Seneste tilsynsstatus
Godkendt med påbud
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
21-10-2019
Påbud
Frist for opfyldelse af påbuddet
22-11-2019
Påbuddets indhold
Det skal sikres, at der er en kompetent og aktiv ledelse for Forsorgshjemmet Godrum.
Bestyrelsen skal fremsende redegørelse for hvilke ændringer der fremadrettet vil sikre en mere kompetent og aktiv ledelse herunder plan for implementering.
Redegørelsen skal endvidere indeholde en tidsplan.
Frist for opfyldelse af påbuddet
22-11-2019
Påbuddets indhold
Det skal sikres, at der ikke udbetales arbejdsdusør til borgerne uden lovhjemmel.
Bestyrelsen skal fremsende redegørelse for hvordan praksis omkring ulovhjemlet udbetaling af penge for arbejde ophører, herunder hvilken pædagogisk praksis der sættes i stedet og implementeringen af praksis.
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Tilbuddet Forsorgshjemmet Godrum er et privat tilbud efter serviceloven §110. Tilbuddet er godkendt til 27 pladser.
Socialtilsyn Nord vurderer, at tilbuddet fortsat kan godkendes som tilbud jævnfør lov om Socialtilsyn § 5, stk.1. Dog er det socialtilsynets vurdering, ud fra 8 temaer jævnfør § 6 stk. 2, at tilbuddet ikke har den fornødne kvalitet i relation til uddannelse og beskæftigelse.
For så vidt angår uddannelse og beskæftigelse vurderes det, at der udbetales arbejdsdusør til borgerne. Ledelsen er gentagne gange blevet orienteret om, at dette ikke er i overensstemmelse med gældende lov.
For så vidt angår temaet sundhed og trivsel vurderes det at tilbuddet ikke i tilstrækkelig grad er tydelig i forhold til regler for ophold i tilbuddet og hvilke konsekvenser overtrædelse af reglerne kan have.
For så vidt angår temaet organisation og ledelse, vurderes det at ledelse og bestyrelse ikke har inddraget socialtilsynet i forbindelse med udlejning af lokaler til et dagbeskæftigelsestilbud oprettet i forbindelse med forsorgshjemet, Hverken i forhold til at udlejningen er udenfor fondens formål eller socialtilsynet vurdering af om det er et integreret tilbud som socialtilsynet har tilsyn med. Det vurderes særligt kritisk at tilbuddet tidligere ikke har indhentet fornødne tilladelser fra socialtilsynet inden fonden investerede kapital i bygninger
Socialtilsyn Nord varsler derfor følgende påbud:
1.Det skal sikres, at der ikke udbetales arbejdsdusør til borgerne uden lovhjemmel.
Bestyrelsen skal fremsende redegørelse for hvordan praksis omkring ulovhjemlet udbetaling af penge for arbejde ophører, herunder hvilken pædagogisk praksis der sættes i stedet og implementeringen af praksis.
Redegørelsen skal endvidere indeholde en tidsplan.
Redegørelsen skal være Socialtilsyn Nord i hænde senest 1 måned efter påbuddets udstedelse.
Udstedt 21.10.2019
2.Det skal sikres, at personale og ledelse har tilstrækkeligt kendskab til borgernes selvbestemmelsesret, og at borgernes selvbestemmelse efterleves i den pædagogiske praksis.
Bestyrelsen skal fremsende redegørelse for ændringer i praksis og implementering.
Redegørelsen skal endvidere indeholde en tidsplan.
Redegørelsen skal være Socialtilsyn Nord i hænde senest 1 måned efter påbuddets udstedelse.
Opfyldt i høringsperioden.
Begrundelse: Tilbuddet har udarbejdet ny velkomstfolder og vil løbende i ugesamtaler med borgerne sikre at der ikke sker indgreb i borgernes selvbestemmelsesret.
3.Det skal sikres, at der er en kompetent og aktiv ledelse for Forsorgshjemmet Godrum.
Bestyrelsen skal fremsende redegørelse for hvilke ændringer der fremadrettet vil sikre en mere kompetent og aktiv ledelse herunder plan for implementering.
Redegørelsen skal endvidere indeholde en tidsplan.
Redegørelsen skal være Socialtilsyn Nord i hænde senest 1 måned efter påbuddets udstedelse.
Udstedt 21.10.2019
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet via deres aktivitetstilbud er med til at stimulere borgernes udvikling i forhold til at udvikle færdigheder, som kan benyttes til større mulighed for uddannelse eller beskæftigelse. I denne vurdering er der lagt vægt på tilbuddets interne beskæftigelsestilbud som planlægges ud fra den enkelte borgers potentialer og funktionsniveau.
