Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
12-06-2019
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Denne rapport omhandler driftsorienteret varlset tilsyn af Granhøjens Botilbud A/S d. 2. maj 2019 på baggrund af ansøgning om væsentlig ændring af eksisterende godkendelse. Tilbuddet har ansøgt om at få godkendt en række boliger som flekspladser i henhold til SEL §§ 107/108 samt et fremtidigt pladsantal på 76. Socialtilsynet gør samtidigt opmærksom på, at tilbuddets fysiske rammer på konkrete adresser er indrettet således, at der kan visiteres enten en borger i henhold til SEL § 108 eller to borgere i henhold til SEL § 107.
Pladserne i tilbuddet er godkendt således og på følgende leveringsadresser:
Oddenvej 88, 4500 Nykøbing Sj.: 1 plads i henhold til SEL § 107, 1 plads i henhold til SEL §§ 107/108
Oddenvej 90A, 4500 Nykøbing Sj.: 16 pladser i henhold til SEL § 107, 5 pladser i henhold til SEL §§ 107/108
Oddenvej 55, 4500 Nykøbing Sj.: 3 pladser i henhold til SEL §§ 107/108
Annebjerg Stræde 4, 4500 Nykøbing Sj.: 7 pladser i henhold til SEL § 107
Annebjerg Stræde 6, 4500 Nykøbing Sj.: 1 plads i henhold til SEL § 108 ELLER 2 pladser i henhold til SEL § 107
Krogbakkevej 11, 4560 Vig: 9 pladser i henhold til SEL § 107
Højbyvej 3, 4500 Nykøbing Sj.: 5 pladser i henhold til SEL § 108 ELLER 7 pladser i henhold til SEL § 107 SAMT 8 pladser i henhold til SEL § 107
Klintvej 180, 4500 Nykøbing Sj.: 1 plads i henhold til SEL § 107/108 SAMT 5 pladser i henhold til SEL § 107
Klintvej 184, 4500 Nykøbing Sj.: 1 plads i henhold til SEL § 107/108 ELLER 2 pladser i henhold til SEL § 107
Vesterbro 19, 4500 Nykøbing Sj.: 6 pladser i henhold til SEL § 107
Egebjergvej 67, 4500 Nykøbing Sj.: 6 pladser i henhold til SEL § 107.
Socialtilsynets godkendelse ligger i forlængelse af Ankestyrelsens principafgørelse 97 - 17 af 14/12/2017 om socialtilsyn - godkendelse - længerevarende botilbud og indretning. Socialtilsynet gør især opmærksom på, at det således er tilbuddets ansvar fuldt og helt at indrette boliger i henhold til SEL § 108 som handicapegnede, såfremt der bliver behov for dette fremadrettet.
Tilbuddets godkendte målgruppe er borgere mellem 18 til 60 år med forandret virkelighedsopfattelse, angst, personlighedsforstyrrelse, depression og andre psykiske og sociale vanskeligheder. Enkelte borgere er endvidere anbragt i tilbuddet i forbindelse med anden retslig behandling.
Der kan være tale om kortere eller længerevarende ophold.
Tilbuddets faglige og metodiske tilgang angives til at være anerkende og systemisk - narrativ samt miljøterapeutisk.
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddet fortsat samlet set har en god kvalitet og må forventes også at kunne opnå dette i forhold til borgere, som visiteres i henhold til SEL § 108.
Socialtilsynet vurderer derudover, at tilbuddet generelt anvender relevante faglige tilgang og metoder, samt at personalet igennem eksempler kan omsætte dette til konkret pædagogisk praksis. Socialtilsynet er i den forbindelse opmærksom på, at ledelsen beskriver, at der vil være et overordnet fokus på at understøtte, at tilgange og metoder også kan anvendes i henhold til en udvidet målgruppe. Det omtales desuden, at man vil følge borgernes udvikling tæt for på den måde at understøtte den relevante og forventede faglige udvikling i tilbuddet.
Tilbuddets indsats beskrives i konkrete individuelle mål, og indsats og resultater dokumenteres.
Tilbuddet understøtter i meget høj grad borgerne i forhold til uddannelse og beskæftigelse samt udvikling af sociale kompetencer, hvilket også afspejles i tilbuddets pædagogiske fundament.
