Seneste tilsynsstatus
Godkendt med vilkår
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
07-11-2019
Vilkår
Frist for opfyldelse af vilkår
01-02-2020
Indholdet i vilkår
På vilkår af, at det værksted på tilbuddets grund, der skal danne ramme om de nye pladser på tilbuddet, senest den 1. februar 2020 er indflytningsklar i overensstemmelse med plantegninger og oplysninger givet i forbindelse med tilsynsbesøg den 23. oktober 2019, skal Socialtilsyn Syd hermed meddele godkendelse af ændring af tilbuddets godkendelse, da tilbuddet samlet set opfylder øvrige betingelser for godkendelse, jf. lov om socialtilsyn § 5, stk. 1, jf. stk. 5.
Socialtilsyn Syd kan meddele endelig godkendelse af ændringen af de fysiske rammer, såfremt vilkåret er opfyldt den 1. februar 2020 og Socialtilsyn Syds efterfølgende godkendelse af de fysiske rammer er opnået.
Såfremt vilkåret ikke er opfyldt inden for den fastsatte frist, er det tilbuddets hidtidige godkendelse af 11. december 2018, der er gældende.
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
I forbindelse med det driftsorienterede tilsyn har Socialtilsyn Syd vurderet, at tilbuddet fortsat har den fornødne kvalitet, jf. lov om socialtilsyn § 6.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Det er Socialtilsynets vurdering, at Den selvejende institution Oxen understøtter, at borgerne i videst muligt omfang inkluderes i samfundslivet. Hovedparten af borgerne er i tilbuddets interne beskæftigelsestilbud. En af borgerne frekventerer et eksternt beskæftigelsestilbud. Det er Socialtilsynets vurdering, at borgernes beskæftigelsestilbud er tilrettelagt under hensyn til den enkelte borgers behov og forudsætninger, og at borgernes beskæftigelsestilbud indeholder motionsaktiviteter, som er relevante i forhold til målgruppens udfordringer. Socialtilsynet vurderer, at borgerne er i genkendelige og trygge rammer, og at beskæftigelsestilbuddet har fokus på at stimulere borgerne både ift. motion, kognition samt tilbyde meningsfuld beskæftigelse.
Det er Socialtilsynets vurdering, at der i tilbuddet er fokus på at understøtte borgerne i beskæftigelse, via opstilling af konkrete mål, som understøtter borgernes udvikling og trivsel i deres beskæftigelsestilbud. Det er Socialtilsynets vurdering, at tilbuddets borgere i mindre grad er inddraget i opstillingen af de konkrete mål, som understøtter beskæftigelse, Graden af borgernes inddragelse i opstillingen af mål, afspejler sig i, at tilbuddet bedømmes i middelgrad at opfylde indikator 1b.
Det er Socialtilsynet vurdering, at borgerne i nogen grad er med i opfølgningen på målene, idet borgerne deltager i statusmøde med visiterende myndighed og tilbuddet. Det er dog Socialtilsynets vurdering, at tilbuddet med fordel kan have fokus på, borgernes inddragelse i opstilling af de konkrete mål, samt i opfølgning og evaluering af målene.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsyn Syd vurderer at tilbuddet har øget deres fokus og styrket deres pædagogiske indsats i forhold til at understøtte borgernes sociale relationer og i forhold til, at borgerne inddrages i egne delmål og overordnede mål.
Tilsynet vurderer, at tilbuddet i den pædagogiske indsats har fokus på udvikling af borgernes socialiserings kompetencer, samt øget selvstændighed med udgangspunkt i den enkelte borgers egne ressourcer, ønsker og behov.
Tilsynet vurderer samtidig, at tilbuddet med faglig relevant tilgang understøtter borgere med særlige udfordringer i relations dannelse og social interaktion.
Socialtilsyn Syd vurderer at borgerne sikres mulighed for personlig udvikling og deltagelse i sociale aktiviteter og fællesskaber, både på tilbuddet og i det omkringliggende samfund.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i høj grad understøtter den enkelte borgers mulighed for, at opretholde og vedligeholde kontakten til netværk og pårørende.
Målgruppe, metode og resultater
Det er Socialtilsynets vurdering, at den selvejende institution Oxen arbejder med en klar og afgrænset målgruppe, med fokus på borgernes trivsel og udvikling.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har fokus på tilegnelse af ny viden og implementering af faglige tilgange og metoder der er relevante i forhold til målgruppen.
Det er vægtet, at tilbuddet, qua lederskifte, er under forandring, dette såvel i forhold til kultur, tilgange og metoder, kompetenceløft blandt medarbejdere og ledelse samt fysiske rammer. Tilsynet konstaterer, at denne proces er omfattende, men at ledelse og medarbejdere er positive og konstruktive i deres samarbejde om at højne fagligheden.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet løbende arbejder med at forbedre skriftlig dokumentation og målopstilling. Tilbuddet har påbegyndt et systematisk arbejde med erfarings- og viden opsamling til kontinuerlig optimering og tilpasning af tilbuddets indsatser.
