Seneste tilsynsstatus
Godkendt med skærpet tilsyn
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
11-05-2020
Påbud
Frist for opfyldelse af påbuddet
15-06-2020
Påbuddets indhold
Tilbuddets målgruppe skal stemme overens med tilbuddets godkendelse, de valgte faglige tilgange og metoder samt medarbejdernes kompetencer. Tilbuddet skal fremsende en tids- og handle-plan for, hvordan dette sikres. Handleplanen skal endvidere udmøntes i en tidsplan, der rummer angivelse af, hvornår de valgte faglige tilgange og metoder er implementeret i praksis. Frist senest den 15. juni 2020.
Frist for opfyldelse af påbuddet
15-06-2020
Påbuddets indhold
Tjørnehøj skal sikre stabilitet i tilbuddet og sikre, at personalegennemstrømningen og sygefraværet nedbringes. Socialtilsyn Hovedstaden skal bede om en redegørelse for, hvordan dette vil ske, og hvordan tilbudsleder og bestyrelsen vil følge op på de tiltag, der iværksættes. Redegørelsen skal ikke kun omfatte tiltag i relation til rekruttering og fastholdelse, men skal også indeholde en beskrivelse af, hvordan ledelsen fremadrettet vil sikre at medarbejderne har de fornødne kompetencer i forhold til den specifikke målgruppe, som de skal varetage behovene hos. Redegørelsen vil således have sammenhæng med påbud om tydelig målgruppeafgrænsning og påbud om faglige indsatser nedenfor. Frist senest den 15. juni 2020.
Frist for opfyldelse af påbuddet
15-06-2020
Påbuddets indhold
Tilbuddet skal fremsende en tids- og handleplan for, hvordan tilbuddets ledelse vil sikre, at genop-retningen faktisk kan ske. Handleplanen skal udmøntes i en tidsplan, der rummer angivelser af, hvornår ændringer foretages og tilbuddets forventninger til resultatet af de pågældende ændringer, samt hvornår tiltagene forventes fuldt ud implementeret. Handleplanen skal endvidere tyde-liggøre, at der er ved genopretningen tages skyldige økonomiske hensyn ved driften af tilbuddet, således at de økonomiske disponeringer giver mulighed for at udvikle tilbuddet og sikre den fornødne kvalitet i tilbuddet i forhold til prisen og tilbuddets målgruppe, særligt hvad angår fordelingen af faste omkostninger og variable omkostninger i forhold til forventninger til tilbuddets belægning. Socialtilsynet forventer således, at det fremgår, hvilke ændrede økonomiske prioriteringer tilbuddet vil foretage i forhold til at genoprette kvaliteten i tilbuddet. Dette bedes illustreret i et driftsbudget for den tidsperiode, som er angivet i tidsplanerne for genopretningen af kvaliteten i tilbuddet. Frist senest den 15. juni 2020.
Skærpet tilsyn
Hvad er begrundelsen for det skærpede tilsyn?
Faglige tilgange og metoder
Udløbsdato for skærpet tilsyn
15-06-2020
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Denne rapport er udarbejdet på baggrund af et forudgående tilsynsmøde med Koncernen Psykiatri Plus’ direktion, bestyrelse og tilbudsleder 18. februar 2020. I forlængelse heraf er der afholdt anmeldt tilsyn den 25. februar 2020. Endelig er der afholdt dialogmøde med bestyrelsen og ledelsen den 24. april 2020.
Det er socialtilsynets samlede vurdering, at Tjørnehøj nu og gennem flere år har haft store udfordringer i forhold til høj personalegennemstrømning, højt sygefravær, som over tid har påvirket tilbuddets borgere i en grad, som betyder, at socialtilsynet nu er bekymrede for borgernes trivsel og udvikling. Socialtilsynet vurderer samlet set, at tilbuddets ledelse og bestyrelse har viljen til at genoprette de kritiske forhold, men socialtilsynet er i tvivl om, hvorvidt der er tilstrækkelig evne til at implementere strategier og retningslinjer i praksis. Socialtilsynet er i den sammenhæng opmærksom på den meget brede målgruppe, den høje personalegennemstrømning og sygefravær.
På den baggrund har socialtilsynet partshørt og truffet afgørelse om at underlægge Tjørnehøj skærpet tilsyn med 3 påbud. Opfyldelse af disse 3 påbud er en forudsætning for tilbuddets fortsatte drift.
