Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
15-11-2018
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsyn Hovedstaden har 19. september 2018 aflagt anmeldt tilsynsbesøg i Egedal Familiehus. I forbindelse med tilsynsbesøget har Socialtilsynet talt med en familie, ledelse og medarbejdere.
Desuden har Tilsynet analyseret skriftlig dokumentation og besigtiget tilbuddets fysiske rammer.
Resultatet er ”godkendt”, idet tilbuddet fortsat vurderes egnet til at modtage beboere jf. tilbuddets godkendelse.
Egedal Familiehus, der drives af Egedal Kommune, er godkendt til at modtage tre unge i alderen 12 til 18 år i afklarende akutanbringelser, samt to familier med børn i alderen 0 til 14 år i observations- eller vejledningsforløb jf. SEL § 66. stk. 1, nr. 6.
Tilbuddet er ikke godkendt til aflastningsophold og længerevarende anbringelser.
Fælles for målgrupperne er, at opholdet er af kortere varighed. Endvidere, at de befinder sig i en særlig sårbar og krisepræget situation, og at de kan forvente, at opholdet vil medføre en faglig vurdering af, i hvilken grad de har behov for støtte efter, at opholdet er afsluttet. De to målgrupper har behov for forskellige, men specialiserede socialpædagogiske indsatser.
Tilbuddet varetager udover den godkendte målgruppe også indsatsen i forhold til unge i Egedal kommunes ungehybler, som ikke er omfattet af tilsyn fra Socialtilsyn Hovedstaden, idet indsatsen af Egedal kommune er karakteriseret som en indsats i forhold til ”ung på eget værelse”. Disse unge deltager imidlertid også kontinuerligt i fællesspisninger med Familiehusets unge, idet samværet vurderes at kunne være udviklende for såvel Familiehusets som ungehyblernes unge.
Socialtilsyn Hovedstaden vurderer, at tilbuddet leverer en indsats præget af høj faglighed, og at tilbuddet opnår betydelige resultater for beboerne.
Tilsynet vurderer endvidere, at tilbuddets samlede medarbejdergruppe rummer omfattende faglige og personlige kompetencer, i overensstemmelse med målgruppens behov og udfordringer. Således vurderer Tilsynet, at medarbejdergruppen har relevant viden og erfaringer i forhold til de valgte faglige tilgange og metoder
Endvidere vurderer Tilsynet, at tilbuddets ledelse har fokus på faglighed og sikrer generel kompetenceudvikling i overensstemmelse med målgruppens og medarbejdernes behov.
Socialtilsynet vurderer, at den daglige drift varetages hensigtsmæssigt, ligesom Tilsynet vurderer, at der er gennemskuelighed i tilbuddets økonomi. Socialtilsyn Hovedstaden er i dialog med Egedal Kommune, der ejer de fysiske rammer, om den korrekte beregning af ejendomsomkostninger.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer fortsat, at Egedal Familiehus understøtter beboerne i at udnytte deres fulde potentiale i forhold til skolegang og beskæftigelse, idet der i samarbejde med beboeren opstilles indsatsmål for skole/uddannelse og beskæftigelse i forlængelse af visiterende kommunes handleplansmål.
Endvidere vurderer Socialtilsynet, at tilbuddet har tilrettelagt en individuel indsats for den enkelte beboer i forhold til at etablere og fastholde et skole-/uddannelses-/beskæftigelsestilbud, ligesom der ses etableret relevante foranstaltninger som kørsel o.a. til støtte for beboernes fastholdelse af tilbuddet.
Endelig vurderer Socialtilsynet, at Egedal Familiehus har etableret en daglig rutine, der understøtter beboernes etablering og fastholdelse af skole/uddannelse/beskæftigelse.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsyn Hovedstaden vurderer fortsat, at Egedal Familiehus i samarbejde med de unge opstiller indsatsmål, der understøtter de unges udvikling i forhold til selvstændighed og sociale relationer, ligesom der kontinuerligt følges op herpå.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har fokus på at støtte de unge i deres egne ønsker om udvikling, herunder på såvel en reetablering af relationer til biologisk netværk som på at erhverve færdigheder, der understøtter et fremtidigt selvstændigt voksenliv.
