Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
28-05-2019
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsyn Hovedstaden har gennemført driftsorienteret tilsyn i 2019 og har den 10. januar aflagt unameldt tilsynsbesøg på Ungdomsboligernes to afdelinger, Snedkervej og Bakketoppen. Derudover foretaget anmeldt tilsynsbesøg den 27 februar 2019 hvor der blev holdt møde på Bakketoppen med repræsentanter fra Gribskov Kommune, Ungdomsboligernes daglige leder, og overordnet leder samt socialrådgiver fra Godhavn, som varetager driften og den pædagogiske indsats i tilbuddet.
Socialtilsynet har efterfølgende modtaget ansøgning om væsentlig ændring af Ungdomsboligernes godkendelse, idet at tilbuddet ønsker mulighed for at bruge 4 ud af de nuværende 8 godkendte pladser på afdelingen Bakketoppen fleksibelt jf. § 66, stk. 1, nr. 6 og §107
Socialtilsynet har i forbindelse med behandlingen af ansøgningen modtaget relevant materiale og foretaget anmeldt tilsynsbesøg på Bakketoppen den 30 april 2019 og holdt møde med tilbuddets daglig leder, medarbejder repræsentanter fra både Snedkervej og Bakketoppen og socialrådgiver fra Godhavn .
Socialtilsynet har i behandlingen af tilbuddets ansøgning vurderet, at ændring af godkendelsen til også at omfatte §107 pladser, på det foreliggende ikke får betydning på den eksisterende kvalitet i tilbuddet ud fra kvalitetsmodellens 7 temaer jf. lov om socialtilsyn. Socialtilsynet har derfor vurderet at imødekomme Ungdomsboligernes ansøgning.
Socialtilsynet godkender derfor udvidelse af den eksisterende godkendelsesramme for Ungdomsboligernes afdeling Bakketoppens 8 pladser jf. § 66, stk. 1, nr. 6 til unge i alderen 16-18 år med mulighed for efterværn jf. SEL §76 op til det 23 år, til også at omfatte, at 4 ud af de 8 godkendte pladser på Bakketoppen, kan benyttes fleksibelt jf. §107 i Serviceloven, til normalt begavede eller unge der befinder sig i området lige under normalområdet, med bevaret realitetssans i alderen 18-25 år med psykosociale og følelsesmæssige vanskeligheder. Ungdomsboligernes afdeling Snedkervej er uændret og forsat godkendt til 6 pladser jf. § 66, stk. 1, nr. 6 til unge i alderen 16-18 år med mulighed for efterværn jf. SEL §76 op til det 23 år. Fælles for begge målgrupperne er, at de skal kunne være i stand til at kunne fungere uden pædagogisk støtte om natten, samt kunne opretholde en vis grad af stabilitet uden samme omfang af pædagogisk støtte i eksempelvis weekender og ferieperioder.
Socialtilsynet har i vurderingen af udvidelse af godkendelsesrammen lagt vægt på, at ændringen og indsatsen i forhold til målgruppen jf. §107 kun gælder for afdelingen Bakketoppen, og at tilbuddet ikke modtager unge med et aktivt misbrug eller unge med en voldsom udad- reagerende adfærd men, at der er tale om unge, som er senmodnede, med langsom udviklingshastighed og dertilhørende funktionsnedsættelse. Som udgangspunkt skal den unge derfor, indenfor tilbuddets eksisterende tilgange, metoder og indsats, have udsigter til at kunne forberedes til et selvstændigt liv og blive så selvforvaltende som muligt i egen bolig. Socialtilsynet har ydermere lagt vægt på, at visitationen til Bakketoppen altid vil være afhængig af matchingen i forhold til den aktuelle ungegruppen og belastningsgraden. Endvidere vægtes at den unge skal kunne forpligte sig Bakketoppens husordensreglement og profitere af den daglige kontakt til personalet som i takt med indskrivninger opnormeres fra 4 til 5 medarbejdere.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Det er forsat Socialtilsynets vurdering, at Ungdomsboligernes daglige pædagogiske indsats understøtter de unges skolegang, uddannelse og beskæftigelse. Endvidere at tilbuddet i samarbejde med den enkelte ung opstiller mål med henblik på skole og uddannelse. Socialtilsynet har i vurderingen lagt vægt på, at de unge overfor Socialtilsynet ved tidligere tilsyn har beskrevet, at det er deres oplevelse, at de i dagligdagen støttes til at passe deres skole og beskæftigelse. Endvidere kan Socialtilsynet konstatere i modtaget skriftligt materiale over flere tilsynsbesøg, at tilbuddet reelt formår at få de unge tilknyttet skole eller dagbeskæftigelse. Endvidere er det Socialtilsynets vurdering, at medarbejderne qua deres relationspædagogiske tilgang og arbejde, er med til at motivere de unge til et stabilt fremmøde.