Koncernen Psykiatri Plus udstikker de overordnede retningslinjer for Tjørnehøj. Det er socialtilsynets vurdering, at disse retningslinjer rummer relevante strategier, men det er samtidig socialtilsynets konklusion, at der er store udfordringer ift. implementering af disse strategier i praksis. Socialtilsynet har til eksempel løbende haft drøftelser med ledelsen omkring rekruttering og fastholdelse af kompetent personale, men tilbuddet ses fortsat ikke at leve op egne eller socialtilsynets forventninger. I dialogen over år, har tilbuddets ledelse og koncern tilvejebragt flere strategier samt kompetenceudviklingsplaner, uden at tilbuddet har opnået den nødvendige effekt af disse tiltag.
Tjørnehøj er godkendt til 25 pladser, fordelt på:6 pladser i henhold til SEL §10812 pladser I henhold til SEL §1077 fleksible pladser i henhold til SEL§§107 og 108.
Ved tilsynstidspunktet er 18 af tilbuddets nuværende 25 pladser benyttede, hvilket svarer til belægningen for tilsynsbesøget i 2019.
På tilbudsportalen er målgruppen beskrevet som ”Voksne (18-85) med psykiatriske problemstillinger og diagnoser. Det kan være i form af personlighedsforstyrrelser, forandrede virkelighedsopfattelser og demens med psykosociale funktionsvanskeligheder. Beboerne kan have udadreagerende adfærd, sociale kontaktvanskeligheder og nogle har dobbeltdiagnose med misbrug og evt. dømt til behandling. Beboerne har udover psykosociale funktionsvanskeligheder behov for psykosomatisk omsorg af pædagogisk og eller sundhedsfaglig karakter eller erhvervet hjerneskade.
Beboere på ”Tjørnehøj voksenenhed dobbeltdiagnose /almenpsykiatri” (10 x SEL §107 /6x SEL §108) henvender sig primært til ældre voksne inden for målgrupper med personlighedsforstyrrelse og evt. dobbeltdiagnose (misbrug).
Beboere på ”Tjørnehøj Ungeenhed” henvender sig primært til yngre voksne 18-35 år inden for målgrupper med personlighedsforstyrrelse og forandret virkelighedsopfattelse og evt. dobbelt diagnose (7x SEL §107 2x SEL §108)”
På alle pladser i tilbuddet (både 107/108) er der takstintensitet 1-5 (2.525,- til 6.525,- kr./døgn) som aftales individuelt med visiterende kommune.
Socialtilsynet har gennem de seneste 3 år været i dialog med tilbuddet om målgruppebeskrivelsen og opdelingen af borgerne i tilbuddet, idet der over år er konstateret udfordringer i visitationen til tilbuddet.
Det er socialtilsynets samlede konklusion, at tilbuddets målgruppe er særdeles bred, samtidig med at belastningsgraden for de enkelte borgere er ganske betydelig og sammensat. Dette stiller meget store krav til en meget præcis visitationsproces og en høj grad af både socialfaglig- og sundhedsfaglig sygdomsindsigt.
I tilbuddets godkendelsen er det præciseret, at forudsætningen for godkendelsen af tilbuddet er, at samtlige medarbejdere har en grundfaglig uddannelsesbaggrund. Denne forudsætning lever tilbuddet ikke op til.
Socialtilsynet konstaterer således, at kun godt 65 % af faste borgerrettede medarbejdere har en formel og anerkendt socialfaglig - og /eller sundhedsfaglig grunduddannelse. Socialtilsynets konklusionen er, at medarbejderne samlet set ikke rummer de nødvendige og specialiserede kompetencer, som målgruppen fordrer. Dette betyder tillige, at borgerne ikke mødes af systematiske - og koordinerede faglige tilgange og metoder.
Socialtilsynet konstaterer desuden, at tilbuddet er kendetegnet ved en endog meget høj personalegennemstrømning, som ved dette tilsynsbesøg er på 73 % samt et højt sygefravær på ca. 19 dage pr. medarbejder pr. år. Denne høje personaleomsætning samt høje sygefravær har været kendetegnende for tilbuddet over flere år, hvilket er en skærpende omstændighed.
