Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
05-05-2020
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Det er socialtilsynets samlede vurdering på baggrund af det anmeldte driftsorienterede tilsyn samt det fremsendtedokumentation, at tilbuddet Syddjurs Bo- og Aktivitetstilbud, Rodskovvej, fortsat har det fornødne kvalitet ogdermed kan opretholde sin godkendelse.
Socialtilsynet vurderer, at Syddjurs Bo-og Aktivitetstilbud, Rodskovvej lever op til kravene i lov om Socialtilsyn.Tilbuddet drives efter SEL § 108 og SEL § 107.
Tilbuddet er godkendt til 13 pladser fordelt i 2 afdelinger med plads til 6 borgere i afdeling Vestergård og 7 pladser iafdeling Lille Eje, hvoraf den ene plads er en akut plads.
Målgruppen er borgere i alderen fra 18 år til 85 år med udviklingshæmning, tilknytningsforstyrrelser, omsorgssvigt,ikke-personfarlig kriminalitet samt dømt til strafferetslig foranstaltning.
Det er endvidere socialtilsynets vurdering, at:
- borgerne i tilbuddet støttes i at opnå mulighed for deltagelse i uddannelse eller beskæftigelse. Enkelte borgere harikke tilknytning til dagbeskæftigelse eller dagtilbud.- tilbuddet understøtter borgerne i at udvikle deres selvstændighed og muliggør, at de med deres individuelleforudsætninger opretholder og videreudvikler deres sociale kompetencer.- tilbuddet har et formål med indsatsen og den valgte metode KRAP medvirker til at sætte fokus på borgernestrivsel og udvikling.- der på tilbuddet arbejdes konstruktivt med dokumentation af indsatsen med fokus på udarbejdelse af borgerneshandleplaner, der understøtter den pædagogiske indsats.- borgerne generelt trives på tilbuddet samt inddrages og har indflydelse på eget liv og hverdagen i tilbuddet.- tilbuddet understøtter borgernes fysiske og mentale sundhed, samt forebygger magtanvendelser ogovergreb.- tilbuddets ledelse har relevante kompetencer og erfaring med målgruppen. Ledelsen er faglig sparringspartner formedarbejdergruppen og har fokus på udvikling af den daglige dokumentation af indsatsen.- medarbejdergruppen har et indgående kendskab til målgruppen og møder borgerne med respekt for den enkeltesbehov og forudsætninger.- tilbuddet har fysiske rammer, der understøtter borgernes trivsel og udvikling.-tilbuddet har en bæredygtig økonomi og der er afsat midler til kompetenceudvikling for både ledelse ogmedarbejdere, som sikrer en fortsat opkvalificering og udvikling af kompetencer.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddet støtter borgerne i at udnytte deres fulde potentiale i forhold til uddannelse og beskæftigelse. Det vurderes, at tilbuddets medarbejdere har fokus på, at borgerne har en meningsfuld og struktureret hverdag bl.a. igennem et dagtilbud eller anden beskæftigelse. Der tages individuelle hensyn, alt efter den enkeltes interesser og kompetencer. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet generelt støtter og motiverer borgerne til at have en aktiv hverdag i overensstemmelse med borgernes ønsker og behov.
Ligeledes er det vurderingen, at tilbuddet aktivt samarbejder med arbejdspladser og beskæftigelsestilbud, som er medvirkende til at understøtte borgernes deltagelse i samfundslivet. Det er samtidig også vurderingen, at de fleste af borgerne på tilbuddet har tilknytning til en arbejdsplads eller et dagtilbud, hvor nogle borgere er udfordret i forhold til at opretholde en fast tilknytning til en form for uddannelse eller beskæftigelse.
Selvstændighed og relationer
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddet inddrager og involverer borgerne i opstilling af mål og delmål omkring udviklingen af selvstændighed og sociale relationer. Det vurderes, at tilbuddet understøtter borgernes udvikling af selvstændighed med henblik på, at borgerne på sigt kommer til at kunne leve et mere selvstændigt liv.
Det er endvidere vurderingen, at tilbuddet på relevant vis understøtter borgernes udvikling af sociale kompetencer og vejleder borgerne i forhold til at kunne indgå i udviklende samspil med andre borgere i og udenfor tilbuddet.
Socialtilsynet vurderer ligeledes, at tilbuddet i deres indsats tilstræber at støtte borgerne i deres muligheder for at deltage i aktiviteter i det omgivende samfund og støttes tillige i deres opretholdelse og udvikling af kontakt til familie og netværk.
Målgruppe, metode og resultater
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddet arbejder med afsæt i en klar målgruppebeskrivelse systematisk med faglige tilgange og metoder, der fører til positive resultater for borgerne.
Det vurderes, at medarbejderne er opdateret på viden omkring målgruppen og indgår i uddannelsesforløb, som er medvirkende til implementering af metodiske tilgange, der understøtter borgernes trivsel og udvikling.
Det vurderes, at der på tilbuddet bliver opstillet mål for borgernes ophold, ud fra de indsatsmål de visiterende kommuner udarbejder for borgerne.
Endvidere dokumenteres der løbende på de opstillede mål, der kan dokumentere resultater for de mål, der er opstillet for de enkelte borgere.
Det vurderes ligeledes, at tilbuddet samarbejder med relevante aktører for at opnå positive resultater af indsatsen.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at ledelsen på tilbuddet besidder relevante ledelsesmæssige og organisatoriske kompetencer samt har faglig viden og erfaring med målgruppen.
