Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
17-08-2018
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsynet har gennemført driftsorienteret tilsyn af Geelsgårdskolens døgn- og aflastningsafdelinger og har i den forbindelse aflagt anmeldt tilsynsbesøg d. 11. juni 2018, gennemgået fremsendt skriftligt materiale, afholdt interview af ledelse, medarbejdere, børn og unge i tilbuddet, samt haft kontakt til forældre og visiterende og anbringende kommuner.
Geelsgårdskolen er godkendt som regionalt døgn- og aflastningstilbud efter § 66, stk. 1, nr. 6, i lov om social service, for 10 døgnpladser for børn/unge 0-17 år, 8 aflastningspladser for børn/unge 0-17 år og 2 § 107 pladser for unge 18-23 år.
Socialtilsynet vurderer på baggrund af seneste tilsyn, at Geelsgårdskolen fortsat har den fornødne kvalitet indenfor kvalitetsmodellens temaer.
I vurderingen er der lagt vægt på, at Geelsgårdskolens ledelse er uændret siden sidste tilsyn, og fortsat har en kompetent og ansvarlig samlet ledelse, med relevant uddannelse og stor erfaring i forhold til målgruppen og ledelse. Ledelsen har siden sidste tilsyn været påvirket og optaget af flere forskellige tiltag, der har været iværksat fra forskellige instanser.
Tilbuddets ledelse oplyser ved det aktuelle tilsyn, at de har en intention om at rette op på konkrete fejl, og at bestræbe sig på en nul-fejls kultur. Socialtilsynet vurderer, at denne tilgang til det faglige arbejde kan have en negativ afsmittende effekt på medarbejdergruppen, og såvel indirekte på børne- og ungegruppen, samt på tilbuddet i sin helhed.
Medarbejderes kontakt til børn og unge i tilbuddet tilrettelægges ud fra børnene og de unges behov for støtte, pleje og omsorg. Socialtilsynet vurderer, at Geelsgårdskolens medarbejdere overordnet besidder relevante faglige, personlige og relationelle kompetencer i forhold til målgruppens behov og tilbuddets metoder, men at medarbejdergruppen har været præget af høj personalegennemstrømning og relativ højt sygefravær over længere tid, hvilket uvægerligt skaber et videnstab i tilbuddet og påvirker børnene og de unges trivsel og mulighed for at skabe stabile relationer.
Geelsgårdskolen arbejder med afsæt i en klar målgruppebeskrivelse med faglige tilgange og metoder, der på længere sigt fører til positive resultater, for de børn og unge, der er indskrevet i tilbuddet.
Socialtilsynet vurderer, at Geelsgårdskolen støtter børn og unge i at udnytte deres fulde potentiale i forhold til skolegang og uddannelse samt inddragelse i eget liv. Børn og unge i Geelsgårdskolens døgn- og aflastningstilbud er som oftest enten tilknyttet Geelsgårdskolens specialskole, men kan også gå i skole andetsteds.
Geelsgårdskolen kan med fordel fortsat arbejde med dannelse af sociale relationer til de indskrevne børn og unge, samt en øget selvstændiggørelse hos de unge i tilbuddet.
Geelsgårdskolen har siden sidste tilsyn tilføjet sundhedsfaglig viden og kompetencer til tilbuddet, i form af tilknytning af en sygeplejerske på deltid i tilbuddet. Socialtilsynet vurderer, at Geelsgårdskolen med dette tiltag har styrket viden om og indsats i forhold til målgruppens sundhed, ligesom børn og unge i tilbuddet fortsat får støtte til og adgang til relevante sundhedsydelser, og bliver fulgt ved behov for behandling, undersøgelser og hospitalsindlæggelser.
De fysiske rammer er særligt indrettet til børn og unge med fysiske funktionsnedsættelser og behov for diverse hjælpemidler. Døgn- og aflastningsafdelingerne er indrettet relevant med værelser, hvor børnene og de unge kan trække sig med private aktiviteter og fællesrum til fælles aktiviteter og gøremål.