Tillige er ledelsen skiftet ud af flere omgange over de seneste 2 år, og inden for det seneste år er gennemstrømningen i ledelsen på tilbuddet 100 %.
Det er socialtilsynets vurdering, at den manglende kontinuitet og stabilitet i tilbuddet, nu og over år, har endog meget stor betydning for, at de faglige tilgange og metoder ikke i tilstrækkelig grad kan udfolde sig, ligesom det har betydning for målgruppen, der er kendetegnet ved at være dybt afhængige af netop kontinuitet, stabilitet samt ensartethed for at kunne trives og udvikle sig.
Organisationen bag tilbuddet gennemfører intern uddannelse af alle medarbejdere, men idet der kontinuerligt og fortsat er så høj en personaleomsætning, opnår tilbuddet ikke implementering af den nye viden, til gavn for borgerne. Socialtilsynet understreger i den forbindelse, at der tale om en målgruppe i tilbuddet, som består af borgere med yderst komplekse psykiatriske, somatiske og/eller erhvervede udfordringer. De meget komplekse problemstillinger de ses hos målgruppen, vurderer socialtilsynet kræver et udgangspunkt i en socialfaglig uddannelse, samt erfaring i at kunne håndtere disse borgere på en sådan måde, at det understøtter borgernes trivsel udvikling og sikkerhed bedst muligt.
Bestyrelsen samt skiftende ledelser har forsøgt at rekruttere og ikke mindst at fastholde medarbejdere i tilbuddet, men socialtilsynet kan nu konstatere, at disse tiltag ikke er lykkedes. Dette forhold underbygger socialtilsynets tvivl om, hvorvidt der er evne hos ledelsen og bestyrelsen til at rette op på de kritisable forhold.
Aktuelt har bestyrelsen fremlagt en ny Kompetenceudviklingsplan, dateret den 18. februar 2020 samt Ledelsesstatus, dateret den 14. februar 2020. På dialogmødet med tilbuddet den 24. april 2020 har ledelse og bestyrelse uddybet de fremlagte strategier og planer. Det er socialtilsynets vurdering, at de fremlagte strategier og handleplaner rummer relevante tiltag, men socialtilsynet har tidligere fået fremsendt lignende strategier uden, at det er lykkedes for tilbuddet at få implementeret disse, og samtidig vurderer socialtilsynet, at det fremlagte ikke er tilstrækkelig konkret og handlingsanvisende.
Tilbuddets økonomi er drøftet med ledelsen og bestyrelsen den 18. februar 2020 og igen på dialogmøde den 24. april 2020. Socialtilsynet har her påpeget en bekymring for om borgernes støttebehov kan imødekommes med den nuværende forventede andel af borgerrelaterede personaleomkostninger, der kun udgør 52,7 % af det samlede indtægtsgrundlag. Socialtilsynet har modtaget ny orientering om tilbuddets økonomiske forhold den 2.april 2020. På baggrund af disse oplysninger er det Socialtilsynets vurdering, at tilbuddet har tilstrækkelige økonomiske rammer til at levere ydelser af fornødne faglige kvalitet, og at kunne opfylde økonomiske krav fra tredjemand. Vurderinger tager udgangspunkt i tilbuddets soliditetsgrad og revisors oplysninger i revisionsprotokollatet. Det er endvidere socialtilsynets vurdering, at der er en rimelig gennemsigtighed i tilbuddets økonomi for socialtilsynet og visiterende kommuner, men at de visiterende kommuner bør være opmærksomme på, at prisen for tilbuddet kan være påvirket af koncernens effektivitetsudnyttelsesgrad og tilbuddets belægningsprocent.
Socialtilsynet kan tilføje, at tilbuddets takst ligger i den forholdsvis høje ende, hvilket modsvarer borgernes specialiserede behov. Socialtilsynet vurderer, at der aktuelt ikke er overensstemmelse mellem tilbuddets pris og kvalitet, hvilket indgår i socialtilsynets begrundelse for det skærpede tilsyn og påbud.
Borgerne oplyser selv om betydningen af, at medarbejderne ikke har tilstrækkelige kompetencer og den meget høje personalegennemstrømning og sygefravær. Borgere oplyser bl.a., at de trækker sig og/eller bliver utrygge, når andre borgere reagerer på en uhensigtsmæssig måde. Borgerne oplyser desuden om, at de mister tillid til personalet, da der hele tiden er nye medarbejdere på arbejde, som ikke i tilstrækkelig grad kender dem og deres behov.