Yderligere har tilbuddet samarbejde med eksempelvis jobcenter eller andre relevante aktører.
Socialtilsynet har konstateret, at tilbuddet udbetaler arbejdsdusør til borgerne. Det er socialtilsynets vurdering, at dette ikke er lovligt.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet arbejder med at udvikle borgernes selvstændighed og relationer. Der udarbejdes mål i forhold til at understøtte borgernes kompetencer og selvstændighed- der udarbejdes dog ikke understøttende mål i forhold til at udvikle borgernes sociale kompetencer. Det vurderes, at tilbuddet støtter op om kontakt med familie og netværk, når borgerne ønsker det. Tilbuddet understøtter i det omfang det er muligt, at borgerne selv administrerer medicin og borgerne kan få hjælp til boligsøgning eller kontakt til jobcenter.
Samtidig konstateres det, at tilbuddet har etableret et fritidsudvalg bestående af en medarbejder og borgere, som vurderes kan medvirke til, at borgerne i højere grad inkluderes i det omkringliggende samfund. Det vurderes samtidig, at der er en begrænset inklusion, hvilket kan være begrundet i, at borgerne opholder sig i kort tid i tilbuddet, og at tilbuddets fysiske beliggenhed vanskeliggør transport til og fra tilbuddet.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet arbejder med afsæt i en klar målgruppebeskrivelse, og med faglige metoder, der er relevante for målgruppen. Tilbuddet samarbejder med udvalgte relevante aktører.
Det vurderes, at tilbuddet kan beskrive tilbuddets metoder KRAP, Jeg-støttende samtaler og NADA, og anvendelse heraf i praksis. Det vurderes, at tilbuddet fortsat i proces omkring at implementere anvendelse af KRAP i hele personalegruppen.
Det vurderes endvidere, at tilbuddets risikovurderingsmetode ikke systematisk anvendes i sit fulde omfang.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets forstander har relevante formelle faglige kompetencer og erfaring. Ledelsen beskrives overfor tilsynet som forstander og sikkerhedschef.
Tilbuddet har sikret, at borgerne i hverdagene kan møde fagligt kvalificeret medarbejdere, som modtager supervision af ekstern supervisor. Imidlertid konstaterer socialtilsynet, at der i weekender og helligdage planlægges med meget lav normering bestående af èn ansat til 20-27 borgere, hvilket vurderes kan være utilstrækkeligt i forhold til at understøtte og guide borgerne i forhold til deres behov og problemstillinger, samt i forhold til at understøtte aktiviteter for borgerne.
Det vurderes, at teamkoordinatorer er i gang med at implementere tilbuddets metoder i personalegruppen og det er planlagt, at alle medarbejdere skal uddannes i KRAP i løbet af 2018.
Det vurderes også, at tilbuddets ledelse og bestyrelse ikke har inddraget socialtilsynet i forbindelse med udlejning af lokaler til et dagbeskæftigelsestilbud oprettet i forbindelse med forsorgshjemet, Hverken i forhold til at udlejningen er udenfor fondens formål eller socialtilsynet vurdering af om det er et integreret tilbud som socialtilsynet har tilsyn med. Det vurderes særligt kritisk at tilbuddet tidligere ikke har indhentet fornødne tilladelser fra socialtilsynet inden fonden investerede kapital i bygninger. Socialtilsynet bemærker at tilbuddet i forbindelse med investeringen i bygninger oplyste, at de fremadrettet vil være opmærksomme på at inddrage socialtilsynet i det omfang lov om socialtilsyn tilskriver. Det kan dog konstateres, at dette ikke er sket.
Det konstateres, at ledelsen trods gentagne henvendelser fra socialtilsynet ikke er ophørt med at udbetale arbejdsdusør.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets medarbejdere samlet set besidder relevante kompetencer i forhold til målgruppen og målgruppens behov. Den overvejende del af medarbejdergruppen har en social eller sundhedsfaglig grunduddannelse. Medarbejderne er enten uddannet i KRAP eller i gang med uddannelsen. Derudover har tilbuddets to teamkoordinatorer henholdsvis en socialfaglig og en sundhedsfaglig grund uddannelse, samt er uddannet i KRAP og NADA med mere. Det vurderes, at personalet i aktiveringen har relevante kompetencer og erfaring i forhold til målgruppen. Yderligere er der lagt vægt på, at det i personale kan gøre rede for tilbuddets metoder og viser kendskab til målgruppens behov.
Økonomi
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddet samlet set rummer den fornødne økonomiske kvalitet og er økonomisk bæredygtigt.
