Seneste tilsynsstatus
Godkendt
Tilsynet vedrører
Driftsorienteret tilsyn med et tilbud
Publiceret den
14-11-2019
Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud
Socialtilsynet har været på uanmeldt driftsorienteret tilsyn på Botilbud Vingen den 25. september 2019. Tilbuddet er den 7. november 2017 godkendt af Socialtilsynet i forbindelse med væsentlig ændring af godkendelse for Boligerne på Skovstien 2-6 til det nuværende Botilbud Vingen. Tilbuddet er etableret efter ABL § 105, stk. 2, med støtte efter SEL § 85. Tilbuddet er godkendt til 20 voksne borgere med udviklingshæmning.
Botilbud Vingen er en del af Hillerød kommunes botilbud med fælles centerledelse. Dette drager tilbuddet nytte af, såvel i forhold til stordrift som til samling af særlig viden og kompetencer.
Alle borgerne er re-visiteret fra henholdsvis §§107 og 108 tilbud efter SEL til Botilbud Vingen. Visiteringen er sket med udgangspunkt i en konkret vurdering af, at borgerne har behov for et langvarigt botilbud, og at borgerne kan bo i en bolig efter lejelovens bestemmelser. Ledelsen vurderer, at samtlige borgere er inden for målgruppen på botilbud Vingen.
Socialtilsynet har ved det uanmeldte tilsyn inddraget borgerperspektiv ved interview med én borger. Der er er herudover foretaget interview med medarbejdere og ledelse, herunder pædagogisk koordinator.
Socialtilsynet vurderer, på baggrund af det gennemførte tilsyn, at Botilbud Vingen fortsat skaber kvalitet inden for kvalitetsmodellens 7 temaer jf. Lov om socialtilsyn og lever derved fortsat op til sin godkendelse.
Socialtilsynet konkluderer, at borgerne generelt trives i tilbuddet, og at tilbuddet understøtter borgernes selv- og medbestemmelse. Socialtilsynet konkluderer, at tilbuddet tilrettelægger individuelle indsatser, med henblik på at imødekomme den enkeltes ønsker og behov, som respekteres og anerkendes.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets ledelse og medarbejdere har relevant uddannelses- og erfaringsmæssige kompetencer i forhold til tilbuddets drift og tilbuddets målgruppe, tilgange og metoder. Den faste medarbejdergruppe består, jf. Tilbudsportalen, overvejende af uddannede pædagoger, to ergoterapeuter, en social- og sundhedsassistent samt en medhjælper. Det fremgår desuden, at der anvendes 7 sygeplejefaglige- og 18,5 ledelsestimer i tilbuddet.
Socialtilsynet vurderer fortsat, at de angivne metoder og tilgange på Tilbudsportalen, generelt set er relevante i forhold til målgruppen.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet, efter at have landet en vellykket flytning, har skærpet sit fokus på tilbuddets dokumentationspraksis, og socialtilsynet vil ved næstkommende tilsyn følge op på, hvordan den forandrede dokumentationspraksis konkret slår igennem i borgernes dokumentation såvel som i de pædagogiske indsatser.
Konklusionen på de enkelte temaer i kvalitetsmodellen
Uddannelse og beskæftigelse
Socialtilsynet vurderer fortsat, at Botilbud Vingen er proaktive i bestræbelserne på, at borgernes beskæftigelse lykkes bedst muligt. Tilbuddet agerer som opsøgende bindeled mellem beskæftigelsessteder og borgerne, og tilbuddet har fortsat fokus på at tilgodese borgernes særlige ønsker og behov.
Det er ligeledes fortsat Socialtilsynets vurdering, at der samarbejdes med borgerne herom, hvis det skønnes, at bostedet med skriftlige målsætninger kan støtte op om at borgernes beskæftigelse.
Tilbuddet er fortsat i en udviklingsproces i forhold til målopstilling og dokumentationspraksis i øvrigt, som forventes at øge fokus på konkretisering af mål og delmål, angivelse er relevante tilgange og metoder i relation til indsatsen samt opfølgning.
Selvstændighed og relationer
Socialtilsynet vurderer, at Botilbud Vingen understøtter borgernes selvstændighed og relationer. Socialtilsynet ser eksempler på mål, der understøtter selvstændighed, og tilbuddet er aktuelt i en positiv udviklingsproces omkring skærpelse af målopstilling og opfølgning.
De fysiske rammer med egne lejligheder og fælleskøkken giver mulighed for ADL træning, ligesom der er mulighed for, at borgerne kan få besøg af familie og venner. Socialtilsynet vurderer i den sammenhæng, at borgerne overvejende har kontakt til og samvær med familie og venner efter eget ønske og behov.
Endelig vurderer socialtilsynet, at tilbuddet har fokus på at videreføre og opbygge nye traditioner i det fortsat nyere botilbud, og at dette gøres i dialog med borgere og pårørende.
Målgruppe, metode og resultater
Socialtilsynet konkluderer, at tilbuddet arbejder med afsæt i en tydelig målgruppebeskrivelse.
Socialtilsynet vurderer fortsat, at de angivne metoder og tilgange på Tilbudsportalen, generelt set er relevante i forhold til målgruppen.
Socialtilsynet vurderer, at der pågår en positiv udvikling omkring af få implementeret tilbuddets ønskede dokumentationspraksis og der er målrettet fokus på at få dokumentationen kvalificeret, så det kan bruges mere systematisk til opfølgning af den faglige indsats. Socialtilsynet vil ved næstkommende tilsyn følge op på, hvordan den forandrede dokumentationspraksis konkret slår igennem i borgernes dokumentation såvel som i de pædagogiske indsatser. Konkret vil der blive fulgt op på, hvorvidt det ses afspejlet i dokumentationen, at der arbejdes med afsæt i konkrete delmål og mål, hvor vidt det kan ses, at borger har været inddraget, samt hvordan der følges op på de pædagogiske indsatser, til brug for justering af indsatsen såvel som egen læring.
