Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
18-11-2019
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsynet har været på anmeldt tilsyn 18. september 2019 på Lindebakken og vurderer, efter dialog med borgere, medarbejdere og ledelse, at tilbuddet skaber trivsel og udvikling med de faglige indsatser med borgerne.
Lindebakken er et kommunalt tilbud oprettet med 4 pladser i henhold til Almenboligloven § 3, stk. 2/ABL § 5, stk. 3 med støtte efter Servicelovens §85. Støtten. Driften af tilbuddet er udliciteret og leveres af FNOS, "Fremtiden Nord Syd". Målgruppen er borgere med opmærksomhedsforstyrrelser og autismespektrumforstyrrelser i alderen 18 - 25 år. Det fremgår at flere borgere er udenfor målgruppen, da de er ældre end de 25 år. Socialtilsynet ser det som et opmærksomhedspunkt, at tilbuddet skal forholde sig til, om de vil ændre målgruppen.
Borgperspektivet er inddraget via spørgeskemasvar fra 3 borgere og dialog med 2 borgere. Borgere udtrykker, at de er blevet bedre til at klare ting mere selvstændigt, og at de er medinddraget i beslutninger i deres eget liv.
Det fremgår, at tilbuddet lægger stor vægt på at understøtte borgeres beskæftigelse og at alle borgere er i beskæftigelse.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet arbejder med at selvstændiggøre borgere bl.a. med den struktur som er i tilbuddet, hvor borgere skal klare sig selv i weekender. Medarbejderne følger op på borgeres særlige behov og understøtter deres trivsel i denne struktur.
Borgerne udtrykker at medarbejderne har tid til at tale med dem.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet arbejder med relevante faglige tilgange. Socialtilsynet ser det som et fortsat udviklingspunkt, at tilbuddet styrker bevidsthed om, hvordan tilbuddet bruger de forskellige faglige metoder, som er beskrevet på Tilbudsportalen til at kvalificere en mere systematisk indsat med borgerne.
Det fremgår, at der følges op på indsatser omkring borgerne, i dagbogssystem og i status. Det er socialtilsynets vurdering, at den systematiske dokumentation af indsatsen bør styrkes, så dokumentation sker med fokus på læring og forbedring af indsatsen og stiller det som et fortsat opmærksomhedspunkt, at ledelsen følger op på denne indsats.
Socialtilsynet vurderer, at ledelsen har fulgt op på udviklingspunkter fra 2018. Socialtilsynet ser det som et opmærksomhedspunkt, at tilbuddet opdaterer information om tilbuddet på Tilbudsportalen.
Organiseringen imellem tilbud og Allerød kommune er baseret på en samarbejdskontrakt. Socialtilsynet ser det som et opmærksomhedspunkt, at det bliver tydeligere, hvem der har ansvaret for tilbuddets drift og f.eks. ansvar for de oplysninger, der ligger på Tilbudsportalen, da der f.eks. ikke foreligger et budget på Tilbudsportalen for 2019.
Socialtilsynet vurderer, at medarbejderne har relevante kompetencer og får ekstern supervision, men at tilbuddet kan styrke kompetenceudviklingen. Der har ikke været afholdt kompetenceudvikling i 2019 og det fremgår ikke at der er midler til det i budget for samme år.
Medarbejderne forebygger at der sker magtanvendelser og voldsom udad reagerende adfærd i tilbuddet.
De fysiske rammer er nedslidt. De fysiske rammer fungerer ikke optimalt i forhold til målgruppens behov, da lydisoleringen er dårlig
imellem boligerne, men der arbejdes på at udbedre det.
Ledelsen arbejder på at skabe forståelse og løsninger for problemstillinger hos samarbejdspartnere, men socialtilsynet vurdere at det er et opmærksomhedspunkt at finde løsninger som øger borgers trivsel i forhold til deres lydfølsomhed.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer fortsat, at medarbejderne i Bofællesskabet Lindebakken støtter op om borgernes uddannelse og beskæftigelse ved at opstille mål, der understøtter borgernes motivation, og/eller støtter dem i at fastholde uddannelse eller beskæftigelse ved at komme afsted om morgenen.
