Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
22-06-2020
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsynet har den 14. maj 2020 gennemført tilsynsbesøg med Bocenter for unge og voksne med særlige behov - Følstruphusene. Tilbuddet er godkendt til voksne borgere med fysisk og psykisk udviklingshandicap samt betydelig og varig funktionsnedsættelse. Tilbuddet har 59 pladser i henhold til ABL §105, stk. 2, med indsats efter SEL §85.Det er socialtilsynets samlede vurdering, at kvaliteten i tilbuddet er tilfredsstillende, og at tilbuddet fortsat lever op til sin godkendelse.I forbindelse med tilsynsbesøget har socialtilsynet foretaget en konkret risikovurdering af tilbuddets samlede kvalitet, herunder sammenhæng mellem tilbuddets målgruppes behov, de valgte faglige tilgange og metoder samt kompetencer, ligesom der er foretaget en aktuel risikovurdering af tilbuddets drift, ledelse og kompetencer.Idet det er socialtilsynets vurdering, at kvaliteten i tilbuddet er tilfredsstillende, er det besluttet, at afrapporteringen fra dette tilsynsbesøg udelukkende skal ske via den samlede vurdering. Der vil derfor som udgangspunkt ikke være ændringer i teksten og vurderingerne i de underliggende temaer, kriterier og indikatorer, ved afrapporteringen fra dette tilsyn.Såfremt I som tilbud har konkrete ønsker til ændringer i teksten i de underliggende temaer, kriterier og indikatorer, vil vi kunne indarbejde disse i den endelige tilsynsrapport med tydelige angivelse af, at der er tale om jeres udsagn, som vi ikke har vurderet ved dette tilsyn, men som vil indgå i det kommende tilsyn.
Henset til den aktuelle situation med Covid-19, har det fysiske besøg været af kortere varighed med fokus på de fysiske rammer og gennemføre interviews med borgerne. Viden herfra trianguleres med tilsynskonsulenternes kendskab til tilbuddet samt øvrige data, som socialtilsynet allerede er i besiddelse af.
Socialtilsynet konkluderer på baggrund af tilsynsbesøget, at borgernes trives og tilbuddet sikrer tilstrækkelig støtte, ved brug af relevante tilgange og metoder, til gavn for borgernes sundhed og udvikling. Borgerne giver udtryk for, at deres hverdag i høj grad er præget af coronakrisen, hvilket bl.a. giver sig udslag i, at borgerne ikke må komme på arbejde og der er flere regler og retningslinjer, som tilbuddet skal følge. Tilbuddet har udarbejdet diverse informationsmateriale til borgerne, fx i form af små film. Hertil sikrer tilbuddet, at følge restriktioner omkring besøg. Tilbuddet har gode fysiske rammer, som gør det muligt at afvikle besøg på udearealerne og for de borgere, som har udgang til egen have eller terrasse, kan få besøg af sine pårørende der.
De interviewede borger giver udtryk for stor tilfredshed med tilbuddet og den indsats de modtager. Medarbejderne bliver beskrevet som søde og hjælpsomme. Uden dialogen med socialtilsynet, bliver borgerne støttet af borgerne, hvilket foregår med anerkendelse og respekt for borgeren, således at borgeren får mulighed for at komme til orde og fortælle om sin hverdag i tilbuddet. Tillige oplyses, at en borger har som opgave, at gå med post til nogle af de øvrige borgere. Socialtilsynet vurderer, der er flere etiske og juridiske problemstillinger omkring håndtering af borgernes post, som tilbuddet i højere grad bør tage højde for.
Uden tilsynsbesøget observerer socialtilsynet, at borgernes postkasser fortsat ikke anvendes efter formålet, da postkasserne er lukket til med tape. Adspurgt, oplyser afdelingsleder, at alle borgere er spurgt hvorvidt de ønsker post i deres i egen postkasse eller ej. Socialtilsynet vurderer fortsat der er tale om en praksis der ikke er fagligt funderet og en pragmatisk løsning. Medarbejder beskriver, at alle borgere er spurgt om hvorvidt de ønsker at have posten leveret i egen postkasse eller ej.
Borger beskriver både de forskellige opgaver vedkommende har i det daglige og om den relation der er mellem beboerne og medarbejderne, hvor hjælpen gives ud fra de ønsker og behov borgerne har. Ved besøget iagttages flere situationer, hvor en medarbejder ledsager en borger, fx til sundhedsydelser eller er ude på en gåtur.
