Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
18-11-2019
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsynet har været på anmeldt tilsyn den 24. oktober 2019 i
SputnikHyblerne Købenmhavn og vurderer at tilbuddet skaber trivsel og udvikling i samspil med borgerne med den faglige indsats de yder.
Sputnikhyblerne er et § 107 tilbud med 30 pladser, for uddannelsessøgende unge med Autisme mellem 18 og 30 år, som har brug for ekstra støtte i en periode, til at udvikle evner og kompetencer til at bo selv. Tilbuddet har 24 pladser med fuld støtte og 6 pladser, der fleksibelt kan anvendes som udslusningsplads eller til fuld indskrivning. Tilbuddet er ikke døgnbemandet.
SputnikHyblerne. København er en del af koncernen Sputnik kollegieværelser ApS.
Borgerperspektivet har været i fokus med spørgeskema sendt til alle borgere, hvorfra der er kommet 7 besvarelser samt interview med 4 borgere. Derudover har medarbejdere og ledelse været interviewet, og der er fremsendt dokumentation til at belyse kvaliteten i tilbuddet jf. socialtilsynet kvalitetsmodel.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet anvender relevante faglige tilgange metoder i forhold til målgruppe både for borgere med fuld plads og borgere i udslusningsboligerne. Det fremgår, at tilbuddet er lykkedes med at skabe den ønskede sammenhæng og overgang for borgerne imellem borgere med fuld plads og udslusningstilbuddet i udvikling til øget selvstændighed. Der er skabt en praksis hvor borgerne i de forskellige tilbud får støtte i forhold til deres behov og den ydelse, som de er bevilliget.
Tilbuddet arbejder med en individuel indsats for den enkelte borger med udgangspunkt i en af koncernen udviklet udviklingsplan kaldet PUP. Tilbuddet har fokus på borgernes beskæftigelse og uddannelse, at styrke borgernes personlige og sociale kompetencer, øge deres selvstændighed og sundhed og skaber positive resultater i indsatsen, som øger borgernes muligheder.
Socialtilsynet vurderer ud fra dialogen og den fremsendte dokumentation, at tilbuddet kan arbejde med at opsætte mål der er mere konkrete og fokusere på at den opfølgende dokumentation skaber viden om hvordan anvendelse af metoder skaber resultater.
Socialtilsynet vurderer, at medarbejderne har relevante kompetencer og efteruddannelse systemisk narrativ tilgang og metode målrettet tilbuddet og at der i tilbuddet er kultur for refleksion af praksis.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har en kompetent ledelse og at der skabes synergi imellem tilbuddene i koncernen, som er med til at øge kvaliteten i det faglige arbejde.
Tilbuddets bestyrelse er med til at sætte rammer for den strategiske og organisatoriske udvikling i tilbuddet.
Socialtilsyn Hovedstaden vurderer, at de fysiske rammer er egnet til målgruppen både i forhold til fuld indskrivning og til udslusning. Borgerne har egne lejligheder med mindre køkken og eget bad og toilet. Tilbuddet er hjemligt indrettet med mulighed for privatliv, og tilbud om samvær i fælleskøkken og fællesstuer, samt i klubtilbud.
SputnikHyblerne København vurderes at have en bæredygtig økonomi, som er gennemskuelig for socialtilsynet og for de visiterende kommune.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer fortsat, at tilbuddet støtter borgrene i uddannelse eller beskæftigelse. De unge inddrages i, hvordan de får støtten til at fastholde uddannelse eller beskæftigelse og tilbuddet beskriver fokuspunkter for indsatsen, som der følges op på.
De unge er alle i gang med uddannelse eller har kontakt til jobcenter for at få en praktik, beskæftigelse eller afklaringstilbud.
De unge giver overfor tilsynet udtryk for at være glade for den beskæftigelse, som de er i gang med og den støtte de får fra tilbuddet.
