Seneste tilsyn
Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
11-12-2020
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsyn Hovedstaden har den 23. september og 2. oktober 2020 aflagt anmeldt driftsorienteret tilsynsbesøg på Teglgårdslund Ungdomsboliger, Den selvejende institution. Socialtilsynet har besigtiget opholdsstedet og de fem udslusningslejligheder.
Socialtilsynet har i forbindelse med tilsynet og udarbejdelsen af nærværende tilsynsrapport behandlet Teglgårdslunds økonomiske forhold, herunder budget 2021. Socialtilsynet har derudover haft fokus på temaerne Målgruppe, metoder og resultater, Sundhed og trivsel, Organisation og ledelse og Fysiske rammer.
Socialtilsynet vurderer, på baggrund af det aflagte tilsynsbesøg samt den udførte triangulering af dokumentdata, interviews og observationer, at Teglgårdslund fortsat har tilstrækkelig høj kvalitet.
Teglgårdslund er således fortsat godkendt til at modtage 14 unge i alderen 15 til 26 år i medfør af lov om social service §§ 66, stk. 1, nr. 6 og § 107. Målgruppen er kendetegnet ved at have sociale og følelsesmæssige problemer, vanskeligheder med at komme i og fastholde uddannelse/beskæftigelse og et forbrug af rusmidler. Teglgårdslund forestår ikke egentlig misbrugsbehandling, men arbejder med at motivere de unge til at gå i behandling. Teglgårdslund tilbyder to forskellige indsatser på henholdsvis opholdssted og i tilbuddets egne udslusningslejligheder.
Opholdsstedet såvel som de fem lejligheder kan understøtte overgangen til voksenlivet for de unge. De fysiske rammer giver mulighed for at blive selvhjulpen og for, at den unge både kan leve sit eget private liv, men også indgå i socialt samvær med andre unge. Beliggenheden understøtter, at de unge har nem adgang til uddannelsesinstitutioner, arbejdspladser, indkøb og offentlig transport.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets styrke er den anerkendende og relationspædagogiske tilgang, men at disse tilgange ikke altid er tilstrækkelige som fagligt fundament for at bringe alle indskrevne unge i positiv udvikling. Socialtilsynet anbefaler derfor fortsat, at Teglgårdslund arbejder med at afgrænse tilbuddets målgruppe, og at metodegrundlaget styrkes.
Socialtilsynet vurderer fortsat, at de unge i overvejende grad trives på Teglgårdslund. Det er iboende i den pædagogiske tilgang på Teglgårdslund, at der arbejdes konfliktnedtrappende, og denne tilgang medvirker til, at der ikke forekommer magtanvendelser.
Teglgårdslunds ledelse og medarbejdere har relevante faglige og personlige kompetencer og har ved flere års tilsynsbesøg udvist stort engagement i forhold til de enkelte unge.
Socialtilsynet vurderer på den ene side, at den daglige drift af Teglgårdslund varetages kompetent, fordi der er stabile medarbejdere i tilbuddet med relevant uddannelse og erfaring, og fordi sygefravær og personalegennemstrømning ligger på et lavt niveau. På den anden side konstaterer socialtilsynet som ved tidligere tilsyn, at Teglgårdslund ikke tilpasser medarbejderressourcerne, så de modsvarer en højere belægning, og at ledelse og bestyrelse ikke i fornødent omfang sikrer, at fondens midler anvendes hensigtsmæssigt og sparsommeligt. Socialtilsynet indskærper ved dette tilsyn, at bestyrelsen fremadrettet sikrer den personalenormering, som Teglgårdslund er godkendt til som følge af et godkendt budget, og at bestyrelsen udarbejder planer for anvendelsen af fondens egenkapital. Socialtilsynet har i forbindelse med tilbuddets høringssvar til tilsynsrapporten modtaget en redegørelse for fondens anvendelse af egenkapitalen. Socialtilsynet vil ved næstkommende tilsyn følge op på effektueringen af bestyrelsens redegørelse.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Dette tema har ikke været særskilt behandlet ved det driftsorienterede tilsyn i 2020, hvorfor teksten er overført fra 2019:
Socialtilsynet vurderer fortsat, at de unge i tilbuddet modtager relevant støtte i forhold til uddannelse og beskæftigelse. Socialtilsynet vurderer, at Teglgårdslund overordnet har et sigte mod at støtte de unge i at komme til at leve en selvstændig og positiv tilværelse, og at der i den forbindelse fastholdes en kultur i tilbuddet omkring, at det er en naturlig del af voksenlivet at være beskæftiget i hverdagen. Socialtilsynet vurderer, at Teglgårdslund opstiller og følger op på individuelle mål for uddannelse og beskæftigelse, i samarbejde med den enkelte unge. Samtidig vurderer Socialtilsynet, at flere af Teglgårdslunds unge er udfordret i forhold til uddannelse og beskæftigelse, og at dette kan have betydning for nogle af de unges fremmøde. Samtidig vurderer Socialtilsynet, at flere af tilbuddets unge har et stabilt fremmøde.
