Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
16-12-2019
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsyn Midt vurderer, at Å-Center Syd efter en samlet vurdering har den fornødne kvalitet jf. § 6 i lov om socialtilsyn.
Å-Center Syd er godkendt efter Lov om Social Service § 107, §103 § 104, samt Almenboligloven § 105, stk. 2.
Å-Center Syd er godkendt til at modtage borgere med fysik/psykisk udviklingshæmning, anden intellektuel/kognitiv forstyrrelse og hjerneskede erhvervet i barndommen. 55 pladser til borgere mellem 18 og 110 år i botilbud efter Almenboligloven, 3 pladser til borgere mellem 18 og 30 år i midlertidigt botilbud, 40 pladser til borgere mellem 18 og 65 år i aktivitets- og samværstilbud samt 65 pladser til borgere mellem 18 og 65 år i beskyttet beskæftigelse.
Socialtilsynet vurderer, at Å-Center Syd støtter borgerne i at udnytte deres fulde potentiale i forhold til uddannelse og/eller beskæftigelse.
Socialtilsynet vurderer, at Å-Center Syd understøtter, at borgerne indgår i sociale relationer og lever et selvstændigt liv efter egne ønsker og forudsætninger.
Socialtilsynet vurderer, at Å-Center Syds valgte faglige tilgange og metode er relevante i forhold til målgruppen. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet opstiller mål for indsatsen og systematisk følger op på borgernes udvikling samt opnår positive resultater i forhold til de mål visiterende kommune har sat for borgernes ophold.
Socialtilsynet vurderer, at Å-Center Syd, understøtter borgernes selv- og medbestemmelse og respekterer borgernes værdighed, autonomi og integritet. Endvidere vurderer socialtilsynet, at tilbuddet understøtter borgernes fysiske og mentale sundhed og trivsel samt forebygger magtanvendelser, vold og overgreb..
Socialtilsynet vurderer, at Å-Center Syd ledes fagligt og økonomisk og at ledelsen har øje for Å-center Syds strategiske udfordringer.
Socialtilsynet vurderer, at Å-Center Syds medarbejdere har de relevante faglige og personlige kompetencer og erfaring i forhold til målgruppen og tilbuddets målsætning.
Socialtilsynet vurderer, at Å-Center Syd har fysiske rammer som understøtter indsatsen og udgør en central og tryg ramme om borgernes liv.
Socialtilsynet vurderer, at Å-Center Syd som kommunalt tilbud har en bæredygtig og gennemsigtig økonomi og det er tilsynets vurdering, at tilbuddets budget understøtter fortsat økonomisk bæredygtighed.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer at Å-center Syd støtter borgerne i at udnytte deres fulde potentiale i forhold til uddannelse og/eller beskæftigelse. Tilbuddet opstiller i samarbejde med borgerne konkrete, individuelle mål for borgernes uddannelse og beskæftigelse og følger systematisk op herpå.
Socialtilsynet vurderer, at der er et kompetent og aktivt samarbejder mellem botilbud og dagtilbud, hvilket understøtter, at målene for borgernes uddannelse og/eller beskæftigelse opnås, med det formål, at borgerne har en meningsfuld hverdag.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer, at Å-Center Syd understøtter, at borgerne indgår i sociale relationer og lever et selvstændigt liv efter egne ønsker og forudsætninger.
Socialtilsynet vurderer, at Å-center Syd medvirker til, at borgerne har mulighed for personlig udvikling og aktiv deltagelse i sociale aktiviteter og for at opnå sociale kompetencer. Tilbuddets åbenhed mod- og involvering i det omkringliggende lokal- og civilsamfund er fremmende for udvikling af borgernes selvstændighed og relationer.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet understøtter borgernes kontakt til og samvær med familie og netværk.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at Å-center Syds valgte faglige tilgange er relevante i forhold til målgruppen. Socialtilsynet vurderer, at målgruppen er som udgangspunkt tydelig beskrevet og medarbejdere samlet set har relevante kompetencer i forhold til at anvende disse. Socialtilsynet vurderer endvidere, at tilbuddets valgte metode, "Den individuelt tilpassede metode" anvendes med udgangspunkt i den enkelte borges behov og at medarbejderne generelt har faglige forudsætninger for at anvende metoden.
Socialtilsynet vurderer, at Å-center Syd opstiller mål for indsatsen og systematisk følger op på borgernes udvikling i forhold til de opstillede mål samt at der på teammøder følges op på borgernes trivsel.
Socialtilsynet vurderer, at Å-center syd opnår positive resultater i forhold til de mål visiterende kommune har sat for borgernes ophold.
Socialtilsynet vurderer at Å-center Syd samarbejder aktivt med relevante aktører for at understøtte, at borgernes mål nås.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer at Å-center Syd har en hensigtsmæssig organisering og en kompetent og ansvarlig ledelse.
Socialtilsynet vurderer, at Å-center Syd ledes fagligt og økonomisk forsvarligt. Socialtilsynet vurderer, at medarbejderne har en høj grad af tillid og opbakning til ledelsen og at tilbuddets værdigrundlag er retningsgivende for samarbejde, kommunikation og måden at løse hverdagens udfordringer på.