Det er socialtilsynets samlede konklusion, at borgernes trivsel og udvikling er påvirket i en bekymrende grad af de omfattende kvalitetsmangler i tilbuddet, hvorfor der er truffet afgørelse om iværksættelse af skærpet tilsyn med 3 påbud.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Det er socialtilsynets vurdering, at der opstilles relevante og individuelle mål omkring at understøtte borgernes muligheder for at indgå i beskæftigelse og uddannelse, hvilket fremgår af tilbuddets dokumentation omkring mål, indsats og resultater for den enkelte borger.Socialtilsynet vurderer i forlængelse heraf, at tilbuddet også har en struktur igennem ugeskemaer for, at alle borgere har mulighed for at indgå i beskæftigelse i tilbuddet. Dette understøtter borgernes adgang for at etablere og fastholde meningsfyldt beskæftigelse og uddannelse. Socialtilsynet er i den forbindelse opmærksom på, at godt halvdelen af borgerne i ungeafdelingen er i uddannelse, og at flere andre borgere har fast beskæftigelse eksternt - eller internt i tilbuddet.
Det er endvidere socialtilsynets vurdering, at ledelse og medarbejdere italesætter en faglig kultur, som understøtter alle borgernes muligheder for at blive motiveret og have kræfter til en aktiv hverdag. Socialtilsynet vurderer samtidigt, at tilbuddets målgruppe omfatter borgere, som er meget præget af psykiatrisk og/eller somatisk sygdom.
I den forbindelse finder socialtilsynet, at ledelse og medarbejdere i forbindelse med tilsynsbesøget ikke præcist beskriver tilbuddets målgruppe og hvordan tilbuddets rehabiliterende og recovery-understøttende metode og tilgang skal understøtte alle borgerne i tilbuddet i forhold til beskæftigelse og uddannelse.
Socialtilsynet vurderer samtidigt, at medarbejderne er engagerede og forstående omkring konkrete daglige indsatser, men at der ikke italesættes en overordnet forståelse for systematik og struktur. Derved tager den socialfaglige praksis udgangspunkt i den enkelte medarbejders relation til den enkelte borger, hvilket udfordrer indsatsen i forhold til nogle borgere, som har vanskeligt ved at italesætte ønsker eller udvise motivation.
Selvstændighed og relationer
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddet har en faglig tilgang og metodeanvendelse, der understøtter, at borgerne i så høj grad som muligt indgår i sociale relationer og lever et selvstændigt liv i overensstemmelse med egne ønsker og behov.
Det er socialtilsynets vurdering, at borgerne der bor i tilbuddet generelt er udfordret, således at det er svært at være i sociale fora på grund af individuelle psykiske udfordringer i samspil med andres. Borgerne har således et ganske stort behov for rehabiliterende sociale indsatser - individuelt og fælles - for at stabilisere og reetablere sociale kompetencer og færdigheder.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets tilgang og pædagogiske metode understøtter, at borgerne sikres muligheder for personlig udvikling og aktiv deltagelse i sociale aktiviteter og fællesskaber, således at borgerne kan træne sociale kompetencer, som deltagelse i aktiviteter og sociale relationer og netværk kræver.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets etablering med mindre afdelinger i flere bygninger understøtter flere mindre fora, hvor borgerne vurderes at få flere muligheder for at indgå i relevante sociale samspil. – Og vælge disse fora til og fra.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at indsatsen i tilbuddet tager udgangspunkt i en meget bredt defineret målgruppe, som både omfatter borgere, som er præget af psykiatriske, somatiske og erhvervede udfordringer. Socialtilsynet lægger tilbuddets oplysninger på Tilbudsportalen, samt udsagn fra bestyrelse, ledelse og medarbejdere til grund for vurderingen.
