Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
17-12-2018
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
I forbindelse med det driftsorienterede tilsyn, har Socialtilsyn Syd vurderet, at tilbuddet fortsat har den fornødne kvalitet, jf. lov om socialtilsyn § 6.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i kraft af sin indsats over for de indskrevne børn og unge i videst muligt omfang understøtter barnet / den unge i at udnytte sine potentialer i forhold til skolegang, uddannelse og beskæftigelse. Det vurderes at kombinationen af det tætte samarbejde med skole- og ungdomsuddannelsessted, opfølgningen af skole- og uddannelsesforløbene, og inddragelsen af barnet / den unge på en kvalificeret måde understøtter den enkeltes muligheder i forhold til uddannelse og beskæftigelse.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i særlig grad vægter at barnet / den unge trives i skole / uddannelses eller beskæftigelsestilbuddet, og relationen med barnet / den unge og en åben dialog understøtter dette. Tilbuddet går ind i et tæt samarbejde med skole / beskæftigelsestilbud, og afklarer og håndterer evt. forskelle i de pædagogiske tilgange mhp. at hjælpe barnet / den unge på vej i skole og uddannelsessystemet.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsyn Syd vurderer, at tilbuddet overordnet understøtter, at børnene / de unge i tilbuddet udvikler sociale færdigheder og i videst muligt omfang bliver kompetente i samspillet med andre. Børnene / de unge deltager i høj grad i aktiviteter uden for tilbuddet, ligesom kontakten til familie og netværk søges understøttet. Tilbuddet rummer en stor åbenhed i samarbejdet med forældrene, og søger på alle måder at understøtte barnet/ den unges kontakt til familie og netværk jf. handleplanen for den enkeltes ophold i tilbuddet.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at der foreligger en målgruppebeskrivelse for tilbuddet, og at tilbuddet overordnet arbejder ud fra faglige tilgange og metoder, og at de valgte metoder bidrager til opnåelse af de opstillede mål for det enkelte barn / den enkelte unge.
Socialtilsynet vurderer tillige, at tilbuddet bevidst og aktivt indgår i et samarbejde med alle relevante parter med henblik på at opnå positive resultater i forhold til målene for det enkelte barn og den enkelte unge.
Socialtilsynet vurderer herudover, at tilbuddet løbende metodeudvikler, og sikrer implementering af ny viden, med henblik på at forbedre indsatsen i forhold til den enkelte og den samlede børn og ungegruppe.
Socialtilsynet vurderer, at den eksterne faglige supervision i høj grad understøtter det pædagogiske arbejde, og at supervisionen dokumenteres og skaber grundlag for det videre arbejde omkring barnet / den unge og/ eller hele børn- og ungegruppen.
Tilbuddet vurderes dog tillige fagligt, metodisk og strukturelt udfordret i opgaven omkring etablering af særforanstaltning.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet overordnet har en faglig kompetent og ansvarlig ledelse, ligesom tilbuddet i høj grad benytter sig af ekstern supervision og anden faglig sparring for ledelse og medarbejdere.
Det er dog samtidig Socialtilsynets vurdering, at der er risiko for, at fokus på eksterne konsulent ydelser, og leders deltidsansættelse i den forbindelse, bidrager til en ustruktureret arbejdsdag og en fraværende ledelse, hvor medarbejderne ikke i tilstrækkelig grad modtager relevant sparring og tilgængelighed i en periode, hvor tilbuddet er udfordret på elementer som vagtplanlægning/koordinering, samt etablering af ny pædagogisk og fysisk ramme for borger i særforanstaltning.
Det er tillige Socialtilsynets vurdering, at leder og medarbejders manglende kendskab til reglerne omkring magtanvendelse udgør en potentiel risiko for dels, at de snævre lovgivningsmæssige rammer for magtanvendelse ikke overholdes, og dels, at magtanvendelser slet ikke indberettes eller indberettes så mangelfuldt, at der ikke i tilstrækkelig grad sikres forebyggelse, opfølgning og læring af eventuelle situationer med behov for magtanvendelse. Ligesom risikoen for, at magtanvendelser, blandt det pædagogiske personale og borgere, ikke opfattes som sådanne.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer, at medarbejderne overordnet besidder relevante kompetencer i forhold til målgruppens behov og tilbuddets metoder. Socialtilsynet vurderer, at medarbejdergruppen har erfaring med målgruppen og tilbuddets metoder, samt at medarbejderne i tilbuddet overordnet fremtræder kompetente og velreflekterede, og at dette afspejles i medarbejdernes samspil med de unge.
Det er dog tillige Socialtilsynets vurdering, at manglende dokumentation i form af handleplan i relation til konkrete udviklingspunkter og mål for en enkelt borger, giver anledning til bekymring for relevansen af dele af tilbuddets pædagogiske indsatser.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer, at borgerne overordnet trives i de fysiske rammer, og at disse generelt understøtter børnenes/ de unges udvikling og trivsel. Socialtilsynet vurderer tillige, at de fysiske rammer overordnet afspejler, at tilbuddet er børnenes / de unges hjem under anbringelsen. Størstedelen af børnene og de unge sætter selv deres præg på værelset og har medindflydelse på indretning og udsmykning af fællesarealerne. Endvidere, at de fysiske rammer og omgivelserne overordnet fremtræder imødekommende, i god stand og er velegnede til tilbuddets formål som socialpædagogisk opholdssted for målgruppen. Overordnet set understøtter de fysiske rammer børnene / de unges udfoldelsesmuligheder og individuelle behov , samt giver gode muligheder for fælles aktiviteter.
Der er dog tillige enkelte forhold, hvor det er Socialtilsynets vurdering, at der i højere grad bør sikres fokus på optimering af de fysiske rammer med henblik på, at afspejle et hjem for borgerne, samt værne om retten til privatsfære.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet, overordnet set, skaber mulighed for at børnene og de unge bliver inddraget og får reel indflydelse på beslutninger omkring deres eget liv og hverdagen i tilbuddet. Det vurderes, at tilbuddet i særlig grad lægger vægt på at respektere den enkelte, og at personalet i tilbuddet i meget høj grad har fokus på at være reelt lyttende over for børnene og de unge.
Socialtilsynet vurderer endvidere, at tilbuddet overordnet set understøtter borgernes mentale sundhed og trivsel, samt at tilbuddet har en stor opmærksomhed på det enkelte barns/ den enkelte unges særskilte problematikker, og vedvarende søger at finde nye veje i forhold til at opnå en udvikling hos barnet / den unge.´
Socialtilsynet vurderer dog samtidig, at tilbuddet ikke har sikret personalet det nødvendige kendskab til reglerne omkring indberetning af magtanvendelse, og at det afledt heraf vurderes, at tilbuddet ikke på tilstrækkelig vis forebygger, dokumenterer, forbedrer eller opsamler læring i forbindelse med magtanvendelse.