Selvstændighed og relationer
Det er forsat Socialtilsynets vurdering, at tilbuddets tilgang og indsatser bidrager til at styrke de unges sociale kompetencer og selvstændighed. Socialtilsynet har i vurderingen lagt vægt på, at det fremgår i tilbuddets skriftlige dokumentation, at der arbejdes med specifikke indsatsområder og individuelt tilpassede forløb, hvor samtaler og hertil hørende refleksioner, evalueringer og tilpasninger i samarbejdet med den unge, skaber øget mulighed for at styrke den unges egen indsigt i udfordringer og ressourcer. Derudover støttes de unge i daglig praksis, i deres selvstændighed ved blandt andet at skulle lave mad og gøre rent, hvilket Socialtilsynet vurderer understøtter de unges parathed til, på sigt at flytte ud i en mere selvstændig bolig. Socialtilsynet kunne ligeledes konstatere under det uanmeldte tilsynsbesøg, hvor en ung var ved at flytte ind, at den unge overfor Socialtilsynet beskrev, at hensigten med indflytningen i tilbuddet, var træning til større selvstændighed.
Målgruppe, metode og resultater
Det er forsat Socialtilsynets vurdering, at Ungdomsboligernes afdelinger Snedkervej og Bakketoppen overordnet lever op til kvaliteten i temaet og arbejder med afsæt i en velbeskrevet målgruppe. Endvidere at tilbuddet anvender tilgange og metoder, der understøtter målgruppens behov. Socialtilsynet har i vurderingen lagt vægt på, at de unge som Socialtilsynet har talt med over flere tilsynsbesøg, har beskrevet deres behov i overensstemmelse med tilbuddets formål, indsats og beskrivelser på Tilbudsportalen.
Derudover er det Socialtilsynets vurdering, at der i tilbuddet er fokus på og arbejdes med at styrke de unges kompetencer til, på sigt at føre en selvstændig tilværelse i egen bolig, hvilket også blev bekræftet af ung under tilsynsbesøget. Derudover er det Socialtilsynets vurdering, at tilbuddet arbejder på at skabe en stabil struktur omkring de unge, hvor de unge tilbydes støtte til gennemførsel af de aftalte mål for indsatsen. Det er ligeledes Socialtilsynets vurdering, at de unge udvikler sig i tilbuddet og tilbuddets indsats understøtter deres selvstændighed og formålet med anbringelsen.
Organisation og ledelse
Det er Socialtilsynets vurdering, at ungdomsboligerne med de to afdelinger Snedkervej og Bakketoppen, har en fagligt kompetent ledelse, der sikrer den daglig drift og udvikling af tilbuddet.
Socialtilsynet har i vurderingen lagt vægt på, at der ikke er foretaget organisatoriske forandringer i ledelsen siden sidste tilsynsbesøg i 2018, hvorfor den daglige leder og den samlede ledelse, forsat råder over relevante socialfaglige og ledelsesmæssige kvalifikationer, samt har en omfattende erfaring med målgruppen, metoder og indsatserne i tilbuddet. Derudover er der lagt vægt på, at ledelsen sikrer ansættelse og fastholdelse af medarbejdere, der både er faglige og personlige kompetente, hvilket også er blevet bekræftet i samtaler med de unge over flere tilsynsbesøg.