Socialtilsynet konkluderer, at tilbuddet i høj grad samarbejder med eksterne aktører for at understøtte opnåelsen af borgernes mål. Særligt vurderer Socialtilsynet, at de nye ”Fællesplaner” kan være medvirkende til at understøtte samarbejdet med visiterende kommune, herunder sikre en gensidig fælles forpligtelse på at dokumentere i henhold til og følge op på delmål og mål.
Socialtilsynet vurderer fortsat, at tilbuddet er i proces med udviklingen og implementering af faglige tilgange og metoder, så det pædagogiske fundament bliver et fælles for medarbejdergruppe.
Organisation og ledelse
Socialtilsynet vurderer fortsat, at Botilbud Vingen har en ansvarlig ledelse, som supplerer hinanden fagligt og som varetager den daglige drift kompetent.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet drager nytte af at være del af større center og dermed en del af en større administrativ understøttende enhed, der også giver mulighed for faglige fora for medarbejderne.
Tilbuddet har organisatorisk understøttet fokus på den faglige indsats ved at ansætte pædagogisk koordinator.
Hertil vurderes det, at tilbuddet har en stabil medarbejdergruppe som sikrer en stabil drift, dog bemærker socialtilsynet et højt sygefravær men at der er en naturlig forklaring på dette.
Kompetencer
Socialtilsynet vurderer fortsat, at tilbuddets medarbejdere generelt har de faglige, relationelle og personlige kompetencer, der er nødvendige i forhold til tilbuddets generelle målsætninger og målgruppe, de metoder tilbuddet anvender, samt borgernes behov.
Medarbejderne har relevante uddannelsesmæssige baggrunde som pædagog, ergoterapeut, social- og sundhedsassistent. Der er ligeledes normeret med 7 timers sygeplejefaglige timer i tilbuddet pr. uge.
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har fokus på at samle medarbejdernes kompetencer og få dem i spil på Botilbud Vingen med støtte af pædagogisk koordinator, som går på tværs af Botilbud Vingen og andet tilbud i Bocenteret. Ved det uanmeldte tilsyn drøftes særligt det aktuelle skærpede fokus på at omlægge borgernes dokumentation i fællesplaner, samt fokus på målopstilling og opfølgning.
Økonomi
Tilbuddet vurderes, at være økonomisk bæredygtigt og giver mulighed for den fornødne kvalitet i tilbuddet i forhold til prisen og tilbuddets målgruppe.
Vurdering af og stillingtangen til tilbuddets økonomi er sket ved gennemgang af budget 2019 og årsrapport 2018.
Tilbuddet har i 2019 indført differentieret takster - 4 forskellige niveauer. Indtægt er steget med 340.000 kr. som er budgeret under løn og til borger aktiviteter. Fremadrettet skal tilbuddet anføre kvadratmeter af lejet fælles servicearealer, samt § henvisning under indtægter. De forskellige takstniveauer kan med fordel beskrives i kommentarfelt på Tilbudsportalen, så det er gennemskueligt for visiterende kommuner og socialtilsynet.
Fysiske rammer
Socialtilsynet vurderer at de fysiske rammer understøtter borgernes udvikling og trivsel. Ved det uanmeldt tilsynsbesøg, fremviser en borger sin bolig, der fremstår indrettet i forhold til borgerens behov og ønsker.
De fysiske rammer danner en velegnet ramme om den pædagogiske indsats.
Borgerne har egne, rummelige og handicapvenlige 2-værelses lejligheder, der giver rum for privatliv og med plads til personlig pleje, samt adgang til fællesarealer med plads til socialt samvær.
Tilbuddet er indrettet så handicappede er tilgodeset og med mulighed for anvendelse af velfærdsteknologi. Hertil er der mulighed at skærme og indrette til mindre grupper, hvilket gør det muligt for nogle borgere at vælge fællesskabet til.
Udearealerne i en aflukket gård giver mulighed for samvær på tværs af borgerne, og giver et trygt uderum, der kan anvendes hele året.
Sundhed og trivsel
Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet understøtter borgernes fysiske og mentale sundhed. Dette gøres bl.a. ved, at borgerne har adgang til relevante sundhedsydelser, samt gennem inddragelse af borgernes ønsker og behov i tilrettelæggelsen af de pædagogiske indsatser.
Socialtilsynet vurderer fortsat, at tilbuddets selvstændige boliger giver borgerne øget mulighed for privatliv og besøg, og at rammerne derfor understøtter trivsel hos borgerne. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har fokus på borgernes selv - og medbestemmelse, og at borgerne, herunder borgernes værger, inddrages og er bestemmende i forhold til beslutninger, der vedrører borgernes hverdagsliv i og uden for tilbuddet.
Tilbuddet har i sin pædagogiske indsats fokus på at forebygge magtanvendelser, og tilbuddet har ikke siden 2017 haft magtanvendelser i tilbuddet. Tilbuddet har fokus på at afstemme borgernes behov for foranstaltninger, samt relevant fokus på at sikre de lovpligtige bevillinger til disse foranstaltninger fra borgernes handlekommuner.
Socialtilsynet vurderer desuden, at tilbuddet søger relevant rådgivning hos VISO i forhold til vold og overgreb, samt at der arbejdes relevant med risikovurderinger i forhold til borgere, der kan blive udadreagerende i deres adfærd. Ligeledes beskrives af medarbejdere et relevant fokus på oplæring af nye kolleger.