Socialtilsynet vurderer desuden i den sammenhæng, at det kun i begrænset omfang tydeligt fremgår, hvordan tilbuddets organisering og målsætning favner den brede målgruppe og dermed også strukturerer indsatsen. Socialtilsynet er især opmærksom på, at der f.eks. ikke italesættes en fælles forståelse i tilbuddet af, hvorvidt det er borgernes visitationsgrundlag i forhold til serviceloven, borgernes konkrete og individuelle forudsætninger og behov, borgernes alder eller noget helt andet, som danner grundlag for visitationen af borgerne til tilbuddet og dermed hvilket afdeling og lokalitet i tilbuddet, som borgeren forventes at kunne udvikle sig og trives i. Socialtilsynet er desuden meget opmærksom på, at det også i begrænset grad fremgår, hvordan ledelse og medarbejdere konkret forholder sig til de rettigheder, som borgerne har, når de visiteres i henhold til SEL §108 i forhold til at borgerne ikke fysisk kan flyttes rundt.
Socialtilsynet vurderer desuden, at ledelse og medarbejdere kan beskrive, hvorfor tilbuddets udmeldte faglige og metodiske tilgange i recovery-understøttende og rehabiliterende - narrativ metode og Low Arousal er relevante i et overordnet perspektiv. Der henvises dels til mere overordnet evidens på området, dels til resultater i hverdagen.
Socialtilsynet er dog samtidigt opmærksom på, at medarbejderne kun i begrænset omfang mere præcist kan beskrive, hvorfor metoder og tilgange er relevante i forhold til tilbuddets målgruppe. Socialtilsynet vurderer, at den manglende fælles forståelse af målgruppen har stor indflydelse herpå, og dermed på den indsats som borgerne møder.
Socialtilsynet konstaterer, at tilbuddet igennem længere tid har været præget af en del udskiftning blandt både daglig ledelse og medarbejdere, og dermed udfordres en faglig kultur i tilbuddet, som ellers kunne medvirke til at skabe et fælles fundament for indsatsen i hverdagen.
Yderligere vurderer socialtilsynet, at tilbuddets indsats tager udgangspunkt i relevante og individuelle mål, og at der er opstillet en systematik til at dokumentere mål, indsats, beskrivelse af daglige socialfaglige og praktiske aktiviteter samt resultater. Socialtilsynet er dog samtidigt opmærksom på, at det kun til en vis grad fremgår, hvordan dokumentationen bruges til struktureret faglig refleksion og evaluering af igangværende indsatser. Dette betyder, i socialtilsynets optik, at tilbuddet er udfordret af en manglende fælles forståelse for tilbuddets målgruppe og målsætning. I stedet omtales den enkelte borgers position meget konkret, hvilket socialtilsynet finder naturligt, i og med der ikke er andre udgangspunkter for drøftelserne.
Samlet set er det socialtilsynets vurdering, at der er grundlag for bekymring for, at borgerne mødes af individuelle og tilfældige indsatser, der ikke er koordineret og i overensstemmelse med borgernes behov.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets ledelse og bestyrelse har relevante kompetencer til at lede tilbuddets drift og udvikling. Socialtilsynet er endvidere opmærksom på, at tilbuddet er en del af en koncern, som også har en organisation til at støtte tilbuddets drift og udvikling igennem centralt placerede medarbejdere, som understøtter salg af pladser, faglig udvikling, tiltag omkring især personalegennemstrømning og sygefravær samt intern uddannelse af medarbejdere.
Socialtilsynet vurderer samtidigt, at tilbuddets daglige drift kun i meget begrænset omfang varetages kompetent. Socialtilsynet lægger især til grund, at tilbuddet igennem flere år har haft en meget stor personalegennemstrømning og et højt sygefravær. Set over de sidste to år har der desuden været flere lederudskiftninger, og alene inden for det seneste år er hele ledelsen udskiftet.
Socialtilsynet vurderer, at den høje personale- og ledelsesudskiftning påvirker kontinuiteten og stabiliteten i tilbuddet. Dette afspejler sig i, at der kontinuerligt er behov for at drøfte og tilrette den socialfaglige indsats, idet hverdagen ofte varetages af nye medarbejdere og/eller vikarer.
Det er socialtilsynets vurdering, at den manglende kontinuitet og stabilitet i tilbuddet, nu over en årrække, har betydning for borgernes trivsel og udvikling, særligt henset til målgruppen, der har et udpræget behov for stabilitet, genkendelighed og ensartethed i indsatsen.
