Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
01-04-2019
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsynet vurderer efter anmeldt tilsyn den 13. februar 2019 på Langkærgård, at tilbuddet skaber trivsel og udvikling i samspil med borgerne.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet arbejder med opmærksomhedspunkterne vurderet af socialtilsynet i 2018 og er i gang med at implementere den systematiske dokumentation med fokus på læring og forbedring af indsatser i arbejdet med konkrete mål.
Langkærgård Bofælleskab er et bofællesskab for voksne udviklingshæmmede med 12 boliger, etableret efter ABL § 105 med støtte efter Servicelovens § 85.
Borgerperspektivet er inddraget ved interview med 3 borgere og spørgeskemasvar fra 6 borgere. Derudover har der været interview med medarbejdere og leder.
Socialtilsynet vurderer, at Langkærgård arbejder med afsæt i en klar målgruppe beskrivelse og anvender relevante faglige tilgange og metoder og skaber trivsel og udvikling for borgerne.
Tilbuddet har fokus på at styrke borgeres selvbestemmelse og ser at borgere udvikler større selvstændighed i forhold til beslutninger vedrørende dem.
Tilbuddets arbejdet med dokumentation er styrket, så der er opsat delmål for alle borgere og tilbuddet er i gang med implementeringen af arbejdet med konkrete mål. Socialtilsynet ser, at tilbuddet fortsat skal arbejde med, at målene er mere konkrete med fokus på at øge borgernes kompetencer og selvstændighed.
Et fortsat fokus på at reflektere arbejdet med metoder, vil ydermere styrke det faglige arbejde i forhold til at skabe positive resultater gennem systematisk dokumentation, som skaber læring.
Socialtilsynet vurderer, at et øget ledelsesfokus vil styrke arbejdet med opfølgning og dokumentation i implementeringsfasen.
Medarbejderne er kompetente og leder har fokus på fælles kompetenceudvikling gennem temadage og supervision.
Tilbuddet har et stort fokus på at understøtte borgernes aktivitet i lokalsamfundet og arbejdet med fysisk bevægelse f.eks. gennem aktiviteter i tilbuddet eller gennem aftenskole eller klub.
I forhold til magtanvendelse arbejder tilbuddet med at forebygge disse. Socialtilsynet ser behov for på fokus på gråzoner, da borgeres funktionsniveau ændres f.eks. på grund af demens, hvilket giver nye gråzoner som kan reflekteres mere kontinuerligt i medarbejdergruppen.
Socialtilsynet vurderer, at de fysiske rammer i høj grad skaber trivsel og muligheder for borgerne. Tilsynet ser det fortsat som et udviklingspunkt at reflektere, hvordan de fysiske rammer, herunder om borgernes særlige behov yderligere kan imødekommes og skabe øget trivsel.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer, at Langkærgård i deres pædagogiske praksis har fokus på at støtte op om borgernes dagtilbud og beskæftigelse igennem en opfølgende indsats.
Borgerne inddrages i forbindelse med drømmerumssamtaler i forhold til ønsker til deres beskæftigelse, og tilbuddet forsøger så vidt muligt at opfylde borgernes ønsker i forhold til beskæftigelse i samarbejdet med myndighed. Borgere der ikke har beskæftigelsestilbud har klubtilbud som fritidstilbud.
Det fremgår, at der ikke systematisk opstilles konkrete mål, der understøtter borgernes dagtilbud/ beskæftigelse, hvilket socialtilsynet vurderer vil kunne skabe udvikling i forhold til indsatsen samt fokus på borgernes potentiale.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer, at Langkærgård understøtter borgernes selvstændighed og relationer i det pædagogiske arbejde. Det sker f.eks. på borgernes hjemmedage, hvor borgere støttes i at klare praktiske opgaver. Det sker også i relationsarbejdet og i de sociale aktiviteter som tilbuddet prioriterer både i tilbuddet og i det omgivne samfund, som understøtter borgernes selvstændighed og identitet.
Socialtilsynet stillede et opmærksomhedspunkt i 2018 om at styrke tilbuddets indsats i arbejdet med mål for at øge borgernes kompetencer. Tilbuddet har arbejdet med handleplan for, at der bliver arbejdet ud fra mål med alle borgere. Arbejdet med at opsætte konkrete mål er i gang med at bliver implementeret. Socialtilsynet ser det som et forsat opmærksomhedspunkt, at tilbuddet arbejder med at konkretisere de opsatte mål i forhold til at udvikle eller vedligeholde borgernes af kompetencer. Socialtilsynet ser også at de opfølgende indsatser kan dokumenteres og styrke viden om, hvilke indsatser som styrker borgernes kompetencer.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet støtter borgerne i at indgå i sociale relationer både i det omkringliggende samfund og i forhold til kontakt til pårørende. Der er fokus på sociale aktiviteter styrker fællesskab og relationerne i tilbuddet f.eks. med fællesspisning og vandreture. ´
Socialtilsynet vurderer, at borgerne er aktive i eget liv.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at Langkærgård anvender relevante faglige tilgange og metoder, som skaber trivsel og positive resultater for borgerne. Tilbuddet har en ressource fokuseret tilgang til borgerne, og arbejder neuropædagogisk og rehabiliterende.
Socialtilsynet stillede som det som opmærksomhedspunkt i 2018, at tilbuddets leder udarbejder en plan for, at der bliver arbejdet med konkret mål for alle borgere med udgangspunkt i visiterende kommuners bestilling. Planen fremsendes ultimo maj 2018.