Selvstændighed og relationer
Dette tema har ikke været særskilt behandlet ved det driftsorienterede tilsyn i 2020, hvorfor teksten er overført fra 2019:
Socialtilsynet vurderer, at Teglgårdslund er et tilbud for unge, der har brug for at blive mere selvstændiggjorte og klar til at flytte i egen bolig. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har fokus på at støtte de unge i at yde egenomsorg, blive mere selvhjulpne og mere selvstændige, og der opstilles, i samarbejde med de unge, mål herfor, som der følges op på kontinuerligt i samarbejde med den unge. Socialtilsynet vurderer, at Teglgårdslunds fysiske rammer understøtter, at de unge bliver selvstændiggjorte og mere selvhjulpne, da tilbuddet både tilbyder døgnpladser med mulighed for selv at lave mad og vaske tøj, samt eksterne lejligheder til de unge, der er klar til dette. De eksterne lejligheder ligger på forskellige adresser i Hillerød.
Målgruppe, metode og resultater
Teglgårdslund er godkendt til at modtage 14 unge i alderen 15 til 26 år i medfør af lov om social service §§ 66, stk. 1, nr. 6 og § 107. De 7 af pladserne er forbeholdt § 66, og de øvrige 7 kan anvendes fleksibelt. Målgruppen er kendetegnet ved at have sociale og følelsesmæssige problemer, vanskeligheder med at komme i og fastholde uddannelse/beskæftigelse og et forbrug af rusmidler. Teglgårdslund forestår ikke egentlig misbrugsbehandling, men arbejder med at motivere de unge til at gå i behandling, efter behov. Teglgårdslund tilbyder to forskellige indsatser på henholdsvis opholdssted og i tilbuddets egne udslusningslejligheder.
Socialtilsynet gør visiterende myndighed opmærksom på, at visitation til tilbuddet forudsætter, at den unges behov kan imødekommes af tilbuddets anerkendende og relationspædagogiske tilgange, og at den unge skal kunne honorere høj grad af ansvar for eget liv. Teglgårdslunds kerneværdier hviler på omsorg, tydelighed, ansvar og respekt.
Teglgårdslund arbejder med pædagogiske udviklingsplaner, som formuleres i samarbejde med de unge. Der følges løbende op på de unges udvikling ved personalemøder, i samtaler med de unge og statusrapporter. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet samarbejder med relevante eksterne aktører, med henblik på at understøtte, at der opnås positiv udvikling under de unges ophold.
Socialtilsynet anbefaler fortsat, at tilbuddet arbejder med at målrette tilbuddets målgruppe, og at Teglgårdslunds metodegrundlag styrkes.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer fortsat, at Teglgårdslunds samlede ledelse bestående af bestyrelse, forstander og souschef, besidder relevante, faglige kompetencer i forhold til at drive og lede tilbuddet. Ledelsen sikrer ekstern supervision til medarbejdergruppen og har en opmærksomhed på, hvordan medarbejdernes kompetencer kan styrkes yderligere til gavn for de unge. Socialtilsynet opfordrer til, at ledelsen fortsætter sine refleksioner over, hvordan det faglige metodegrundlag kan styrkes til gavn for målgruppen.
Socialtilsynet vurderer på den ene side, at den daglige drift af Teglgårdslund varetages kompetent, fordi der er stabile medarbejdere i tilbuddet med relevant uddannelse og erfaring, og fordi sygefravær og personalegennemstrømning ligger på lavt niveau. På den anden side konstaterer socialtilsynet som ved tidligere tilsyn, at Teglgårdslund ikke tilpasser medarbejderressourcerne, så de modsvarer en højere belægning. Det er samtidig socialtilsynets vurdering, at tilbuddet konsekvent har budgetteret med en relativ lav belægningsprocent, og det betyder, at fonden over en årrække har akkumuleret betydelige overskud. Socialtilsynet indskærper over for fondsbestyrelsen, at bestyrelsen skal sikre, at offentlige midler anvendes efter formålet, og at bestyrelsen i den økonomiske drift udviser sparsommelighed og ansvarlighed - se også økonomitemaet.