Socialtilsynet er desuden meget opmærksom på, at kun godt 65% fuldtidsnormeringerne i det borgerrelaterede personale har en formel og anerkendt socialfaglig eller sundhedsfaglig faglig grunduddannelse. Det anerkendes, at organisationen bag tilbuddet gennemfører intern uddannelse af alle medarbejdere, men socialtilsynet vurderer samtidigt, at der er tale om en målgruppe i tilbuddet, som består af borgere med yderst komplekse psykiatriske, somatiske og/eller erhvervede udfordringer, som det, som udgangspunkt, kræver en socialfaglig uddannelse at kunne håndtere på en sådan måde, at det understøtter borgernes trivsel udvikling og sikkerhed bedst muligt.
Socialtilsynet konstaterer på baggrund af en analyse af de ansattes faglige baggrund, at tilbuddet ikke lever op til de forudsætninger, der ligger til grund for tilbuddets godkendelse, idet det her indgår som en forudsætning for tilbuddets godkendelse, at samtlige medarbejdere skal have en grundfaglig uddannelse.
Socialtilsynet konstaterer endvidere, at bestyrelse og daglig ledelse har udarbejdet en ny Kompetenceudviklingsplan, dateret den 18. februar 2020 samt Ledelsesstatus, dateret den 14. februar 2020
med henblik på at sikre et fald i personalegennemstrømning og sygefravær og samtidigt understøtte en højere søgning af medarbejdere med relevant uddannelse og erfaring, set i forhold til målgruppens forudsætning og behov.
Det er socialtilsynets vurdering, at den fremlagte kompetenceudviklingsplan rummer relevante tiltag, men socialtilsynet har tidligere fået fremsendt lignende strategier uden, at det er lykkedes for tilbuddet at få implementeret disse. Socialtilsynet er endvidere opmærksom på, at tilbuddet samtidig er udfordret af, at 7 ud af 25 pladser ikke besat, hvilket udfordrer tilbuddets økonomiske grundlag.
Endelig vurderer socialtilsynet, at medarbejderne modtager relevant ekstern supervision i forhold til den socialfaglige indsats i forhold til borgerne, men ikke på samarbejdet. Supervisionen tager udgangspunkt i den narrative tilgang, som også er en del af tilbuddets metodiske tilgange.
Ledelsen indgår i fælles drøftelser med andre ledere i koncernen bag tilbuddet, men socialtilsynet er samtidigt opmærksom på, at der er tale om en ny ledelse med mange drifts- og udviklingsmæssige opgaver, hvilket i høj grad bør understøttes igennem fælles supervision til ledelsen.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets medarbejdere kun til en vis grad har relevante faglige kompetencer, set i forhold til den beskrevne målgruppes forudsætninger og behov. Socialtilsynets vurdering bygger på en gennemgang af medarbejdernes faglige uddannelse og erfaring, samt i hvor høj grad der er gennemført en grundig introduktion eller undervisning af alle medarbejderne om tilbuddets værdier, målsætning faglige tilgange og metoder.
Socialtilsynet vurderer desuden, at medarbejderne hver især udviser forståelse for borgernes situation og grundlæggende kan arbejde igennem en relation til borgerne, nogle medarbejdere mere end andre. Dette understøttes af udsagn fra borgerne, som ret tydeligt kan beskrive, hvordan de føler sig trygge ved og støttet af nogle medarbejdere og ikke så meget af andre. I socialtilsynets optik betyder dette, at borgerne ikke er sikret en koordineret og veltilrettelagt faglig indsats.
Socialtilsynet har flere steder i denne rapport beskrevet, at der kun i begrænset omfang er en fælles forståelse blandt medarbejderne om tilbuddets målgruppe. Dette afspejles efter socialtilsynets vurdering også i, at der ikke identificeres en klar og afstemt faglig ramme for indsatsen i tilbuddet. I stedet omtales en lang række værktøjer, som hver for sig kan være relevante, hvis de udføres kompetent, men det er individuel viden og erfaring hos den enkelte medarbejder, som kommer i spil her.
Endvidere er socialtilsynet meget opmærksom på, at målgruppen også omfatter borgere med meget konkrete udfordringer som demens og meget kompleks psykiatriske lidelser, som fordrer specifik viden og uddannelse hos medarbejderne. Denne ses kun i meget begrænset omfang at være tilstede hos medarbejderne, og ses ikke i tilbuddets dokumentation.
Socialtilsynet kan på baggrund af ovenstående konstatere, at tilbuddet ikke lever op til forudsætningen for at de er blevet godkendt, idet det her påpeges, at samtlige ansatte skal have en grundfaglig uddannelse.