Socialtilsynet bemærker, at en afdeling modtager børn og unge i både døgn- og aflastningsophold. Socialtilsynet vurderer, at det er væsentligt at sikre, at visiterende kommuner og forældre er bekendt med dette, i forbindelse med kommende visitationsprocesser.
Endvidere har afdelingerne begrænsede udgangsmuligheder, da afdelingerne ligger på etager, og det derfor ikke altid er muligt at komme udenfor i kortere tid af gangen.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer, at Geelsgårdskolen støtter børn og unge i at udnytte deres fulde potentiale og stimulerer læring i forhold til skolegang og uddannelse, under hensyntagen til den barnet eller den unges funktionsniveau og forudsætninger. Børn og unge, der er tilknyttet døgn- og aflastningsafdelingerne på Geelsgårdskolen, får et helhedstilbud, hvor der er stort fokus på den enkeltes skolegang og uddannelse, ligesom der er et godt samarbejde mellem tilbuddet og den interne skole.
Børnene og de unge har et stabilt fremmøde, og der er fast og individuel tilrettelagt struktur i forhold til hverdagsmorgener og eftermiddagsmad.
Børn og unge i Geelsgårdskolens døgn- og aflastningstilbud er som oftest tilknyttet Geelsgårdskolens specialskole, men kan også være knyttet til andre skole- eller beskæftigelsestilbud.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer, at Geelsgårdskolen understøtter og arbejder med børn og unges sociale kompetencer og selvstændighed, så vidt det er muligt, under hensyn til målgruppens funktionsnedsættelser og udfordringer.
Socialtilsynet vurderer, at Geelsgårdskolen har en særlig udfordring, når det kommer til udvikling af børnene og de unges sociale relationer og selvstændighed, da de grundet deres funktionsnedsættelser primært har deres liv og relationer i tilbuddet, i familien og i deres skoletilbud.
Socialtilsynet lægger vægt på, at medarbejderne kan beskrive, hvordan de arbejder med børnene og de unges selvstændighed ved, at de skal klare forskellige opgaver alene.
Socialtilsynet anerkender ligeledes tilbuddet for, at planlægge aktiviteter og udflugter med børnene og de unge, så vidt muligt med udgangspunkt i børnene og de unges ønsker. Endvidere følger tilbuddet de fastlagte samværsaftaler med børnene og de unges familier og netværk, og der er generelt et godt samarbejde mellem tilbud og forældre.
Det er socialtilsynets indtryk, at målgruppen er karakteriseret ved at have et begrænset netværk, og at det således er vigtigt, at der er en stabil medarbejdergruppe i tilbuddet, der har kendskab til børnene og de unge. Socialtilsynet hæfter sig således ved, at tilbuddet over længere tid har haft en forholdsvis høj grad af udskiftning i medarbejdere, som kan have betydning for børnenes og de unges trivsel og oplevelse af fortrolighed.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at Geelsgårdskolen arbejder med afsæt i en klar målgruppebeskrivelse med faglige metoder, der grundet målgruppens funktionsnedsættelser først på længere sigt fører til positive resultater, for de børn og unge, der er indskrevet i tilbuddet.
Børn og unge indskrevet på Geelsgårdskolen er karakteriseret ved at have omfattende fysiske og psykiske funktionsnedsættelser samt varierende grader af kommunikationsvanskeligheder.
Geelsgårdskolens metoder og faglige tilgange understøtter børnene og de unges trivsel, og resulterer over længere sigt i den ønskede udvikling. Socialtilsynet hæfter sig ved og anerkender tilbuddets praksis med, at børnene og de unges holdning og reaktioner til diverse tiltag bliver beskrevet i målopstilling og dagbogsnotater.
Geelsgårdskolen arbejder med relevante metoder, herunder kommunikationsformer og –redskaber, dog kan socialtilsynet blive i tvivl om, hvorvidt og i hvilken grad metoderne bliver anvendt i den daglige praksis med børnene og de unge.