Borger giver udtryk for glæde ved sin bolig og fortæller om venskaber med øvrige beboere. Der foregår forskellige i tilbuddet og fortæller bl.a. at der er gåtur senere på dagen og der beskrives cykelture. Borger og medarbejder fremviser to side by side cykler, som benyttes flittigt. Det fremvises at der er ved at blive sat trafikregulering op, således at borgerne mere sikkert kan krydse Nødebovej, særligt når de skal møde i deres dagbeskæftigelse Regnbuen, hvilket foregår i myldretiden og kan være utrygt. Medarbejder peger på, at det også kan styrke nogle borgernes selvstændighed, da det for nuværende er for farligt at lade borgerne gå uden ledsagelse. Under rundvisning oplyses det, at borgerne snart kan krydse vejen mere sikkert, da der sættes trafikregulering op. Dette beskrives også at give borgere højere grad af selvstændighed, da det for flere borgere er nødvendigt med ledsagelse, særligt i myldretiden
Medarbejder beskriver, at der pågår samarbejde med Regnbuen omkring aktiviteter som erstatning for borgernes normale dagbeskæftigelse. Tilbuddet oplever, at borgerne er gode til at håndtere de forandringer hverdagen er præget af, på grund af coronakrisen.
Socialtilsynet vurderer, at både tilbuddets ledelse og medarbejdere har fokus på at understøtte borgerne og særligt have fokus på de borgere, hvor der øget risiko for isolation eller har særligt vanskeligt ved at forstå de krav det stilles. Fx beskriver medarbejder, at der tilrettelægges særlige individuelle tiltag og aktiviteter for de borgere, som har behov herfor.
Under rundvisning, fremvises tilbuddets rummelige udearealer. En borger beskriver, at vedkommende finder det vanskeligt at gå på stien ned mod søen på grund af skråningen. Området ved søen er indrettet med mulighed for diverse udeaktiviteter.
Borger fortæller om deres mulighed for at få indflydelse i tilbuddet, bl.a. ved husmøderne, hvor de taler om hvad de skal have af mad og hvilke aktiviteter der foregår i tilbuddet.
Borgerne giver udtryk for, at blive støttet af medarbejderne til at komme igennem de ændringer der er, fx er spisesituationen. Borger fortæller om deres lejligheder og finder glæde ved den nærliggende natur.
Ud fra iagttagelserne på tilsynsdagen, vurderer socialtilsynet, at medarbejderne har relevante kompetencer og støtter borgerne ud fra et indgående kendskab til hvilke behov og interesser den enkelte borger har.
Tilbuddet har overfor socialtilsynet beskrevet deres tiltag i relation til udviklingspunkterne, indenfor temaerne; fysiske rammer og sundhed og trivsel, der blev opstillet ved tilsynsbesøget i 2019.
Alle arealer der betales via borgernes husleje er gennemgået så der ikke længere er genstande der relaterer sig til tilbuddets medarbejdere og de er indrettet mere hjemligt.
Tilbuddet har indført revision i form af stikprøver i dokumentationen, der bl.a. omfatter sprogbrug, samtykke, faglige refleksioner, borgerinddragelse mv. samt tilbuddet er i gang med at gennemgå alle borgeres posthåndtering, således at alle borgere har mulighed for at håndtere egen post.
Socialtilsynet vurderer dermed, at tilbuddet har arbejdet målrettet og aktivt med de udviklingspunkter socialtilsynet opstillede ved det forrige tilsynsbesøg.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Hovedparten af borgerne er i beskæftigelse, enten i tilbuddets interne dagtilbud eller i eksterne tilbud. Dermed vurderer socialtilsynet, at tilbuddet understøtter borgernes tilknytning til dagbeskæftigelse, ud fra deres ønsker og behov.
Botilbuddet har fokus på deres rolle med at understøtte tilknytningen til dagbeskæftigelse, ved at opstille mål der knytter sig til indsatsen. Ved gennemgang af stikprøver i dokumentationen og ud fra dialog med medarbejderne, vurderer socialtilsynet, at tilbuddet kan kvalificere dokumentationen yderligere, ved at det tydeligt fremgår hvordan borgerne er inddraget og har optegnelser af den faglige refleksion og forholdemåde.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet arbejder med skriftlige målsætninger for borgernes selvstændighed og sociale kompetencer, og der følges op på målene. I lighed med seneste tilsyn, ses det at tilbuddet understøtter borgernes relationer til venner og familie, ud fra borgernes ønsker og behov.
Hertil vurderer socialtilsynet, at tilbuddet understøtter borgernes deltagelse i det omgivende samfund, under hensyntagende til borgernes formåen og ønsker.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer fortsat, at tilbuddet har en bred målgruppe af borgere med udviklingshæmning og funktionsnedsættelser. Tilbuddet benytter relevante faglige tilgange og metoder, og arbejder bevidst med kvalificering af indsatsen.
