Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
25-01-2019
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsyn Syd har vurderet, at tilbuddet samlet set opfylder betingelserne for godkendelse jf. lov om socialtilsyn §§ 6.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Temaet er overført uændret fra seneste tilsynsrapport, idet behandling på indikator- og kriterieniveau ikke har været nødvendig for en vurdering af tilbuddets samlede kvalitet.
Socialtilsyn Syd vurderer, at tilbuddet tilbyder borgerne relevant beskæftigelse i det omfang som svarer til deres behov og funktionsniveau. Tilbuddet understøtter den enkelte borgers potentiale i forhold til at indgå i uddannelse, beskæftigelse og aktiviteter.
Tilbuddets målgruppe er borgere med komplekse udfordringer som følge af senhjerneskade.
Målgruppens funktionsniveau har betydning, i forhold til hvordan tilbuddet understøtter borgernes potentiale i forhold til uddannelse, beskæftigelse og aktiviteter.
Hovedparten af tilbuddets borgere tilbydes primært beskæftigelse i tilbuddets eget §104 aktivitets- og samværstilbud. Hvis borgere kan profitere af andet eksternt tilbud, tilbydes dette, hvis det er relevant og ønskes af den enkelte borger.
Tilbuddet har eget aktivitetstilbud jf. lov om social service § 104. Tilbuddets aktivitetstilbud afspejler tilbuddets målgruppe, i forhold til individuelle ønsker om socialt samvær og aktiviteter, sammenholdt med den enkeltes funktionsniveau.
Selvstændighed og relationer
Temaet er overført uændret fra seneste tilsynsrapport, idet behandling på indikator- og kriterier niveau ikke har været nødvendig for en vurdering af tilbuddets samlede kvalitet.
Socialtilsyn Syd vurderer, at tilbuddet støtter borgerne i, at vedligeholde og styrke deres sociale kompetencer, primært gennem det daglige arbejde indenfor tilbuddets egen ramme. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i meget høj grad har fokus på i hvilken grad den enkelte ønsker at deltage og i hvilket omfang den enkelte kan deltage. Der er fokus på at tilbuddet opstiller rammer således at den enkelte kan deltage, under hensyn til funktionsevne, herunder er det en væsentlig faktor, at borgerne udtrættes i meget høj grad.
Tilbuddet har som udgangspunkt, at den enkelte udredes i forhold til personlig livsforståelse, kroppens funktioner, de daglige aktiviteter, deltagelse i samfundslivet og omgivelsernes påvirkning (hele livssituation) således, at det kan indgå ved den fælles analyse af behov, ved udarbejdelse af målsætning, planlægning og rehabiliteringsplan samt ved gennemførelse af hele processen. Målgruppen har komplekse problemstillinger og kan kun i meget lille grad indgå selvstændigt i social aktivitet i det omgivende samfund uden assistance.
Tilbuddet har lavet en aktivitetspulje med midler til flere individuelle aktiviteter. Tilbuddet har fokus på, at inddrage det omkringliggende samfund i tilbuddets rammer og derved øge borgernes inddragelse.
Tilbuddet støtter borgerne i at være sammen i mindre grupper, hvor medarbejderne er aktivt deltagende for at støtte eller skærme borgerne efter behov. Det vurderes i den forbindelse, at forventningerne til borgernes deltagelse i et socialt liv afstemmes på en realistisk måde med den enkeltes funktionsnedsættelse.
Socialtilsynet vurderer også, at tilbuddet kun i mindre omfang støtter borgernes deltagelse i aktiviteter i det omgivende samfund.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i meget høj grad støtter borgerne i at have kontakt til deres pårørende eller andre former for netværk.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets målgruppe er homogen, idet borgerne har funktionsnedsættelser og/eller støttebehov der stiller samme typer af krav til medarbejderne. Det vurderes desuden, at alle borgere kan profitere af den neuropædagogiske og rehabiliterende tilgang som tilbuddet har valgt.
Tilbuddet vurderes, at have et klart formål med indsatsen, hvor de valgte faglige metoder medvirker til, at sikre borgernes trivsel og medvirker til en ønsket udvikling.
Socialtilsynet vurderer endvidere, at tilbuddet opstiller og evaluerer mål for arbejdet med borgerne. Det interne arbejde med evaluering af mål og justering af indsatsen forløber struktureret, og bidrager til kvaliteten i arbejdet.