Kompetencer
Dette tema har ikke været særskilt behandlet ved det driftsorienterede tilsyn i 2020, hvorfor teksten er overført fra 2019:
Socialtilsynet vurderer fortsat, at Teglgårdslunds medarbejdere besidder relevante faglige og personlige kompetencer i relation til tilbuddets godkendte målgruppe. Socialtilsynet vurderer ligeledes, at tilbuddets medarbejdere har erfaring med tilbuddets målgruppe, ligesom at de kan argumentere for og beskrive tilbuddets fælles tilgange og metoder. Tilbuddets faste medarbejdere har i 2018 været på kursus i PAV "Prøv andre veje", og de interviewede medarbejdere beskriver, hvordan de kan integrere deres nye viden i den eksisterende praksis, hvor der i forvejen arbejdes med den motiverende samtale med de unge, særligt i forhold til misbrugsproblematikker. Socialtilsynet vurderer, at medarbejdernes kompetencer ses afspejlet i samspillet med de unge, der ligeledes ved gentagende tilsynsbesøg beskriver, at der er gode medarbejdere i tilbuddet, som formår at støtte motivere de unge i overensstemmelse med deres behov. Det er ligeledes visiterende kommuners oplevelser, at medarbejderne har en anerkendelse tilgang, og at medarbejdere såvel som ledelse har et givtigt engagement i de unge.
Økonomi
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets økonomiske forhold i nogen grad er gennemskuelige, og de økonomiske forhold giver mulighed for en bæredygtig drift. Den faglige kvalitet vurderes tilfredsstillende, men socialtilsynet vurderer ikke, at Teglgårdslund leverer den personalenormering, som de over tid godkendte budgetter foreskriver, og som fremgår af Tilbudsportalen. Det er således socialtilsynets vurdering, at der kun i nogen grad er sammenhæng mellem tilbuddets kvalitet og tilbuddets pris i forhold til målgruppen. Socialtilsynet vurderer, at der foreligger entydige indikatorer på, at tilbuddets takster over tid har været højere end de konkret leverede ydelser. Særligt hvad angår realiserede personalelønninger/ressourcer i forhold til antal indskrevne unge.
Tilbuddet vurderes at have økonomiske rammer til at levere ydelser af fornødne faglige kvalitet, og at kunne opfylde økonomiske krav fra tredjemand. Socialtilsynet henstiller til, at Teglgårdslund sikrer personalenormering i forhold til antal indskrevne unge, som tilbuddet er godkendt til.
Socialtilsynet har påset, at tilbuddets regnskab er revideret af en godkendt revisor, og at revisor både har foretaget økonomisk og forvaltningsrevision i overensstemmelse med god offentlig revisionsskik.
Socialtilsynet har foretaget sin aktuelle økonomivurdering på grundlag af korrigeret budget 2021 og årsregnskab 2019 samt tilhørende budget- og regnskabsnøgletal og revisionsprotokollat. Socialtilsynet har endvidere baseret sig på oplysninger om tilbuddet, der er offentliggjort på Tilbudsportalen.
Socialtilsynet har godkendt tilbuddets årsbudget for 2021, idet der er lagt vægt på følgende tre forhold: *Tilbuddets budget giver mulighed for den nødvendige sammenhæng mellem den faglige indsats og de afsatte økonomiske ressourcer. *Budgettet indeholder ikke uvedkommende omkostninger. *Budgettet giver mulighed for ansvarlig forvaltning af offentlige midler.
Budgettet er godkendt med en forventning om, at de budgetmæssige forudsætninger bliver realiseret i overensstemmelse med det budgetgodkendte, dvs. at normeringen i den faktiske drift afspejler det budgetgodkendte. Socialtilsynet har alene modtaget det korrigerede budget 2021 via mail. Tilbuddet skal uploade en kopi af budgetskemaet på Tilbudsportalen.
Socialtilsynet henleder de visiterende kommuners opmærksomhed på, at der gennem en årrække er sket en betydelig formueakkumulering i tilbuddet. I perioden 2016 til og med 2019 har tilbuddet akkumuleret overskud på 5.660.857,- kr. hvilket i nogle år er op til 24,7 % af samlet omsætning. Socialtilsyn Hovedstaden skal i den forbindelse præcisere, at tilbuddet budgetgodkendte overskud – sagsbehandlet og godkendt af socialtilsynet – i ingen af de pågældende år har oversteget 5 % estimeret overskud.