I forhold til familierne i familieafdelingen vurderer Socialtilsynet, at tilbuddet har fokus på at støtte og vejlede forældrene i forhold til deres forældrerolle, herunder bibringe familierne relevante kompetencer i forhold til at kunne varetage en selvstændig dagligdag.
Tilbuddet benytter forskellige familieprogrammer, hvor der arbejdes henholdsvis i grupper og individuelt med familien, og Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har fokus på at vurdere, i hvilket omfang familierne fortsat skal støttes eller barnet evt. skal anbringes.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at Egedal Familiehus har en tydeligt beskrevet målgruppe der omfatter unge og familier i kortere tidsbegrænsede behandlings-, afklarings- eller observationsophold. Tilbuddet er ikke egnet som aflastningstilbud eller som længerevarende anbringelsessted for unge.
Socialtilsynet vurderer endvidere, at tilbuddets ledelse og medarbejdergruppe har redegjort for den faglige og metodiske tilgang og indsats i tilbuddet, og Tilsynet vurderer, at de valgte metoder er relevante og bidrager til, at de opstillede mål nås. Endvidere vurderer Tilsynet, at medarbejdergruppen samlet set rummer kompetencer, der modsvarer de valgte faglige tilgange og metoder. I tilknytning hertil vurderer Tilsynet, at tilbuddet samarbejder med såvel kommunens egne eksperter som andre eksterne aktører for at understøtte, at målene for borgerne nås.
Familiehuset tager udgangspunkt i anbringende kommunes mål for anbringelsen og udarbejder i relation hertil indsatsmål, der danner udgangspunkt for indsatsen. Tilbuddet dokumenterer løbende såvel observationer af beboernes udfordringer i tilknytning til indsatsmålene, som egen indsats i relation hertil, ligesom tilbuddet i et vist omfang også dokumenterer opnåede resultater.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets dokumentation dermed er anvendelig til egen læring og forbedring af indsatsen.
Endelig vurderer Socialtilsynet, at tilbuddet opnår resultater i forhold til visiterende kommunes opstillede mål for anbringelsen, ligesom Tilsynet vurderer, at tilbuddet er i stand til at afdække de unges og familiernes udfordringer og behov, således at visiterende kommuner kan træffe afgørelse om eventuelle foranstaltninger på baggrund af tilbuddets relevante og faglige vurderinger.
Organisation og ledelse
Egedal Familiehus etableres og drives af Egedal kommune som understøtter drift og organisering af tilbuddet.
Socialtilsyn Hovedstaden vurderer, at Egedal Familiehus har en kompetent ledelse, der har fokus på såvel hensigtsmæssig organisering af daglig drift som på relevant udvikling af tilbuddet, herunder relevant kompetenceudvikling af medarbejdergruppen.
Aktuelt modtager medarbejderne kun i mindre omfang ekstern sagssupervision, men der er netop igangsat kombineret uddannelsesforløb og supervision for den samlede personalegruppe ved ekstern psykolog.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets medarbejdere samlet set rummer kompetencer og erfaring, der modsvarer tilbuddets målsætning, målgruppens udfordringer og behov og er relevante i forhold til tilbuddets valgte faglige tilgange og metoder.
Endvidere vurderer Tilsynet, at medarbejderne løbende opkvalificeres i forhold til tilbuddets valgte faglige tilgange og metoder og i overensstemmelse med målgruppens og medarbejdernes behov.
Tilsynet vurderer endvidere, at ledelsen har et relevant fokus på alle medarbejdere og sikrer sparring til medarbejderne individuelt i forhold til deres behov.
Endvidere vurderer Socialtilsynet, at medarbejderne har haft mulighed for at etablere sig som personalegruppe inden tilbuddet begyndte at modtage unge og familier, og Tilsynet konstaterer, at tilbuddet har et højt fagligt niveau, hvor medarbejdergruppen er i stand til at reflektere over egen praksis og dermed skabe mulighed for en løbende læring og evt. forbedring af indsatsen.