Socialtilsynet anerkender, at tilbuddets ledelse har fokus på at igangsætte undervisning af alle medarbejdere. Der er tale om et tilrettelagt forløb, som socialtilsynet vil følge tæt. Men hidtil har den høje personalegennemstrømning samt sygefravær betydet, at det samlede kompetenceniveau i tilbuddet ikke er hævet tilstrækkeligt.
Socialtilsynet konstaterer desuden, at der i tilbuddets budget er afsat midler til kompetenceudvikling. Socialtilsynet er dog bekymret for, hvorvidt der er afsat tilstrækkeligt med midler, henset til det samlede lave kompetenceniveau i tilbuddet
Økonomi
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet er økonomisk bæredygtigt, at tilbuddets økonomi giver mulighed for den fornødne kvalitet i tilbuddet i forhold til prisen og i forhold til tilbuddets målgruppe, og at tilbuddets økonomi er gennemsigtig. Socialtilsynet gør de visiterende kommuner opmærksomme på, at prisen for tilbuddet kan være påvirket af koncernens effektivitetsudnyttelsesgrad og tilbuddets belægningsprocent.
Som led i vurderingen har socialtilsynet sikret sig, at revisor ikke har anført forbehold eller væsentlige supplerende oplysninger til årsregnskabet, at der ifølge tilbuddets årsbudget er et rimeligt forhold mellem den forventede omsætning og omkostningerne, at det private tilbuds soliditetsgrad er rimelig set i forhold til tilbuddets alder og specialiseringsgrad, og at tilbuddets budget afspejler tilbuddets målgruppe, metoder samt tilbuddets planer for faglig udvikling og større ændringer
Socialtilsynet gør opmærksom på, at det fremgår af revisionsprotokollen for tilbuddet, at revisor har konstateret, at ”kapaciteten på centrene ikke har været hensigtsmæssigt udnyttet. De faste omkostninger udgør af denne grund mere i forhold til aktiviteten end forventet og mere end hvad der har været hensigtsmæssigt. Vi har konstateret at ledelsen og organisationen har fokus på at forbedre kapacitetsudnyttelsen. Ud fra den nuværende organisation og kapacitet på centrene vurderes det, at omsætningen og produktiviteten på begge centre kan øges uden at det nødvendigvis vil medføre øgede faste omkostninger”. Socialtilsyn lægger i sin vurdering af en ”rimelig” gennemsigtighed i tilbuddets økonomi vægt på, at revisor ikke har vurderet forholdet så væsentligt, at der er indført en supplerende oplysning eller et forbehold i erklæringen.
Socialtilsynet henleder dog alligevel de visiterende kommuners opmærksomheden på, at de administrationsudgifter, der afholdes til koncernen ikke er optimalt udnyttet, ligesom at tilbuddets belægningsgrad - der forventes at udgøre 18 ud af 25 pladser, har betydning for omkostningsniveauet pr. beboer pr. måned til faste omkostninger som fx vikarudgifter, ejendomsomkostninger og administration.
Vurderingsgrundlag
Socialtilsynet har foretaget sin vurdering på grundlag af budget 2020 og årsregnskab 2019 med tilhørende budget- og regnskabsnøgletal og revisionsprotokollat. Socialtilsynet har endvidere baseret sig på oplysninger om tilbuddet, der er offentliggjort på Tilbudsportalen.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets fysiske rammer generelt fungerer hensigtsmæssigt i forhold til tilbuddets målgruppe og understøtter tilbuddets indsatser. Det vurderes, at tilbuddets fysiske rammer inde som ude kan tilgodese borgernes behov, interesser og rettigheder blandt andet i forhold til at sikre borgernes trivsel, ret til privatliv, udfoldelsesmuligheder og mulighed for at opretholde sociale netværk.
Socialtilsynet konstaterer, at nyopførte fysiske rammer er indflytningsklar med fungerende hvidevarer, vand, el og varme. Boligerne lever i meget høj grad lever op til standarder for tilbuddets godkendelsesgrundlag. Alle boliger er handicapvenlige, udstyret med eget køkken, toilet/bad og haveudgang samt har faciliteter til tøjvask.