Socialtilsynet vurderer, at ledelsen har øje for Å-center Syds strategiske udfordringer i forhold til fastholdelse af en høj faglighed og har formået at gennemføre besparelser på en måde, så borgere og medarbejdere har følt sig trygge i processen.
Socialtilsynet vurderer, at såvel ledelse som medarbejdere på Å-center Syd har mulighed for ekstern supervision efter behov samt at de regelmæssigt modtager kollegial supervision.
Socialtilsynet vurderer, at borgerne har tilstrækkelig kontakt til personale med relevante kompetencer.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har et sygefravær, som ikke er højere end sammenlignelige tilbud, men at personalegennemstrømingen ligger noget højere.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer, at Å-Center Syds medarbejdere har de relevante faglige og personlige kompetencer og erfaring, der er nødvendige i forhold til målgruppen og tilbuddets målsætning.
Socialtilsynet vurderer, at de ansatte på Å-center syd har en relevant pædagogisk eller sundhedsfaglig uddannelse, og medarbejderne kan komme på efteruddannelse og kurser.
Socialtilsynet vurderer, at medarbejdernes kompetencer afspejles i samspillet med borgerne, samt i omtale og dokumentation for indsatsen for borgerne.
Økonomi
Overordnet vurderes kommunale tilbud at have en bæredygtig og gennemsigtig økonomi. Kommunale tilbud skal ikke indsende regnskab til tilsynet, hvorfor vurderingen af tilbuddets økonomiske bæredygtighed er baseret på de indberettede nøgletal fra årsrapporten. 2018 har været en personalegennemstrømning på 23 % Tilbuddets godkendte budget for 2019 indeholder en forventning om et fald i den samlede omsætning på 0,8 % ift. budget 2018. Tilbuddets samlede omkostningsniveau forventes at stige 5,7 %. Samlet set forventes tilbuddet at generere et overskud 0 % af omsætningen.
Tilsynet vurderer, at det, på baggrund af budgettets økonomiske rammer og afhængigt af tilbuddets økonomiske prioriteringer, er muligt at levere en socialfaglig kvalitet, der er tilfredsstillende set i forhold til tilbuddets målgruppe og takst.
Af tilbuddets indberettede årsrapport for 2018 fremgår, at omsætningen i 2018 svarer til 73% af det forventede niveau i budget 2018, mens lønomkostninger svarer til 106% af det forventede niveau. Det fremgår endvidere, at de budgetterede kompetenceudviklingsomkostninger udgør 157% af det budgetterede efter de i 2017 ikke har anvendt de budgetterede midler. De realiserede lokaleomkostninger udgør 114% af det budgetterede.
Tilbuddet har indberettet et sygefravær på 3,5 sygedage pr. medarbejder i gennemsnit på niveau med 2017. Desuden bemærkes, at der i 2018 har været en personalegennemstrømning på 23 % på niveau med 2017. Tilbuddet har ifølge regnskabstallene haft et overskud i 2018 på ca. 1 % af omsætningen. Det er socialtilsynets vurdering, at de indberettede regnskabsnøgletal ikke er sammenlignelig med det indberettede budget, da regnskabstallene ikke indeholder alle de poster, som det skal. Tilsynet har ikke øvrige bemærkninger til den indberettede årsrapport for 2018.
Socialtilsyn Midt vurderer i øvrigt, at tilbuddets økonomi ikke er gennemsigtig for tilsynet på det niveau Lov om socialtilsyn lægger op til for så vidt angår regnskabsnøgletal for 2018 og budget for 2019.
Det er tilsynets vurdering, at tilbuddets indberettede regnskabsnøgletal i årsrapport 2018 er fejlbehæftet. Tilsynet har holdt møder med tilbuddet herom og der vil blive rettet op på forholdet fremadrettet.
Yderligere bemærker tilsynet, at der i nogle afdelinger er budgetteret med mindre borgerelateret personale end der anvendes, mens der i andre afdelinger er budgetteret med mere borgerrelateret personale end der anvendes.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer at Å-Center Syds fysiske rammer udgør en central del og tryg ramme om borgernes liv og den faglige indsats, der finder sted.
Socialtilsynet vurderer at borgernes særlige behov og interesser kan tilgodeses i rammerne, herunder sikre trivsel, udfoldelsesmuligheder, ret til privatliv og til at indgå i sociale netværk.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer, at Å-Center Syd understøtter borgernes selv- og medbestemmelse vedrørende beslutninger om dem selv og hverdagen i tilbuddet og respekterer borgernes værdighed, autonomi og integritet.
Socialtilsynet vurderer, at borgerne i Å-center Syd trives og udtrykker stor glæde ved at være i tilbuddet og at tilbuddet understøtter borgernes fysiske og mentale sundhed og trivsel bl.a. gennem sund kost, motion, hygiejne mm. Socialtilsynet vurderer at tilbuddets viden og indsats i forhold til borgernes sundhed og trivsel modsvarer målgruppens behov.
Socialtilsynet vurderer, at Å-center Syd forebygger magtanvendelser, vold og overgreb gennem deres faglige tilgang til borgerne.