Yderligere vurderer Socialtilsyn Syd, at tilbuddet i høj grad understøtter borgernes fysiske og mentale sundhed, blandet andet gennem fysisk aktivitet samt sund kostpolitik.
Socialtilsyn syd vurderer, at tilbuddet i højere grad har fokus på, at borgerne medinddrages og har indflydelse på eget liv.
Slutteligt vurderer Socialtilsynet, at tilbuddet med fordel kan have kontinuerligt fokus på, at den omsorgs pædagogiske praksis tilrettelægges med respekt for borgernes integritet og værdighed samt på at sikre, at de anvendte metoder, matcher borgernes behov.
Organisation og ledelse
Det er Socialtilsynets vurdering, at tilbuddet har en kompetent ledelse og den daglige drift varetages på ansvarlig vis. Leder har relevant baggrund i forhold til det pædagogiske arbejde med målgruppen, og leder er i gang med leder diplom uddannelsen. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har en hensigtsmæssig organisering, og at tilbuddets ledelse har fokus på tilbuddets faglige udvikling og medarbejdernes kompetenceudvikling. Tilbuddet benytter sig af faglig sparring, samarbejder med VISO og af ekstern supervision.
Det er ligeledes Socialtilsynets vurdering, at borgerne i tilbuddet har den nødvendige kontakt til medarbejdere med relevante kompetencer. Tilbuddets sygefravær og personalegennemstrømning ligger på et lavere niveau end sammenlignelige tilbud. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets medarbejdere har en stor erfaring med målgruppen, ud fra at der er tale om en høj gennemsnitsancinnitet hos medarbejdere. Dette giver efter Socialtilsynets vurdering tryghed for tilbuddets borgere.
Det er desuden Socialtilsynets vurdering, at bestyrelsen er sammensat af kompetente mennesker, der har erfaring fra det socialfaglige virke. Bestyrelsen er løbende informeret og interesseret i tilbuddets resultater. Socialtilsynet konstaterer, at ledelse og bestyrelse har strategier for tilbuddets faglige udvikling. Det konstateres også, at tilbuddets bestyrelse aktuelt mangler et medlem (Jf. vedtægt).
Kompetencer
Det er Socialtilsyn Syds vurdering, at den samlede personalegruppe i overvejende grad har formelle uddannelsesmæssige kompetencer indenfor området.
Tilbuddet er i gang med at uddanne samtlige medarbejdere i KRAP, hvorfor det er forventeligt, at tilbuddet i løbet af det næste års tid vil blive tilført et kompetenceløft.
Socialtilsynet vurderer, at medarbejderne har et meget stort kendskab til borgerne og deres særlige behov, og formår derved at skabe et trygt, tillidsfyldt og varmt miljø for borgerne.
Økonomi
Tilbuddet vurderes på baggrund af det indsendte regnskab og indsendte budget, at være økonomisk bæredygtigt.
Tilbuddets økonomi vurderes på baggrund af det indsendte regnskab og indsendte budget, at være gennemskueligt for socialtilsynet.
Socialtilsyn Syd vurderer, at gennemskueligheden for de visiterende kommuner er til stede, i det omfang nøgletallene på tilbudsportalen er opdaterede.
Socialtilsyn Syd vurderer, at økonomien giver tilbuddet den fornødne kvalitet i forhold til deres målgruppe.
Fysiske rammer
Det er Socialtilsyn Syds vurdering, at de fysiske rammer er velegnede til formålet, og medvirkende til at understøtte borgernes udvikling og trivsel, ligesom det er vurderingen, at de fysiske rammer rummer mulighed for at tilgodese borgernes individuelle behov, da tilbuddet tilbyder selvstændige lejligheder til borgerne. Der er rummelige og hjemligt indrettede fællesarealer, ligesom der er gode udendørsarealer.
Tilbuddet er under kontinuerligt renovering og fremstår velholdt.
Sundhed og trivsel
Det er Socialtilsyn Syds vurdering, at borgerne trives i tilbuddet, ligesom der i tilbuddet er fokus på borgernes mentale og fysiske trivsel. Personalegruppens sammensætning af medarbejdere med sundhedsfaglige og pædagogiske baggrunde komplementerer hinanden i dette arbejde.
Borgerne bliver set, hørt og anerkendt, og borgernes medbestemmelse og indflydelse på eget liv er afstemt deres funktionsniveau og
udfordringer i øvrigt. Elementer som i høj grad bidrager til borgernes mentale sundhed og trivsel. Hertil kommer, at de omsorgsmæssige og pædagogiske bestræbelser er tilrettelagt på en måde, som forebygger, at borgerne udsættes for overgreb, ligesom anvendelse af fysisk magt ikke finder sted.