Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
09-08-2018
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Det er socialtilsynets vurdering, at DSI Kammergave samlet set opfylder betingelserne for fortsat godkendelse jf. §§ 6 og 12-18 i lov om Socialtilsyn, og dermed besidder den fornødne kvalitet, der skal til for at sikre at borgerne ydes en indsats, der er i overensstemmelse med formålet med offentlige og private tilbud efter lov om social service.
Socialtilsynet har ved tilsynet haft særligt fokus på temaerne: Målgruppe, Metoder og resultater, Sundhed og trivsel og Organisation og ledelse.
Det vurderes, at tilbuddets nuværende indsats i høj grad medvirker til udvikling hos målgruppen og medvirker til trivsel hos borgerne i tilbuddet. Der er tale om et kompetent tilbud, der arbejder med afsæt i en klar målgruppebeskrivelse og med relevante faglige tilgange og metoder set i forhold til målgruppens særlige behov.
Det vurderes, at metodiske tilgange - med et særligt fokus på miljøterapi - er i proces med implementering i tilbuddet, og at ledelsen har et fortsat fokus på faglig udvikling i personalegruppen.
Det er vurderingen, at beboerne, ud fra deres forudsætninger og individuelle udfordringer, udvikler sig og trives i tilbuddet.
Tilbuddet har haft udfordringer i form af tidligere stedfortræders/ pædagogiske leders fratrædelse efter en kortere ansættelse, men det vurderes, at tilbuddet formår at have fokus på og fortsætte det igangsatte udviklingsarbejde.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Det er socialtilsynets vurdering, at indsatsen på DSI Kammergave i høj grad støtter borgerne i at udnytte deres fulde potentiale i forhold til uddannelse og beskæftigelse.
Socialtilsynet vurderer, at DSI Kammergave er et helhedstilbud, hvor dagtilbuddet sideløbende med opholdet på bostedet, indgår som en central del af indsatsen overfor borgerne i tilbuddet.
Det vurderes, at der samarbejdes med eksterne omkring uddannelsestilbud og jobmuligheder, hvor det er relevant for den enkelte borger i tilbuddet.
Det vurderes, at målene for uddannelse og beskæftigelse indgår som en del af den pædagogiske udviklingsplan, som udarbejdes sammen med den enkelte beboer.
Det vurderes, at der på Kammergave er tilbud om fælles sociale aktiviteter, og at beboerne desuden individuelt støttes i at deltage i eksterne aktivitets- og samværstilbud.
Socialtilsynet bemærker, at § 103 dagtilbuddet på DSI Kammergave hører juridisk under Jordbrugsfonden og således ikke er underlagt Socialtilsyn Øst som tilsynsførende myndighed, men at dagtilbuddet samtidigt er en integreret del af opholdet/ behandlingen for den enkelte beboer. Denne konstruktion, har været drøftet i bestyrelsen, som vurderer, at det vil blive meget indviklet, at omkonvertere fondene til én fond. Bestyrelsen og ledelse ser tilbuddet som en helhed, uanset om der er 2 fonde.
Selvstændighed og relationer
Det er Socialtilsynets samlede vurdering, at tilbuddet i høj grad har fokus på borgernes selvstændighed og relationelle kontakter og færdigheder. Borgerne støttes i meget høj grad i deres indbyrdes relationer, ligesom borgerne i tilbuddet deltager i forskellige fællesskaber i det omgivende samfund, og tilbuddet også inviterer omverdenen ind til arrangementer.
Det vurderes, at der er mulighed for flere fælles aktiviteter inde og ude i tilbuddets rammer, og at dette sker både på initiativ af medarbejdere og borgere i tilbuddet. Det er ligeledes Socialtilsynets samlede vurdering, at tilbuddet i høj grad understøtter borgernes kontakt til pårørende, under hensyn til borgernes individuelle ønsker, behov og funktionalitet
Målgruppe, metode og resultater
Det er socialtilsynets vurdering, at DSI Kammergave i høj grad arbejder med afsæt i en tydelig målgruppebeskrivelse og systematisk med tilgange og metoder.
Det vurderes, at med valg af miljøterapi som fælles fagligt afsæt sikrer tilbuddet, at der opnås positive resultater for borgerne i tilbuddet, set i relation til den enkelte borgers diagnose og kompleksitet.
