Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
25-05-2020
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsyn Midt vurderer, at Børne- og Familiehusene, Østervang lever op til kravene jf. § 6 i lov om Socialtilsyn.
Børne- og Familiehusene, Østervang er godkendt jf. Lov om Social Service § 66 stk. 1 nr. 7 - almindelig døgninstitution. Børne- og Familiehusene, Østervang er godkendt til at have i alt 20 pladser, og den godkendte målgruppe er børn og unge fra 2 til og med 17 år. Målgruppen er børn og unge med omsorgssvigt. Kendetegnende for målgruppen er, at det er børn og unge med omsorgssvigt, der har behov for at blive anbragt som følge af sociale eller adfærdsmæssige problemer og/eller på grund af forhold hos forældrene, som gør, at de ikke kan tage vare på deres børn.
Socialtilsynet vurderer, at Børne- og Familiehusene, Østervang har fokus på at understøtte, at børn og unge er i uddannelse og beskæftigelse samt, at de opnår selvstændighed og har mulighed for at danne sociale relationer. Indsatsen sker bl.a. ved, at der opsættes konkrete individuelle mål således, at der sker en målrettet indsats, hvor der sker en opsamling således, at der er mulighed for, at forbedre indsatsen . Det vurderes endvidere, at Børne- og Familiehusene, Østervang, har fokus på, at motivere børn og unge til eksempelvis skolegang og fritidsaktiviteter samt, at vedligeholde kontakten til netværk, familie og pårørende.
Socialtilsynet vurderer, at Børne- og Familiehusene Østervang anvender og har opgivet relevante faglige tilgange og metoder, og at disse er med til, at danne rammen for en positiv indsats, som giver positive resultater i forhold til myndighedens opsatte mål og formålet med anbringelsen. Det vurderes endvidere, at Børne- og Familiehusene Østervang er ved at implementere flere af metoderne.
Socialtilsynet vurderer, at Børne- og Familiehusene Østervang har fokus på børn og unges trivsel og mentale og fysiske tilstande.
Socialtilsynet vurderer, at Børne- og Familiehusene Østervang, som udgangspunkt, har en kompetent ledelse og medarbejdere.Dog vurderes det også, at både ledelsen og medarbejderne skal have en større opmærksomhed på kendskabet og viden om Lov om voksenansvar og en systematisk struktureret forebyggelse af seksuelle krænkelser mellem børn og unge. Det vurderes, at manglende kendskab til Lov om voksenansvar bevirker, at børn og unges retssikkerhed ikke tilgodeses, og at der er situationer som i højere grad kan forebygges, så der sker færre magtindgreb.
Socialtilsynet vurderer, at de fysiske rammer er egnede til målgruppen og indskrevne børn og unge.
Socialtilsynet har godkendt Børne- og Familiehusene Østervangs budget 2020.
Socialtilsynet har i den samlede vurdering af Børne- og Familiehusene Østervangs kvalitet fundet anledning til at komme med en række kritikpunkter. Kritikpunkterne har været forelagt Børne- og Familiehusene Østervangs ledelse og de har indenfor høringsfristen indsendt en handleplan, som er blevet godkendt af Socialtilsynet.
Socialtilsynet har i den samlede vurdering af Børne- og Familiehusene Østervangs kvalitet fundet anledning til at opstille følgende opmærksomhedspunkt:
Socialtilsynet henstiller til, at Børne- og Familiehusene, Østervang, reviderer husorden således, at den er gældende for alle børn og unge.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer, at børn og unge på Børne- og Familiehusene, Østervang inkluderes i samfundslivet, og at alle børn og unge har et skole- eller dagtilbud mv.
Socialtilsynet vurderer, at den pædagogiske indsats medvirker til, at børnene/de unge udnytter deres fulde potentiale ift. uddannelse og beskæftigelse. Dette ses f.eks. i forbindelse med, at Børne- og Familiehusene Østervang opstiller konkrete delmål og mål i forhold til det enkelte barn/ung, at der sker opfølgning på målene, og at børn og unge ud fra modenhed og funktionsniveau m.v. er medinddraget. Det vurderes desuden, at Børne- og Familiehusene Østervang inddrager relevante samarbejdspartnere for at understøtte, at målene opnås.
