Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
25-01-2019
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Botilbuddet Grandbo -et privat enkeltmandsfirma som er godkendt til midlertidigt botilbud efter servicelovens § 107 med plads til 9 borgere fordelt med henholdsvis 3 borgere i boligen Grandhuset og 6 borgere i boligen Grandbo. Målgruppen er afgrænset til voksne udviklingshæmmede personer, som på indflytningstidspunktet er i alderen 18-35 år. Borgerne har et funktionsniveau, så de kan klare sig uden medarbejdere om natten. Aktuelt har tilbuddet 1 ledig plads som besættes 1.1.2019. 4 kvinder og 4 mænd i alderen mellem 20 og 30 år har ophold i tilbuddet.
Socialtilsynet har ved anmeldt tilsyn 19.11.2018 været i dialog med 6 borgere, 4 medarbejdere og ledelsen som består af en pædagogisk leder, en tilbudsleder -som er ægtefælle til ejer, samt ejer der siden 2017 alene er økonomisk og driftsansvarlig.
Tilsynet er foretaget som et driftsorienteret tilsyn med opfølgning på Opmærksomhedspunkter og udviklingspunkter fra sidste tilsyn i 2017. Borgerperspektivet er inddraget ved fælles interview med 6 ud af 8 borger, samt rundvisning af 1 borger og efterlader socialtilsynet med indtryk af at borgerne generelt trives i tilbuddet.
Grandbo har siden sidste tilsyn arbejdet med deres ledelsesstruktur - indført i foråret 2017, hvor nuværende pædagogiske leder blev ansat for at kompenserer for tilbudsleders manglende kompetencer indenfor både fagfaglig og ledelsesmæssige kompetencer. Ejer overgik til at have ansvar for drift og økonomi og tidligere souschef og ægtefælle til ejer overtog lederrollen. I følge ledelse og medarbejdere har de fundet en klar ansvars fordeling imellem de tre,. Socialtilsynet vurdere dette til at være uhensigtsmæssige og omfangsrigt i forhold til at skulle lede 6 fastansatte og 4 vikarer.
På trods heraf ses fortsat en meget høj personalegennemstrøm - nu på tredje år samt visitation udenfor målgruppen og fraflytning af borgere til følge igen i 2018 - ligesom det var tilfældet i 2017.
Socialtilsynet anerkender at tilbudsleder siden sidst er gået i gang med lederuddannelse. Pædagogisk leder vurderes at have igangsat internt faglig refleksion samt eksternt supervision, ligesom det af fremsendt dokumentation i stikprøver vedr. borgere vurderes, at kvaliteten i tilbuddets dokumentation er steget.
Tilbuddet har via VISO forløb fået tilført viden og redskaber til forældresamarbejde vedr. selv- og medbestemmelse.
Tilbuddets pædagogiske tilgang til borgernes selv- og medbestemmelse ses fortsat er i fokus og vurderes til gavn for borgernes trivsel.
Antallet af uddannet medarbejdere er højnet en smule og betingelserne for andel af uddannet medarbejdere i den oprindelige godkendelse ses nu opfyldt. Socialtilsynet vurderer behov for ledelsesmæssig fokus på plan og gennemførelse af hvorledes medarbejderne tilføres viden og kendskab til tilbuddets målgruppe og metoder.
Socialtilsynet vurderer at tilbuddet har arbejdet med Opmærksomhedspunkter fra forrige tilsyn vedr. kontakt til pårørende, beboerpolitik, tilførelse af ledelsesmæssige kompetencer, samt antallet af uddannet medarbejdere.
Socialtilsynet vil således fortsat følge udviklingen i tilbuddet, særligt i forhold til tilbudsleders fagfaglige kompetencer, høj personalegennemstrømning, visitationsprocedure ift. nye borgere, samt medarbejdernes kompetencer og kendskab til tilbuddets målgruppe og metoder.
Grandbo vurderes, at have en bæredygtig økonomi, som er gennemskuelig for socialtilsynet og for de visiterende kommuner.
