Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
03-05-2019
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Tilbuddet har fremsendt ansøgning den 6. december 2018 om væsentlig ændring i forhold til at 2 af de nuværende 10 pladser godkendes til fleksibelt brug jf. §§ 107 og 108 i lov om social service(SEL).
Den selvejende institution Birkholm er et tilbud med 10 pladser, som er oprettet efter SEL § 107. Med baggrund i ansøgningen og dialog med tilbuddet kan tilbuddet herefter godkendes til fleksibel brug af 2 pladser efter henholdsvis §§ 107 og 108 efter SEL. Det vægter, at ledelsen oplyser, at der ingen ændringer vil være. Pris og indsats vil således være den samme i forhold til ophold efter både § 107 og § 108 i SEL.
Målgruppen er voksne med betydelig varig nedsat fysisk og / eller psykisk funktionsevne med behov for hjælp og omsorg i alle hverdagens aktiviteter og til den personlige omsorg.
Borgerperspektivet er inddraget ved interview og rundvisning i egen bolig med en borger som støttes af medarbejdere. Indhentning af spørgeskema fra pårørende, hvoraf 6 har svaret. Herudover er foretaget semistruktureret fokusgruppeinterview med 2 medarbejdere og individuelt interview med forstander og er eftersendt dokumentation, som tilsammen har udgjort grundlaget for dette tilsyn.
Socialtilsynet konkluderer, at tilbuddet samlet set, fortsat har den fornødne kvalitet i henhold til kvalitetsmodellens temaer og vil kunne opfylde denne også ved fleksibel brug af to pladser. Samtidig konkluderer socialtilsynet, at tilbuddet har arbejdet med alle udviklingspunkter, og fortsat er i proces omkring dokumentation blandt andet med henblik på faglige læring og forbedring af indsatsen.
Socialtilsynet konkluderer, at borgerne trives, og har en god kontakt til medarbejderne. Borgerne tilbydes valg ud fra forskellige muligheder og metoder, hvilket konkluderes relevant i forhold til borgernes kognitive funktionsniveau. Medarbejderne har relevante kompetencer, og ledelsen beskrives positiv. Strategien for faglig udvikling udmøntes i praksis, og der pågår proces omkring undervisning indenfor flere områder. Personalegennemstrømning og sygefravær er fortsat høj, hvilket bør være i fokus.
Tillige konkluderes, at omfanget af magtanvendelser samt vold og overgreb er faldet, og der arbejdes systematisk med forebyggelse, ligesom proces omkring udarbejdelse af bredskab er i proces.
De fysiske rammer konkluderes, at imødekomme borgernes behov, men der kan med fordel reflekteres over opbevaring af strukturer og anvisninger til medarbejderne omkring måden at støtte enkelte borgere, som er tilgængeligt i fællesrum eller lejligheder, da det i mindre omfang får rammerne til at fremstå hjemlige. Tilbuddet har efter dette tilsyn ansøgning om Socialtilsynets accept af køb af ejendommen, hvilket aktuelt er under behandling.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet understøtter borgernes muligheder for at udnytte deres fulde potentiale i forhold til deres dagbeskæftigelse. Tilbuddet samarbejder med borgernes dagtilbud omkring borgernes trivsel.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet kun i mindre omfang opsætter konkrete individuelle mål som understøtter beskæftigelse i samarbejde med borgerne, hvilket fortsat er et udviklingspunkt.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i meget høj grad støtter borgerne i at leve så selvstændigt et liv som muligt og et liv på egne betingelser. Tilbuddet støtter op om borgernes selvstændighed og sociale relationer, bl.a. ved at opsætte konkrete mål for indsatsen efter SMART modellen og brug af pointsystem til brug for evaluering af indsatsen. Borgerne indgår i forskellige sociale aktiviteter i det omgivende samfund fx festivaler eller kommer på ture med ledsager. Ligesom borgerne ud fra egne ønsker kan besøge familien, og flere gange årligt afholdes arrangementer i tilbuddet, hvor pårørende og netværk kan inviteres til at deltage.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet arbejder med udgangspunkt i en klar målgruppebeskrivelse og med ansøgningen om væsentlig ændring ønsker at anvende to pladser fleksibelt til midlertidigt og længerevarende ophold. Der vil blive anvendt de samme faglige tilgange og metoder, som ses at føre til positive resultater for borgerne, og er relevant i forhold til begge tilbudstyper.