Tilbuddet drives overordnet kompetent og ansvarligt, og medarbejderne har grundlæggende relevant uddannelse og/eller erfaring med målgruppen.
Dette understøttes af udsagn fra borgerne, som udtrykker grundlæggende stor tilfredshed med tilbuddet, dets ydelser og personale. Borgerne betegner dem selv som værende i trivsel og udvikling.
Tilbuddets fysiske rammer fremstår som gode og velholdte og giver ikke anledning til bemærkninger fra Socialtilsynets side.
Socialtilsynet har i lighed med seneste rapport fra 2017 opstillet opmærksomhedspunkt omkring fokus fra tilbuddets øverste ledelses og bestyrelses side omkring synliggørelse af Granhøjens Botilbud A/S`s konstruktion samt placering i forhold til koncernen Granhøjen.
Der pågår aktuelt drøftelser mellem Granhøjen A/S og Socialtilsyn Hovedstaden omkring godkendelse af tilbuddets budget for 2019, hvorfor sagsbehandling omkring dette endnu ikke er afsluttet.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet samlet set og i meget høj grad understøtter borgerne i at udnytte deres fulde potentiale i forhold til uddannelse og beskæftigelse.
Socialtilsynet konstaterer endvidere, at der grundlæggende opstilles konkrete mål for borgernes uddannelse og beskæftigelse, samt at målene omsættes som en del af de individuelle planer for borgernes ophold i tilbuddet.
Socialtilsynet vurderer endvidere, at tilbuddets faglige tilgange understøtter målgruppens kompleksitet og forskellige udfordringer omkring at se beskæftigelse og aktiviteter som meningsfulde.
Tilbuddets pædagogiske målsætning, kultur og faglige tilgang er således medvirkende til, at langt størstedelen af borgerne er i enten uddannelses- beskæftigelses - eller aktivitetstilbud.
Socialtilsynet er samtidigt opmærksom på, at flere borgere omtaler, at de har fået mulighed for konkret kompetencegivende uddannelse i virksomheder, som er en del af samme koncern som selskabet bag tilbuddet.
I forbindelse med tilbuddets ansøgning til også at modtage borgere i henhold til SEL § 108 vurderer socialtilsynet, at tilbuddets igangværende indsats og praksis omkring beskæftigelse og aktiviteter vil understøtte denne målgruppes udvikling på området.
Selvstændighed og relationer
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddet grundlæggende arbejder aktivt i forhold til at understøtte borgernes selvstændighed og relationer, bl.a. igennem støtte til at fastholde og udvikle sociale netværk. Socialtilsynet vurderer videre, at tilbuddet igennem dets størrelse og aktivitetsniveau har en placering i lokalsamfundet, som bidrager til at opstille muligheder for borgerne til at indgå i sociale relationer, som på længere sigt kan styrke deres sociale kompetencer og selvstændighed.
Socialtilsynet vurderer endvidere, at der udarbejdes individuelle mål for den enkelte borger i forhold til udvikling af sociale kompetencer, samt at medarbejderne kan omsætte målene til konkret pædagogisk praksis. Det bemærkes samtidigt, at målene omkring selvstændighed og relationer ikke er specifikke for alle borgere, men for nogle borgeres vedkommende er mere generelle med udgangspunkt i en kommunal handleplan.
Det er endvidere socialtilsynets vurdering, at tilbuddet arbejder relevant med at inddrage familie, pårørende og netværk i det omfang, som borgerne ønsker det. Nogle borgere i tilbuddet har fravalgt kontakt til familien i større eller mindre omfang, og en indsats i tilbuddet tager udgangspunkt i at motivere borgeren til at forsøge at tage kontakt til familien for på den måde at understøtte udvikling af borgerens sociale kompetencer.
Endelig er socialtilsynet opmærksom på, at tilbuddet er en del af en større koncern. Dette giver i meget høj grad borgerne mulighed for at deltage i meningsfyldte aktiviteter på tværs af afdelinger og tilbud i koncernen. Der er dog også en risiko for at begrænse enkelte borgeres udvikling i forhold til sociale kompetencer, hvis ikke medarbejderne er opmærksomme på også at inddrage det omkringliggende samfund i borgernes hverdag.