Socialtilsynet har en skærpet opmærksomhed på, at Teglgårdslund over tid har budgetteret med urealistisk lave belægningsprocenter, sammenlignet med realiserede belægninger. Socialtilsynet vurderer, at Teglgårdslund har taget socialtilsynets henstilling vedrørende dette til efterretning ved indberetning af nyt budget for 2021, hvor der budgetteres med en belægningsprocent på 89,3, som svarer til brug af 12,5 ud af 14 pladser.
Socialtilsynet har i forbindelse med behandling af budget 2020 hæftet sig ved, at Teglgårdslund afsætter betydelige beløb til vedligeholdelse af lejede bygninger, som således pålægges taksten. I budget 2021 afsættes ligeledes midler til vedligeholdelse af lejede såvel som ejede bygninger, dog af væsentligt mindre størrelse. Socialtilsynet har en skærpet opmærksomhed på, at tilbuddet pålægger udgifter til vedligeholdelse taksten, når fonden samtidig over en årrække har akkumuleret væsentlige overskud på driften. Overskud som har været væsentligt højere end estimeret og budgetteret, samt godkendt af socialtilsynet.
I høringsperioden har bestyrelsen redegjort for, at fonden, efter indsendelse af budget 2020, har besluttet at anvende betydelige midler til renovering af Teglgårdslunds hovedbygning. Bestyrelsen skriver, at ”dette fremgår ikke af det indsendte budget for 2020, da endelig beslutning om anvendelse af egenkapitalen til renovering og vedligeholdelse af Teglgårdslund først ligger efter indsendelse af budgettet til Tilbudsportalen."
Når tilbuddets reviderede 2020 årsrapport foreligger, vil socialtilsynet tage nærmere stilling til hvilke tilsynsmæssige konsekvenser den betydelige formueakkumulering skal have.
Socialtilsynet har påset, at revisor har udtalt sig om udgifter til leje af fast ejendom. Revisor påpeger, at der ikke er indhentet markedslejevurdering, og revisor henstiller derfor til, at der er indhentes en markedslejevurdering.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer fortsat, at tilbuddets fysiske rammer er velegnede til målgruppen og tilbuddets indsats, hvor omdrejningspunktet er at klargøre de unge til at stå på egne ben og at komme ud i egen lejlighed uden støtte. Tilbuddets hovedafdeling (opholdsstedet) er centralt beliggende i Hillerød, hvor der tilbydes gode enkeltværelser, samt fællesarealer både ude og inde. Beliggenheden bidrager til, at de unge har nem adgang til et aktivt ungdomsliv, indkøbsmuligheder, transportmuligheder, aktiviteter, uddannelser, skoler og erhvervsmuligheder. Socialtilsynet er ved det aktuelle tilsyn blevet rundvist i opholdsstedet og tilbuddets fem udslusningslejligheder, som vurderes at imødekomme de unges behov. Lejlighederne er placeret i kort afstand til opholdsstedet. Aktuelt er opholdsstedet under en optimerende renovering både indvendig og på udendørsarealer.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer fortsat, at de unge overvejende trives på Teglgårdslund, som er kendetegnet ved i meget høj grad at understøtte de unges selv- og medbestemmelse. Det er generelt socialtilsynets vurdering, at de unge bliver mødt med respekt og anerkendelse, og at tilbuddet har fokus på at afdække de unges sundhedsmæssige støttebehov og guide de unge i at få opfyldt disse. Det være sig eksempelvis gennem praktiserende læge, psykolog, psykiatri og misbrugsbehandling. Teglgårdslund opstiller målsætninger, i samarbejde med de unge, der har til formål at styrke de unges mentale sundhed og trivsel.
Det er iboende i den pædagogiske tilgang på Teglgårdslund, at der arbejdes konfliktnedtrappende. Værdiggrundlaget beror på respekt og tillid, og de indskrevne unge har i vid udstrækning ansvar for eget liv, med støtte fra stabile voksne. Socialtilsynet vurderer, at Teglgårdslund har en pædagogisk udfordring i forhold til at sikre, at de indskrevne unges forbrug af rusmidler ikke etableres eller forøges under anbringelsen, i samspillet med andre unge med lignende udfordringer.
Endelig vurderer socialtilsynet, at Teglgårdslund forebygger, at der ikke forekommer magtanvendelser i tilbuddet.