Der har været arbejdet med opsætning af SMART mål for borgerne, og laves løbende evalueringer af indsatsen ud fra pointsystem, men ses ikke systematiske opfølgning af de pædagogiske indsatser, med henblik på at bruge den til egen læring og forbedring af indsatsen, hvilket tilbuddet fortsat kan have fokus på.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet samarbejder aktivt med eksterne aktører, men det fremstår ikke klart om det er med henblik på at understøtte borgernes mål.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har en kompetent og ansvarlig ledelse. Ledelsen har arbejdet med flere punkter i forhold til organiseringen af tilbuddet og øget medarbejderinddragelse som planlagt. Medarbejderne modtager ekstern supervision efter behov.
Sygefravær er fortsat lidt højere end på sammenlignelige tilbud, og personalegennemstrømning faldende men stadig højere end sammenligne tilbud, hvilket ledelsen fortsat har fokus på.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets bestyrelse er aktiv og kompetent og sammensat i henhold til lov om socialtilsyn, selvom der siden sidste tilsyn er et medlem mindre.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer, at personalesammensætningen af både pædagogisk og sundhedsfaglig personale imødekommer de behov, som borgerne har, og andelen af pædagogisk personale er steget. Tilbuddet har afviklet planlagt fælles undervisning i deres faglige tilgange og metoder, og ledelsen er i proces omkring undervisning af medarbejderne i seksualitet og har planlagt forløb for forårets temaer til personaledage omkring dokumentation og low arousal.
Socialtilsynet vurderer, at samspillet generelt mellem borger og medarbejder afspejler en anerkendende og struktureret tilgang til borgerne.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets fysiske rammer generelt er velegnet til målgruppen. Borgerne har egne lejligheder og fællesarealer, så borgerne har mulighed for privatliv og for socialt samvær med andre borgere, idet omfang de ønsker det.
De fysiske rammer imødekommer borgernes særlige behov, ved fx at der er loftslift, og at der er gode pladsforhold, både ude og inde, også for borgere som bruger kørestol.
Socialtilsynet vurderer, at ledelsen har haft fokus på borgernes retssikkerhed og alle er relevant omkring personfølsomme oplysninger og tilgængelighed i fællesrum. Der kan dog fortsat reflekteres over tilgængelige instrukser og strukturere i fællesrum og lejligheder, som bevirker at rummene fremstår mindre hjemlige.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer, at borgerne trives i tilbuddet, og at borgerne støttes overordnet set i deres fysiske og mentale sundhed, ved fokus på kost og ved at borgerne støttes ved lægebesøg, tandlægebesøg m.v. Derudover har borgerne muligheder for fysiske aktiviteter i tilbuddet. Tilbuddet oplyser at have haft sundhedsfagligt tilsyn fra Styrelsen for patientsikkerhed uden anmærkninger. Der pågår fortsat proces omkring udarbejdelse af seksualpolitik og vejledning.
Tillige vurderes, at tilbuddet generelt har fokus på at understøtte borgernes selv- og medbestemmelse, både vedrørende den enkelte borger og ved at have formaliseret borgernes indflydelse via et brugerråd samt brug af metoder for at sikre valg fx gennem brug af billeder. Erfaringen med brug af visualisering anvendes bredt i forhold til at sikre borgerne valgmuligheder.
Endvidere vurderes, at tilbuddet forebygger magtanvendelser og indberetter relevante hændelser samt reflekterer over fx brug af stofseler og sengehest, sidstnævnte ud fra et omsorgshensyn. Omfanget af episoder om vold og overgreb er faldet, og der arbejdes systematisk med forebyggelse og pågår proces omkring udarbejdelse af beredskab.