Det vurderes, at ledelsen sikrer, at borgerne ydes den hjælp og støtte, de har behov for. Ansvaret for den daglige opgaveløsning er uddelegeret til medarbejderne, med ledelsen som sparringspartner.
Ledelsen sætter tydelige rammer for tilbuddets faglige udvikling og skaber muligheder for udvikling af medarbejdernes kompetencer.
Socialtilsynet vurderer ligeledes, at tilbuddet stiller kontinuerlig faglig supervision til rådighed for de fastansatte medarbejdere, for derigennem at sikre den faglige udvikling.
Endvidere vurderer socialtilsynet, at ledelsen varetager den daglige drift kompetent og understøtter, at borgerne på tilbuddet har kontakt til medarbejdere med relevante kompetencer.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har en erfaren medarbejdergruppe, der besidder relevante kompetencer i forhold til at møde borgerne med respekt og understøtte den enkelte borgers behov for hjælp og støtte.
Det vurderes, at medarbejderne arbejder ud fra anerkendte tilgange og metoder og anvender metoder fra KRAP, hvor indsatsen tager udgangspunkt i det enkelte menneske og dets ressourcer.
Det vurderes, at medarbejderne i tilbuddet har mulighed for at blive opdateret i forhold til ny viden og indhentning af nye kompetencer, der relaterer til borgernes behov for støtte i forhold til udvikling og trivsel.
Det er tillige socialtilsynets vurdering, at medarbejderne omtaler og omgås borgerne med respekt og anerkendelse, hvilket blandt andet viser sig i en undersøgende tilgang i samarbejdet med borgerne.
Økonomi
Konklusion
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets økonomi er gennemsigtig og bæredygtig samt at forholdet mellem prisen og den socialfaglige kvalitet er rimeligt. Dette medfører, at socialtilsynet samlet set konkluderer, at tilbuddets økonomi understøtter en stabil anbringelse af borgere.
Vurderingsbaggrund
Vi har vurderet økonomien ud fra det godkendte budget for 2020 og tilbuddets årsrapport for 2018 på Tilbudsportalen.
Begrundelser
Økonomisk bæredygtighed
Vi har lagt 3 væsentlige forhold til grund for vurderingen:
Alle væsentlige budgetafvigelser i forhold til årsrapporten er afklarede.
Budgettet for 2020 viser et overskud på ca. 0 kr. ud fra en forventet belægning på 100%.
Tilbuddets økonomiske bæredygtighed og likviditet understøttes af den kommunale økonomi.
Sammenhæng mellem pris og kvalitet
Vi vurderer, at der er sammenhæng mellem pris og kvalitet af 3 grunde:
Den økonomiske ramme i budgettet giver grundlag for den fornødne kvalitet i tilbuddet.
Der er et rimeligt forhold mellem forventet omsætning og forventede omkostninger.
Budgettet indeholder ikke uvedkommende omkostninger.
Økonomisk gennemsigtighed
Den økonomiske gennemsigtighed understøttes af 3 væsentlige forhold:
Socialtilsynet har ikke haft væsentlige bemærkninger til den indberettede årsrapport.
Budgettet hænger sammen med tilbuddets øvrige indberetninger på Tilbudsportalen.
Økonomien afspejler de faktiske forhold ved socialtilsynets tilsynsbesøg.
Øvrige bemærkninger om tilbuddets økonomi
Tilbuddets budget for 2020 viser:
En omsætningsstigning på 1,6%. Dette modsvares af en omkostningsstigning på 1,6%
En omsætning på ca. 11,1 mio. kr.
Der er ikke fremført over- eller underskud fra tidligere år.
At ca. 71,7% af omkostningerne forventes anvendt på borgerrettet personale og borgerrelaterede aktiviteter.
Tilbuddets regnskabsnøgletal for 2018 viser:
En omsætning på 4% mere end forventet i budget 2018.
At personaleomkostningerne blev som forventet i budgettet.
Et faktisk underskud på ca. 1,8% af omsætningen.
Fysiske rammer
Det er socialtilsynets vurdering, at de fysiske rammer overordnet imødekommer borgernes behov. De fysiske rammer er med til at understøtte indsatsens formål om at yde hjælp, omsorg og støtte. Borgerne sikres igennem de fysiske rammer retten til et privatliv samtidig med, at de har mulighed for at indgå i sociale relationer og aktiviteter med hinanden. På tilbuddet er der fælles køkkener, opholdsrum samt udenomsarealer med en lukket gårdhave.
De fysiske rammer og faciliteter i tilbuddets to afdelinger tilgodeser borgernes særlige behov for et fysisk miljø, med fællesarealer, der ligger i umiddelbar tilknytning til borgernes egen bolig.
Sundhed og trivsel
Det er socialtilsynets vurdering, at tilbuddet understøtter borgenes selv- og medbestemmelsesret via vejledning og støtte til borgerne. Indflydelse sker på bl.a. på husmøder samt igennem handleplansmøder, hvor borgerne har indflydelse på eget liv og udvikling. Det vurderes, at tilbuddet støtter borgernes fysiske og mentale sundhed og trivsel. Dette bl.a. ved ledsagelse til relevante sundhedspersoner inden for sundhedssystemet og pædagogiske planlagte og spontane aktiviteter. Socialtilsynets vurdering er, at tilbuddets medarbejdere har en opmærksomhed for sund og varieret kost, hvor der samtidig bliver taget hensyn til borgernes individuelle behov. Socialtilsynets vurdering er endvidere, at tilbuddets medarbejdere har en anerkendende og konfliktnedtrappende tilgang til borgerne, hvilket bidrager til, at tilbuddet forebygger brug af magtanvendelser, samt forebygger vold og overgreb.