Dermed vurderer socialtilsynet, at tilbuddet har viden og erfaring til at kunne rumme diversitet i målgruppen, da der blandt medarbejdere og ledelse er bevidsthed om at kvalificere indsatsen i henhold til komplekse faglige udfordringer.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet arbejder målrettet på at sikre resultatdokumentation, til gavn for borgernes udvikling og trivsel. Det ses, at tilbuddet i højere grad kan synliggøre opfølgning og evaluering af den faglige indsats. På baggrund af gennemgang af tilbuddets dokumentation, ses der opdaterede planer fra de visiterende kommuner, og der opstilles mål i henhold til de foreliggende bestillinger. Dermed vurderes det, at tilbuddet opnår positive resultater for borgerne.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet ledes kompetent og ledelsen fremstår konsolideret med en tydelig ledelsesmæssig strategi for udvikling af tilbuddet.
Den daglige drift varetages kompetent, og ved fravær anvender tilbuddet faste vikarer, for at begrænse påvirkningen af borgernes hverdag. Dog peger flere pårørende på ustabilitet grundet personalegennemstrømning og dermed brug af vikarer.
Socialtilsynet vurderer, at borgerne mødes af medarbejdere, der har viden og forståelse for arbejdsopgaven og den organisation, de er en del af. Dermed varetages borgernes behov relevant, med omsorg, og med kendskab til de enkelte borgere.
Kompetencer
Socialtilsynet konstaterer, at tilbuddet følger den strategi ledelsen har iværksat for kompetenceudvikling af medarbejderne. Medarbejdergruppen er fortsat sammensat tværfagligt, hvilket socialtilsynet vurderer understøtter, at borgerne modtager en specialiseret indsats. Dermed vurderer socialtilsynet, at tilbuddets medarbejdere og ledelse besidder relevante kompetencer, til gavn for borgernes trivsel og udvikling.
Økonomi
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets økonomiske forhold er gennemskuelige og giver mulighed for en bæredygtig drift og tilfredsstillende faglig kvalitet i forhold til prisen og i forhold til tilbuddets målgruppe.
Socialtilsynet har foretaget sin vurdering på grundlag af budget 2020 samt budgetnøgletal og nøgletal fra årsrapport for 2018. Socialtilsynet har endvidere baseret sig på oplysninger om tilbuddet, der er offentliggjort på Tilbudsportalen.
Den faglige kvalitet vurderes samlet at være på et højt niveau. Det er socialtilsynets vurdering, at der er sammenhæng mellem tilbuddets kvalitet og tilbuddets pris i forhold til målgruppen.
Socialtilsynet har den 08-01-2020 godkendt tilbuddets årsbudget for 2020, idet der er lagt vægt på følgende tre forhold:
*Tilbuddets budget giver mulighed for den nødvendige sammenhæng mellem den faglige indsats og de afsatte økonomiske ressourcer.
*Budgettet indeholder ikke uvedkommende omkostninger.
*Budgettet giver mulighed for ansvarlig forvaltning af offentlige midler.
Tilbuddet vurderes at have økonomiske rammer til at fortsætte en økonomisk ansvarlig drift og levere ydelser af fornødne faglige kvalitet.
De økonomiske oplysninger afspejler øvrige oplysninger på Tilbudsportalen og de faktiske forhold som oplyst for socialtilsynet i forbindelse med driftstilsynet.
Socialtilsynet har derudover påset, at efterregulering af eventuelt over-/underskud er foretaget i overensstemmelse med reglerne herfor.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer fortsat, at tilbuddet har fysiske rammer, der understøtter borgernes udvikling. Borgerne har egen boliger med eget bad og toilet, samt adgang til fællesarealer, og har dermed mulighed for både privatliv og indgå i fællesskaber, ud fra egne behov og ønsker. Det vurderes, at de fysiske rammer er velegnede til målgruppen, og tilbuddet er placeret i naturrige omgivelser. Borgernes egne postkasser benyttes ikke og socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har en praksis for håndtering af post, der ikke er foreneligt med, at borgerne bor i selvstændige boliger. Tilbuddet har ved nærværende tilsynsbesøg oplyst, at tilbuddet er i gang med at gennemgå alle borgeres posthåndtering, således at alle borgere har mulighed for at håndtere egen post.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer fortsat, at tilbuddet har fokus på at understøtte borgerne i deres selv- og medbestemmelsesret. Tilbuddet har igangsat et flere årigt projekt, der målrettet og systematisk skal øge bevidsthed og faglighed om borgerinddragelse, hvilket bl.a. kommer til udtryk ved borgernes beboermøder. På baggrund af dialog med borgerne og rundsendt spørgeskema til pårørende, vurderer socialtilsynet, at trivslen blandt borgerne er høj, og understøttes af medarbejdernes viden og omsorg for borgerne. Tilbuddet er refleksive i henhold til de faglige dilemmaer der opstår mellem borgernes ret til selvbestemmelse og tilbuddet pligt til at yde omsorg og sikre borgernes trivsel, sundhed og udvikling.
Socialtilsynet bemærker positivt, at tilbuddets brug af magtanvendelser og registrering af voldlige hændelser er reduceret, og sker i sjælden grad. Når der sker hændelser, har tilbuddet tilstrækkelig viden i henhold til regler og retningslinjer på området.