Socialtilsyn Hovedstadens samlede konklusion er, at Grandbo i middel til høj grad leverer den fornødne kvalitet i indsatsen, som er i overensstemmelse med formålet i botilbud etableret efter Lov om Social Service § 107 .
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet generelt støtter borgerne i at udnytte deres fulde potentiale i forhold til uddannelse og beskæftigelse, og at tilbuddet forpligter sig i de samarbejdsrelationer, der er nødvendige for at understøtte, at målene for borgernes uddannelse og/eller beskæftigelse opnås. Alle borgere er i beskæftigelse eller under uddannelse.
Der ses ikke ved dette tilsyns udtaget stikprøver opsat konkrete mål for borgerne omkring deres beskæftigelse og uddannelse, mens det var tilfældet ved sidste tilsyn. Borgerne refererer til hvordan der jævnligt samtales om deres trivsel på deres dagtilbud.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet styrker borgernes sociale kompetencer og selvstændighed. Der opsættes tydelige mål og delmål for borgerne i forhold til selvstændighed og relationer, og borgerne ses inddraget i opsætningen af disse mål. Ligeledes fremgår det af dokumentation hvilke mål, der er opnået.
Borgerne indgår i sociale aktiviteter i det omgivende samfund og tilbuddet har en række traditioner, hvor pårørende og venner inviteres ind i tilbuddet
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i samarbejde med VISO har arbejdet videre med det dilemma, som kan opstå imellem at på den ene side at have fokus på et godt pårørendesamarbejde og på den anden side støtte borgerne i deres ret til selvstændighed og accept heraf fra de pårørende.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet arbejder med afsæt i en målgruppe bestående af unge voksne, som primært er udviklingshæmmede, fysisk mobile og kan klare sig uden hjælp om natten. Borgerne skal være arbejdsparate, og ikke have psykiatriske diagnoser eller være kriminelle. Tilbuddet er et botræningstilbud.
Den pædagogiske leder har fastlagt, at tilbuddet fremadrettet skal arbejde ud fra et neuropædagogisk afsæt og med fokus på relationer og KRAP metoden (Kognitiv, Ressourcefokuseret og Anerkendende Pædagogik).
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet med ansættelsen af den pædagogiske leder har skabt et grundlag for, at tilbuddet er kommet i gang med at arbejde med og udvikle de faglige tilgange og metoder, men endnu ikke kommet i mål på grund af endnu en høj personalegennemstrømning i 2018.
Af samme årsager er tilbuddet fortsat i proces med at udvikle og implementere dokumentationsformer. Der er fremsendt stikprøver som viser at den pædagogiske leder i meget høj grad er i stand til at sætte rammen for pædagogiske indsatser og dokumentation af disse.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i middel grad har en hensigtsmæssig organisering samt en ansvarlig, kompetent og faglig ledelse.
Siden sommer 2017 har ægtefælle til ejer overtaget ledelsen af tilbuddet. Ejer er ansvarlig for at føre regnskabet og informere ledelsen (tilbudsleder og pædagogisk leder) om hvordan økonomien ser ud i forhold til budgettet eller om der er penge til de dispositioner og beslutninger som ledelsen træffer.
Socialtilsynet vurderer, at personalegennemstrømningen fortsat på tredje år er bekymrende. Ligesom udskrivninger af borgere udenfor målgruppen igen i 2018 har været tilfældet. Normeringsmæssigt har borgerne tilstrækkelig kontakt til medarbejdere, men socialtilsynet vurderer, at der på grund af personalegennemstrømningen i lav grad er kontakt til medarbejdere med relevante erfaringer og kendskab til tilbuddets metoder.
Socialtilsynet konstaterer, at tilbudsleder er i proces med at tage en lederuddannelse og er
på Akademiuddannelsen i ledelse hos Erhvervsakademiet - en 2 årig uddannelse.
Fra marts 2017 har tilbuddet ansat en pædagogisk leder, som har ansvaret for tilbuddets faglige tilgange og metoder og som skal understøtte lederen i udviklingen af dette.