Socialtilsynet vurderer positivt, at tilbuddet vil uddanne flere medarbejdere indenfor neuropædagogik, da enkelte af borgerne i tilbuddet har problematikker tilknyttet erhvervet hjerneskade i komorbitet med deres psykiske udfordringer. Ligeledes bemærkes, at tilgangen Åben Dialog er benyttet, hvor dette vurderes relevant i ft. borgere i tilbuddet
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet er i løbende proces med hensyn til at videreudvikle medarbejderkompetencer og dokumentation - her skal den pædagogiske leder,
have fokus på udvikling af arbejdet med at fastsætte mål og delmål for og med borgerne i tilbuddet.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer samlet, at tilbuddets drift i meget høj grad varetages forsvarligt, med en hensigtsmæssig organisering samt en kompetent og ansvarlig ledelse. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets organisering i høj grad understøtter, at borgerne trives i tilbuddet. Ledelsen prioriterer i høj grad relevant uddannede medarbejdere, og vedligeholdelse og udvikling af medarbejdernes kompetencer.
Det er ligeledes Socialtilsynets vurdering, at tilbuddet i meget høj grad prioriterer borgernes mulighed for tilstrækkelig og relevant kontakt med professionelle medarbejdere. Socialtilsynet vurderer desuden, at tilbuddets ledelse i meget høj grad prioriterer tiltag, der kan medvirke til trivsel hos medarbejderne, således at personalegennemstrømning og sygefravær minimeres.
I forbindelse med tilsynet har Socialtilsynet haft særlig opmærksomhed på følgende:
At tidligere stedfortræder/ pædagogisk leder var holdt op rimelig hurtigt efter sin ansættelse, men at arbejdet med kvalitetsløft af handleplaner og statusrapporter, som tidligere pædagogik leder startede op, fortsættes af den nuværende ledelse.
At bestyrelsen besidder relevant erfaring og kompetencer i forhold til virksomhedsdrift i kombinationen af botilbud og beskæftigelsen/ landbruget, som er en bærende idé bag helhedstilbuddet på DSI Kammergave. Det vurderes, at bestyrelsen og ledelse har et konstruktivt samarbejde omkring den løbende drift og fastlæggelse af strategien fremadrettet.
At medarbejdere og ledelse løbende modtager supervision og deltager i kurser og efteruddannelsesforløb til gavn for borgerne i tilbuddet - herunder at der særligt fokus på uddannelse i miljøterapi planlagt i samarbejde med andre sociale tilbud.
Kompetencer
Det er socialtilsynets vurdering, at medarbejdergruppen på DSI Kammergave i meget høj grad besidder de faglige, relationelle og personlige kompetencer, der er nødvendige i forhold til tilbuddets målsætninger og målgruppe, de metoder tilbuddet anvender samt borgernes aktuelle behov.
Socialtilsynet vurderer, at medarbejdernes adfærd overfor beboerne er i tråd med det værdigrundlag, som DSI Kammergave drives efter og stedets anerkendende metoder og fælles faglige afsæt i miljøterapi.
Socialtilsynet vurderer, at DSI Kammergave har stort fokus på kompetenceudvikling hos medarbejdergruppen.
Fysiske rammer
Det er socialtilsynets vurdering, at de fysiske rammer på Kammergave i høj grad medvirker til at understøtte borgernes udvikling og trivsel.
Socialtilsynet vurderer, at de udendørs rammer giver plads og mulighed for ro, men også for fælles samvær og aktiviteter.
Det vurderes, at de indendørs fysiske rammer rummer faciliteter, der tilgodeser beboernes individualitet, og samtidigt giver gode mulighed for indbyrdes socialt liv herunder vurderes, at opholds- og spiserum og køkken er velindrettede og velfungerende til formålet.
Fysiske rammer på afdeling Rosalba vurderes velegnede til målgruppen.
Det vurderes, at de to separatist boliger kan understøtte borgerens trivsel og behov for mere selvstændig boform og / eller skærmning.
Det vurderes, at rammerne i DSI Kammergave inde og ude kan tilgodese borgernes trivsel og tryghed samt ret til privatliv.
Sundhed og trivsel
Det er Socialtilsynets vurdering, at DSI Kammergave understøtter borgernes fysiske og mentale sundhed og trivsel, og at tilbuddets viden og indsats i forhold til borgernes sundhed og trivsel modsvarer målgruppens behov.
Det vurderes, at den enkelte borger bliver hørt, respekteret og anerkendt, hvilket vurderes som værende i tråd med værdigrundlaget for DSI Kammergave.
Socialtilsynet vurderer at den enkelte beboer modtager de nødvendige ydelser fra sundhedsområdet, og at der internt i tilbuddet er fokus på sund mad, motion og misbrugsbehandling.
Det vurderes, at borgernes mentale sundhed øges gennem dialog og samspil med det formål, at borgerne får - og tager - større ansvar overfor sig selv og andre.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i meget høj grad forebygger magtanvendelser og overgreb. Det vurderes, at anerkendende og ligeværdig tilgang og kommunikation med og mellem borgerne i den daglige praksis er medvirkende til at undgå magtanvendelser og overgreb.