Der er lagt vægt på, at tilbuddet har en soliditetsgrad på 37,9 % og tilbuddets revisor ikke har bemærkninger til tilbuddets regnskaber eller årsrapport. Endvidere er det vægtet, at tilbuddets ledelse har positive forventning til belægning og indtjening jf. tilbuddets budgetforudsætninger for 2019.
Endvidere er der lagt vægt på, at tilbuddets budget ikke vurderes at indeholde poster, der er uvedkommende for tilbuddets virksomhed og at der er sammenhæng imellem pris og kvalitet. Pris og kvalitet vurderingen understøttes af tilbuddets årsrapport 2017, der dokumenterer at tilbuddet anvender 54,74 % af sine indtægter på lønninger og 1,45 % på kompetenceudvikling, hvilket er i tråd med godkendt budget for året.
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddets økonomi er gennemskuelig. Der er lagt vægt på, at tilbuddet udarbejder delbudgetter for de enkelte afdelinger, samt et samlet budget for hele D.S.I Godrum Gruppen med relevante og tilstrækkelige oplysninger. Tilbuddets ledelse udarbejder årsrapporter der er revideret og understøttet med regnskab og revisionsprotokollat, der giver mulighed for at vurdere hvorledes indtægterne anvendes til gavn for borgerne.
Tilbuddet forsorgshjem Godrum er en del af D.S.I. Godrum Gruppen, som består af 3 tilbud. Tilbuddets ledelse afsætter samlet for D.S.I. Godrum gruppen i budget 2019 kr. 108.000 i bestyrelseshonorar. Honoraret vurderes værende højt, set i forhold til andre tilbud. Tilbuddets ledelse redegør for, at honoraret er rimeligt, idet tilbuddets bestyrelsesformand, skal indgå i et større omfang end tidligere som en del af ledelsen i tilbuddet. Som et led i, at bestyrelsesformanden skal deltage yderligere i ledelsesarbejdet, har tilbuddet reduceret ledelseslaget til 3,19 årsværk, hvorved der er opnået en besparelse på ledelse på ca. kr. 679.000.
D.S.I Godrum gruppen ledelse, redegør for, at alle ledere, med undtagelse af tilbuddets forstander, deltager i det daglige arbejde med borgerne.
Det vurderes, at forstanderlønnen på kr. 954.241, er på et højt niveau, set i forhold til tilbuddets størrelse og der samtidigt er et forholdsvis stort ledelseslag i form af 3 mellemledere og en arbejdende bestyrelsesformand. Forstanderens løn, fordeles ud mellem de tre afdelinger efter en fordelingsnøgle.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer, at de fysiske rammer kan understøtte borgernes udvikling og ret til privatliv. De fysiske rammer, såvel indendørs som udendørs er i en meget god stand og virker umiddelbart indbydende. Tilbuddets faciliteter og udformningen er hensigtsmæssige i forhold til, at målgruppen kan træne og udvikle en mere selvstændig og meningsfuld tilværelse.
Udover beboelse er der på matriklen flere tilhørende produktionsbygninger, som er forbeholdt aktivering til alle borgerne.
Imidlertid vurderer socialtilsynet, at tilbuddet med sin placering ude på landet med store afstande til offentlige transportmuligheder og indkøbsmuligheder, at borgerne er afhængige af tilbuddets kørselsmuligheder.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har fokus på borgernes fysiske sundhed og medarbejdernes viden og indsatser modsvarer målgruppens behov i form af fysisk aktivitet, sund kost og en meningsfuld hverdag. Derudover vurderes, at den socialpædagogiske indsats er konfliktnedtrappende, og at der er fokus på at forebygge overgreb. Det konstateres, at der ikke er udarbejdet særligt materiale, der beskriver forebyggelse af seksuelle overgreb borgerne i mellem og fra personale til borger.
Det er samtidig vurderingen, at tilbuddets regler omkring transport til indkøbsmuligheder fortrinsvist er gældende for borgere som efterlever indgåede aftaler om aktivering, hvilket i forhold til tilbuddets beliggenhed vurderes ikke at møde alle borgeres ønsker og behov.
Det konstateres, at velkomstfolder og husregler ikke er revideret siden sidste tilsynsbesøg, hvor socialtilsynet vurderede uklarheder i materialet. Det vurderes fortsat, at tilbuddets husregler og velkomstfolder med fordel kan tydeliggøres i forhold til praksis omkring værelsesgennemgang, overnattende gæster med mere. I den forbindelse er det vægtet, at borgerne udtaler, at de er i tvivl om den ugentlige værelsesgennemgang er frivillig (se yderligere i indikator 4.b).