Socialtilsynet vurderer, at børnenes/de unges mødestabilitet kan være svingende, men at Børne- og Familiehusene, Østervang yder en motiverende aktiv indsats i forhold til dette.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer, at Børne- og Familiehusene Østervang understøtter, at børn og unge, i så høj grad som muligt, indgår i sociale relationer, og at de opnår færdigheder, så de får mulighed for at leve et så selvstændigt liv som muligt.
Det vurderes, at indsatsen herfor planlægges gennem opsætning og opfølgning på individuelle konkrete mål og delmål, hvor børn og unge videst muligt inddrages.
Socialtilsynet vurderer, at Børne- og Familiehusene Østervang støtter og motiverer børn og unge til et socialt liv og selvstændighed, gennem tilbud om fritidsinteresser og ved at have fokus på, at børn og unge opretholder kontakten til familie, pårørende og netværk.
Socialtilsynet vurderer, at børn og unge har fortrolige relationer, som har en positiv betydning for deres liv.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at Børne- og Familiehusene, Østervang har en klar målgruppebeskrivelse, og at tilbuddet har opgivet og anvender relevante faglige tilgange og metoder, der sikrer børnenes/de unges trivsel og udvikling.
Socialtilsynet vurderer, at Børne- og Familiehusene Østervang generelt arbejder med at opstille konkrete mål for indsatsen ud fra myndighedens opsatte mål. Dette er medvirkede til, at der på baggrund af indsatsen opnås positive resultater, og i flere tilfælde er der samarbejde med eksterne parter, for at understøtte de opsatte mål.
Socialtilsynet vurderer, at Børne- og Familiehusene Østervang har kontinuerlige opfølgninger og dokumenterer resultater som sandsynliggør, at indsatsen opnår en forventet og positiv effekt.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at ledelsen på Børne- og Familiehusene Østervang som udgangspunkt, er kompetent. Det vurderes, at ledelsen har relevante faglige kompetencer i form af relevante uddannelser og efteruddannelse. Dog vurderes det også, at der er områder, der kalder på ledelsesmæssig handling således, at der sker en strategisk udvikling. Dette ses i forhold til kendskab, viden og implementering af Lov om voksenansvar og i forhold til systematisk forebyggelse af krænkende adfærd. Socialtilsynet vurderer, at medarbejderne på Børne- og Familiehusene Østervang har mulighed for sparring intern på tilbuddet og supervision.
Socialtilsynet vurderer, at børn og unge på Børne- og Familiehusene Østervang har mulighed for tilstrækkelig kontakt til medarbejdere med relevante kompetencer. Dog vurderes det også, at Børne og Familiehusene Østervang anvender vikarer, hvilket ikke altid ses som optimalt. Samtidig vurderes det, at vikarforbruget ikke er begrundet i højt sygefravær eller personalegennemstrømning.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer, at medarbejderne har relevante faglige, relationelle og personlige kompetencer, i forhold til målgruppen.
Det vurderes desuden, at medarbejderne har viden og kendskab til Børne- og Familiehusene, Østervang faglige tilgange og metoder. Dog vurderer Socialtilsynet også, at medarbejderne bør have større viden omkring Lov om voksenansvar således, at børn og unges retssikkerhed tilgodeses.
Socialtilsynet vurderer, at medarbejderne har mulighed for kompetenceudvikling.
Økonomi
Konklusion
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets økonomi er bæredygtig og overordnet set gennemsigtig samt at forholdet mellem prisen og den socialfaglige kvalitet er rimeligt. Dette medfører, at socialtilsynet samlet set konkluderer, at tilbuddets økonomi understøtter en stabil anbringelse af borgere.