Socialtilsynet henleder opmærksomheden på, at tilbuddet har ansøgt om væsentlig ændring af eksisterende godkendelse, således at tilbuddet fremadrettet kan modtage borgere, som visiteres til længerevarende ophold i henhold til SEL § 108. Socialtilsynet forventer, at vurderinger og tekst i temaet selvstændighed og relationer også fremadrettet vil afspejle kvalitet og den relevante indsats i henhold til tilbuddets fremtidige og udvidede målgruppe.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets værdigrundlag og målsætning kombineret med en anerkendende, systemisk-narrativ faglig og metodisk tilgang er velegnet til tilbuddets nuværende og kommende målgruppe efter tilbuddet godkendes til også at modtage borgere i henhold til SEL §108.
Det er videre socialtilsynets vurdering, at der er tale om et tilbud med otte afdelinger, hvor det tydeligt fremgår på Tilbudsportalen, hvordan tilbuddets målgruppe skal ses i forhold til de enkelte afdelinger. Det kan endvidere identificeres under tilsynsbesøget, at de enkelte afdelingers målgrupper har tydelige afgrænsninger.
Socialtilsynet er således opmærksom på, at tilbuddet i forbindelse med ansøgning om også at modtage borgere i henhold til SEL §108, ikke vil ændre på denne praksis, men alene have mulighed for også at tilbyde længerevarende ophold i nogle afdelinger, hvor det giver mening for den enkelte borger.
Ledelse og medarbejdere kan på faglig vis redegøre for, hvorledes de pædagogiske tilgange udfoldes i hverdagen ud fra en vurdering af den enkelte borgers behov. Indsatsen sker på baggrund af klare og konkrete mål med udgangspunkt i kommunale indsatsmål. Der er endvidere opstillet pædagogiske handleplaner omkring alle borgere, ligesom tilbuddet, som udgangspunkt,kan dokumentere den daglige indsats og resultater med udgangspunkt i handleplanerne. Socialtilsynet henviser dog samtidigt til beskrivelse ovenstående.
Socialtilsynet finder, at tilbuddet grundlæggende har en grundig dokumentation, som endvidere til en vis grad anvendes systematisk som grundlag for forbedring af indsatsen og egen læring. Der er endvidere et ledelsesmæssigt fokus på, at der udføres dokumentation, og at den er beskrevet anerkendende og etisk.
Socialtilsynet er dog opmærksom på, at tilbuddet fortsat har en udfordring med at inddrage relevant viden og observationer fra nattevagt i dokumentationen.
Endelig er det socialtilsynets vurdering, at tilbuddet samarbejder med relevante eksterne og interne - i koncernen - samarbejdspartnere om opfyldelse af borgernes mål.
Organisation og ledelse
Det er Socialtilsynets vurdering, at tilbuddet ledes faglig kompetent, samt at tilbuddets organisering tilgodeser borgernes samlede behov for støtte og omsorg. På det foreliggende grundlag, vurderes, at tilbuddets bestyrelse støtter tilbuddets drift og udvikling.
Det er endvidere socialtilsynets vurdering, at borgerne som udgangspunkt har tilstrækkelig kontakt til medarbejdere med relevant uddannelse. Det fremgår af tilbuddets dokumentation, at der er tale om medarbejdere med socialfaglig uddannelse og/eller erfaring med tilbuddets målgruppe. Alle medarbejderne har gennemgået Granhøjens interne uddannelse, som danner grundlag for den socialfaglige indsats.
Socialtilsynet er dog samtidigt opmærksom på, at det for afdelingen Skovgården gælder, at der udtrykkes tvivl om, hvorvidt den daglige normering kan tilgodese borgernes behov for støtte og omsorg.
Socialtilsynet vil derfor følge udviklingen på denne afdeling tæt.
Socialtilsynet vurderer desuden, at der er en meget høj personalegennemstrømning i tilbuddet, herunder personalerotation mellem hhv. tilbuddets og koncernens afdelinger og tilbud, samt at borgerne giver udtryk for, at dette kan påvirke deres trivsel.