Flere borgere har fået nyt beskæftigelsestilbud siden sidste tilsyn med baggrund i deres ønsker og ressourcer.
Borgere udtrykker, at få relevant støtte i tilbuddet og er glade for deres beskæftigelsestilbud.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet støtter borgere i større selvstændighed og relationer. Dette gør tilbuddet ud fra individuelle mål for arbejdet med den enkelte borger, mål som er opsat i samarbejde med borgerne. Tilbuddet arbejder med kompetence skemaer, som tydeliggører hvilken støtte borgerne har brug for.
Borgerne vurderer, at de er blevet bedre til at klare ting selv, mens de har boet i tilbuddet,
Socialtilsynet vurderer, at borgerne deltager i aktivitet i lokalsamfundet ud fra de interesser de har og med den individuelle støtte, de har brug for. Der arrangeres også ture med bofællesskabet.
Tilbuddet støtter den enkelte borger i de behov, de har i kontakt og samvær til familie og venner, en støtte som betyder at borgene får større selvstændighed og sikkerhed i egen identitet i samspillet med familie og netværk.
Socialtilsynet, vurderer fortsat, at tilbuddet i forhold til målgruppens behov i højere grad kan have fokus på borgernes sociale færdighedstræning, og udnytte tilbuddets muligheder for fællesskab og borgernes udviklingsmuligheder.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at Bofællesskabet Lindebakken har en klar målgruppebeskrivelse og benytter relevante faglige tilgange og metoder, som skaber positive resultater ud fra de mål som kommunerne opstiller.
Socialtilsynet konstaterer, at tilbuddet har flere borgere som ikke er indenfor tilbuddets målgruppe, da de er ældre end de 25 år. Socialtilsynet ser det som et opmærksomhedspunkt, at tilbuddet afklarer sin målgruppeafgrænsning.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet arbejder med individuelle mål for indsatsen for den enkelte borger, men ser at det er et opmærksomhedspunkt at styrke dokumentations praksis med fokus på medarbejdernes læring af, hvilke indsatser der skaber udvikling for borgeren.
Indsatsen sker primært i arbejdet med de motiverende og anerkendende samtaler, vurderer socialtilsynet, som styrker borgernes udvikling. Socialtilsynet vurderer at det er er udviklingspunkt, at medarbejdere arbejder mere systematisk med de metoder som understøtter arbejdet med målgruppen
Indsatsen i tilbuddet sker i samarbejde med relevante aktører.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets ledelse har kompetencer til at lede tilbuddet med udgangspunkt i deres faglige viden og erfaring med ledelse af sociale tilbud.
Støtten af borgerne på Lindebakken varetages af virksomheden FNOS for Allerød kommune og FNOS varetager også støtten i § 85 for andre borgere i kommunen.
Organiseringen imellem tilbud og Allerød kommune er baseret på en samarbejdsaftale. Socialtilsynet og socialtilsynet ser det som et opmærksomhedspunkt, at det bliver tydeligere, hvem der har ansvaret for tilbuddets drift, herunder økonomi og f.eks. ansvar for de oplysninger, der ligger på Tilbudsportalen.
Det er socialtilsynets vurdering, at den systematiske dokumentation af indsatsen fortsat bør styrkes, så dokumentation sker med fokus på læring og forbedring af indsatsen og stiller det som et fortsat opmærksomhedspunkt, at ledelsen følger op på denne indsats.
Ledelsen består af en teamleder med både har timer til ledelsesopgaver og som er medarbejder i teamet og ejer af FNOS. Der er en klar rollefordeling i ledelsen og en ledelsesstil, hvor ansvar delegeres til medarbejderne og skaber engagement i medarbejdergruppen og et lavt sygefravær og personale gennemstrømning.
Socialtilsynet vurderer, at ledelsen har fulgt op på udviklingspunkter fra 2018, men ser ser det som et opmærksomhedspunkt, at tilbuddet opdaterer information om tilbuddet på Tilbudsportalen.
Socialtilsynet har stillet opfølgende spørgsmål til ændring i normeringen fra 2018 til 19.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer, at Bofællesskabet medarbejdere har relevante kompetencer, uddannelse og efteruddannelse samt erfaring i forhold til målgruppen og dens behov.
