv uden brug af stoffer/alkohol.
Tilbuddet har fokus på forebyggelse af vold og overgreb. Det sker gennem den pædagogiske tilgang og rammer for behandlingen. Tilbuddet har beredskabsplan og der evalueres efter konfliktsituationer.