Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
13-12-2019
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
I forbindelse med driftsorienteret tilsyn har Socialtilsyn Syd vurderet, at tilbuddet fortsat har den fornødne kvalitet, jf. lov om socialtilsyn § 6.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Det er socialtilsynets vurdering, at Behandlingscenter Stien understøtter borgernes inklusion i samfundslivet. Igennem tilbuddets indsatser og mål, styrkes borgernes fysiske og mentale sundhed samt sociale kompetencer, og derved understøtter borgernes muligheder for deltagelse i job eller uddannelse efter endt behandlingsforløb.
Det er ligeledes socialtilsynets vurdering, at tilbuddet har fokus på, at borgernes inklusion på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet understøttes ved tilbuddets samarbejde og koordinering med relevante aktører, herunder visiterende myndighed, jobcentre og arbejdsgivere.
Selvstændighed og relationer
Det er socialtilsynets vurdering, at Behandlingscenter Stien i samarbejde med borgerne, understøtter borgernes udvikling af sociale relationer og selvstændighed inden for rammerne, der er givet af, at indsatsen er et forholdsvist kort og komprimeret behandlingsforløb, hvor det primære fokus er, at borgerne understøttes i at opnå redskaber til at leve et misbrugsfrit liv.
Socialtilsynet vurderer ligeledes, at borgernes eget valg om at deltage i rusmiddelbehandlingen, i sig selv er understøttende for udviklingen af selvstændighed. I vurderingen er der lagt vægt på, at tilbuddets motivationsarbejde i form af individuelle samtaler, og borgernes selvstændige arbejde med trinopgaver medvirker til selvstændighed hos borgeren.
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddet med udgangspunkt i borgernes ønsker og behov, arbejder målrettet med at understøtte borgerne i kontakt til familie, pårørende og andet positivt understøttende netværk.
Målgruppe, metode og resultater
Det er socialtilsynets vurdering, at Behandlingscenter Stien kan redegøre for dets målsætning, målgruppe og metoder. Tilbuddets målgruppe er borgere med alkohol- og/eller stofmisbrug, og målsætningen for tilbuddet er, at understøtte borgerne i at opnår en tilværelse, fri af misbrug.
Det er ligeledes socialtilsynets vurdering, at tilbuddet kan redegøre for, hvordan de valgte metoder og faglige tilgange er relevante i forhold til den overordnede målsætning. Tilbuddets metodemæssige referenceramme er primært indlejret i 12 trinsprogrammet/Minnesotamodellen og ACT´s grundmodel "Acceptance and commitment therapy". Socialtilsynet vurderer, at der i tilbuddet er et klart formål med indsatsen, og at tilbuddets metoder medvirker til at sikrer borgernes trivsel og resulterer i den ønskede udvikling for borgerne.
Det er desuden socialtilsynets vurdering, at tilbuddet arbejder med konkrete individuelle mål for borgernes behandlingsforløb, og at målene tager afsæt i de opstillede mål fra visiterende myndighed. Socialtilsynet vurderer endvidere, at tilbuddet kan dokumentere, at de arbejder med resultatdokumentation, og at tilbuddet opnår positive resultater med afsæt i de mål, som er opstillet af visiterende myndighed.
Organisation og ledelse
Det er socialtilsynets vurdering, at Stiens Behandlingscenter Alkoholbehandlingen har en hensigtsmæssig organisering, samt en kompetent og ansvarlig ledelse. Ledelsen har relevante uddannelser og erfaring med målgruppen. Socialtilsynet vurderer, at der i tilbuddet er en aktiv og engageret bestyrelse, som i samarbejde med ledelsen har fokus på drift og udvikling.
Det er ligeledes socialtilsynets vurdering, at der i tilbuddet er fokus på faglig udvikling. Tilbuddets medarbejdere modtager ekstern individuel- og grupper supervision/undervisning. Derudover har tilbuddets medarbejdere intern faglig sparring både med kollegaer og med ledelsen.
Det er desuden socialtilsynets vurdering, at tilbuddets drift varetages kompetent i samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere. Borgerne har efter socialtilsynets vurdering, mulighed for den nødvendige kontakt til medarbejdere med relevante kompetencer. Tilbuddets medarbejdere er social- eller sundhedsfaglig uddannet, eller har personlig erfaring med misbrug. Tilbuddets borgere har mulighed for at komme i kontakt med medarbejdere døgnet rundt.
