Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
21-12-2018
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsynet har gennemført det drift orienterede tilsyn med udgangspunkt i kvalitetsmodellens temaer, med underlæggende kriterier og indikatorer. Der har i forbindelse med dette tilsyn været særlig fokus på Tema 1 uddannelse og beskæftigelse Tema 5 Organisation og ledelse og Tema 4 Sundhed og Trivsel.
Derudover har der været fokus på tilbuddets ansøgning om væsentlig ændring af eksisterende godkendelse omhandlende:
En udvidelse af antallet af § 107-pladser fra én til i alt fem pladser. Derudover omfatter ansøgningen godkendelse af nye fysiske rammer til de 4 nye pladser på følgende adresser:
Tre pladser på Ll. Egebjergvej 11, A, C og D og en plads på Ll. Egebjergvej 13. De nye pladser vil blive samlet i en afdeling, Svalereden, under Bostedet Oasen.
Socialtilsynet har vurderet tilbuddets ansøgning om ovennævnte væsentlige ændring og vurderet, at ansøgningen kan imødekommes.
Til grund for vurderingen er lagt, at de nye fysiske rammer i meget høj grad vurderes at kunne understøtte den enkelte beboers udvikling og trivsel. Socialtilsynet har besigtiget de fysiske rammer.
Derudover lægges til grund, at den faglige indsats samt øvrige forhold i tilbuddet er oplyst, at være uændret i forhold til tidligere vurderinger.
Derudover er der lagt vægt på, at det er oplyst at der løbende vil blive ansat medarbejdere med relevante faglige kompetencer. Det er derudover oplyst, at der vil blive ansat en afdelingsleder og en pædagogisk koordinator til varetagelse af den daglige drift af de nye pladser i afdeling Svalereden.
Socialtilsynet konkluderer på denne baggrund, at Bostedet Oasen i høj grad besidder den kvalitet der skal til for, at sikre at de borgere der visiteres til tilbuddet ydes en indsats, der er i overensstemmelse med formålet med offentlige og private tilbud efter Lov om Social Service.
Det er socialtilsynets vurdering, at Bostedet Oasen er et velorganiseret og specialiseret neuropædagogisk bosted, hvor der finder en tydelig og systematisk indsats sted. Herunder vurderes det at der arbejdes med afsæt i klare konkrete mål for den enkelte beboer, og at der løbende følges op på disse i tæt samarbejde med beboeren og visiterende kommuner.
Socialtilsynets samlede vurdering af Bostedet Oasen er, at der er tale om et veletableret tilbud, der i nogen grad fremstår veldrevet og velfungerende og som formår at møde beboerne i tilbuddet både individuelt og som samlet målgruppe.
Socialtilsynet konkluderer, at Bostedet Oasen arbejder aktivt med, at justere og udvikle fagligheden i tilbuddet både i forhold til implementering af faglige tilgange og metoder samt værdisæt. Herunder bemærkes det, at tilbuddet fortsat arbejder med at tilpasse indsatsen til i højere grad, at have fokus på den enkelte beboers selvbestemmelsesret.
Metoderne og de faglige tilgange, der er afsæt for indsatsen i tilbuddet, ses i høj grad at være implementeret i tilbuddet og kendt af medarbejderne. Det bemærkes, at der løbende pågår supervision, intro og undervisning af medarbejderne med henblik på, at sikre at medarbejderne har opdateret viden om tilbuddets neuropædagogiske tilgange og metoder.
Samtidig bemærker socialtilsynet, at tilbuddet har en lav andel af medarbejdere med relevant faglig uddannelse set i forhold til kompleksiteten i målgruppen. Lederen oplyser, at der fortsat er fokus på, at ansætte flere medarbejdere med relevant faglig uddannelse og derudover tilbyde løbende faglig opkvalificering i form af relevante kurser og temadage.
Det er socialtilsynets samlede vurdering, at tilbuddet lever op til den fornødne kvalitet i henhold til kvalitetsmodellen og kan således opretholde sin godkendelse til 3 pladser jf. SEL § 108 i Oasen og 5 plads jf. SEL § 107 i Svalereden.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer, at Bostedet Oasen understøtter de af kommunen fastsatte mål for den enkelte beboer i forhold til uddannelse og beskæftigelse. Socialtilsynet vurderer samtidig, at tilbuddet bør sikre, at der også i de pædagogiske handleplaner i samarbejde med beboerne, opstilles konkrete delmål for uddannelse og beskæftigelse samt at der følges op herpå.
Selvstændighed og relationer
Det er fortsat socialtilsynets vurdering, at Bostedet Oasen indenfor deres målsætning og set i forhold til målgruppen arbejder på, at understøtte og styrke beboernes sociale kompetencer og deres selvstændighed, men at dette arbejde med fordel kan opkvalificeres ved at opstille mere specifikke mål med konkrete handleanvisninger og at disse mål implementeres i tilbuddets elektroniske dokumentationssystem.
Det bemærkes, at tilbuddet er ved at implementere nyt system til dokumentation med henblik på, at kunne sikre løbende opfølgning på mål og resultater.
I forbindelse med indskrivning i tilbuddet udarbejdes BRIEFF personprofil som kortlægger beboerens kompetencer i forhold til bl.a. impuls- og emotionel kontrol, planlægning og arbejdshukommelse og som samtidig viser på hvilke områder beboeren har behov for støtte og vejledning. Disse profiler anvendes til at tilpasse den enkeltes ønsker og kompetencer i overordnede udviklingsmål.