Socialtilsynet vurderer fortsat, at udendørs betonflisegulv i borgernes fællesstuer i knapt så høj grad afspejler hjemlige omgivelser. Ledelsen har ved dette tilsyn igen udtrykt, at der arbejdes på en løsning på dette.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har et overordnet fokus på at understøtte, at borgerne trives og udvikles. Dette beskrives af ledelse og medarbejdere, som desuden kan forklare, hvordan de via observation og dokumentation af borgernes hverdag samt dialog med borgerne, kan vurdere deres trivsel.
Socialtilsynet vurderer samtidigt, at nogle borgere ikke trives i tilbuddet. Det lægges til grund, at borgerne giver udtryk for dette over for socialtilsynet, samt at de kan beskrive, hvorledes de trækker sig til egen bolig for at undgå perioder med uro. Uroen opstår hos borgere, som har en udadreagerende adfærd og derved skaber stor utryghed for de øvrige borgere. Tillige oplyser borgerne om, hvordan de mister tillid til medarbejderne, der hele tiden skiftes ud, hvilket bidrager til manglende trivsel.
Socialtilsynet henviser i den sammenhæng til tema 3 i denne rapport vedr. tilbuddets målgruppe.
Socialtilsynet vurderer desuden, at tilbuddet har opmærksomhed på borgernes selv- og medbestemmelse igennem BUS – samtaler, hvor hverdagen og indsatsen drøftes med borgerne. Socialtilsynet anerkender denne indsats samt at borgerne inviteres med til medarbejdernes uddannelse omkring tilgange og metoder. Socialtilsynet er dog samtidigt opmærksom på, at det ikke tydelig forklares, hvordan borgere, som ikke ønsker at deltage i samtaler og aktiviteter, kan motiveres til dette.
Yderligere vurderer socialtilsynet, at tilbuddet har fokus på borgernes sundhed igennem den organisatoriske opbygning med en sundhedsfaglig leder. Indsatsen er dog udfordret ved, at stillingen igennem længere tid ikke har været besat, men først bliver det pr. 1. april 2020. Socialtilsynet vurderer tillige, at der grundlæggende er tiltag for at understøtte borgernes sundhed i hverdagen, men det fremgår ikke helt tydeligt, hvordan medarbejderne mere præcist vil arbejde på at motivere alle borgerne til et liv, hvor deres sundhed igennem sund kost, motion, mindre rygning etc., kan medvirke til et sundere liv.
Det er desuden socialtilsynet vurdering, at tilbuddet igennem anvendelse af metoden Low Arausel forebygger magtanvendelser og overgreb i tilbuddet. Det forklares endvidere af ledelse og medarbejdere, at man er undervist på mere overordnet plan omkring de nye regler for magtanvendelse pr. 1. januar 2020. Gennemgang af indberettede magtanvendelser viser desuden, at de er udfyldt i henhold til gældende regler.
Tilbuddets ledelse redegør for, at der har været 5 magtanvendelser i hele 2019. Socialtilsynet har imidlertid modtaget 8 magtanvendelser fra tilbuddet i 2019. På den baggrund undrer det socialtilsynet, at ledelsen ikke har samlet overblik over antal udførte og indsendte magtanvendelsesindberetninger. Socialtilsynet anbefaler således, at tilbuddets ledelse oplister et overblik egne magtanvendelser med henblik på et samlet billede og egen læring om mønstre i magtanvendelser i tilbuddet
Endelig kan socialtilsynet konstatere, at flere borgere oplyser, at de føler sig udsat for overgreb fra andre mere udadreagerende og råbende borgere. Socialtilsynet er i den forbindelse meget opmærksom på, at tilbuddets målgruppe omfatter borgere med meget forskellige behov og forudsætninger, som skal bo og have en hverdag til at fungere sammen. Socialtilsynet finder i den forbindelse, at medarbejderne er opmærksomme på situationen og søger at passe på alle borgerne i hverdagen, men det er ikke tydeligt for socialtilsynet, hvorledes tilbuddets faglige tilgange og metoder og dermed den faglige kultur i tilbuddet skal understøtte indsatsen i hverdagen. I stedet er der tale om, at den enkelte medarbejder anvender i øvrigt relevante tilgange, men indsatserne er ikke koordinerede dels på grund af den høje personalegennemstrømning og det høje forbrug af vikarer i hverdagen dels fordi der ikke i praksis er opnået et fælles fagligt fundament jf. temaet om Målgruppe, metoder og resultater.