Fysiske rammer
Egedal Familiehus er beliggende i Stenløse i gåafstand til offentlig transport, indkøb, skoler, daginstitutioner med videre. Huset modtager to forskellige målgrupper, og de fysiske rammer er udformet, så de to målgruppers værelser og lejligheder er placeret i to tilstødende længer. Værelserne og lejlighederne er standardindrettede, men beboerne har haft mulighed for at indrette med egne ting for at sikre, at det enkelte værelse imødekommer den enkeltes ønsker og behov. Fællesfaciliteterne er indrettet af medarbejderne, idet husets målgrupper er indskrevet i huset i kortere ophold.
Huset er indrettet med fælles køkken, stue og aktivitetsrum til de to målgrupper og Socialtilsynet vurderer, at denne indretning kun i mindre grad er hensigtsmæssig, idet de to målgrupper har meget forskellige behov for at benytte fællesfaciliteter. Socialtilsynet har vurderet, at indretningen af de fysiske rammer ikke fuldt ud imødekommer kombinationen af de behov, som unge mennesker har for at kunne spille musik, spise på forskellige tider af døgnet, ro til at læse lektier og at have venner på besøg med familiernes behov for ro til mindre børn, at modtage vejledning/blive observeret i forskellige dagligdags situationer.
Dertil kommer, at beboerne fra begge målgrupper befinder sig i krisesituationer og er under stort psykisk pres, og generelt med lav grad har overskud til at forholde sig til andre familier og unge med diverse personlige udfordringer.
Socialtilsynet vurderer, at der i ledelsen er fokus på at sikre beboerne i de to afdelinger mulighed for at have relevante faciliteter til rådighed, ligesom de har hver sin indgang.
Derudover vurderer Tilsynet, at da medarbejderne tilbereder og serverer dagens måltider for de unge i akutafdelingen, ofte dog sammen med de unge, har de unge i mindre grad behov for at opholde sig i institutionens fælleskøkken alene. Endvidere vurderer Tilsynet, at medarbejderne sikrer, at de unge sikres personlig plads i fællesfaciliteterne.
Socialtilsynet vurderer i forbindelse med dette tilsynsbesøg fortsat, at såvel unge som familier aktuelt trives i tilbuddets fælles faciliteter, men fastholder, at de unge i akutafdelingen skal have fri adgang til køkkenfaciliteter samt mad og drikke, uafhængigt af familiernes evt. behov for ro, hvorfor tilbuddet kontinuerligt skal sikre, at køkkenfaciliteter opdeles, hvis der periodisk eller permanent viser sig at være behov herfor.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer fortsat, at Egedal Familiehus har fokus på familiernes og de unges trivsel og sundhed, ligesom Tilsynet vurderer, at tilbuddet har relevant viden om forhold, der har indflydelse på beboerne fysiske og mentale sundhed.
Tilbuddet afdækker familiernes og de unges fysiske sundhed og sikrer, at beboerne får adgang til relevante undersøgelser og behandling i sundhedssektoren. Derudover har tilbuddet fokus på fysisk og mental sundhed i dagligdagen og understøtter familiernes og de unges trivsel under opholdet i familiehuset.
Socialtilsynet vurderer, at familier og unge oplever, at de bliver hørt, respekteret, anerkendt og har indflydelse på beslutninger, der har betydning for deres eget liv.
Socialtilsynet vurderer, at medarbejderne har relevant viden om forebyggelse af magtanvendelse og kendskab til Lov om Voksenansvar og anden gældende lovgivning. Derudover vurderer Socialtilsynet, at de pædagogiske indsatser virker forebyggende på frustrationer samt udad- og indadreagerende adfærd, som kan føre til magtanvendelse. Endvidere vurderer Tilsynet, at tilbuddet har efterbearbejdet en aktuel magtanvendelse, og således har kunnet anvende denne til brug for egen læring og forbedring af indsatsen.
Endelig vurderer Socialtilsynet, at tilbuddets medarbejdere samlet rummer kompetencer i forhold til forebyggelse af vold og overgreb i tilbuddet og i forhold til at forebygge, opspore og tilrettelægge relevante indsatser for familier og unge, der er eller har været udsat for vold eller seksuelle krænkelser.