De unge bliver før indflytning bekendt med, at der stilles krav om, at de skal arbejde for at være under uddannelse eller i beskæftigelse, og at hvis de ikke ønsker dette, ud visiterer de unge sig selv.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer fortsat, at SputnikHyblerne understøtter borgernes selvstændighed og skaber miljøer, hvor borgerne kan indgå i forskellige sociale relationer. SputnikHyblerne har oprettet et klubtilbud i eget regi, som giver de unge mulighed for at mødes på tværs af tilbuddene under Sputnik, samt være sammen med unge som er fraflyttet tilbuddet. Klubben har åbent en gang om ugen og er et internt aktivitetstilbud.
Det fremgår af dialogen med medarbejdere, borgere og af den fremsendte dokumentation, hvordan medarbejderne støtter borgerne i sociale aktiviteter, i det omgivende samfund. Borgerne værdsætter, at tilbuddet har aktivitet og ture i det omgivne. De unge giver udtryk for, at de får flere kompetencer i at indgå i sociale sammenhænge og bliver bedre til at klarer opgaver i egen bolig.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet opsætter individuelle fokuspunkter indenfor de 5 fokusområder, som tilbuddet arbejder med for udviklingen af borgernes kompetencer. Borgerne er inddraget i opsætningen af målene, ligesom der pågår en løbende evaluering af indsatsen i form af både samtaler og scorings system fra 1-6.
Desuden sker pårørendesamarbejdet ud fra den unges behov og ønsker, og dialog med pårørende sker altid med samtykke fra den unge.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at SputnikHtblerne arbejder ud fra en klar målgruppebeskrivelse for unge med autisme og arbejder med relevante faglige tilgange og metoder.
Det fremgår ved tilsynet, at tilbuddet i høj grad skaber positive resultater i arbejdet med de unge, og at flere unge er flyttet i egen bolig med den støtte, de har fået i tilbuddet.
Tilbuddet arbejder systematisk med opfølgning på 5 fokusområder for indsatsen med borgerne, som der følges op på hver 3 måned og hvor der skrives en status på PUP hver halve år. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har en kultur for at reflektere indsatsen på møder og ved overlap, men at tilbuddet kan udvikle arbejdet med indsatsen for borgerne, så målene i den pædagogiske udviklingsplan bliver mere konkrete.
Det er endvidere socialtilsynets vurdering, at tilbuddet reflekterer praksis og anvendelsen af de faglige tilgange, men at disse refleksioner i højere grad kan fremgå af dokumentationspraksis, til forbedring og læring af f.eks. hvilke ressourcer og mestringsstrategier borgere har i hvilke situationer.
Tilbuddet arbejder med scoring af borgernes funktionsniveau, som redskab for vurdering af borgeres progression, men også for at indarbejde borgernes vurdering af egen udvikling.
Tilbuddet samarbejder relevant med eksterne partnere.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet ledelse har relevant uddannelse og erfaring til at varetage tilbuddets daglige drift.
Socialtilsynet vurderer, at ledelsen har en ledelsesstil, hvor sparring og synlighed prioriteres højt. Ledelsen lægger vægt på åbenhed og refleksion af praksis, hvilket sammen med fokus på kompetenceudvikling skaber en høj faglighed i tilbuddet.
Organisering af udslusningsboliger som del af tilbuddet har øget den brugeroplevet kvalitet, da de unge kan vælge at flytte til en udslusnings uden at skulle flytte ud af tilbuddet.
SputninkHyblerne profiterer af at være en del at Sputnikkoncernen med f.eks. intern kompetenceudvikling målrettet målgruppens behov.
Socialtilsynets vurderer, at medarbejderne har relevante kompetencer og de nødvendige resourcer i forhold til målgruppens behov. Socialtilsynet ser at støtten tilpasses borgernes individuelle behov i forhold til deres aktuelle livssituation.
Medarbejdere får løbende supervision.
Det er socialtilsynets vurdering, at personalegennemstrømning ikke er højere end på sammenlignelige arbejdspladser, mens at sygefraværet, som skyldes barsler, er højere end på sammenlignelige tilbud.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer, at medarbejderne besidder relevante kompetencer i forhold til målgruppens behov. Medarbejderne er uddannet pædagoger og der er tilknyttet socialrådgiver og psykolog til tilbuddet, som borgerne har mulighed for at bruge.