Der er en plan for kompetenceudvikling af medarbejderne for arbejdet med dokumentation.
Medarbejdere fik efteruddannelse i kognitiv terapi i 2017 med henblik på at få et fælles fagligt fundament, som vil sikre en mere entydig tilgang til borgerne og der har ikke siden været kompetenceudvikling.
Socialtilsynet ser det som et udviklingspunkt, at der afsættes økonomi til kompetenceudvikling i budgettet, så medarbejderne kan vedligeholde deres kompetencer.
Socialtilsynet vurderer, at supervision styrker medarbejdernes handle kompetence i arbejdet med borgerne.
Økonomi
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet er økonomisk bæredygtigt og giver mulighed for den fornødne kvalitet i tilbuddet i forhold til prisen og tilbuddets målgruppe jf. budget 2019.
Tilbuddets økonomi er til dels gennemskuelig for socialtilsynet og for de visiterende kommuner, da budget ikke indeholder angivelse af antal årsværk.
Tilbuddets budget skal i 2020 indeholde tilbuddets udgifter til administrationslokaler og antal årsværk i tilbuddet.
Årsrapport fra 2018 viser et forbrug som er sammenligneligt med budget 2018.
Fysiske rammer
Lindebakken er et midlertidig botilbud med 4 pladser centralt beliggende, i nærheden af indkøbsmuligheder og offentlig transport.
Borgerne i bofællesskabet har egne værelser og deler bad og toilet. I tilbuddet er der en fællesstue og køkken alrum som bruges til fællesspisning og samvær.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets fysiske rammer i middel grad understøtter borgernes trivsel, da der fortsat er udfordringer med lydisoleringen imellem boligerne, der er stærkt generende for borgere der er sensitive overfor lyd, hvilket er et kendetegn for målgruppen. Det får indflydelse på borgernes privatliv.
Ledelsen har fulgt op på udviklingspunktet fra 2018 og er i forsat dialog med boligselskabet og Allerød kommune for at fastholde dem i de opgaver, de har lovet at udføre.
Socialtilsynet vurderer, at fællesarealerne, herunder fællesstue og køkken er nedslidt, men giver rammer for social aktivitet. Rammer som tilbuddet kan styrke den understøttende indsats for at skabe mulighed for fællesaktivitet for borgerne i tilbuddet i højere grad.
Socialtilsynet vurderer, at borgernes værelser er hjemligt indrettet og afspejler den enkeltes interesser.
Socialtilsynet vurderer fortsat, at ledelsen bør være fortsat proaktive og have fokus på at opstille en vedligeholdelsesplan og søge løsninger, som kan understøtte borgernes trivsel og udvikling i de fysiske rammer.
Socialtilsynet bemærker at der ingen personaletoilet er i tilbuddet og at medarbejderne ikke må bruge borgernes toilet.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet understøtter borgernes selv- og medbestemmelse i indsatsen. Der læggers vægt på, at der arbejdes med at inddrage borgerne i afklaring af den støtte de får, og at borgerne udtrykker at de har selv- og medbestemmelse.
Socialtilsynet vurderer, at borgerne trives og at tilbuddet reagerer og understøtter borgere, når de trives i mindre grad med den indsats, som sker i tilbuddet eller i samarbejde med relevante sundhedsaktører - både når det gælder borgernes fysiske og mentale sundhed og trivsel. Socialtilsynet vurderer at den faglige indsats fremmer borgernes samspil, som er medvirkende til at styrke deres trivsel.
Der holdes husmøder, hvor der træffes beslutninger om dagligdagen. Socialtilsynet vurderer at tilbuddet ud fra målgruppens funktionsniveau og behov kan reflekterer muligheder for at styrke den sociale færdighedstræning i samspillet imellem borgerne og dermed styrke deres selv og medbestemmelse i deltagelse i husmøder
Tilbuddet har fokus på borgernes mentale og fysiske sundhed, men er i nogle sammenhænge udfordret af at en målgruppe, som ikke ønsker at modtage de aktiviteter og den viden, som tilbuddet stiller til rådighed.
Tilbuddet har en anerkendende pædagogisk praksis, som forebygger magtanvendelser og overgreb.