Socialtilsynet anerkender, at tilbuddets ledelse er opmærksom herpå, samt at det i nogle situationer kan være relevant at foretage ledelsesmæssige dispositioner, som kan udfordre forudsigeligheden i den enkelte afdeling, men som understøtter det samlede tilbuds kvalitet og faglige kompetencer.
Tilbuddet er, set i forhold til andre tilbud, omfangsrigt i forhold til borgere, personale og afdelinger, hvilket giver udfordringer omkring tiltrækning og fastholdelse af relevant uddannet personale. Dette skal også ses i forhold til tilbuddets placering i et geografisk yderområde. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet relativt høje andel af helt eller delvis uuddannet personale samt høje personalegennemstrømning, skal ses i denne sammenhæng.
Socialtilsynet vurderer i den forbindelse, at tilbuddets ledelse har fokus på denne udfordring, og behandler den relevant.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer samlet set, at tilbuddets medarbejdere har relevante kompetencer i forhold til målgruppens behov og forudsætninger. Dette forventes også at ville være tilfældet efter udvidelse af målgruppen til også at omfatte borgere, som visiteres til længerevarende ophold i tilbuddet.
Det er samtidigt socialtilsynets vurdering, at tilbuddet arbejder aktivt med de udmeldte faglige tilgange og metoder, og ledelse og medarbejdere kan klart italesætte, hvorledes man konkret arbejder pædagogisk med borgernes udvikling og trivsel med udgangspunkt i det faglige grundlag, også i forhold til en udvidelse af målgruppen.
Socialtilsynet er i den forbindelse opmærksom på, at borgerne udtrykker stor tillid til, at medarbejderne kan støtte dem i hverdagen og i forbindelse med at nå de opstillede mål for deres ophold i tilbuddet.
Dette understøttes af socialtilsynets observationer under tilsynsbesøget, hvor tilbuddets systemisk - narrative tilgang klart kan identificeres i samspillet mellem borgere og medarbejdere.
Socialtilsynet er ligeledes opmærksom på, at der tilbydes en intern uddannelse af væsentlig omfang, set i forhold til sammenlignelige tilbud. Uddannelse tager udgangspunkt i tilbuddets værdier, konstruktion og faglige og metodiske tilgange, og ses af socialtilsynet som et godt supplement, men ikke erstatning, for anden faglig socialfaglig uddannelse.
Socialtilsynet vurderer desuden, at den interne uddannelse danner grundlag for en fælles forståelse for tilbuddets overordnede målsætning og metoder samt implementering af ny viden omkring tilbuddets målgruppe og metoder.
Økonomi
Socialtilsynet vil vurdere tilbuddets økonomi i forbindelse med gennemgang af den samlede koncern Granhøjen A/S, som tilbuddet er en del af. Der pågår sagsbehandling aktuelt sagsbehandling herom.
Fysiske rammer
Det er Socialtilsynets vurdering, at tilbuddets fysiske rammer overordnet set tilgodeser borgernes behov for at udvikle sig selvstændigt og giver retten til privatliv samt fungerer som ramme om den indsats, der finder sted for den enkelte borger.
Socialtilsynet vurderer, at dette også vil være tilfældet for de boliger, som fremadrettet godkendes til længerevarende ophold i henhold til SEL § 108.
Socialtilsynet gør i den forbindelse opmærksom på, at der alene godkendes boliger, som lever fuldt og helt op til Ankestyrelsens principafgørelse 97 - 17 af 14/12/2017 om socialtilsyn - godkendelse - længerevarende botilbud og indretning.
Socialtilsynet vurderer endvidere, at tilbuddets fysiske rammer samlet set fremstår velholdte, rene og pæne, samt at borgerne overordnet giver udtryk for at trives i tilbuddet, som de betragter som deres hjem. Socialtilsynet observerer ved tilsynet, at fællesrum er indrettet med et vist ens præg, mens borgernes egne boliger fremstår personlige og indrettet i forhold til borgernes ønsker og behov.
Der er tale om et stort tilbud med 8 afdelinger, som har forskellige fysiske udtryk. De fysiske rammer er således med til at understøtte målgruppens forskellige behov for udvikling i hverdagen.