Det er socialtilsynets vurdering, at de anvendte pædagogiske metoder understøtter dette arbejde, ud fra beboernes særlige udfordringer på disse områder. Der vurderes at være en god sammenhæng mellem målgruppe og valg af metoder. Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddet understøtter beboernes kontakt til og samvær med familie og netværk i det omfang det er muligt.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at Bostedet Oasen i høj grad arbejder med afsæt i en klar målgruppebeskrivelse og systematisk med tilgange og metoder, der kan føre til positive resultater for beboerne i tilbuddet.
Socialtilsynet vurderer fortsat, at tilbuddet kun i middel grad med udgangspunkt i konkrete og klare mål dokumenterer den løbende indsats, idet tilbuddet ikke i fuld grad har implementeret fokuspunkter med handleanvisninger for indsatsen på en måde der gør det muligt, at dokumentere den løbende udvikling til brug for egen læring og forbedring af indsatsen. Socialtilsynet bemærker, at tilbuddet aktuelt er i et forløb med at implementere nyt system til dokumentation med henblik på, at kunne sikre løbende opfølgning på mål og resultater.
Der anvendes imidlertid andre måle- eller udredningsmetoder som søjler og diagrammer som måler beboernes udvikling over tid, og som konkret og visuelt viser beboernes udvikling i den tid de har været i tilbuddet.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at den daglige drift på Bostedet Oasen varetages kompetent og ansvarligt.
Socialtilsynet vurderer imidlertid, at tilbuddets måde at være organiseret på kan give usikkerhed om hvorvidt der er optimal og hensigtsmæssig ledelse af tilbuddet, idet øverste leder kun er tilknyttet tilbuddet 8 timer ugentlig og Souschefen har afsat 4 timer til ledelsesopgaver om ugen, disse opgaver er primært af administrativ karakter.
Selvom der er taget initiativ til en mere systematiseret fordeling af ansvarsområder fordelt mellem lederen, souschef og pædagogiske koordinatorer finder socialtilsynet ikke, at der med dette initiativ reelt er afgivet ledelseskompetence i forhold til den daglige drift af tilbuddet.
Socialtilsynet vurderer, at ledelsen i tilbuddet har relevante kompetencer og erfaring, men bemærker dog at den samlede ledelse kun i nogen grad har relevant faglig uddannelse eller lederuddannelse.
Kompetencer
Det er socialtilsynets vurdering, at Bostedet Oasen har en erfaren og engageret medarbejdergruppe, der besidder relevante kompetencer i form af erfaring med målgruppen og i nogen grad relevant faglig uddannelse. Alle medarbejdere har gennemgået kurser i neuropædagogik ligesom der ydes regelmæssig supervision med afsæt i Neuropædagogikken.
Samtidig bemærker Socialtilsynet, at færre ansatte end tidligere har en relevant faglig/ pædagogisk uddannelse. Dette vurderes ikke hensigtsmæssigt henset til medarbejdernes mulighed for fortsat, at kunne løfte de meget komplekse opgaver der er i tilbuddet, henset til tilbuddets målgruppe. Dette vurderes, at have betydning for den pædagogiske indsats der kan ydes overfor den enkelte borger, og for tilbuddets fortsatte muligheder for udvikling, og for fortsat sikring af den nødvendige kvalitet i tilbuddet.
Socialtilsynet har drøftet dette med ledelsen af tilbuddet, der oplyser at ville øge og målrette indsatsen yderligere for, i højere grad at kunne rekruttere og fastholde medarbejdere, der både har de rette personlige egenskaber, relevant erfaring og relevant faglig uddannelse.
Det vurderes, at tilbuddet arbejder løbende med udvikling af metoderne, for hele tiden at kunne imødekomme de mange forskellige krav til opgaveløsning der er i tilbuddet.
Fysiske rammer
Det er socialtilsynets vurdering, at de fysiske rammer i Bostedet Oasen i høj grad understøtter den enkelte beboer i tilbuddets udvikling og trivsel.
Tilbuddet råder både over fysiske rammer, der er skærmede og fysiske rammer der er tættere på fællesskabet.
Ud over selve boligerne indeholder de fysiske rammer forskellige muligheder til aktiviteter både ude og inde.
De fysiske rammer i tilbuddet er meget forskellige og individuelt tilpasset den enkeltes behov og ønsker. Boligerne fremtræder alle rummelige, hjemlige og velholdte.
Boligerne er alle lejligheder med eget køkken og bad.
Sundhed og trivsel
Det er socialtilsynets vurdering, at Bostedet Oasen i høj grad yder en målrettet indsats med henblik på, at understøtte beboernes fysiske og mentale sundhed og trivsel.
Socialtilsynet vægter, at beboerne i tilbuddet har adgang til relevante sundhedsydelser.
Derudover vægtes det, at tilbuddets faglige indsats vurderes at kunne fremme den enkelte unges trivsel ved, at understøtte udvikling af kompetencer til øget mestring af eget liv.
Det bemærkes, at tilbuddet i højere grad end tidligere vurderet, har fokus på, at sikre den enkelte beboer indflydelse på forhold, der vedrører deres eget liv og fællesskabet i tilbuddet, gennem f.eks. at have tilpasset regler og politikker så de ikke afstedkommer indgriben i den enkeltes selvbestemmelsesret.
Tilbuddets tilgange og metoder tager afsæt i meningsfulde og anerkendende relationer, hvilket i høj grad ses at understøtte den enkelte beboers mulighed for positiv udvikling.
Der lægges yderligere vægt på, at tilbuddet på trods af målgruppen kompleksitet, i høj grad forebygger at der forekommer magtanvendelser i tilbuddet. Dette understøttes af, at der i tilbuddet arbejdes målrettet med konfliktnedtrapning, hvilket bla. ses ved at medarbejderne i en tilspidset situation ikke optræder konfronterende, men i højere grad altid forsøger trækker sig fra situationen.