Socialtilsynet finder fortsat at det kan være uhensigtsmæssigt at have en organisering med en ejer med ansvar for drift og økonomi og to ledere - en med ansvar for pædagogik og en med personaleansvar i et tilbud med kun 6 fastansatte.
Pædagogisk leder vurderes til at have sat faglig sparing og ekstern supervision i gang, hvilket ses at have ført til et højere faglig kvalitet af tilbuddets dokumentation og pædagogiske indsats.
Socialtilsynet finder det fortsat uhensigtsmæssig, at tilbuddet med sin størrelse - har organiseret sig med en ledelse, hvor ansvar- og beslutningskompetence ikke følger fagfaglige og ledelsesmæssige forudsætninger.
Socialtilsynet er desuden bekymret for, om leder er i stand til at sætte rammerne for den strategiske udvikling og sikre at tilbuddet har en stabil drift bl.a i forhold til den høje personalegennemstrømning, visitering af borgere indenfor målgruppen samt fortsat udvikling af borgernes selv- og medbestemmelse. Tilbuddet der er etableret i 2011. vurderes på baggrund af årsregnskaber at have behov for en handleplan for, hvordan tilbuddets egenkapitalen fremadrettet kan konsolideres.
Det er socialtilsynets vurdering, at den pædagogiske leder er den bærende kraft i forhold til organisering og ledelsen af den pædagogisk indsats.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer at flere medarbejdere har relevant uddannelse men kort erfaring med tilbuddets målgruppe og metoder. Tilbuddet er godkendt med en forudsætning om, at 148 timer svarende til fire fuldtidsstillinger skulle leveres af medarbejdere med fagligt relevant uddannelse, hvilket ved dette tilsyn ses opfyldt.
Planlagt undervisningsforløb med henblik på at tilføre medarbejderne opdateret viden og kendskab til tilbuddets målsætninger og metoder er ikke effektueret på grund af stor udskiftning igen i 2018 med høj personalegennemstrømning. Tilbuddet er udfordret i forhold til at rekruttere medarbejdere med fagligt relevant uddannelse.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer, at bostedet Grandbos nyrenoverede rammer understøtter borgernes trivsel og udvikling. Der er ikke længere begrænsning af hvilke borgere der må bruge fællesrummene.
Borgerne har egne værelser. Der er ialt fem badeværelser, som deles af imellem en og tre borgere, hvilket socialtilsynet tidligere har påpeget ikke er tidssvarende.
Der er pt. ingen aktuelt planer om etablering af yderligere to badeværelser pga. afslag på financieren heraf. Pavillon er opsat til medarbejderfaciliteter, hvilket betyder at medarbejderne ikke længere benytter borgernes toilet.
De fysiske rammer vurderes velholdte. Borgernes egne værelser er præget af deres interesser. Fællesfaciliteter, som fælles køkken og opholdsrum vurderes at være indrettet primært af ledelsen.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer, at borgerne trives i tilbuddet og fortsat i højere grad har fået indflydelse på eget liv og hverdagen i tilbuddet. Borgerne inddrages og der anvendes kommunikation, så borgerne sikres at blive hørt. Socialtilsynet vurderer fortsat, at tilbuddet i høj grad understøtter borgenes fysiske og mentale sundhed. Dette gøres ved at tilbyde støtte til sundhedsbesøg, fokus på sund kost samt daglige og ugentlige tilbud om motion. Videre vurderes, at tilbuddet forebygger magtanvendelser, vold og overgreb ved pædagogisk indsats.
Socialtilsynet vurderer, at der med den pædagogiske leder i højere grad er kommet fokus på borgernes medinddragelse og indflydelse på eget liv og hverdagen i tilbuddet.
Socialtilsynets har tidligere vurderet, at ledelsen har styret indsatsen ved at opsætte regler og rammer både for den samlede beboergruppe og individuelt for enkelte borgere. Socialtilsynet vurderer nu, at borgerne inddrages relevant i de beslutninger, der skal træffes kollektivt.