Seneste tilsynsstatus
Godkendt med vilkår
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
31-01-2018
Vilkår
Frist for opfyldelse af vilkår
30-06-2018
Indholdet i vilkår
Opførelse af et badeværelse med toilet på Rød afdelings børneafdeling samt at den nuværende rumopdeling i stuen lukkes helt af.
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddet samlet set opfylder betingelserne for fortsat godkendelse jf. §§ 6 og 12-18 i lov om Socialtilsyn og dermed besidder den kvalitet der skal til for, at sikre at borgerne ydes en indsats, der er i overensstemmelse med formålet med offentlige og private tilbud efter lov om social service.
Socialtilsynet vurderer med baggrund i det samlede tilsyn, at Holmegaardshuset fortsat lever op deres godkendelse, vedtagne kvalitetsstandarder for tilbuddets faglige tilgang og metodebeskrivelser i forhold til at varetage pædagogisk og behandlingsmæssige indsatser for tilbuddets målgrupper som er gravide, familier med små børn, akut og midlertidige anbringelser af børn i alderen 0-9 år samt større børn i alderen 10 - 18 år som har behov for akut og eller længerevarende døgnophold.
Fremadrettet vil Rød afdelings børneafdeling kunne tilbyde:
• Akut indskrivning for børn i alderen 0-9 år i en periode på maksimum 3 måneder med henblik på afklaring af formål og indhold af videre behandlingsforløb.
• Midlertidige ophold for børn i alderen 0-9 år i en periode på maksimum 1 år med henblik på afklaring af videre foranstaltning, socialpædagogisk og/eller psykologisk udredning/undersøgelse.
De fysiske rammer på afdelingen kræver endvidere tilbygning af endnu et badeværelse samt at den nuværende rumopdeling i stuen lukkes helt af.
Det anbefales fortsat, at tilbuddet overfor såvel borgerne som de anbringende myndigheder konceptbeskriver deres forskelle faser for ophold samt at udarbejde en samlet konceptbeskrivelse
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsyn Øst vurderer fortsat, at tilbuddet i høj grad understøtter de forskellige målgrupper i, at udnytte deres fulde potentiale i forhold til uddannelse og beskæftigelse. Grundlaget for vurderingen ses på baggrund af, at tilbuddet arbejder systematisk med individuelle skriftlige behandlingsplaner og opfølgning heraf. De fleste familier på familieafdelingen er beskæftiget med, at blive undervist intern, i at være forældre, ligesom der på småbørns afdelingen er lavets dagsprogrammer for de børn som ikke har et daginstitutionstilbud eller kan frekventere et sådan. Der er endvidere lagt vægt på, at tilbuddet i deres pædagogiske arbejde understøtter børnene/de unge til at have et stabilt fremmøde i skolerne, hvilket de adspurgte unge også beretter. Det forventes at Rød afdelings børneafdeling ved aldersudvidelse til 9 år, også vi kunne understøtte børnene i deres skolegang.
Selvstændighed og relationer
Vurderingen af temaet er fra driftstilsynet 2016.
Socialtilsyn Øst vurderer, at tilbuddet i samarbejde med familierne, børnene og de unge er i stand til at afdække og styrke deres personlige udvikling. I vurderingen er der lagt vægt på, at personalets professionelle tilgang i de metoder der bliver anvendt, afspejler tilbuddets indsats og aktiviteter. Socialtilsynet er opmærksomt på, at tilbuddets kerneopgaver kan være svært foreneligt med at indgå i sociale relationer i lokal og civilsamfund, samt at kontakt til og samvær med familie og netværk kan være begrænset, da en del af anbringelserne er af kortere varighed og med restriktioner fra anbringende myndighed.
Det er samtidig socialtilsynets vurdering, at tilbuddet bevidst arbejder med problematikken qua planlagte aktiviteter internt i tilbuddet.
Målgruppe, metode og resultater
Det er fortsat Socialtilsynets vurdering, at Holmegaardshuset arbejder med relevante faglig tilgange og metoder i behandlingsarbejdet i forhold til forældre, små og større børn mod udvikling af trivsel og øget lærings- og udviklingskompetencer. Der er lagt vægt på, at der jf. indsendt dokumentation, ses en sammenhæng med de mål, der er opstillet fra de anbringende
Det er ligeledes Socialtilsynets vurdering, at tilbuddets faste struktur for behandlings- og opfølgningsmøder samt faglig videnstilegnelse gennem såvel interne som eksterne kurser, er medvirkende til, at føre til positive resultater for borgerne.
Det er endvidere Socialtilsynets vurdering, at Holmegaardshuset har opbygget et fagligt kompetent netværkssamarbejde med eksterne pædagogiske, psykologiske og sundhedsfaglige samarbejdspartnere som bidrager til, at sikre kvaliteten i tilbuddet.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet kan styrke borgernes medinddragelse og indflydelse ved, at have fokus på hvad de forskellige indsatser tilbyder samt hvilke metoder der tilknyttes den enkelte indsats, da der mangler tydelig skelnen mellem terapi og støtte/vejledning.
Derudover skal det anbefales at tilbuddet arbejder på, at finde andre og fremtidige foranstaltninger til børn på rød afdelings børneafdeling, der har været anbragt længere end 1 år.
Holmegaardshuset vil fremadrettet kunne højne kvaliteten, såfremt der er fokus på temaets udviklingspunkter og tilbuddet kan med fordel benytte sig af Socialstyrelsen håndbog vedr. Resultatdokumentation og evaluering, til opfølgning af udviklingspunkterne.
Organisation og ledelse
Vurderingen af temaet er fra tidligere driftstilsyn i 2017. Socialtilsynet vurderer fortsat, at tilbuddet har en hensigtsmæssig organisering, en faglig kompetent og ansvarlig ledelse som forsvarligt sikrer tilbuddets drift, såvel fagligt som økonomisk og som kontinuerlig arbejder strategisk med udvikling af tilbuddets indsatser.