Socialtilsynet er opmærksom på, at der kan ske flytning af borgerne mellem afdelingerne og vurderer, at dette kan udfordre borgernes følelse af, at tilbuddet fungerer som en fast base og hjem. Dette kan især udfordre borgernes følelse af, at der er tale om deres hjem. Dette er et område, som tilbuddet kan forholde sig til socialfagligt og strukturelt i og med der fremadrettet er tale om en målgruppe, som visiteres med visse rettigheder, jf. SEL § 108.
Sundhed og trivsel
Det er socialtilsynets vurdering, at borgerne grundlæggende trives i tilbuddet, set i forhold til deres forudsætninger og samlede sociale situation.
Socialtilsynets vurdering skal bl.a. ses i lyset af, at borgerne, overfor socialtilsynet, giver udtryk for, at de grundlæggende trives i tilbuddet, set i forhold til de udfordringer og samlede sociale situation, der er årsag til deres ophold i tilbuddet.
Socialtilsynet vurderer desuden, at borgerne inddrages i forhold omkring dem selv og tilbuddet på overordnet plan igennem husmøder og mere individuelle tiltag som opstilling af mål, pædagogiske planer og lignende personlige forhold.
Socialtilsynet er i den forbindelse opmærksom på, at borgerne igennem flere tilsynsbesøg omtaler, at medarbejdernes rotation mellem de forskellige afdelinger i tilbuddet og koncernen Granhøjen kan udfordre borgernes muligheder for at indgå i stabile relationer med skiftende medarbejdere.
Socialtilsynet vil fremadrettet være opmærksom på, at borgere, som bliver visiteret i henhold til SEL §108 har andre rettigheder, som personalet også skal inddrage i deres daglig praksis.
Det er endvidere socialtilsynets vurdering, at tilbuddet understøtter borgerne i forhold til deres sundhed igennem at motivere dem til regelmæssige besøg hos læge, tandlæge og andre relevante sundhedsydelser. Der ses endvidere et overordnet fokus på at motivere borgerne til sund kost og motion, hvilket i høj grad sker igennem aktiviteter i tilbuddet.
Socialtilsynet er endvidere opmærksom på, at tilbuddet er en del af en koncern, hvortil også er tilknyttet læge- og speciallægefaglige kompetencer samt et psykiatrisk privathospital og en sundhedssektion. Desuden er andre tilbud, hvor målgruppen er borgere i henhold til SEL §108 også en del af koncernen.
Socialtilsynet vurderer, at denne konstruktion er medvirkende til at fastholde en relevant fokus på borgernes sundhed samt at medarbejderne kan få relevant faglig sparring herom.
Det vurderes videre, at tilbuddet som udgangspunkt forebygger situationer, hvor magtanvendelser er krævet. Socialtilsynet er dog samtidig opmærksom på, at der fortsat kan arbejdes i organisationen på at understøtte, at alle medarbejdere forholder sig til faglig refleksion omkring kritiske situationer med henblik på forebygge magtanvendelser.
Socialtilsynet er i den forbindelse opmærksom på, at tilbuddet, målgruppen taget i betragtning, har indberettet meget få magtanvendelser.
Endelig vurderer socialtilsynet, at tilbuddet arbejder konstruktivt på at forebygge overgreb igennem en fælles faglig forståelse af, at tilbuddets målgruppe omfatter borgere, som er i risiko for at blive udsat for overgreb. Socialtilsynet identificerer samtidigt, at der kan være et behov for, at der løbende sker faglig sparring og ledelsesmæssig fokus på at understøtte, at borgerne ikke udsættes for overgreb, f.eks. i samværet borgerne imellem.
Socialtilsynet noterer, at borgerne udtaler, at de generelt føler sig passet på i tilbuddet, og at medarbejderne er opmærksomme på at forebygge overgreb.
Socialtilsynet er dog samtidigt opmærksom på, at både borgere og personale omtaler konkrete situationer, hvor nogle borgere har brugt deres mobiltelefoner til at foretage videooptagelser eller tage billeder af andre borgere uden deres accept. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet ikke kan stilles til ansvar for dette, og at der i det hele taget er et relevant fagligt fokus på at løse situationen.
Det er dog også et problem, som viser sig i mange sammenhænge og ikke kun på sociale tilbud.