Ledelsen oplyser ved det aktuelle tilsyn, at de tilstræber en nul-fejls kultur i tilbuddet, hvilket socialtilsynet har en opmærksomhed på, kan have en afsmittende effekt på tilbuddets generelle faglige tilgang til arbejdet med børnene og de unge.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at Geelsgårdskolen har en kompetent samlet ledelse, med relevant uddannelse og stor erfaring i forhold til målgruppen og ledelse. Ledelsen er uændret siden sidste tilsyn, og består af skoleleder, viceskoleleder, to afdelingsledere og konsultativ bistand fra regionen.
Ledelsen har fastholdt supervision og faglig sparring til medarbejderne.
Ledelsen har siden sidste tilsynsbesøg været optaget af flere forskellige tiltag fra forskellige instanser, såsom Undervisningsministeriet, tracer tilsyn, audit mv., som har medført, at ledelsen overfor socialtilsynet virkede stresset og med manglende overblik.
Tilbuddets ledelse har en intention om at rette op på konkrete fejl, og at bestræbe sig på en nul-fejls kultur. Socialtilsynet vurderer, at denne tilgang til det faglige arbejde kan have en afsmittende effekt på medarbejdergruppen, og såvel indirekte børne- og ungegruppen, samt på tilbuddet i sin helhed.
Medarbejdernes kontakt til børnene og de unge i tilbuddet tilrettelægges ud fra børnene og de unges behov for støtte, pleje og omsorg. Geelsgårdskolens medarbejdergruppe er halvt bestående af pædagoguddannede og halvt medhjælpere med kortere uddannelser, kurser og erfaring med målgruppen.
Tilbuddet har oplevet en højere sygefravær og en høj personalegennemstrømning over længere tid, hvilket stiller store krav til det uddannede personale, og til medarbejdergruppen generelt, i forhold til at sikre et helhedsorienteret og højt fagligt niveau i den indsats, der tilbydes børnene og de unge.
Endeligt, lægger socialtilsynet særlig vægt på, at en høj personalegennemstrømning og relativ høj sygefravær over længere tid, kan betyde, at de anbragte børn og unge i tilbuddet oplever flere skift i medarbejdere og evt. kontaktpædagoger, hvilket igen har betydning for deres trivsel i tilbuddet og tryghed ved at danne tillid og relationer til de voksne omkring dem.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer, at Geelsgårdskolens medarbejdere besidder relevante kompetencer i forhold til målgruppens behov og tilbuddets metoder.
Omkring halvdelen af medarbejderne i tilbuddet har en pædagogisk grunduddannelse, resten er ufaglærte, nogle med en pædagogisk assistent uddannelse eller en SOSU uddannelse.
Medarbejdere oplyser, at de bliver opkvalificeret med viden ved deltagelse i kurser, hvis de får børn og unge ind med problemstillinger, som tilbuddet ikke har den nødvendige kendskab til.
Socialtilsynet observerede ved det aktuelle tilsyn, medarbejdere, der havde opmærksomhed på, og relevant samspil med de enkelte børn og unge, og som kunne afstemme deres stemningsniveau til den enkelte. Socialtilsynet oplever ligeledes, at medarbejdernes faglighed og kompetencer kan høres i deres fortællinger om børnene og de unge, eksempelvis hvordan de arbejder med konkrete børn og unge.
Socialtilsynet anerkender, at tilbuddets ledelse siden sidste tilsyn har valgt at knytte en sygeplejerske til afdelingerne på deltid, hvilket socialtilsynet vurderer særligt bibringer stor og relevant viden til det daglige arbejde med målgruppen af børn og unge.
Socialtilsynet kan konstatere, at der over længere tid har været en relativ høj personalegennemstrømning, hvilket uvægerligt har betydet et videnstab i tilbuddet i forhold til indsatsen omkring målgruppen, og en ustabilitet i forhold til børnene og de unges relationer.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer, at Geelsgårdskolens fysiske rammer til dels understøtter børn og unges udvikling og trivsel, og at de fysiske omgivelser danner en ramme for børnene og de unges liv og indsatsen i tilbuddet.