Socialtilsynet vurderer det positiv, at tilbuddet qua individuelle vurderinger på baggrund af den enkelte ung, har mulighed for at tilføre ekstra ressourcer. Socialtilsynet har tidligere konstateret, at dette også kan have en positiv indvirkning på de lidt ældre unge.
Socialtilsynet har ved flere tilsynsbesøg opfordret til, at tilbuddet indberetter sygefravær og personalegennemstrømning under nøgletal på Tilbudsportalen. Socialtilsynet kan dog i følge tilsendt materiale konstatere, at personalegruppen er uændret siden sidste tilsyn i 2018 og ifølge leder ved sidste tilsyn, er sygefraværet lavt.
Kompetencer
Det er Socialtilsynets vurdering, at Ungdomsboligerne forsat råder over en medarbejdergruppe der besidder relevante personlige som faglige kvalifikationer og kompetencer, der kan imødekomme målgruppens behov. Socialtilsynet har i vurderingen lagt vægt på, at i følge tilsendt materiale er medarbejdergruppen uændret siden sidste tilsynsbesøg i 2018. Medarbejderne i Ungdomsboligerne, Snedkervej og Bakketoppen har derfor forsat socialfaglig baggrund samt flere års erfaring med målgruppen og tilbuddets tilgange og indsatser. Det er Socialtilsynets opfattelse, at medarbejderne kan redegøre for tilbuddets tilgang og indsatser, og fremstår åbne samt reflekterende, i drøftelser om pædagogiske problemstillinger og dilemmaer, der kan opstå i praksis. Medarbejderne giver ligeledes udtryk for, gerne at vil indgå i kompetenceudvikling og deltager også ved interne tema- og kursusdage, afholdt af Godhavn samt eksterne uddannelser.
Derudover er der i vurderingen lagt vægt på, at de unge overfor Socialtilsynet ved flere tilsynsbesøg har beskrevet, at det er de unges oplevelse, at medarbejdernes indsats og støtte fremstår relevant ud fra deres individuelle alder og modenhed samt behov.
Fysiske rammer
Det er Socialtilsynets vurdering, at de fysiske rammer på Ungdomsboligerne Snedkervej og Bakketoppen fremstår nutidige og hjemlige, hvor de unge både har eget værelse og tilpasset fællesarealer, der understøtter formålet med indsatsen og de unges behov. Både Bakketoppen og Snedkervejs beliggenhed er central og i nærheden af både transport- og indkøbsmuligheder. Snedkervej og Bakketoppen vurderes derfor at kunne imødekomme målgruppens behov for både fællesskab, adgang til aktiviteter og privatliv.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet har under det uanmeldte tilsynsbesøg i 2019 ikke erfaret, at der skulle være sket ændringer i tilbuddets kvalitet. Det er derfor forsat Socialtilsynets vurdering, at tilbuddet i deres tilgang og indsats, har fokus på at understøtte de unges sundhed og trivsel. Tilbuddet har fokus på at skabe en daglig struktur, der støtter de unge i en sund livsførelse, herunder sund døgnrytme, sund kost, hygiejne og tilbud om fælles aktiviteter og ture. Derudover har tilbuddets indsats fokus på at støtte de unge i at komme til relevante sundhedstjek, herunder læge og tandlæge besøg. De unge har ved flere tilsynsbesøg overfor Socialtilsynet fremhævet, at medarbejderne både er tilgængelige, sjove at være sammen med, og gode at tale med. De unge har ved tidligere tilsynsbesøg fremhævet etableringen af nattevagt som en væsentlig betydning for deres tryghed og trivsel, idet de oplevede, at der er kommet mere ro i tilbuddet, de aftener/nætter hvor der er nattevagt.