Det er endvidere socialtilsynets vurdering, at tilbuddet ikke har et sygefravær eller en personalegennemstrømning, som er højere end gennemsnittet i sammenlignelige tilbud.
Kompetencer
Det er socialtilsynets vurdering, at der i Behandlingscenter Stien er medarbejdere med relevante faglige, relationelle og personlige kompetencer, der er nødvendige i forhold til tilbuddets målsætning, målgruppe, de metoder tilbuddet anvender, samt borgernes aktuelle behov.
Det er ligeledes socialtilsynets vurdering, at medarbejdernes terapeutiske, sociale- og sundhedsfaglige uddannelsesbaggrunde understøtter, at tilbuddet kan levere en helhedsorienteret behandlingsindsats, hvor borgerne bliver mødt i forhold til deres differentierede støttebehov.
Det er desuden socialtilsynets vurdering, at medarbejdergruppen har relevante kompetencer i forhold til tilbuddets metodemæssige referencerammer, og at tilbuddet har strategisk fokus på medarbejdernes kontinuerlige kompetenceudviklingsbehov.
Det er endvidere socialtilsynets vurdering, at medarbejderne møder borgerne med respekt for den enkeltes behov og forudsætninger.
Økonomi
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet delvist har den fornødne økonomiske kvalitet.
Det vurderes, at tilbuddet er økonomisk bæredygtigt.
Det kan ikke vurderes, om tilbuddets økonomi giver mulighed for den fornødne kvalitet i tilbuddet i forhold til pris/målgruppe, da tilbuddet ikke har indsendt korrekt budget for 2020.
Der er ikke gennemsigtighed med tilbuddets økonomi, idet nøgletallene på Tilbudsportalen ikke kan afstemmes til den reviderede årsrapport.
Derudover skal årsregnskabet fremadrettet revideres i overensstemmelse med bekendtgørelse om revision af regnskaber for private tilbud.
Fysiske rammer
Det er Socialtilsynets vurdering, at tilbuddets omgivelser, indretning, faciliteter og stand, i meget høj grad understøtter målgruppens behov og formålet med indsatsen. Der er i tilbuddet velindrettede værelser og fællesarealer, hvor der er mulighed for at alle borgerne kan deltage i grupper. Tilbuddets er indrettet, så borgerne kan deltage i fællesspisning, have socialt samvær i mindre og større grupper, og kan deltage fælles i motionsaktiviteter i tilbuddets motionsrum.
Det er socialtilsynets vurdering, at de fysiske rammer inde og ude tilgodeser borgernes trivsel og tryghed, samt ret til privatliv.
Sundhed og trivsel
Det er socialtilsynets vurdering, at Behandlingscenter Stien understøtter borgernes fysiske og mentale sundhed og trivsel qua deres kombination af sociale og sundhedsfaglige indsatser, og tilbuddets overordnede formål med indsatsen, og at borgerne opnår et liv uden misbrug.
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddet respekterer borgernes værdighed, autonomi og integritet, ved at sikrer, at borgerne har indflydelse på de målsætninger som opstilles i forbindelse med behandlingsforløbet. Det er socialtilsynets vurdering, at borgernes indflydelse på hverdagen i tilbuddet i nogen grad er afgrænset af, at tilbuddets behandlingskoncept indeholder fastlagt struktur for hverdagens aktiviteter. Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddet har fokus på, at tilbuddets rammer og regler, ikke medfører, at borgernes individuelle behov bliver tilsidesat. Desuden er det socialtilsynets vurdering, at tilbuddets skriftlige velkomst materiale afspejler, at der er fokus på, at borgerne har viden om rammerne for behandlingsopholdet, og derved kan tage stilling til om borgerne kan indgå i behandlingskonceptet forud for opstart i behandlingsforløbet.
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddets pædagogiske indsatser forebygger vold og overgreb, og at medarbejderne har relevant viden om forebyggelse af vold og overgreb set i forhold til tilbuddets målgruppe. Tilbuddet har procedure omkring vold, der beskriver hvem der gør hvad, hvis dette skulle forekomme.