Medarbejdere får organisationens interne uddannelse i systemisk og narrativ tilgang, som er tilbuddets overordnede referenceramme. Alle medarbejdere har denne uddannelse eller skal i gang med uddannelse primo 2020, da de er ansat i 2019.
Det er endvidere socialtilsynets vurdering, at medarbejderne derudover tilbydes kompetenceudvikling relateret til målgruppens behov.
Medarbejderne er reflekterende og ledelsen har skabt en kultur for refleksion og åbenhed til at reflektere indsatsen, så medarbejderne arbejder med fokus høj etik som sikrer en respektfuld tilgang i en individuel tilrettelagt indsats med fokus på borgeres særlige behov.
Økonomi
Tilbuddet økonomi vurderes med udgangspunkt i budget 2019 at være økonomisk bæredygtigt og giver mulighed for den fornødne kvalitet i tilbuddet i forhold til prisen og tilbuddets målgruppe. Tilbuddet har i 2017 og 18 haft et overskud på driften på mere en 7 % og forventer et overskud af budget 2019 på 4,4 %. Det fremgår at moderselskab dækker underskud i en afdelinger med overskud fra andre afdelinger.
Tilbuddets økonomi er til dels gennemskuelig for socialtilsynet og for de visiterende kommuner. Revisor erklærer, at samhandel og øvrige transaktioner med moderselskabet foregår på markedsleje-niveau. Tilbuddet skal i gang med etablering af nyt produktionskøkken i 2020.
Socialtilsynet har derudover påset, at tilbuddet har afleveret årsregnskab i overensstemmelse med reglerne herfor. Seneste årsregnskab for året 2018 giver ikke socialtilsynet anledning til bekymring eller bemærkninger i forhold til tilbuddets økonomiske drift ud over at årsrapporten ikke er revidereret ud fra BEK nr 1250 af 13/11/2017, hvilket årsregnskab for 2019 skal være. Yderligere må årsregnskabet ikke indehold Goodwill.
Det fremgår af årsrapporten og den uafhængige revisorerklæring med tilhørende revisionsprotokollat at der ikke er særlige bemærkninger om tilbuddets økonomi.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer at tilbuddets fysiske rammer understøtter målgruppens behov for selvstændighed, privat liv og mulighed for sociale aktiviteter.
Med etabring af udslusningsboligerne i samme hus som de øvrige kollegiepladser, er der skabt en tryg overgang imellem en fuld plads og udslusningen.
Borgerne giver ved tilsynet udtryk for at de trives med de fysiske rammer. De unge har egne lejligheder med køkken og bad og er glade for de fællesrum der er i tilbuddet.
Borgerne har mulighed for fællesskab med andre borgere i tilbuddet fællesrum og har mulighed for fællesskab med de andre unge, som også bor i bygningerne på Lyngbyvej 172, samt i klubtilbud i fælleslokaler.
Boligerne er indrettet efter personlige valg og de unge mulighed for privatliv i boligerne. Tilbuddets placering tæt på offentlig transport og S-tog station gør det let for de unge at transporterer sig til uddannelse, arbejde og med mulighed for at opretholde sociale relationer og aktiviteter.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer, at borgerne fortsat mødes individuelt, anerkendende og respektfuldt og at borgerne har selv- og medbestemmelse. Til grund for denne vurdering ligger meget væsentligt borgernes vurdering af støtten.
De unge inddrages i den plan, de har for indsatsen i tilbuddet og inddrages ved individuelle ugemøder i hvordan indsatsen tilrettelægges.
Derudover holdes der husmøder, hvor borgerne har indflydelse på de aktiviteter og ture, der arrangeres i tilbuddet.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet på relevant vis understøtter borgenes fysiske og mentale sundhed. Dette gøres ved at tilbyde støtte til sundhedsbesøg, samt fokus på sund kost fx kursus på restaurantskolen, faste sociale aktiviteter og tilbud om daglig motion via gåtur, samt gennem tilbud om støttende og motiverende samtaler.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har en pædagogisk praksis, der understøtter, at der ikke forekommer overgreb og magtanvendelser. Skriftlig beredskabspolitik foreligger bl.a. med beskrivelser af håndteringen omkring magtanvendelse og overgreb.