Det fremgår at fremsendt status i oktober 2018, at der arbejdes med individuelle mål for alle borgere og at der skrives notater efter hjemmedag for alle borgere. Socialtilsynet fulgte op på status som viste, at planen ikke var tilstrækkelig gennemført. Leder følger op og skriver i november 2018, at tilbuddet vil arbejde med indsatsen på personalemøder, som minimum de næste 6 måneder.
Det fremgår ved tilsynet, at der er udarbejdet individuelle mål for alle borgere med udgangspunkt i visiterende kommunes mål for indsatsen og at tilbuddet har forholdt sig til de metoder, de anvender. Det fremgår, at tilbuddet skriver opfølgende dokumentation i Nexus dagligt. Disse notater vurderer socialtilsynet er mere beskrivende end reflekterende i forhold til at skabe læring og forbedring af indsat.
Socialtilsyn og tilbuddet har ved tilsynet en fællesforståelse af, at tilbuddets arbejde med dokumentation, Der er enighed om, at implementeringen er et fortsat opmærksomhedspunkt, så dokumentationen i højere grad sker systematisk med fokus på at understøtte refleksion og læring og at målene gøres mere konkrete fremadrettet.
Socialtilsynet vurderer med baggrund i den fremsendte dokumentation at opfølgning på opmærksomhedspunktet om at opstille udviklingsorienterede mål, der skaber klarhed om, hvornår borger har opnået målet fortsat er under implementering.
Socialtilsynet vurderer, at refleksionen over metodeanvendelse med baggrund i dialogen med tilbuddet og den fremviste dokumentation kan styrkes for at arbejde mere systematisk henimod resultater.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet samarbejder relevant med parter i henhold til opnåelse af borgernes mål.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets leder har relevant faglig baggrund og mange års erfaring med målgruppen. Leder har 15 timer til ledelse af den daglige drift i tilbuddet om ugen og er leder for andre tilbud.
Leder samarbejder med områdeleder om udvikling af tilbuddet.
Leder har fulgt op på handleplan for opmærksomhedspunkter fra socialtilsynet i 2018 for at styrke arbejdet med de faglige tilgange og arbejdet med dokumentationen. Socialtilsynet ser det som et forsat opmærksomhedspunkt, at der følges systematisk op på arbejdet med at udvikle dokumentationsarbejdet for at styrke kvaliteten i arbejdet med implementeringen.
Socialtilsynet vurderer, at der er et samarbejde i tilbuddet med tillid mellem leder og medarbejdere, som skaber motivation og fokus på kontakten til borgerne.
Langkærgård prioriterer supervision for medarbejdere, hvillet foregår fast hver fjerde uge.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har en gennemstrømning i 2018, som ligger lidt over sammenlignelige tilbud, da der er kommet 3 nye medarbejdere til og et sygefravær som ligger under sammenlignelige tilbud.
Socialtilsynet vurderer, at ledelsen bør opdatere tilbudsportalen, så data er ajourførte.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets medarbejdere har relevant uddannelse og erfaring med målgruppen. Tilbuddet afholder løbende teamdage for at styrke den faglige opkvalificeringer.
Socialtilsynet vurderer, at medarbejderne har fokus på at implementere den systematiske dokumentation, men at de synes det er svært at få hold på, hvordan de skal dokumenterer og opsætte mål det for at øge kvaliteten i den daglig praksis og til gavn for borgerne.
Medarbejdere reflekterer, deres faglige praksis og kan give eksempler på hvordan de har styrket indsatsen, via deres refleksioner.
Tilbuddet har pt. 3 studerende, som medvirker til refleksionen af dagligdagen med deres øjne udefra.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer, at de fysiske rammer på Langkærgård fortsat understøtter borgernes trivsel og udvikling.
Borgerne har toværelses handicapvenlige lejligheder og fællesfaciliteter, som i høj grad giver borgerne mulighed for socialt samvær og aktivitet. Socialtilsynet vurderer fortsat, tilbuddets fysiske rammer imødekommer målgruppens behov, hvor borgerne dels har mulighed for privatliv samt for at deltage i fællesskab, hvor der er tilbud om aktiviteter og tiltag der fremmer borgernes relationer indbyrdes.
Tilbuddet er beliggende tæt på offentlig transport, samt nær indkøbsmuligheder.
Tilbuddet har mulighed for opdeling af borgerne i mindre grupper, hvilket socialtilsynet fortsat vurderer at kunne imødekomme borgernes særlige behov samt imødekomme ønsket om mindre uro i samværet.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer, at borgerne trives og at de har indflydelse på eget liv og inddrages i spørgsmål, der vedrører dem selv og omkring fællesskabet ud fra forudsætninger og ønsker.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har fokus på at øge borgerne selvbestemmelse gennem relationsarbejdet og ser resultater af indsatsen, hvor borgere har øget selvstændighed og identitet i forhold til de valg de træffer.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet understøtter borgernes fysiske og mentale sundhed ved at have fokus på sund kost og motion. Tilbuddet har egen vandreklub, hvor de går ture hver uge. Tilbuddet har opmærksomhed på, at fællesskabet styrker den mentale trivsel og at fælleskaber har stor betydning for trivsel og mulighed for relationer. Tilbuddet samarbejder med relevante aktører om de helbredsproblemer borgerne har og følger op på undersøgelser og behandlinger.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet forebygger magtanvendelser og overgreb og at der ikke bruges magt eller er voldsomme episoder i tilbuddet. Socialtilsynet vurderer, at der er et udviklingspunkt i forhold til at reflektere gråzoner i arbejdet med borgere og særligt med demens.