Det vurderes, at tilbuddets resultatdokumentation kan sandsynliggøre, at der opnås positive resultater i arbejdet med borgerne.
Det vurderes, at tilbuddet benytter sig af frivillige på en faglig bevidst og reflekteret måde. De frivillige benyttes primært til, sociale aktiviteter og samvær og indgår ikke i det målrettede rehabiliterende arbejde, hvilket vurderes, at være i overensstemmelse med målgruppens behov.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at ledelsen på Center for Senhjerneskade samlet set har gode og relevante kompetencer til at lede tilbuddet. Ledelsen har desuden mange års erfaring med målgruppen.
Det vurderes også, at ledergruppen har fokus på udviklingen af såvel egne og medarbejdernes kompetencer som på tilbuddets samlede kvalitet.
Socialtilsynet vurderer derfor, at den daglige drift varetages kompetent.
Socialtilsynet vurderer desuden, at medarbejderne modtager intern faglig sparring og ekstern konsultation og supervision, som bidrager til at øge kvaliteten i arbejdet med borgerne.
Sygefraværet vurderes til at være tilsvarende sammenlignelige institutioner.
Tilbuddet vurderes fortsat til at have en høj personalegennemstrømning, men tallene kan være misvisende ifht. beregningen af procent-satsen, og den faktuelle afgang af medarbejdere.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet som udgangspunkt har de faglige- og personalemæssige ressourcer der skal til for at drive tilbuddet forsvarligt. Det vurderes, at borgerne kan få fat i medarbejderne, når der er behov for det, og at medarbejderne opsøger borgerne efter en fastlagt dagsplan.
Kompetencer
Temaet er overført uændret fra seneste tilsynsrapport, idet behandling på indikator- og kriterieniveau ikke har været nødvendig for en vurdering af tilbuddets samlede kvalitet.
Socialtilsyn Syd vurderer, at tilbuddets medarbejdere har relevante grunduddannelser, og samlet set har en faglighed som understøtter borgernes støttebehov.
Det vurderes ligeledes, at medarbejderne tilbydes efteruddannelse, som er i overensstemmelse med tilbuddets faglige tilgange, og som i høj grad medvirker til at kvalificere indsatser overfor borgerne.
Det vurderes, at borgernes mødes med respekt ift. den enkeltes behov og forudsætninger, og med hensynstagen til dennes retssikkerhed.
Endeligt vurderes det, at tilbuddet har et strategisk fokus på. hvordan tilbuddet til stadighed har de rette kompetencer på både kort og lang sigt.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets fysiske rammer understøtter borgernes udvikling og trivsel. Det vurderes ligeledes, at tilbuddets fysiske rammer understøtter muligheden for et privatliv og for at opretholde et socialt netværk.
Socialtilsynet vurderer, at borgerne trives i deres boliger som i stor udstrækning afspejler deres liv og nuværende interesser.
Endvidere kan det konstateres, at tilbuddet sætter ind i forhold til renovering, vedligeholdelse og fornyelse i takt med fraflytninger mv.
Sundhed og trivsel
Temaet er overført uændret fra seneste tilsynsrapport, idet behandling på indikator- og kriterier niveau ikke har været nødvendig for en vurdering af tilbuddets samlede kvalitet.
Socialtilsynet vurderer at tilbuddet understøtter borgernes medinddragelse og indflydelse på eget liv og hverdagen i tilbuddet. Dette sker både i forhold til at støtte borgerne i at tage beslutninger på egne vegne, men også i forhold til at sikre borgernes indflydelse på de fælles beslutninger gennem arbejde i beboerråd. Det vurderes, at det er en naturlig del af tilbuddets hverdag, at borgerne bliver hørt, respekteret og anerkendt.
Socialtilsynet vurderer, at borgerne generelt trives i tilbuddet. Når enkelte borgere i kortere perioder mistrives, søger medarbejderne at finde årsagen og hjælpe borgeren. Der arbejdes fokuseret på at støtte borgerne i forhold til vedligeholdelse og udvikling af funktionsniveau, og derigennem at bevare den fysiske og mentale sundhed.
Socialtilsynet vurderer at tilbuddet på nuværende tidspunkt ikke har registeret brug af magtanvendelser i 2016, samt at tilbuddet har en pædagogiske indsats som understøtter magtanvendelser så vidt muligt undgås.
Socialtilsynet konstatere at tilbuddets faglige metoder og tilgange afspejles i tilbuddets vision og understøtter at magtanvendelser så vidt muligt undgås.