Vurderingsbaggrund
Vi har vurderet økonomien ud fra det godkendte budget for 2020 og tilbuddets årsrapport for 2018 på Tilbudsportalen. Tilbuddet indberetter ikke afdelingsbudgetter, hvorfor vurderingen foretages for tilbuddet som en helhed.
Begrundelser
Økonomisk bæredygtighed
Vi har lagt 3 væsentlige forhold til grund for vurderingen:
• Alle væsentlige budgetafvigelser i forhold til årsrapporten er afklarede.
• Budgettet for 2020 viser et overskud på 3 tkr. ud fra en forventet belægning på 69 %.
• Tilbuddets økonomiske bæredygtighed og likviditet understøttes af den kommunale økonomi.
Sammenhæng mellem pris og kvalitet
Vi vurderer, at der er sammenhæng mellem pris og kvalitet af 3 grunde:
• Den økonomiske ramme i budgettet giver grundlag for den fornødne kvalitet i tilbuddet.
• Der er et rimeligt forhold mellem forventet omsætning og forventede omkostninger.
• Budgettet indeholder ikke uvedkommende omkostninger.
Økonomisk gennemsigtighed
Den økonomiske gennemsigtighed understøttes af 4 væsentlige forhold:
• Socialtilsynet har ikke haft væsentlige bemærkninger til den indberettede årsrapport.
• Budgettet hænger sammen med tilbuddets øvrige indberetninger på Tilbudsportalen.
• Økonomien afspejler de faktiske forhold ved socialtilsynets tilsynsbesøg.
• Gennemsigtigheden i økonomien kunne forbedres markant, hvis tilbuddet indberettede afdelingsbudgetter.
Øvrige bemærkninger om tilbuddets økonomi
Tilbuddets budget for 2020 viser:
• En omsætningsstigning på 2 % som følge af takstfald. Dette modsvares af en omkostningsstigning på 2 %.
• En omsætning på ca. 15,6 mio. kr.
• Der er ikke fremført over- eller underskud fra tidligere år.
• At ca. 56,7 % af omkostningerne forventes anvendt på borgerrettet personale og borgerrelaterede aktiviteter. Den forholdsvise lave andel skyldes, at tilbuddet anvender med mange vikarer i stedet for fastansatte.
Tilbuddets regnskabsnøgletal for 2018 viser:
• En realiseret omsætning 15 % lavere end forventet i budget 2018.
• At personaleomkostningerne blev 16 % lavere end forventet i budgettet.
• Et faktisk underskud på ca. 1% af omsætningen mod et budgetteret overskud på 3 % af omsætningen.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer at de fysiske rammer i Børne- og Familiehusene, Østervang er egnet til målgruppen, og at børnene/de unge som udgangspunkt trives i dem. De fysiske rammer giver mulighed for at tilgodese børnene/de unges særlige behov og rammerne fremstår hjemlige.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer, at børn og unge trives på Børne- og Familiehusene Østervang, og at de behandles med respekt og anerkendelse. Det vurderes desuden, at børn og unge, ud fra deres modenhed og funktionsniveau, har selvbestemmelse, medbestemmelse og indflydelse på eget liv.
Socialtilsynet vurderer, at Børne- og Familiehusene Østervangs viden og indsatsen modsvarer børn og unges mentale og fysiske trivsel.
Socialtilsynet vurderer, at Børne- og Familiehusene Østervang skal sikrer, at der er tilstrækkelig viden og kendskab til Lov om voksenansvar og implementeringen heraf således, at dette også afspejler praksis. Desuden vurderes det, at Børne- og Familiehusene Østervang skal sikrer, at der sker løbende læring af magtanvendelsesindgrebene således, at der sker en forbedring af indsatsen.
Socialtilsynet vurderer, at Børne- og Familiehusene Østervang bør have større fokus på at have en systematisk og struktureret tilgang i forhold til forebyggelse af seksuel krænkende adfærd. Dette så Børne- og Familiehusene Østervang kan handle hensigtsmæssigt ved bekymring og mistanke om overgreb af forskellige karakter.