Socialtilsynet vurderer, at Holmegaardshuset har en faglig kompetent ledelsesprofil som understøttes af en aktiv og engageret bestyrelse.
Det anbefales, at tilbuddet til varetagelse af kerneopgaven, sætter rammerne for tilbuddets udvikling, drift og omdømme, ved at sikre, at der for personalet er en genkendelig kompetence plan og at ledelsen, særligt forstanderen får beskrevet sin rolle og sit ansvarsområde, da det stadig ses at være uklart.
Ligesom det anbefales at ledelsen til den faglige drift og udvikling, har fokus på udviklingspunkterne i tema 3.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer fortsat, at tilbuddets medarbejdere har de kompetencer, dvs. uddannelse, erfaring eller viden, der er nødvendige i forhold til tilbuddets målsætninger og målgrupper samt at tilbuddets ledelse prioriterer opdatering af faglig viden og fælles efteruddannelse af medarbejderne. Det er ligeledes Socialtilsynets vurdering, at tilbuddet i høj grad sikrer de nødvendige kompetencer i forhold til de behandlingsmetoder tilbuddet anvender og at de afstemmes og tilpasses borgernes aktuelle behov med prioritering af en for borgerne genkendelig hverdag.
Holmegaardshuset har efter Socialtilsynet vurdering strategisk fokus på, at tilbuddet sikres de nødvendige kompetencer såvel på kort som lang sigt samt at evt. specialistkompetencer tilvejebringes ved behov.
Det er endvidere Socialtilsynets vurdering, at medarbejderne etisk møder borgerne ud fra et nuanceret og anerkendende menneskesyn med respekt for den enkeltes behov og forudsætninger.
Fysiske rammer
Socialtilsyn Øst vurderer fortsat, at Holmegaardshusets afdelinger er velindrettet til formålet og til, at dække de forskellige målgruppers behov, såvel i forhold til beliggenhed, størrelse og indretning. Tilbuddet er gennemrenoveret og alle afdelinger fremstår i rigtig pæn stand. Den tilhørende have og gårdsplads er ligeledes renoveret, træerne er blevet beskåret, og der er blevet opsat et pænt træhegn rundt om hele matriklen, for at understøtte beboernes privatsfære.
Tilbuddet lejer hele matriklen, således at tilbuddet råder over en særskilt administrationsbygning som også rummer et mødelokale.
Udviklingspunkter fra tidligere driftstilsyn er blevet indfriet, således at der er dørklokker ved alle afdelinger, ligesom de røgscener som tidligere er blevet påpeget er løst, ved at der tages hensyn til hinanden. Oplysning om videoovervågning, gives til familierne ved indflytning og står beskrevet i velkomstfolderen. Socialtilsynet har ved tidligere driftstilsyn i 2017 tilset kameraerne og hvilke vinkler der optages af.
Tilbuddet har ønsket at udvide alder og antal i Rød afdelings børneafdeling med 1 plads og fra 0- 9 år, for derigennem at få mulighed for, at kunne tilbyde alle søskendebørn plads ved en anbringelse. En forudsætning for denne udvidelse kræver, at der bliver lavet endnu et bad og toilet i rød afdelings børneafdeling samt at den nuværende rumopdeling i stuen lukkes helt af. De fysiske rammer i Rød afdelings børneafdeling forudsætter, at afdelingen udelukkende bruges til akut og midlertidige ophold for børn i alderen 0-9 år.
Sundhed og trivsel
Vurderingen af temaet er fra tidligere driftstilsyn i 2017 og ses fortsat at være gældende.
Tilbuddet skal til sikring af små børns trivsel, være opmærksom på Rød afdelings børneafdelings målgruppe, så akut- og længerevarende anbringelser af 0-9 årige børn ikke foregår på samme afdeling.
Socialtilsynet vurderer fortsat, at Holmegaardshuset understøtter borgernes fysiske og mentale sundhed. I vurderingen er der lagt vægt på, at tilbuddet i planlægningen af arbejdet sikrer, at borgerne trives; -gennem samtaler og observation i hverdagen samt at borgernes bliver inddraget i deres mål og delmålssætning, således at de oplever, at de har indflydelse på eget liv og hverdagen i tilbuddet.
Det er ligeledes vægtet, at borgerne tilbydes en sund primært økologisk kost og kostplanlægning foregår sammen med borgerne, men afstemmes efter borgernes fysiologiske behov. Holmegaardshuset har tilbud til alle borgerne i forhold til fysisk og mental træning såvel internt som eksternt. I tilbuddet vægtes det, at der er såvel fysiske som kreative tilbudsaktiviteter som understøtter den enkelte borgers trivsel og udvikling, ligesom alle borgere understøttes i relevante sundhedsydelser.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet forbygger magtanvendelser samt løbende udvikle metoder og praksis hertil, hvilket understøttes af at tilbuddets meget få magtanvendelser. Socialtilsynet vurderer ligeledes, at tilbuddet via deres normering, pædagogiske metoder samt via deres faglig viden om overgreb fagligt og beredskabsmæssigt forebygger overgreb. Tilbuddet modtager borgere, hvor overgreb eller mistanke om overgreb kan være årsag til, at de visiteres til Holmegaardshuset og socialtilsynet vurderer, at ledelsen og medarbejderne kompetent kan foretage observationer i forhold til signaler om overgreb og således hurtigt kan tage forholdsregler for, at forebygge eventuelle overgreb. Holmegaardshuset har to nattevagter, en på hver afdeling, hvilket af Socialtilsynets vurderes som tilfredsstillende dækning i forhold til at forebygge overgreb.