De fysiske rammer er særligt indrettet til børn og unge med fysiske funktionsnedsættelser og behov for diverse hjælpemidler. Døgn- og aflastningsafdelingerne er indrettet relevant med værelser, hvor børnene og de unge kan trække sig med private aktiviteter og fællesrum til fælles aktiviteter og gøremål.
Socialtilsynet vurderer, at døgn- og aflastningsafdelingernes beliggenhed i tilknytning til Geelsgårdskolen er relevant for de tilknyttede børn og unge, der benytter skoletilbuddet og dermed har let adgang mellem skole og hjem eller aflastning.
Socialtilsynet vurderer, at afdelingernes fysiske placering på forskellige etager gør, at afdelingerne oplever sig meget afgrænsede i forhold til hinanden, men særligt, at udgangsmulighederne for børnene og de unge bliver begrænsede, hvorfor at en kort tur i haven eller lignende ikke altid er muligt for børnene og de unge i tilbuddet.
Socialtilsynet er fortsat opmærksom på, at en afdeling modtager børn og unge i både døgn- og aflastningsophold. Socialtilsynet vurderer, at det er væsentligt at sikre, at visiterende og anbringende kommuner og forældre er bekendt med dette, i forbindelse med kommende visitationsprocesser.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer, at Geelsgårdskolen understøtter børnene og de unges fysiske og psykiske sundhed og trivsel i tilbuddet.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har højnet kvaliteten af viden og indsats om børn og unges fysiske sundhed ved at tilknytte en sygeplejerske i tilbuddet et antal timer ugentligt, hvor det er sygeplejerskens opgave at følge op på aftaler med sygehuset, kommunikation med forældre mv.
Socialtilsynet vurderer fortsat, at børn og unge har adgang til og følges af medarbejdere til relevante sundhedsydelser, ved behov for behandling, undersøgelser og hospitalsindlæggelser.
Endeligt lægger socialtilsynet vægt på oplysninger fra medarbejdere og forældre, der kan beskrive, hvordan børnene og de unge trives og udvikler sig under deres anbringelse.
Socialtilsynet oplever generelt, at der er en omsorgsfuld tone på døgn- og aflastningsafdelingerne, men at afdelingerne fortsat opleves meget forskellige i forhold til grupperne af børn, unge, medarbejdere og stemning. Således observerer socialtilsynet medarbejdere, der er omsorgsfulde og anerkendende i deres tilgang, men også eksempler på mindre grad af lydhørhed og større grad af forvirret stemning.
Da der fortsat ved tilsyn juni 2018 er en stor gruppe af børn og unge i døgn- og aflastningsafdelingerne, der har omfattende kommunikationsvanskeligheder, vurderer socialtilsynet, at medarbejderne har en særlig udfordring i forhold til at aflæse børnenes og de unges signaler, lyde og kropssprog og imødekomme deres selv- og medbestemmelse, ligesom børnene og de unges verbale og non-verbale adfærd og kommunikation stiller øgede krav til medarbejdernes faglige kompetencer.
Socialtilsynet vurderer, at Geelsgårdskolen generelt har en pædagogisk praksis og indsats, der forebygger nødvendigheden af magt i arbejdet, men at medarbejderne ikke er opdateret i bestemmelserne i lov om voksenansvar
Socialtilsynet vurderer endvidere, at Geelsgårdskolens medarbejdere i deres pædagogiske arbejde forebygger vold og overgreb i tilbuddet, og løbende har fokus på børnene og de unges signaler og trivsel i samværet med andre mennesker.
I vurderingen tager socialtilsynet fortsat højde for, at Geelsgårdskolen har en afdeling, hvor der både er indskrevne døgnanbragte og aflastningsbørn. Socialtilsynet og ledelsen af Geelsgårdskolen har ved tidligere tilsyn drøftet etikken og udfordringerne i denne konstruktion, som ledelsen fastholder har flere fordele end ulemper for børnene. Socialtilsynet fastholder, at det er problematisk, at der kommer børn og unge i aflastning i rammer, som udgør andre børn og unges hjem.